Nieuw instapmodel iMac uitgebracht, verkrijgbaar vanaf 1129 euro

Door: Raymon Mens - 48 reacties

Nadat de Apple Store deze ochtend ongeveer vijf uur offline was, is deze weer terug en voorzien van een aangepast assortiment iMacs. Er is een budget-model toegevoegd. De goedkoopste iMac is nu verkrijgbaar vanaf € 1129, voorheen was dit € 1329.

Het nieuwe budget-model is voorzien van een dualcore processor die op 1,4GHz draait. Deze processor zit ook in de laatste generatie MacBook Air en biedt ongeveer 50 procent van de pieksnelheid van het vorige instapmodel van € 1329. De harde schijf is verder in grootte gehalveerd naar 500 GB. De overige iMacs zijn zowel op gebied van prijs als hardware onveranderd.

Er is een goedkopere iMac aan het assortiment toegevoegd.
Er is een goedkopere iMac aan het assortiment toegevoegd.

Prestaties processor
De prestaties van de processor zijn een punt van discussie. Deze draait standaard op 1,4GHz maar kan zichzelf opschakelen naar 2,7 GHz. De processor is waarschijnlijk hetzelfde model als die in de MacBook Air, een Intel Core i5-4260U. De CPU scoort ongeveer 4800 punten in snelheidstests (benchmarks) terwijl de 21-inch Quad Core iMac (Intel Core i5-4570R) van 1329 euro ongeveer 9000 punten scoort in dezelfde test.

Dit wil niet zeggen dat de nieuwe budget-iMac in dagelijks gebruik twee keer zo traag is, een processor wordt alleen bij zware taken zoals foto- en audio editing zwaar belast. De grootste vertragende factor in een iMac is de trage harde schijf. Een upgrade naar een Fusion Drive of Flashopslag zal de algehele snelheid meer ten goede komen dan een snellere processor.

De goedkopere iMac kan op het gebied van prestaties dan ook het beste gezien worden als een MacBook Air in een iMac-behuziging.

Verkrijgbaarheid
De nieuwe iMac is direct te bestellen in de online Apple Store (binnen 24 uur klaar voor verzending). De fysieke Apple Stores in Amsterdam en Haarlem hebben nog geen voorraad maar krijgen deze donderdag. APR’s verwachten op vrijdag voorraad te hebben. iCentre Amsterdam en Amstelveen kunnen het nieuwe instapmodel nu al leveren, andere iCentre-winkels hebben op donderdag voorraad.

Er duiken de laatste tijd steeds meer aanwijzingen op naar een iMac met Retina Display. Daar moet waarschijnlijk nog even op gewacht worden, de iMacs zijn nog steeds voorzien van een 21-inch scherm met 1920×1080 pixels of een 27-inch scherm met 2560×1440 pixels.

Reacties

48 reacties
 • Profielfoto
  ---

  Ik zie met mijn 27 inch 2013 model geen verschil? Of zie ik iets over het hoofd?

 • Profielfoto
  Nikita

  Het lijkt er inderdaad op dat ze alleen een budget model is bijgekomen, met eenzelfde CPU als in de MacBook Air…

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  1.4 Ghz zal wel een typefout zijn. Het lijkt me dat 2.4 moet zijn. Anders is het verschil met 2.7 wel erg groot voor die 200 euro.

 • Profielfoto
  PBP

  1.4 Ghz zal wel een typefout zijn. Het lijkt me dat 2.4 moet zijn. Anders is het verschil met 2.7 wel erg groot voor die 200 euro.

  Nope, zelfde specs als een 13 inch MacBook Air.

 • Profielfoto
  Nikita

  Doet Apple dat niet met regelmaat, een budgetmodel in de markt zetten dat zo onwijs budget is dat je ongeveer een dief van je eigen portemonnee bent als je niet het modelletje hoger neemt?

  Het lijkt er hier in elk geval op, met de mobiele versie van de i5…

 • Profielfoto
  R-Y

  Wat een grap die processor. Goedkoop is duurkoop bij dit model..

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Ja dat doen ze vaker.
  Denk omdat ze dan kunnen zeggen “al vanaf €1129!”
  Wel erg zuur voor iemand die niet veel verstand heeft van PCs als de 1.4ghz n beetje te traag is…

 • Profielfoto
  Stijn82

  Tja die 1.4Ghz zal nog wel meevallen, de standaard HDD daarentegen..

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  5 uur downtime om een ‘goedkope’ iMac met hopelijk een tikfout van 1,4Ghz te kunnen plaatsen ?
  Da’s Ă©cht lame :-/

 • Profielfoto
  Chiel1990

  Ik vind vooral het verschil tussen de normale kloksnelheid en de turbo boost snelheid enorm. Normaal is het een paar MHz en niet bijna het dubbele.

 • Profielfoto
  koen

  5 uur downtime om een \’goedkope\’ iMac met hopelijk een tikfout van 1,4Ghz te kunnen plaatsen ?
  Da\’s Ă©cht lame :-/

  Alles moet wereldwijd aangepast worden, en getest, en dat kost tijd. Het is natuurlijk niet een website van de lokale fanfare of een Apple fanboy club:evil:

 • Profielfoto
  bvdabjorn

  Ik vind dat butget-model echt onnuttig! Hadden ze de prijs van de standaard modellen niet een beetje kunnen verlagen? Nu is er een iMac die echt aanzienlijk minder is dan de rest (ik weet het is een “budget-model, maar toch). En zoals JohnHenry al zei, voor iemand die niet veel van computers afweet zal eerder voor de goedkoopste gaan. En achteraf blijkt dat deze dan toch wat te traag is.

 • Profielfoto
  essiw

  Ja dat doen ze vaker.
  Denk omdat ze dan kunnen zeggen “al vanaf €1129!”
  Wel erg zuur voor iemand die niet veel verstand heeft van PCs als de 1.4ghz n beetje te traag is…

  Niet alleen daarom, het blijkt ook zo te zijn dat wanneer je een (veel) slechter product aanbied voor een maar iets lagere prijs meer mensen computers van de hogere prijs gaan kopen dan dat er zonder dat extra goedkope model verkocht zouden zijn. Maar of apple het daarom doet weet ik niet.

 • Profielfoto
  jonahke

  Is er eigenlijk ook iets veranderd aan de andere iMacs want daar zie ik precies geen verschil. :-/

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Bizar …ECHT BIZAR ..dat het nog nodig is voor Apple om een deel van de site geheel uit de lucht te halen om een minimale update er op te zetten.
  Hoe kan dat in godsnaam? Dat is toch pure amateurisme?!
  En een kleine 200 euro korting op een model dat eigenlijk direct al out of date is …erg vreemd. Zou de Mac mini eruit gaan?

 • Profielfoto
  computer space

  De HD is inderdaad te erg. Met SSD kom je op 1379 en dan heb je nog steeds een trage bak. Modelletje 2 is 2x zo snel.
  En met een 2,3 ghz Mini en Dell U2412M heb je nog steeds heel veel meer voor je geld (1050€).

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Flink stuk toegevoegd over de prestaties van de processor. Dat is dezelfde als die in de MacBook Air.

  Het is trouwens wel een erg nieuw model processor, in Q2 van 2014 door Intel op de markt gebracht. Maar dit is eigenlijk gewoon een iMac met een MacBook Air erin (harddisk buiten beschouwing gelaten);-)

 • Profielfoto
  Nikita

  Dat hele offline halen van de Apple Store is ook pure marketing natuurlijk. Alleen hier is er al een heel topic over. Creëert natuurlijk een hoop buzz en dus aandacht.

  Als ze het zouden willen, dan kunnen ze binnen een paar minuten de hele site updaten nadat ze het op een ‘achtergrond’ versie hebben getest. Zo zou je de hoogste up-time houden. Maar dat doen ze dus bewust niet.

  Waar ik het overigs wel roerend mee eens ben, is dat het gewoon treurig is dat ze een 5400 rpm laptop schijfje erin zetten. Dat haalt de snelheid van je systeem ZO onwijs onderuit… De MaBook Air is best een vlot apparaat dankzij de SSD, de processor is daar niet zo merkbaar traag of iets. Die ‘nieuwe’ iMac daarentegen verwacht ik wel.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ben je daar weer met je mini? Alle gekheid op een stokje, je moet echt eens ophouden met die mini aan iedereen op te dringen. Je zou haast beginnen denken dat jij opties hebt op elke mini die wordt verkocht.

  De iMac is inderdaad veel te ‘licht’ voor een desktop PC, maar ik zie hier best heil in. Mensen die de ‘kracht’ van een Air willen, maar niet mobiel hoeven te zijn en een mooi scherm met een ingebouwde MacBook Air willen kunnen hier zeker iets mee.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik vind vooral het verschil tussen de normale kloksnelheid en de turbo boost snelheid enorm. Normaal is het een paar MHz en niet bijna het dubbele.

  Op zich is dat alleen maar een voordeel. Commercieel gezien verkoopt het natuurlijk voor geen meter, maar wat Intel doet is gewoon de processor bij weinig belasting onderklokken om stroom te besparen: ideaal voor laptops en tablets als de Surface Pro. Kijk naar de Geekbench scores multicore, en je ziet dat de snelheid in geen verhouding staat tot wat je verwacht:
  Dual core 1.4ghz vs 2.7 quad suggereert 4x zo traag. Werkelijkheid is meer in de buurt van half zo traag.
  En de 2.3 quad mini is weer 20% sneller dan die 2.7 quad omdat dat een 8-thread machine is, waar een quad i5 een 4-thread machine is.

 • Profielfoto
  computer space

  Ben je daar weer met je mini?

  Apple presenteert het als Mini alternatief, ik niet. Alleen dat is het niet.
  Tja, en de Mini is de beste computer ooit gemaakt. Kan ik ook niks aan doen. En als je het daar niet mee eens bent: qua afschrijving en dus TCO is het een feit dat het de beste computer allertijden is. De Mini heeft de hoogste iFixit score van alles van Apple, ook niet onbelangrijk, terwijl deze iMac hws voor de 1 of de 2 gaat.

 • Profielfoto
  computer space

  Mensen die de \’kracht\’ van een Air willen

  De kracht van de Air zit in de SSD, die ontbeert deze juist net. Hier zit gewoon een 5400 toeren pruttelplaat in.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Er zijn denk ik best veel mensen waarvoor het allemaal niet zo snel hoeft te gaan. Mensen die mailen, beetje surfen, muziek luisteren en af en toe een brief schrijven, maar thuis niet het kleine scherm van de Air willen, daar is dit een ideale computer voor. Jammer van de hdd inderdaad, maar dat zal deze mensen ook weinig interesseren verder. Ik denk dat hier zeer zeker markt voor is. En eenmaal aan de Apple, dan blijven ze wel;-)

  Maar goed, een kleine ssd hadden ze er wel in kogen stoppen, gewoon een 128 die ook in de Air zit, en dan een externe disk erbij verkopen.

  Edit: in het tweede model zit ook standaard een 5400 toeren schijf. Dus dat maakt eigenlijk niet zo veel uit, toch?

 • Profielfoto
  ozzie X

  Bij Saturn/Mediamarkt en Dixons/Mycom is de oude 2.7 maar 1179,-
  Ik zou wel 2x nadenken voor je deze nieuwe instapper koopt. Tenzij die natuurlijk voor 979,- bij de dealers staat straks.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Dit is gewoon een marketingtruc om de een zwaardere iMac te nemen.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Nee, een ssd erin zetten zou echt niet in de lijn passen die er nu staat. Ik denk dat heel veel mensen blij zullen zijn met deze computer. Mensen die voorheen thuis een MB hadden staan bijvoorbeeld.

  Je moet dit model gewoon niet gaan updaten. Het is een instapper. Ook prima voor internet bij hotels en als kassa bij winkels, etc. Ik denk dat er best veel toepassingen zijn en dat de iMac nu voor veel mensen binnen bereik komt.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Nee, een ssd erin zetten zou echt niet in de lijn passen die er nu staat. Ik denk dat heel veel mensen blij zullen zijn met deze computer. Mensen die voorheen thuis een MB hadden staan bijvoorbeeld.

  Je moet dit model gewoon niet gaan updaten. Het is een instapper. Ook prima voor internet bij hotels en als kassa bij winkels, etc. Ik denk dat er best veel toepassingen zijn en dat de iMac nu voor veel mensen binnen bereik komt.

  Ik kan wel vinden in je antwoord, maar ook weer niet. Voor een instapper zal ik dat veel te duur vinden. Ik denk echter dat winkels zullen kiezen voor een Windows-systeem.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Niet wanneer het ook als een designstatement op de balie staat. Dit zie ik best veel in A’dam.

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  De Apple mini’s en Apple TV zijn trouwens ook goedkoper geworden volgens MacRumors.

 • Profielfoto
  Aerea

  Ah, weer een model dat over een paar jaar het nieuwe OS X niet kan draaien.:(

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Gelukkig koop je i.d.d. voor slechts 70 euro meer gewoon het voormalige instapmodel.
  Dan is de keus niet moeilijk.:)

 • Profielfoto
  arnout

  Wat ridicuul zeg.
  1.4 Ghz duocore?!
  Dat is toch niet meer van deze tijd?
  En het nieuwe Yosemite is geen iOs dat op een smartphone met bescheiden specificaties rap draait.

  Ik ga werkelijk niet snappen wie er dadelijk zo gek is niet een extra 150 euro op te hoesten en daarmee met 2.7 Ghz en quadcore een veel beter apparaat te krijgen.

 • Profielfoto
  THX-1138

  200 euro goedkoper, maar volgens mij is ie voor meer dan 200 euro gedowngrade t.o.v. de voormalige goedkoopste iMac.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @arnout wie dat gaan doen, mensen die lijken op mensen die nu een MBA kopen en daar ook gewoon Y op gaan draaien en er jaren plezier van gaan hebben. Mensen die niet die hoge eisen hebben en een computer voor huis, tuin en keuken-gebruik hebben, het weer op te bekijken, te bankieren, eens een recept op op te zoeken, een mail te sturen en soms een muziekje op de achtergrond. Daar voldoet die chip prima voor. En die HD zal ze weinig interesseren aangezien ze niet met grote bestanden werken.

  Ik denk dat er best veel mensen zijn die voor die 200 euro liever iets anders kopen en allang blij zijn met een mooie Apple met deze specs, omdat deze voldoet aan hun behoeften.

 • Profielfoto
  arnout

  Je hebt een punt, maar het blijft duurkoop want met iedere update van het OS worden de systeemeisen zwaarder.
  Je wilt toch een beetje ‘futureproof’ zijn en niet na 2-3 jaar genoodzaakt een nieuwe computer te kopen?
  Nou ja “genoodzaakt” is te zwaar uitgedrukt, maar wanneer je een zekere snelheid gewend bent dan is een nog net werkend OS niet genoeg. Simpel internetgebruik kan al verrekt hoge eisen stellen aan je computer, omdat de huidige sites topzwaar zijn.
  Voor 200 euro extra kun je denk ik minimaal 3 jaar langer voorruit.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Maar een Air blijft toch ook prima werken, ook na drie jaar? Ik zie zelf het probleem niet helemaal. En ik denk ook dat de mensen die deze computer gaan kopen zich wellicht helemaal niet bewust zijn van de updates en lekker door blijven werken met het systeem dat ze hebben, of het niet erg vinden om lange tijd met een verouderd systeem te werken.

  Ik zelf heb jaren lang zonder update gedaan en ben pas sinds een jaar wat actiever geworden hierin. Wanneer een systeem aan je behoeften voldoet is er voor veel mensen niet meteen reden voor vernieuwing. Komt die vernieuwing wel, dan merk je dat heel veel dingen ook makkelijker of sneller gaan, maar zolang je dat nog niet weet ben je heel tevreden, in je onwetendheid;-)

  Soms verlang ik er wel weer terug naar;!

 • Profielfoto
  arnout

  Nou voorruit, je hebt me overtuigd:)
  Maar het zullen niet veel mensen zijn hoor die voor die Mac kiezen, want het is psychologisch bepaald dat doorgaans niet voor het goedkoopste en het duurste product gekozen wordt, maar de (gulden) middenweg. Niet per se het allerbeste willen hebben, maar zeker niet het ‘slechtste’:)

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Daar heb je ook weer gelijk in, maar dat maakt de geboden iMac nog niet een slechte koop;-)

  Dat mensen hierop op een bepaalde manier reageren, psychologisch, dat klopt ook, en daarom is het ook slim dat ze deze iMac in de markt zetten.

  Ik kan me ook voorstellen dat ouders een dergelijke machine kopen voor hun kinderen. Ik zou het een perfecte koop vinden, doch de mijne zijn nog iets te jong, en tzt zijn er wel afdankertjes, mag mama zelf weer iets leuks uitzoeken:smile:

 • Profielfoto
  McJohn

  Het prijsverschil in vergelijking met specs is idd…. “klein”.

  Marketing speelt inderdaad in op de psychologie van de mensen. Het gevoel dat je niet meer mee bent met de tijd speelt bij veel mensen parten. Heb ik zelf ondervonden toen ik onlangs aan het twijfelen was om mijn 6 jaar oude iMac een upgrade te gunnen of om meteen een nieuwe te kopen. Uiteindelijk heb ik voor de upgrade(s) gekozen omdat losstaand van het kostenplaatje voor een nieuw toestel op het einde van de rit, ik nog altijd tevreden ben over het toestel voor hetgeen ik er mee uitspook.

  Is deze geïntroduceerde iMac een slechte keuze? Waarom zou het? Er is voor elk product wel een publiek te vinden. Mensen die erg moeten rekening houden met een budget bv. Ik ken mensen die als particulier een iPhone van 900 euro aanschaffen en ik ken mensen die als Mac uitsluitend 2de hands of refurbished kopen. Alles hangt af wat JIJ zelf wilt. Informeren kan uiteraard nooit geen kwaad (en via het Internet is dat héél makkelijk geworden) en ik geef altijd de raad om bij de aanschaf van een computer, te opteren voor de toestel dat je voor enige jaren het nodige comfort zal geven naargelang wat je ermee van plan bent.

 • Profielfoto
  Hydræ

  @Swiftly
  Het offline halen van de Store -naar ik heb begrepen- komt omdat deze nog is gebaseerd op WebObjects.

  Over die iMac, ik denk een leuk instapmodelletje voor mensen die eenvoudige dingen ermee willen doen, mail, internet. Blijft wel de vraag of deze iMac snel verouderd zal worden en niet meekomt in OS updates.
  Voor 50 euro meerprijs heb je een 1TB HDD, echter het blijkt dat na openmaken (http://blog.macsales.com/25084-teardown-of-lower-cost-2014-imac-reveals-memory-not-user-upgradable) het RAM is vast gesoldeerd en niet is up te graden.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Uit alles blijkt wel: ga even shoppen naar het vorige instapmodel en je bent voor nauwelijks meer geld sneller (2.7ghz) en beter op de toekomst voorbereid mocht je ooit meer RAM willen. Bovendien krijg je ook standaard 3 jaar garantie als je bijvoorbeeld bij Dixons/Mycom koopt.

 • Profielfoto
  computer space

  Voor 50 euro meerprijs heb je een 1TB HDD, echter het blijkt dat na openmaken (http://blog.macsales.com/25084-teardown-of-lower-cost-2014-imac-reveals-memory-not-user-upgradable) het RAM is vast gesoldeerd en niet is up te graden.

  Nog meer auw. Ik zie een glorieuze “1” aan de horizon bij de iFixit repair-index. Nog twee punten lager dan de iMac al had.

 • Profielfoto
  La Volpe

  Deze iMac is waarschijnlijk wel een stuk zuiniger met energie dan de andere modellen. Ik heb zelf de Macbook Air met bijna dezelfde processor (i5-4250U, 1,3 GHz) en die verbruikt in idle toestand met scherm aan ongeveer 3 watt. Als deze iMac daar in de buurt zou komen zou je op jaarbasis best wat energie kunnen besparen.

  Voor de mensen die niet van plan zijn met video-editing en dergelijke aan de gang te gaan een prima keuze. Wel jammer dat er standaard geen SSD in zit inderdaad…

 • Profielfoto
  Rtaal

  Als hier nou standaard een SSD in had gezeten dan zeg ik ja. De average joe die een mooie iMac wil waarmee hij zijn standaard dingetjes doet (internetten, emaillen, twitteren etc.) vind dit prima en daarvoor zal dit uitstekend draaien. Echter met een gewone HDD zal deze persoon zich mateloos gaan irriteren aan het feit dat hij constant moet wachten. Iets wat je van een €1099 machine toch niet hoopt te verwachten (tenzij je een windows bak koopt). Dit is nou echt overpriced en onzinnig als je het mij vraagt…

 • Profielfoto
  Rtaal

  €1129,- *

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Sorry hoor, maar in de andere instapmodellen zit ook geen ssd. Of liever, in geen van de iMacs zit standaard een ssd.

  Ik moest bij mijn 27″ i7 ook gewoon een ssd als extra erin laten zetten. Dus het zou wel erg vreemd zijn wanneer Apple in deze instapper opeens een ssd zou zetten.

  En weet, de mensen die deze computer gaan kopen, die zal het niet veel kunnen interesseren, dus het is prima dat er een hdd inzit.

 • Profielfoto
  arnout

  Wat lief van je Nora dat je zo opkomt voor die kleine iMacs;)
  Jij zorgt er tenminste voor dat ze allemaal een baasje krijgen:)

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Op ieder potje past een dekseltje:lol:

  Maar ik ben er werkelijk van overtuigd dat er verschillende baasjes best heel blij en gelukkig gaan worden van deze kleine schoonheid:smile: