WWDC 2014: De actuele en realistische verwachtingen

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Het is bijna zover, vanavond vanaf 18:30 uur barst het feest dat WWDC 2014 heet los. Zoals ieder jaar wordt begonnen met een Keynote waarin Tim Cook en andere Apple-kopstukken nieuwe soft- en hardware zullen introduceren.

Dat er aandacht zal zijn voor iOS 8 en OS X 10.10 is wel zeker, maar wat voor vernieuwingen brengt ons dat? Heeft Apple naast de twee nieuwe versies van de besturingssystemen nog meer in petto? OMT bekijkt de laatste informatie en geruchten en zet de realistische verwachtingen op een rij.

Wie, wat, waar?

live-banner-wwdc2014
Vanavond, 2 juni 2014 wordt Tim Cook om 19:00 uur op het podium in San Francisco verwacht om de WWDC van 2014 officieel te openen. One More Thing zendt vanaf 18:30 een speciale OMT LIVE uit met een voorbeschouwing, experts aan tafel en een nabeschouwing. Vanaf 19:00 uur schakelen we rechtstreeks naar Moscone West waar de Keynote begint.

Apple Stores en Beats

beats-banner-wwdc2014

Zoals ieder jaar zal ook dit jaar de Keynote weer begonnen worden met een praatje over de Apple Stores, verkoopcijfers en andere ontwikkelingen. Wij verwachten dat Tim Cook tijdens de opening de deal met Beats kort zal vermelden, maar er niet in detail op in zal gaan.

iOS 8

ios8-banner-wwdc2014
Na de enorme metamorfose die iOS vorig jaar krijg, wordt verwacht dat iOS dit jaar vooral verfijnd zal worden en nieuwe functies zal krijgen. Een van die nieuwe functies is HealthBook, de plaats waar alle health- en fitness data verzameld zal worden. Verwacht wordt dat dit in eerste instantie zal werken met externe accessoires die al beschikbaar zijn, zoals de Nike Fuelband. Later zal de iWatch hieraan gekoppeld kunnen worden.

iPad-gebruikers kunnen uitkijken naar een split screen multitasking, al is het onzeker of deze functie al in iOS 8.0 zal zitten. Mogelijk wordt deze doorgepusht naar iOS 8.1 omdat er nog een ander besturingssysteem is dat aandacht vraagt.

OS X 10.10 ‘Yosemite’

osx1010-banner-wwdc2014
Die tiende iteratie van OS X gaat waarschijnlijk OS X 10.10 Yosemite heten. De banners die Apple heeft opgehangen laten een berg in het Yosemite National Park zien, een duidelijke hint naar de naam. Na de make-over van iOS vorig jaar, is het dit jaar de beurt aan OS X om een plat ontwerp te krijgen.

Vanochtend lekten foto’s van de vermeende nieuwe interface van OS X 10.10 uit, al wordt aan de echtheid getwijfeld. Hierop zijn ook iOS-achtige elementen als een Control Center en Notification Center te zien. Ook het dock is hierin ‘plat’ gemaakt.

Smart Home / Domotica

smarthome-banner-wwdc2014
Naast de al bekende items als OS X 10.10 en iOS 8, wordt verwacht dat Apple ook met een ecosysteem voor domotica, oftewel slimme huisautomatisering, gaat komen. Hoewel er nog weinig bekend is, is de meeste realistische verwachting dat het een systeem zal zijn waar fabrikanten op aan kunnen sluiten nadat zij door een certificeringsproces zijn gekomen.

iCloud en iTunes

icloud-banner-wwdc2014
iCloud werd in 2011 aangekondigd als vervanger van MobileMe, maar is sindsdien maar mondjesmaat gebruikt door developers en eindgebruikers. Om mee te komen met de huidige generatie clouddiensten, worden vernieuwingen aan iCloud verwacht.

Een gerucht dat al enige tijd boven de markt hangt is HD-audio voor iTunes. Nu Beats over is genomen door Apple, is de kans aanwezig dat de nadruk op audio zal liggen. Een mooie kans om lossless audio op de kaart te zetten.

iPhone en iPad

Verwacht geen iPhone of iPad, deze worden doorgaans in het najaar aangekondigd.

Is er One More Thing?

Er zijn een aantal producten en diensten die perfect bij de WWDC passen, maar waar geen concrete aanwijzingen voor zijn. Denk aan:

 • Apps voor de Apple TV
 • Nieuwe Mac-computers (Mac Mini?)
 • Een nieuw Cinema/Thunderbolt Display
 • Retina MacBook Air

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Ansems

  Toch raar.. OSX 10.10 plat maken en dan een berg als banner gebruiken;-)
  voor de rest, ik heb er zin in!

 • Profielfoto
  rdesign

  Wat ik verwacht op de WWDC vanavond:
  – Begint (uiteraard) met updates, verkoopcijfers, misschien in het kort over de deal met Beats?
  – Daarna door met iOS. Verkoopcijfers van iOS-apparaten en een groot bedrag in beeld van hoeveel er wel niet is uitbetaald aan iOS-developers
  – Demo nieuwe features iOS8.
  – Door na OS X. Update heet “Yosemite”. Geen gigantische veranderingen in het systeem, dashboard weg en wat kleine design-updates. (Wat witter, wat platter, etc.)
  – Demo nieuwe features OSX.
  – Demo nieuwe versie van Xcode, is nu nog eenvoudiger om apps te bouwen.
  – Demo Xcode
  – One More Thing: Software-update voor Apple TV, nu met App Store.
  Einde.:)

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  Usain

  Ik hoop op een iWatch.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik hoop dat naast het nieuwe jasje van MacOSX onder de motor kap ook nog een paar leuke verassingen zitten.

  En het ik hoop dat in iCloud twee oude bekende hun herintrede doen. iCloud foto’s en de iDisk. (wel in herziene vorm natuurlijk) Die twee mis ik nog steeds.

 • Profielfoto
  ---

  Mac Mini lijkt me wel zeker. Retina MBA en iWatch zijn de dingen waar ik echt op hoop.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Die tiende iteratie van OS X …

  Is het in feite niet al de elfde ?
  Ze zijn begonnen met OS X 10.0

 • Profielfoto
  ozzie X

  Can you say hype? Ik hoop dat Apple bekend maakt dat ze GEEN iWatch uitbrengen omdat ze daar niet in geloven. Zou ik wel een sterke zet vinden.

  @iRepairs LOL!

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  De solar patroon banner wordt voor het gemak genegeerd.
  Terwijl dat misschien het meest interessante is!
  Kan me echt niet voorstellen dat ze 2 uur lang over een paar veranderingen in iOS8 en MacOSX gaan praten.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Puur voor het ‘nieuw’ zouden apps op de Apple TV wel leuk zijn.

  Maar ik mis niets, verwacht niets en hoop op niets.:)

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik mag hopen dat er ook nog iets gemompeld gaat worden over Apple Maps en verdere integratie daarvan binnen OSX/iOS.

 • Profielfoto
  ego

  Ik hoop echt op de retina macbook air!
  Maar ik vrees dat het er niet inzit.

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik hoop ook op een retina Macbook Air, al is het maar een releasedatum:D

 • Profielfoto
  Mark_Otte

  Waar ik benieuwd naar ben is of Apple de tellingsrichtlijnen van UNIX aanhoudt. Want in dat geval wordt het Mac OS 11 en zou het volledig z’n compatibiliteit moeten vergooien, net als de stap van classic naar OS X.

 • Profielfoto
  Macnido
 • Profielfoto
  Buzz

  Tellingsrichtlijnen? Wat een onzin! Reken maar niet op Mac OS 11. Anders was er toch ook nooit een Mac OS X 10.4.11 geweest? En waarom zouden ze überhaupt aan de hand van een versienummer de compatibiliteit moeten aanpassen? Dat is nog grotere onzin! In de praktijk werkt het precies andersom. Als er een grote aanpassing gemaakt wordt, gaat (heel misschien) de marketing afdeling eens nadenken over een aanpassing van de telling van de versienummers.

 • Profielfoto
  maximiliaan

  Ik hoop op een stream zonder haperingen

 • Profielfoto
  Dman

  Stiekem hoop ik op een preview van de iPhone 6 zoals het gerucht gaat.

  Wellicht het antwoord van Apple om af te rekenen met alle lekkende info omtrent de iPhone. Onder het motto, beter zelf op een goede manier naar buiten brengen met een flitsend filmpje/foto’s dan slechte kwaliteit dummy foto’s.
  Let’s hope so!!!

 • Profielfoto
  robinho96

  Hier is een linkje als je wilt kijken zonder haperingen als de keynote effectief begint om 19u:

  Keynote WWDC

 • Profielfoto
  Lonestar

  Thuis vanaf de bank kijkende via me Apple TV.