Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 juni 2014
Leestijd: 2 minuten

Nieuw instapmodel iMac uitgebracht, verkrijgbaar vanaf 1129 euro

Nadat de Apple Store deze ochtend ongeveer vijf uur offline was, is deze weer terug en voorzien van een aangepast assortiment iMacs. Er is een budget-model toegevoegd. De goedkoopste iMac is nu verkrijgbaar vanaf € 1129, voorheen was dit € 1329.

Het nieuwe budget-model is voorzien van een dualcore processor die op 1,4GHz draait. Deze processor zit ook in de laatste generatie MacBook Air en biedt ongeveer 50 procent van de pieksnelheid van het vorige instapmodel van € 1329. De harde schijf is verder in grootte gehalveerd naar 500 GB. De overige iMacs zijn zowel op gebied van prijs als hardware onveranderd.

Er is een goedkopere iMac aan het assortiment toegevoegd.

Prestaties processor
De prestaties van de processor zijn een punt van discussie. Deze draait standaard op 1,4GHz maar kan zichzelf opschakelen naar 2,7 GHz. De processor is waarschijnlijk hetzelfde model als die in de MacBook Air, een Intel Core i5-4260U. De CPU scoort ongeveer 4800 punten in snelheidstests (benchmarks) terwijl de 21-inch Quad Core iMac (Intel Core i5-4570R) van 1329 euro ongeveer 9000 punten scoort in dezelfde test.

Dit wil niet zeggen dat de nieuwe budget-iMac in dagelijks gebruik twee keer zo traag is, een processor wordt alleen bij zware taken zoals foto- en audio editing zwaar belast. De grootste vertragende factor in een iMac is de trage harde schijf. Een upgrade naar een Fusion Drive of Flashopslag zal de algehele snelheid meer ten goede komen dan een snellere processor.

De goedkopere iMac kan op het gebied van prestaties dan ook het beste gezien worden als een MacBook Air in een iMac-behuziging.

Verkrijgbaarheid
De nieuwe iMac is direct te bestellen in de online Apple Store (binnen 24 uur klaar voor verzending). De fysieke Apple Stores in Amsterdam en Haarlem hebben nog geen voorraad maar krijgen deze donderdag. APR’s verwachten op vrijdag voorraad te hebben. iCentre Amsterdam en Amstelveen kunnen het nieuwe instapmodel nu al leveren, andere iCentre-winkels hebben op donderdag voorraad.

Er duiken de laatste tijd steeds meer aanwijzingen op naar een iMac met Retina Display. Daar moet waarschijnlijk nog even op gewacht worden, de iMacs zijn nog steeds voorzien van een 21-inch scherm met 1920×1080 pixels of een 27-inch scherm met 2560×1440 pixels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw instapmodel iMac uitgebracht, verkrijgbaar vanaf 1129 euro
Sluiten