Apple en IBM gaan samenwerken om de zakelijke markt te veroveren

Door: Lucas Raggers - 21 reacties

Tijden veranderen. Waar Big Brother IBM ooit de verpersoonlijking van het kwaad was volgens Steve Jobs, is IBM nu de ideale partner voor Tim Cook. Apple en IBM kondigen vandaag aan dat ze gaan samenwerken om de zakelijke markt te veroveren.

Onder de noemer ‘MobileFirst for iOS’ werken ontwikkelaars, designers en engineers van Apple en IBM aan 100 nieuwe oplossingen (waaronder apps) die specifiek toegespitst zijn op de zakelijke markt. Onderdeel van de deal is een speciale variant van AppleCare, support via telefoon en e-mail, en vervanging ter plaatse voor iPhones en iPads.

Naast de apps en speciale variant van AppleCare worden big data en cloud ook een belangrijk onderdeel van de samenwerking. Clouddiensten van IBM worden geoptimaliseerd voor iOS om zo het beheer van apparaten, beveiliging en analytics naar een hoger niveau te brengen.

Tim Cook over de deal met IBM:

For the first time ever we’re putting IBM’s renowned big data analytics at iOS users’ fingertips, which opens up a large market opportunity for Apple. This is a radical step for enterprise and something that only Apple and IBM can deliver.”

steve-jobs-ibm-finger
Zo dacht Steve Jobs over IBM begin jaren 80.
Tim Cook loopt met IBM CEO Ginni Rometty
Tim Cook en IBM CEO Ginni Rometty lopen over de Apple Campus in Cupertino.

Het eerste resultaat van de samenwerking zullen in 2015 zichtbaar zijn, dan brengt IBM zijn eerste “made-for-business iOS-apps” op de markt. Daarbij moet gedacht worden aan oplossingen voor retailers, zorginstellingen, banken, verzekeraars en reisorganisaties.


Beide CEO’s worden geïnterviewd door CNBC.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Hahaha, leuke foto.

  Ik denk dat er in de toekomst maar 2 grote bedrijven overblijven als men steeds bedrijfjes overnemen en/of samenwerken.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Geweldig nieuws!! Gouden duo!
  Siri en Watson in een bed….

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik denk dat er in de toekomst maar 2 grote bedrijven overblijven als men steeds bedrijfjes overnemen en/of samenwerken.

  Redelijk stupide opmerking, nog nooit van mededingingsrecht gehoord?

 • Profielfoto
  MvdM

  Ik vraag me af wat voor enterprise apps IBM dan voor Apple gaat maken. Office gerelateerde apps worden al door Microsoft gemaakt. Qua werkpleksoftware kan ik zo gauw alleen Lotus Notes bedenken. Verder doet IBM nog servers, maar daar zie ik de link met specifieke iPad apps etc. niet zo gauw.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik denk dat er in de toekomst maar 2 grote bedrijven overblijven als men steeds bedrijfjes overnemen en/of samenwerken.

  Redelijk stupide opmerking, nog nooit van mededingingsrecht gehoord?

  Ik vind het helemaal geen stomme opmerking. Natuurlijk hoef je het niet letterlijk op te vatten. Het is al aan het gebeuren. Je krijgt één standaard,… en die gaat domineren. Facebook is een voorbeeld. Als iedereen Facebook heeft als sociaal medium kom je er als nieuweling niet meer bij, te lastig voor gebruikers.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Was de g5 processor ook al niet een samenwerking van IBM en Apple? Of was de g5 volledig van IBM?

 • Profielfoto
  Haike

  De G processoren waren inderdaad van IBM, niet van Apple. Maar IBM kreeg destijds de snelheid van die dingen niet snel genoeg omhoog naar de zin van Steve, en dat heeft hij ze ook gezegd, met de mededeling erbij dat hij anders naar Intel zou gaan, en zo geschiedde; daarmee was de G5 de laatste processor waarmee een mac werd uitgerust.

 • Profielfoto
  Have a cigar

  of dit een goede deal is voor apple kan ik niet beoordelen.

  maar ik kan dat smoelwerk van die Cook niet uitstaan, de manier van praten, die handjes, dat niet-gemeend lachen naar die mevrouw van ibm. apple wordt steeds minder Jobs, en da’s onvermijdelijk, maar het wordt ook steeds meer een Microsoft. Jammer.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Alleen de 603, 603ev en de 9×0 processoren kwamen bij IBM vandaan.De rest bij Motorola, ook die hadden al problemen om de G4 (74xx processor) op snelheid te krijgen. Inderdaad, Apple werkte al eerder samen met IBM (en motorola)
  Bovendien was die G5 processor van meet af aan al niet geschikt voor een laptop, nooit geweest ook.

  Al sinds Copland word het Mac OS zowel op PPC als x86 platform ontwikkeld. Ik weet me nog te herinneren dat toen de Mac OS X 10.0 public beta uitkwam je gewoon op de Apple site de darwin kernel voor x86 kon downloaden.
  En een paar jaar later er breaking news van maken dat ze gingen overstappen naar Intel. Ze waren er in 2000 al klaar voor. Zo onderhand wel een publiek geheim.

 • Profielfoto
  Afroman

  Apple gaat zakelijk. Dat is mooi. Apple heeft goede aandacht voor iOS dat is ook mooi.

  Maar gaat er nog wat gebeuren met de rest? De pro-Apps, de iPods, de Macs, de accessoires zoals beeldschermen, de Apple tv? Ik ben benieuwd maar zou goed zijn als Apple zich op meerdere vlakken weer gaat focussen.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  @Afroman: Apple verdient vrijwel al z’n geld met iOS producten.
  http://images.apple.com/pr/pdf/1006/704/q2fy14datasum.pdf

  De niet-iOS producten fungeren als extra zijwieltje om de iOS-wagen op het spoor te houden. Verwacht dus vooral zaken als nog betere iOS-integratie in de komende OS X versies (al aangekondigd voor Yosemite).

 • Profielfoto
  Afroman

  Hopelijk verdwijnt de rest niet.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Trivia: IBM’s motto was ‘Think.’ Apples motto was ‘Think different.’

 • Profielfoto
  madcat

  Een goede maar toch vreemde move, apple wil dus meer de business veroveren, maar aan de andere kant de “pro” kant los laten.

  De xservers hebben ze al een tijdje niet meer, de pro software wordt steeds verder afgebouwd en ik was eigenlijk nog stom verbaast dat er nog een Mac Pro uitkwam.

  Wel goed dat ze met meerdere grote bedrijven gaan samenwerken en niet meer zo afhankelijk zijn van google en MS

 • Profielfoto
  OSXIvogelbekdier

  iPad, iPhone …weet iemand waar bm voor staat in iBM?

 • Profielfoto
  Maxx1987

  IBM staat volgens mij toch voor Ik Ben Moe?!:P

  Officieel is het IBM: International Business Machines:)

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @haike: dank je wel!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het verbaast me eigenlijk dat jullie er de roemruchte “1944 D-Day anti IBM commercial” er nog niet bij hebben gehaald. Een ellenlange commercial van bijna 9 minuten, waarin het Apple leger in een D-Day filmpje wordt aangevuurd om de “Olifant” (later op de landkaart letterlijk zichtbaar als IBM) te bevechten. Met Steve Jobs als een lachende president Roosevelt vanuit het Witte Huis bellend met zijn Apple Generaal op het slagveld in Europa. Het “Apple Corps, Macintosh Division” – te gek om waar te zijn.
  Smakeloze vergelijking met de Tweede Wereldoorlog, maar nu in het licht van de nieuwe samenwerking met IBM toch interessant om te zien.

  “The battle will be hard, the battle will be long, but the battle will be won…”

  https://www.youtube.com/watch?v=b2on0G4ZyMg

 • Profielfoto
  sciletto

  Wat kunnen mensen zeiken op Tim Cook. Ik vind dat die man het echt niet slecht doet. Een bedrijf als Apple sturen is volgens mij bijna kunst en ik vind dat hij kansen ziet en aanneemt die Jobs liet liggen uit dwarsheid, achteraf gezien had Jobs wel gelijk en ben daarom ook wel benieuwd wat al die samenwerking gaan brengen maar Cook doet het wel. Een bedrijf veranderen gebeurt ook niet in 1 dag en ik denk dat veel mensen moeite hebben met die overgang.

  Apple moet zich juist gaan focussen op de zakelijke markt want dat heel de bedrijfstak op windows draait komt echt me strot uit.

  De creative/pro kant zal Apple nooit los laten denk ik en ik denk andersom ook niet. Wat ik zie bij producers en creatievelingen zijn te veel voordelen die ze met het Apple systeem hebben en als Windows, Google of wie dan ook dat wilt vervangen, dan hebben ze nog een hele lange weg te gaan.

 • Profielfoto
  steveb

  iPad, iPhone …weet iemand waar bm voor staat in iBM?

  i bm
  draai het om en je hebt
  Ios Mac Book

 • Profielfoto
  zemmik

  Binnen IBM NL en onze klanten is het Ik Ben Moe (IBM)