10 iWatch-sensoren: Wat is zin en onzin?

21 reacties

Volgens hardnekkige geruchten werkt Apple aan een eigen wearable die voorlopig ‘iWatch’ heet. Of de productie al gestart is, is niet bekend, er zijn evenmin geloofwaardige details naar buiten gekomen omtrent het ontwerp van wat waarschijnlijk een polsband gaat worden.

Wel heeft The Wall Street Journal vernomen dat het apparaat over 10 sensoren zal beschikken. 
In de OMT Live-uitzending van 9 juli gaf ik al aan moeite te hebben met het aantal van 10 sensoren om lichaamsfuncties te meten. Zelfs al zijn het er geen 10, wat is dan wel een realistisch aantal en hoe praktisch bruikbaar zijn deze sensoren? OMT zet alles op een rijtje, in termen van aflopende waarschijnlijkheid.

1. Hartslagmeter

waarschijnlijkheid: hoog
praktisch nut: hoog, mits te gebruiken tijdens het sporten. 

Nike staakt de productie van de Fuelband en Apple-CEO Tim Cook is bestuurslid bij het merk met de beroemde ‘swoosh’. Het ligt dan ook voor de hand dat de iWatch van een hartslagmeter wordt voorzien, maar de gebruikte technologie maakt nogal een verschil.

In tegenstelling tot goedkope en onbetrouwbare optische sensor die Samsung gebruikt in haar Gear Live smartwatch, is het aannemelijk dat Apple gebruik gaat maken van een nauwkeuriger contactelectrode, wat betekent dat de achterzijde (deels) van metaal gaat worden. Een redelijk nauwkeurige hartslagregistratie door detectie van de zwakke elektrische signalen van het hart moet dan mogelijk zijn, maar een zuurstofsaturatiemeting behoort niet tot de mogelijkheden, want dat kan niet met een contactelectrode. Of we daar rouwig om moeten zijn, is nog maar de vraag (zie onder).

Een tweede zinnige toepassing van een contactelectrode is dat de iWatch in combinatie met een borstband, in staat geacht moet worden om een redelijk betrouwbaar elektrocardiogram (ECG) te kunnen genereren. Dan is het wachten op apps die aan ECG-interpretatie zouden moeten kunnen doen, al is enige voorzichtigheid hierbij geboden. De melding: “U heeft een dreigend hartinfarct, bel onmiddellijk 112” zien wij voorlopig niet op het scherm van de iPhone verschijnen.

2. Zuurstofsaturatiemeter

Waarschijnlijkheid: laag
Praktisch nut: laag

Voor zuurstofsaturatie is een optische sensor nodig, want daar krijg je de zuurstofsaturatie ‘gratis’ bij. Als je een verlaagde zuurstofsaturatie hebt, is er iets goed mis met je maar dat wist je dan waarschijnlijk al. Als signaleringsfunctie (“U staat op het punt om om te vallen”) is een saturatiemeter onzinnig; normale mensen met een gezond stel longen hebben zelfs bij zware lichamelijke inspanning geen afwijkende zuurstofsaturatie.

Een zuurstofsaturatiemeter zoals we die nu kennen.
Een zuurstofsaturatiemeter zoals we die nu kennen.

Een bijkomend probleem is dat door oneigenlijk gebruik of andere verstoringen per ongeluk een onwaarschijnlijk lage saturatie gemeten kan worden; mensen met koolmonoxidevergifiting hebben daarentegen juist weer een volledige (100%) saturatie. Conclusie: kenmerkend voor Samsung dat zij haar gebruikers opzadelt met een nietszeggende sensor. Gewoon, omdat het kan.

3. Stappenteller

Waarschijnlijkheid: hoog
Praktisch nut: hoog

Als er geen stappenteller in de iWatch zit, kan het apparaat de Nike Fuelband niet vervangen en is het polsbandje als fitnessaccessoire zinloos. Een stappenteller maakt gebruik van de 3-axis accelerometer, zoals ook aanwezig in de iPhone en geldt als redelijk betrouwbaar, zij het na calibratie en invoer van persoonsgegevens zoals lichaamslengte. Nike heeft ruime ervaring hiermee.

De stappenteller wordt nauwkeuriger wanneer de metingen gecombineerd worden met die van de iPhone, omdat er dan gemiddeld kan worden aan de hand van een tweede set sensoren. Daarbij: bij niet elke sport worden de armen even intensief gebruikt. Een bijkomend voordeel van het combineren van de iPhone-gegevens zoals bijgehouden door diens M7 coprocessor is dat GPS-informatie kan worden toegevoegd. Als dan ook nog door de gebruiker wordt opgegeven wat voor soort sport er wordt beoefend, is het nauwkeurig bijhouden van calorieverbruik mogelijk.

4. Slaapdieptemeter

Waarschijnlijkheid: gemiddeld-hoog
Praktisch nut: gemiddeld

Apple heeft onlangs slaapexpert Roy Raymann van Philips Research aangenomen en kan met de 3-axis accelerometer iemands bewegingen tijdens de slaap bijhouden, ook al ligt de iPhone op het nachtkastje. De slaapbewegingen kunnen worden gebruikt om REM-slaap (dromen=veel bewegen) van non-REM slaap (‘kalme, diepe slaap’) te onderscheiden.

Hiermee kun je uitspraken doen over slaapkwaliteit (De avond ervoor zwaar gedronken? Dan bijna geen dromen maar louter kwalitatief lage, diepe slaap), maar ook de iPhone assisteren in het af laten gaan van het alarm op een gunstig tijdstip, zoals sommige apps nu al proberen te doen.

Voordeel: de iPhone hoeft niet langer onder het kussen te liggen, met het bijkomende gevaar dat het alarm niet gehoord wordt. Nadeel is wel: ’s nachts opladen zit er niet in zolang je je iWatch om je pols houdt.

5. Omgevingslichtsensor

Waarschijnlijkheid: hoog
Praktisch nut: laag

Deze ambient light sensor zit er ongetwijfeld in met als doel om de helderheid van het display te regelen. De sensor kan niks over jou vertellen, maar telt wel mee in het rijtje. Althans, een beetje.

6. Nabijheidssensor

Waarschijnlijkheid: hoog
Praktisch nut: laag

Nog zo eentje: een proximity sensor om waar te nemen of de iWatch zich onder je mouw bevindt, want dan hoeft het display helemaal niet op te lichten. Wanneer je ‘m daar onder vandaan haalt, licht het scherm op, bijv. om je de tijd te vertellen. Werkt in combinatie met de omgevingslichtsensor om te voorkomen dat bij gebruik i.c.m. de kleding zonder ‘mouw’ het display voortdurend oplicht.

Dan nog is het voor de iWatch niet makkelijk om te bepalen wanneer iemand de tijd wil weten, dus wellicht is er in dat soort situaties een specifieke polsbeweging nodig om te voorkomen dat de batterij te snel leegraakt.

7. Kompas

Waarschijnlijkheid: gemiddeld
Praktisch nut: hoog

Het is onhandig als de iWatch – bijv. tijdens ingestelde routenavigatie – steeds aan de iPhone moet vragen in welke richting de gebruiker loopt. Een ingebouwd kompas is klein, redelijk betrouwbaar en verbruikt weinig stroom. Vaak zit er bij het kompas ook een magnetometer, om te waarschuwen tegen inteferentie die bepaling van het magnetische Noorden kan verstoren, maar als zelfstandige sensor is deze onzinnig.

8. Microfoon

Waarschijnlijkheid: gemiddeld
Praktisch nut: hoog

Om tegen Siri op de iPhone te kunnen praten is een microfoon in de iWatch een vereiste. De technologie waarmee beide apparaten met elkaar communiceren heet Bluetooth 4/Low Energy (BT4). De route die het spraaksignaal vervolgens moet afleggen is als volgt: (spraaksignaal van iWatch via BT4 naar iPhone > van iPhone 3G of 4G naar Apple datacenter > antwoord via 3G/4G retour van datacenter naar iPhone > doorgifte (BT4) van iPhone naar speaker (?) van de iWatch. Zelfs na ingebruikname van Apple’s nieuwe datacentrum in de Eemshaven in Groningen voel je instinctief aan dat je langs deze route zelfs voor de simpelste vragen Siri, gemakkelijk 10 seconden of meer op een antwoord moet wachten. Minstens.

Dat is dus te lang, en dat betekent dat Apple alle spraakherkenning en -verwerking op de iPhone moet doen in plaats van in haar eigen datacentrum. Probleem: Er zijn geen aanwijzingen dat de spraakherkenning binnen het aanstaande iOS 8 op de iPhone zelf plaatsvindt, vandaar dat de waarschijnlijkheid van de aanwezigheid van een microfoon in de iWatch blijft steken op ‘gemiddeld’. Echt: als je langer dan 10 seconden op een antwoord van Siri moet wachten, zakt de moed je in de schoenen.

9. Bloedglucosemeter

Waarschijnlijkheid: laag
Praktisch nut: gemiddeld

Als Apple zogenaamde ‘Raman’-spectroscoop kan verkleinen tot een formaat dat deze in de iWatch past, kunnen patiënten met suikerziekte (diabetes) hun bloedsuiker meten zonder te prikken. De techniek berust op doorlichting van de bloedvaatjes in de huid met – meestal – een laser, en een ‘camera’ die het teruggekaatste licht analyseert. Dergelijke apparaten bestaan wel, alleen zijn nog onvoldoende compact.

Een bloedglucosemeter zoals we die nu kennen.
Een bloedglucosemeter zoals we die nu kennen.

Apple heeft een expert op dit terrein, Dr. Ueyn Block, overgenomen van het Californische C8 MediSensors. Ook topmannen van twee vergelijkbare bedrijven, Accuvein en Senseonics, zijn overgestapt naar Apple. C8 Medisensors stond op het punt om een zogenaamde noninvasieve continue bloedglucosemonitor (nCGM) op de markt te brengen, en toen ging het bedrijf failliet. Het apparaatje  – de HG1-c – is weliswaar klein, maar niet iWatch-klein.

Toch lijkt verdere verkleining wel te realiseren, al blijft de technologie exotisch en peperduur. Daarbij: ofschoon Apple al in een vroeg stadium van de ontwikkeling van de iWatch de Amerikaanse Food and Drug Agency zou hebben gesproken over haar aanstaande wearable – met een dergelijke sensor aan boord wordt het namelijk een medisch-diagnostisch apparaat waar goedkeuring voor nodig is – hebben eigenlijk alleen patiënten met suikerziekte – en dan met name type 1 diabetes wat aan deze sensor. Voor de overige 91% van de bevolking is het praktisch nut wederom erg laag.

En als Apple al FDA-approval krijgt is het bedrijf er nog niet; om ook in Europa op de markt te mogen verschijnen is afzonderlijke toetsing en goedkeuring nodig. Dus juich niet te vroeg.

10. Lichaamstemperatuur

Waarschijnlijkheid: laag
Praktisch nut: geen

Zoals ook al tijdens OMT live van 9 juli besproken, is het probleem dat de iWatch niet de kerntemperatuur van het lichaam kan meten, want dat kan namelijk niet via de arm. Voor het meten van de omgevingstemperatuur is de iWatch evenmin nodig, want anno 2014 volstaat een korte ‘ping’ naar Yahoo! Weather (Apple’s vaste weer- en aandeleninfo-partner), die redelijk nauwkeurig is. Streep deze dus maar van je lijstje.

11. Bloeddrukmeter

Waarschijnlijkheid: laag
Praktisch nut: hoog

De traditionele ‘opblaasbare manchet’ methode (de zogenaamde sfygmomanometer) is onbruikbaar ook al omsluit de iWatch je pols en lopen er slagaders doorheen. Echter, de pols is veel te ‘benig’ voor deze methode en bovendien werkt een bloeddrukmanchet met een compressor. Dat gaat ‘m dus niet worden, dus die taak blijft voorbehouden aan bijvoorbeeld de Bluetooth bloeddrukmanchets van Withings en iHealth. Ook al zit laatstgenoemde om je pols, het is en blijft een log apparaat wat niet kleiner kan.

De iHealth bloeddrukmeter [Niet van Apple]
De iHealth bloeddrukmeter [Niet van Apple]
Lichtpuntje: het Zwitserse STBL Medical Research AG heeft volgens de site MedGadget in samenwerking met het overheidslaboratorium EMPA een ‘bloeddrukhorloge’ ontwikkeld dat gebaseerd is op piëzo-elektroden die samen met hartslag en lokale druk ter plaatse de bloeddruk kunnen afleiden.

Er is al een concept-horloge genaamd CARUNDA24 (CARdio [=hart] UNDA[=golf]) op de site van het bedrijf. Echter, Europese CE-certificering en FDA-toestemming ontbreken nog. Als je de CARUNDA24 ziet, denk je: klaar voor productie, maar dit is verre van het geval. De kans dat Apple zoveel moeite doet voor een sensor waar reeds een betaalbaar en betrouwbaar alternatief bestaat (het opblaasbare bloeddrukmanchet), is klein.

12. Zweetsensor

Waarschijnlijkheid: laag
Praktisch nut: gemiddeld

Cult of Mac berichtte er begin juli al over: een electrodermal response (EDR) sensor zou de gebruiker informatie over lichaamsbevochtiging, zoutwaarden in het bloed en inspanningniveau kunnen verschaffen. Wat dat laatste betreft: daar heb je waarschijnlijk geen iWatch voor nodig. Voor de rest geldt dat meting via zweet een vrij ongeschikte methode om lichaamshydratie en lichaamszouten (elektrolyten) vast te stellen.

Niet alleen vanwege de eenzijdige samenstelling, maar ook vanwege het feit dat de meting bij mensen met bijv. taaislijmziekte – een aangeboren stoornis van de chloorkanalen in o.a. de zweetklieren – onbetrouwbaar wordt. Daarbij: mensen met een zonnesteek stoppen helemaal met zweten. Zij lopen een sterk verhoogd risico op acuut overlijden, maar hun iWatch geeft geen kick. Slecht idee dus, zo’n zweetsensor.

Resumé

U vraagt, wij draaien. Hierboven staat 13 sensoren waarvan er slechts 6, misschien 7, tot de realistische verwachtingen mogen worden gerekend. Als we de dubbele sensoren niet meetellen zijn dat de:

 • Elektrische hartslagmeter
 • Stappenteller/slaapdieptemeter
 • Omgevingslichtsensor
 • Nabijheidssensor
 • Kompas
 • Microfoon, en heel misschien een;
 • Bloedglucosemeter

Het zijn er dus geen 10, maar met wat creatief rekenen kom je daar wel op. 
Zo lang de bloedglucosemeter er niet in zit, hebben we het over een redelijke betaalbaar apparaat, dat – Apple’s 30% winstmarge in ogenschouw nemend – zo’n €400 zou moeten kunnen kosten. Dan hebben we het waarschijnlijk over een waterafstotend apparaat van comfortabel polypropyleen (PP) en elastomeer (TPE) waartegen niemand allergisch is.

Andere innovaties die de iWatch met zich mee zou kunnen brengen zouden kunnen zijn: een uniek, magnetisch sluitmechanisme uit de pen van Jonathan Ive, en een flexibel accupakket dat doorloopt tot in de polsband (i.p.v. in de behuizing van het apparaat zelf). Dit laatste brengt wel met zich mee dat de flexibiliteit van de polsband beperkt zal zijn en dat ‘even’ wisselen van polsbandje een dure grap wordt.

Van links naar rechts: Moto 360, Samsung Galaxy Gear, Sony SmartWatch 2 en de Pebble
Van links naar rechts: Moto 360, Samsung Galaxy Gear, Sony SmartWatch 2 en de Pebble.

Nu jij!

Hoeveel ben jij bereid om voor een smartwatch uit te geven, en wat verwacht je dan voor je geld? Sport je zelf, en wat voor fitness-accessoires gebruik je nu al? Draag je zelf een horloge en zo ja, zie je zo’n iWatch wel zitten als vervanger? Zo nee, zou je overwegen er (weer) eentje te gaan dragen?

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  maconly

  Begint een beetje op een bouwwerk van Gaudi te lijken, wat een langzame en pijnlijke bevalling bij Apple .

  call it islow

 • Profielfoto
  GT1988

  Artikel leest prettig en in ‘normale mensen taal’. Dank daarvoor! Ik zie persoonlijk de gezondheidssensoren niet als een ‘must buy’ feature. Het koppelen met m’n iPhone en een slim horloge zouden voor mij al genoeg zijn. Zeker als dat een lagere prijs tot gevolg zou hebben!

 • Profielfoto
  knekkie

  In hoeverre kan je nu al beoordelen of iets zin of onzin is als je het uiteindelijke product niet in handen hebt gehad?

  je kan je betoog alleen baseren op technologie die vandaag de dag algemeen bekend is. Wie weet is Apple al een stuk verder en biedt het straks mogelijkheden waarvan men nu zegt/denkt dat dit onmogelijk is.

  Gewoon afwachten dus. wie weet krijgt dit artikel straks alsnog 100% gelijk.

 • Profielfoto
  H.deweg

  Sportmensen, de enige voor wie zoiets dergelijks zinvol is, hebben allang een alternatief. Voor de rest van de wereld is zo’n ding om je arm, alleen maar een last. M.a.w ik geloof er niet in, wordt helemaal niets.

 • Profielfoto
  Di May

  Ik neig de weg van H.deweg te volgen.
  Maar voor de rest is het slecht bakken vooraleer er deeg is …

 • Profielfoto
  Zakske

  Wie weet is Apple al een stuk verder en biedt het straks mogelijkheden waarvan men nu zegt/denkt dat dit onmogelijk is.

  Dat lijkt me sterk, en daar zijn twee redenen voor;

  [1] Apple is geen bedrijf van baanbrekend onderzoek of revolutionaire uitvindingen. Neem de eerste iPhone; alle onderdelen die gebruikt werden kon je zo kopen, Apple is gewoon erg goed in het verbinden van de hardware met eigen software. De eerste iPod? Die kon worden ontwikkeld omdat Toshiba een kleine harde schijf had ontwikkeld. Tegenwoordig doet Apple wel iets (bijvoorbeeld de SoC’s voor de iPhone), maar de gebruikte architectuur is afkomstig van ARM.

  [2] Door in een iWatch bepaalde sensoren in te bouwen verandert het van een stuk consumentenelektronica in een apparaat voor medische diagnostiek. Dan wordt je inderdaad plots geconfronteerd met het gegeven dat je je producten eerst voor moet leggen aan de FDA (USA) of MDA (EU) voordat je deze op de markt mag brengen. Daarnaast heb je geen enkel inzicht in de duur of uitkomst van deze procedure. Als je pech hebt wordt het niet goedgekeurd, dat kan Apple zich niet permitteren.

 • Profielfoto
  pietje.puck

  Ik zou het meeste belangstelling hebben voor een hoogte = barometer;
  Net terug van een bergwandel vakantie; daar de iPhone gebruikt (met een papieren kaart, natuurlijk) voor navigatie, maar voor de hoogte steeds op mijn Suunto gekeken; ik draag alleen op vakantie een horloge.
  Voor mij: Suunto er uit, iWatch er in!

 • Profielfoto
  ozzie X

  Mooi en degelijk artikel. Complimenten!

  Die zogenaamde Smartwatch revolutie die ons dit jaar te wachten zou staan, niet dus.

  Ik hoef hem niet. Het zal ongetwijfeld wel een redelijke hit worden (met de juiste prijs) maar de gebruikersgroep zal beperkt blijven (vooarl sporters idd). Tenzij Apple nog een interessante verrassing in petto heeft, maar dat betwijfel ik.

 • Profielfoto
  essiw

  Zo’n zweetsensor is handiger dan hier wordt aangegeven. Het is de meest betrouwbare (draagbare) vorm om je arousal (mate van opwinding) te meten. Waarom is dit handig? omdat het niet altijd duidelijk is wanneer dat niveau hoog is. Dit is voornamelijk handig bij erge vormen van autisme, omdat daar vaak aan de buitenkant het niet zichtbaar is hoe opgewonden de persoon is, en in één keer een woedeaanval o.i.d. kan krijgen.
  Het grootste nadeel is dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen “goede” en “slechte” opwinding. Dus wanneer je enorm blij bent zal deze ook een hoog niveau meten.
  Nu denken de meeste mensen vast dat ze dit zelf wel kunnen voelen, maar het blijkt dat we daar toch niet zo goed in zijn (net zoals onze hartslag zelf in de gaten houden). En vooral een dagpatroon is zeer nuttig (waarbij je bijvoorbeeld kan zien dat studenten in collegezalen het laagste niveau hebben, tijdens je slaap is er een redelijk hoog niveau e.d.). Je kan hiermee ontdekken waarom je stress hebt (bijvoorbeeld als het steeds hoog is terwijl je werkt).

  @redactie, arousal is niet hetzelfde als inspanning. Om het duidelijk uit te leggen je kan van binnen enorm “opgefokt” zijn, maar dat betekend niet dat je je aan het inspannen bent.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik mis nog een grote niet genoemde functie aan de iWatch. Apple verkoopt altijd producten waar content voor op verkocht kan worden via iTunes. Wat kan je straks kopen voor of op je iWatch?

 • Profielfoto
  A.M.Dekker

  Erg raar dat de omgevingslicht en de nabijheidssensor laag hebben staan bij praktisch nut. Ondanks dat dit absoluut geen vernieuwde sensoren zijn, zijn ze wel degelijk erg belangrijk. Vooral bij een horloge!

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Ik denk dat ik de smartwatch nog als een soort beta-product blijf zien totdat deze de basis-functies van een telefoon ook kan vervullen, bellen, sms, berichten en agenda. Voor internet e.d. heb je er dan een iPad naast, of iets dergelijks.

  Ik heb nu sinds kort een iPhone, maar merk als grootste obstakel de omvang, ik mis mijn kleine Nokia geregeld. Wanneer een iWatch de basis taken van de telefoon kan vervangen, natuurlijk voor een flinke prijs, mag dan best 6 a 700 euro kasten van mij, met een goede batterijduur, dan gaat het interessant worden.

  In de tussentijd is het niet meer dan een sport-armbandje met enkele extra mogelijkheden in combinatie met een telefoon. Wel kan het ook als hub fungeren voor verschillende losse sensoren. Voor hartslag bijvoorbeeld een borstband. Maar er zijn genoeg andere losse sensoren die wel redelijk goede resultaten geven. Niet alles hoeft in het device zelf te zitten voor mij.

 • Profielfoto
  ldb

  Heerlijk artikel. Gaat Apple het dit keer lukken om niets te laten lekken?
  Kunnen we straks heerlijk achterover op de bank de keynote volgen en uit onze stoel springen en maar ‘wow, deze moet ik hebben’ roepen? Kan het toch niet laten om OMT te checken wat de laatste geruchten zijn. Toen de iPhone uitkwam was ik al gelukkig met een telefoon die m’n contacten/agenda met m’n mac kon synchroniseren, kijk eens waar we nu zijn en wat we te wensen hebben. Als ik dit artikel lees denk ik dat we nog maar aan het begin van een tijdperk staan.

 • Profielfoto
  JoelCoster

  Dit lijkt mij een stuk prettiger dan zo’n scherm om je pols.

 • Profielfoto
  Wallyuitede

  Als iPhone bezitter met diabetes 1 kijk ik reikhalzend uit naar een iWatch waarmee ik mijn bloedglucosewaarden zonder te prikken kan meten. Alleen al voor deze funcie zou ik het aanschaffen meer dan de moeite waard vinden. En aangezien volgens de media het aantal diabetespatiënten jaarlijks explosief stijgt verwacht ik dat Apple hier ook wel brood in zal zien.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  SCiO molecular scanner
  Is een scanner waarmee je iWatch kan zien wat iets is (een Apple, een peer, hoeveel alcohol het bevat, hoe oud het is, etc). Lijkt me handig.

 • Profielfoto
  joostw

  Als diabeet zou ik een iWatch met glucosemeter direct kopen, en met mij veel anderen. Helaas is bloedsuiker meten dmv licht al jaren een belofte die nooit waargemaakt wordt. Een kenner op dat gebied schrijft er al jaren over, maar in 2013 had nog niemand laten zien dat het betrouwbaar meten van glucose via licht mogelijk was (zie p. 46-47). Kortom: de techniek is nog niet zo ver als hier wordt gesuggereerd en dat Apple er dus iets mee kan lijkt me uitgesloten. Maar ik laat me graag door hen verrassen:)

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  @Wallyuitede en Joostw…
  Ooit gehoord wat een continumeter kost? Vraag je verpleegkundige er eens naar en je weet dat die er nooit zal komen. Zeker type-1-patiënten zouden er dan allang allemaal l eentje gehad hebben als die betaalbaar waren en ze zouden ook al in pompen ingebouwd zijn…

  Helaas… Ondanks de behoefte gaa het continu meten hem gewoon niet worden. Niet mt licht en niet via een naald… Ik zou dan eerder gaan voor besturing van een pomp vai d iPhone of de iWath… Diabetici hebben voorlopig niks te verwachten van Apple.

 • Profielfoto
  joostw

  @Poezenbeest
  Inderdaad, pijnlijk duur die dingen. Ik verwacht ook niks van Apple, maar hoop op andere bedrijven met nieuwe technieken. Apple verschaft met Healthkit al de software om alles aan elkaar te knopen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hoewel ik in het begin de iWatch een vrij nutteloos product vond, omdat er niet veel meer mee leek te kunnen dan notificaties krijgen van op je iPhone binnenkomende mails en berichten, is mijn interesse gewekt op het moment dat duidelijk werd dat Apple een flink aantal specialisten op het gebied van medische sensoren heeft aangenomen. Apple zou ons met de functies van de iWatch wel eens kunnen verrassen. Ik verwacht op grond van de aangenomen (medische en technische) specialisten dat er inderdaad sensoren in de iWatch komen, waarmee belangrijke informatie over inspanning, sport en medische toestand van je lichaam op de iWatch zichtbaar gemaakt worden. Healthkit is daar al de voorbode van.

  Hartslagmeter, bloedglucosemeter, bloeddrukmeter en inspanningsmeter (stappenteller + calorieverbruik etc) lijken me daarbij het belangrijkste. Maar toch ook de lichaamstemperatuurmeter. Natuurlijk kan via de arm/pols wel degelijk de lichaamstemperatuur gemeten worden, al is die daar lager dan op andere plaatsen. De iWatch kan dat simpelweg omrekenen naar de ‘echte’ lichaamstemperatuur. Juist bijzonder handig om nooit meer een thermometer nodig te hebben!

  De medische sensoren zijn juist belangrijk voor mensen met een kwaal, maar toch ook voor ‘gezonde’ mensen. Steeds meer gaan mensen bewegen en sporten en daarmee komt het ook vaker voor dat ook jonge en ogenschijnlijk gezonde mensen ‘ineens’ hartfalen krijgen en plotseling dood neervallen. Dat gebeurt vooral bij intensieve sporters: voetballers, wielrenners, hardlopers etc.
  Achteraf blijkt dan dat er toch signalen waren dat er iets niet helemaal goed was. Als de iWatch die signalen kan oppikken is dat van groot belang. Daarbij is de Zuurstofsaturatiemeter van groot belang, heb ik begrepen. Bij de Keynote in juni is al gemeld dat de Healthkit desgewenst zélf iemand kan waarschuwen: een familielid of partner of zelfs een arts of ziekenhuis. Genoemd werd daarbij zelfs al het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen voor een experiment op dit gebied.

  Ook de sensor voor diabetici is belangrijk. Wellicht zit die sensor nog niet in de eerste iWatch (Apple bewaart altijd belangrijke functies voor de volgende modellen, maar het aannamen van maar liefst drie belangrijke specialisten op dit gebied laat zien dat Apple hier absoluut iets mee gaat doen.

  Slaaptedieptemeter ook van belang. Het hebben van een kwalitatief goede slaap, met voldoende REM slaap is erg belangrijk en ‘slecht slapen’, zonder voldoende REM slaap kan grote gevolgen hebben, zoals uitputting, burn-out etc.

  De genoemde vertraging van 10 seconden in contact met Siri lijkt me onzin. Ik ben geen technicus, maar nu heeft Siri ook erg snel antwoord en contact iWatch-iPhone kan niet voor zóveel vertraging zorgen. Als bij een satellietverbinding een vertraging van 1 of 2 seconden al erg veel is, kan deze via internet niet oplopen tot een enorme vertraging van 10 seconden.

  Ik ben het met Pietje Puck eens dat een hoogtemeter (en een barometer!) interessant en belangrijk kunnen zijn voor sporters/klimmers en mensen die weerinformatie willen meten. Ook ik heb al minstens 10 jaar geleden Suunto watches gehad die dit konden meten. En ook een gelopen traject etc.

  Omgevingslicht en nabijheid zijn logisch en zou ik niet in het rijtje willen zetten.
  Tot slot hoop ik en denk ik dat Apple niet zo’n lelijk en achterhaald design zullen hebben als de getoonde modellen van de concurrenten. Ik hoop dat het een beetje futuristisch zal zijn. Wellicht twee modellen. En prijzen van €350 tot €500 voor een pro model waarmee meer medische en sportieve metingen mogelijk zijn. Ik hoop dat het een metalen of kunststof armband wordt, met veel beeldschermruimte in de band zelf. Kortom een iWatch die er zo min mogelijk uitziet als een klassiek horloge. Ik hoop op een model dat lijkt op één van de volgende ontwerpen:

 • Profielfoto
  Wauters

  Iedereen is wel aan’t wachten op de iWatch al was het gewoon om niet altijd je iPhone uit je zak te moeten halen om een bericht te lezen.

  Ik heb momenteel een nano met hartslagmeter en nike-sensor. Die doet het nog altijd accuraat en supergoed!

  Dus Apple, neem gerust de tijd om alles op een medisch en ethisch niveau af te stellen. Dit is toch waar Apple zich onderscheidt van anderen.