Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 10 juli 2014

iTunes Extras nu ook op Apple TV, binnenkort op iOS

Het kopen van films in iTunes is al een paar jaar mogelijk. Toch kon Apple’s online filmwinkel tot nu toe nog niet een volledige vervanging genoemd worden voor de verkoop van ‘ouderwetse’ DVD’s. Immers, de extra content die bij sommige films geleverd werd was niet beschikbaar in HD en niet op alle platforms van Apple. Vandaag wordt ook deze laatste nagel in de doodskist van het DVD-platform geslagen.

Apple heeft iTunes Extras vernieuwd. Ze kunnen nu op de Mac én Apple TV bekeken worden. Binnenkort wordt ook iOS ondersteund. Bepaalde films in de iTunes Store zijn al verrijkt met ondersteuning voor meerdere talen, commentaar van de makers, verwijderde scènes en nog meer content die vroeger alleen voorbehouden was aan de DVD. Voor filmmaatschappijen gaat het vanaf nu nóg makkelijker worden om deze verrijking aan al hun films toe te voegen.

iTunes Extras zijn al beschikbaar op de Mac en dankzij een update van iTunes naar versie 11.3 nu ook in HD. Ook voor de Apple TV is een software-update beschikbaar om de toegevoegde content te kunnen zien en horen. Op de iPhone, iPod touch en iPad zal iTunes Extra pas beschikbaar komen met de uitkomst van iOS 8 in de herfst van dit jaar.

iTunes Extras in de LEGO Movie

Sinds 2009 biedt Apple platenmaatschappijen al de mogelijkheid om muziekalbums te verrijken met eigen interfaces en content met iTunes LP. Hiervoor was Apple echter in eerste instantie verantwoordlijk voor het bouwen van de interface. Dat leidde tot hoge kosten en was een reden voor platenmaatschappijen om ervoor te bedanken.

iTunes Extras in de LEGO Movie.

De kans van slagen is groter voor iTunes Extras dan destijds voor iTunes LP. Distributeurs kunnen nu namelijk zelf aan de slag met hun interface-ontwerpen, op basis van richtlijnen, temptates en API’s die door Apple beschikbaar gesteld worden. Daarbij kunnen ze zich zo op iTunes onderscheiden van goedkopere all-you-can-eat-diensten als Netflix waar géén extra content beschikbaar is.

In de iTunes Store zijn films met iTunes Extras eenvoudig te herkennen aan een blauw vierkant Extra-logootje. Heb je eerder al een film gekocht waar nu iTunes Extra’s voor beschikbaar is? Geen nood; eerdere aankopen krijgen de extra content gratis via een extra download.

Reageer op artikel:
iTunes Extras nu ook op Apple TV, binnenkort op iOS
Sluiten