Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 juni 2014

Unieke bluetooth-tracker iFind heeft geen accu nodig

Sinds de komst van Bluetooth 4.0 en iBeacon-technologie zijn er talloze kleine tags die kunnen helpen bij het opsporen van je bezittingen. Voorbeelden hiervan zijn de VTag en Tile. Nadeel van deze tags is dat ze met een klein batterijtje werken dat leeg raakt.

Ook iFind biedt tracking functionaliteit, maar heeft hiervoor geen batterij of accu nodig. De tag haalt energie uit straling van bijvoorbeeld Wi-Fi netwerken die in de lucht zijn, hierdoor bevat de iFind geen batterij en raakt deze ook nooit leeg. Wel zo handig voor een apparaatje dat permanent op je bezittingen hoort te zitten.

Momenteel is iFind een hit op Kickstarter. Ondanks dat het bedrijf slechts 40.000 dollar op wilde halen, is inmiddels bijna een half miljoen toegezegd. De Bluetooth-tags komen in oktober op de markt en kosten in de pre-order fase ongeveer 15 euro. De tags zijn niet veel groter dan een euro en werken binnen een afstand van 60 meter vanaf een iPhone of Android-toestel. Functies als bezittingen oppiepen en een seintje geven als bezittingen ergens achter gelaten worden, ontbreken niet.

In een technische briefing die door de makers op Kickstarter is gepost, wordt verder ingegaan op de batterijloze werking van de iFind. Het apparaatje absorbeert straling uit Wi-Fi netwerken, radiozenders en andere signalen die in de lucht zijn, deze worden vervolgens omgezet in stroom. Om een constante werking van het apparaat te garanderen is deze voorzien van een zogenoemde power bank die de energie opslaat.

Omdat Bluetooth 4.0 slechts weinig energie nodig heeft om te werken en er praktisch overal genoeg straling in de lucht is, kan de iFind jaren werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Unieke bluetooth-tracker iFind heeft geen accu nodig
Sluiten