iTunes Extras nu ook op Apple TV, binnenkort op iOS

Door: Koen van Tongeren - 6 reacties

Het kopen van films in iTunes is al een paar jaar mogelijk. Toch kon Apple’s online filmwinkel tot nu toe nog niet een volledige vervanging genoemd worden voor de verkoop van ‘ouderwetse’ DVD’s. Immers, de extra content die bij sommige films geleverd werd was niet beschikbaar in HD en niet op alle platforms van Apple. Vandaag wordt ook deze laatste nagel in de doodskist van het DVD-platform geslagen.

Apple heeft iTunes Extras vernieuwd. Ze kunnen nu op de Mac én Apple TV bekeken worden. Binnenkort wordt ook iOS ondersteund. Bepaalde films in de iTunes Store zijn al verrijkt met ondersteuning voor meerdere talen, commentaar van de makers, verwijderde scènes en nog meer content die vroeger alleen voorbehouden was aan de DVD. Voor filmmaatschappijen gaat het vanaf nu nóg makkelijker worden om deze verrijking aan al hun films toe te voegen.

iTunes Extras zijn al beschikbaar op de Mac en dankzij een update van iTunes naar versie 11.3 nu ook in HD. Ook voor de Apple TV is een software-update beschikbaar om de toegevoegde content te kunnen zien en horen. Op de iPhone, iPod touch en iPad zal iTunes Extra pas beschikbaar komen met de uitkomst van iOS 8 in de herfst van dit jaar.

iTunes Extras in de LEGO Movie
iTunes Extras in de LEGO Movie

Sinds 2009 biedt Apple platenmaatschappijen al de mogelijkheid om muziekalbums te verrijken met eigen interfaces en content met iTunes LP. Hiervoor was Apple echter in eerste instantie verantwoordlijk voor het bouwen van de interface. Dat leidde tot hoge kosten en was een reden voor platenmaatschappijen om ervoor te bedanken.

iTunes Extras in de LEGO Movie.
iTunes Extras in de LEGO Movie.

De kans van slagen is groter voor iTunes Extras dan destijds voor iTunes LP. Distributeurs kunnen nu namelijk zelf aan de slag met hun interface-ontwerpen, op basis van richtlijnen, temptates en API’s die door Apple beschikbaar gesteld worden. Daarbij kunnen ze zich zo op iTunes onderscheiden van goedkopere all-you-can-eat-diensten als Netflix waar géén extra content beschikbaar is.

In de iTunes Store zijn films met iTunes Extras eenvoudig te herkennen aan een blauw vierkant Extra-logootje. Heb je eerder al een film gekocht waar nu iTunes Extra’s voor beschikbaar is? Geen nood; eerdere aankopen krijgen de extra content gratis via een extra download.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Kyhd

  Dit is toch niet nieuw? Iron man 1 had dit al…

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Oud nieuws, het enige dat nieuw is is dat iTunes extra’s/LP’s nu vernieuwd zijn voor het nieuwe OS X en iOS. En dat uitgevers nu zelf de tools in handen krijgen om het zelf te bouwen voor publicatie…

 • Profielfoto
  Aerea

  Beter. Maakt het weer een stukje leuker.:D

 • Profielfoto
  macpro

  De 1e generatie AppleTV kon dit al.
  Het heeft me steeds verbaasd waarom de 2e en 3e generatie dit niet wilde afspelen.

 • Profielfoto
  sciletto

  Dit is toch niet nieuw? Iron man 1 had dit al…

  Waaronder alleen Iron Man 1 en X-Men maar niet in HD. De update bevat iTunes extra in HD en dat enkele films dit hadden is een test cast geweest om te kijken hoe je dit het beste aan kan bieden, alvorens je het gelijk naar buiten gooit voor alle films en series. De bugs zijn in ieder geval weg en niet alleen de bugs maar ook het aanbieden van je bandbreedte. Heel leuk die extra’s maar het kost enorm veel dataverkeer.

  Het is een juiste weg in de toekomst. Het enige wat ik hoop is dat de Apple TV ooit de mogelijkheid krijgt om DTS HD MA af te spelen. Het is een zware eis maar dit zou echt geweldig zijn!

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Dit is geweldig nieuws! Ik koop nog steeds DVD’s, omdat er vaak interessante informatie bij op staat. Nu is er nog een goede reden om een keer over te stappen op een Apple TV en eigenlijk is er nog maar 1 argument tegen in te brengen.
  Je hebt niet een mooie kast met je collectie.;-)