‘Apple brengt in oktober 4K iMac uit’

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Naast de definitieve versie van OS X 10.10 Yosemite, zal Apple in oktober ook een nieuwe 4K iMac uitbrengen. Dat claimt het doorgaans goed geïnformeerde 9to5Mac op basis van diverse bronnen. Daarnaast wordt er gesproken over een 12-inch MacBook.

Omdat OS X Yosemite veel dunne fonts en scherpe hoeken gebruikt, zou het nieuwe OS op een scherm met hoge resolutie beter uit de verf komen. Het is niet de bronnen duidelijk of het om een iMac of een los scherm gaat. Er zijn echter al eerder hints opgedoken naar een Retina of 4K iMac.

Zowel de iMac als het Apple Thunderbolt Display hebben al jaren dezelfde resolutie. De resolutie van de iMac is sinds 2009 onveranderd 1920 × 1080 bij het 21-inch model en 2560 × 1440 bij de 27-inch iMac. De laatste vernieuwing van het Thunderbolt Display was in 2011, het losse scherm heeft sindsdien ook een resolutie van 2560 × 1440 pixels.

Schermafbeelding 2014-07-24 om 10.14.14
OS X 10.10 Yosemite komt goed tot zijn recht op Retina-schermen.

Doorgaans houdt Retina een verdubbeling van de resolutie in. Zo heeft de 13-inch MacBook Pro een resolutie van 1280 x 800, de variant met Retina Display verdubbelt dit naar 2560 x 1600 pixels. 4K zou geen verdubbeling van huidige resolutie van de iMac inhouden, volgens de bronnen van 9to5Mac is de technologie voor twee keer zoveel pixels nog niet beschikbaar. Mogelijk kiest Apple daarom voor 4K als tussenstap.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als dat waar is, is het érg BELANGRIJK nieuws!!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Dat is goed nieuws! Ben benieuwd!

 • Profielfoto
  tomc

  Zal er wel verbluffend uit zien, maar Apple blijft Apple volgens mij wordt zo’n iMac niet goedkoper dan € 2000 de eerste 2 jaren

 • Profielfoto
  Ricko

  Hopelijk klopt dit, en hopelijk MET Broadwell-chip. Spannend!:-)

 • Profielfoto
  computer space

  Apple kennende zal het wel weer de belangrijkste eis voor serieus 4K werk laten schieten: native 23.976 en 25 fps support van de display.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Met dit soort nieuwe technologie kan het wenselijk zijn om een compromis toe te passen. Jij kunt wel voor 25fps support willen gaan, maar als dat de iMac onbetaalbaar maakt of vertraging op levert dan zal Apple dit inderdaad nog niet meteen toepassen. “Laten schieten” is dan een verkeerde omschrijving denk ik.

 • Profielfoto
  bugboy

  Hopelijk ook een 24″ en 27″ Retina Thunderbolt display.

 • Profielfoto
  PBP

  Hopelijk klopt dit, en hopelijk MET Broadwell-chip. Spannend!:-)

  Broadwell is uitgesteld naar 2015, dus dat kan niet. Ze kunnen wel de Haswell upgrade erin doen.

  Ik denk zelf dat het om een update gaat voor Thunderbolt displays.

 • Profielfoto
  pschaik26

  Waarom is dit groot nieuws? Dat vraag ik uit pure nieuwsgierigheid, niet om vervelend te doen. Ik bedoel retina is toch al heel erg scherp. Dat het dan nog iets scherper kan maakt het toch geen basis innovatie?

 • Profielfoto
  ex-macfreak

  Het is niet de bronnen duidelijk of het om een iMac of een los scherm gaat.

  Het lijkt wel of dit een artikel is dat van een Engelstalige site via Google translate is omgezet :mrgreen:.

  Helaas is dit soort fouten tegenwoordig schering en inslag hier en bijzonder storend bij het lezen van een artikel. Meer zorg besteden aan het nalezen van de artikels alvorens ze te posten zou het probleem grotendeels oplossen.

  En dit is nu niet direct nieuws waarmee je als eerste moet komen zodat je geen tijd meer hebt om een en ander na te lezen… 

 • Profielfoto
  tomc

  Ik bedoel retina is toch al heel erg scherp. Dat het dan nog iets scherper kan maakt het toch geen basis innovatie?

  De iMac’s hebben op dit moment nog geen retina scherm, het 21-inch model heeft een 1080p resolutie en het 27-inch model 1440p. Wanneer Apple een nieuw product voorziet van een retina scherm wordt de huidige resolutie verdubbeld. Wat resulteert in een 4K resolutie.

 • Profielfoto
  Macnido

  Ik ben wel toe aan een nieuwe iMac.