Maarten
Maarten Nieuws 22 juli 2014

Apple ontkent backdoors overheid in iOS

Apple zou achterdeurtjes voor de overheid en bijbehorende inlichtingendiensten in iOS hebben verstopt. Beveilgingsonderzoeker Jonathan Zdziarski legde de twee dagen terug de sluiproutes naar persoonlijke data bloot. Apple kwam vandaag met een reactie. 

Zdziarski beschreef een aantal methodes om via standaard iOS-code onder andere internetverkeer en accountinformatie onopgemerkt te verkrijgen. Hij gebruikte zowel code ontworpen voor zakelijke toepassingen, als geheimzinnige code die niet gedocumenteerd is. Apple laat vandaag in reactie aan Financial Times journalist Tim Bradshaw weten; geen data te delen met overheidsinstanties en zeker niet zonder melding aan de gebruiker.

Via de functie file_relay is heel veel informatie te raadplegen

Apple schrijft dat alle diagnostische functies (functies voor het verzamelen van data voor controle op fouten) in iOS zijn ontworpen zonder de privacy en veiligheid van de gebruiker in gevaar te brengen. Voordat ontwikkelaars informatie kunnen verkrijgen moet er altijd toestemming gevraagd en gegeven worden door de gebruiker. Daarbij stelt de iPhone-maker dat er nooit data verzonden wordt zonder instemming van de gebruiker.

We have designed iOS so that its diagnostic functions do not compromise user privacy and security, but still provides needed information to enterprise IT departments, developers and Apple for troubleshooting technical issues. A user must have unlocked their device and agreed to trust another computer before that computer is able to access this limited diagnostic data. The user must agree to share this information, and data is never transferred without their consent.

As we have said before, Apple has never worked with any government agency from any country to create a backdoor in any of our products of services – Apple tegenover Tim Bradshaw (Financial Times)

Hoewel Apple volhoudt niet samen te werken met overheidsinstanties aan achterdeurtjes, blijft natuurlijk de vraag in hoeverre wij op dit statement kunnen vertrouwen. Het bedrijf uit Cupertino kan op wettelijke gronden altijd gedwongen worden informatie af te staan. Vervolgens is het aannemelijk dat Apple dit geheim moet (of wil) houden.

As we have stated before, Apple has never worked with any government agency from any country to create a backdoor in any of our products or services. We have also never allowed access to our servers. And we never will. It’s something we feel very strongly about. – Apple in een recent statement. 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple ontkent backdoors overheid in iOS
Sluiten