The Qwerkywriter: tikken als vroeger

Door: Maarten - 13 reacties

Kickstarter is dé plek om toffe projecten te ontdekken en bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe producten. The Qwerkywriter is zo’n product. Een mechanisch toetsenbord, gebaseerd op  het principe van de typemachine, laat menig hart sneller kloppen.

Typemachines zijn tegenwoordig in vele musea te vinden en de vintage look is helemaal in. Denk eens terug aan het gevoel en het geluid van tikken op een typemachine en bekijk de video van The Qwerkywriter. Dit mechanische toetsenbord heeft de look & feel van een typemachine, een eigen geluid en werkt met zowel Mac als iPad. Nieuw, in een oud jasje.

Het toetsenbord werkt met USB en er zijn plannen voor bluetooth. De 84 toetsen zijn van hoogwaardige kwaliteit en kunnen per besturingssysteem worden aangepast. Een echt appeltje  zal dus niet ontbreken. Het toetsenbord in de video is nog een handgemaakt prototype. Uiteindelijk zal het product in fabrieken geproduceerd worden. Omdat het toetsenbord Bluetooth gaat ondersteunen als de 100% gehaald is, werkt het ook met de iPad. Waar vroeger papier in de bovenkant van de typemachine zat, is bij The Qwerkywriter plaats voor een tablet.

Een appeltje zal niet ontbreken.
Een appeltje zal niet ontbreken.

Met nog vier dagen op de teller is het project voor 93% gefinancierd. The Qwerkywriter is niet goedkoop. Om een eerste exemplaar in handen te krijgen moet minimaal $289 betaald worden. Voor een tientje meer is er een internationale toetsindeling beschikbaar (ISO Layout). Voor de liefhebbers van typemachines en mechanische toetsenborden is The Qwerkywriter het ideale accessoire.

Bekijk The Qwerkywriter op Kickstarter.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  JohnHenry

  wel lekker hipster

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Is de vintage look niet alweer zó 2011?
  Walgelijk ding overigens. Mijn Das Keyboard zou dat ding in ieder geval niet vervangen, maar ja, smaken verschillen. Het zou wel leuk staan in een steampunk omgeving.

 • Profielfoto
  essiw

  Cool ding, jammer van de prijs.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik ben blij dat er in iOS 8 ondersteuning komt voor alternatieve toetsenborden. Qwerty heeft z’n langste tijd wel gehad denk ik.

 • Profielfoto
  Rickje

  @Hydrae, onderbouw eens wat je zegt? Hoe bedoel je nu weer dat Qwerty zijn langste tijd heeft gehad??

 • Profielfoto
  iep

  Leuk, een mechanisch toetsenbord voor je iPad. Zo te zien gebruiken ze de zeer fijne Cherry MX Blue switches voor de toetsen. Perfecte keuze voor tikwerk, heerlijke aanslag en feedback. Qua prijs niet gek veel anders als de rest van de mechanische toetsenborden.

 • Profielfoto
  seek

  Ik had vroeger van die oude typemachines, en die toets randjes doen op den duur zeer aan je vingers. Een ergonomische ramp dus. Ook vind ik dit nutteloze onzin; we hebben al zooi genoeg.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Wat seek zegt, dat wordt een ramp om lang op te typen.
  Prijs ook veel te hoog daardoor, echt een hebben ding, en vindt het niet eens heel mooi. Vorm boven functie.

 • Profielfoto
  fzelders

  Wat een onzinnige ontwikkeling.

 • Profielfoto
  Hydræ

  @Rickje, Qwerty was gemaakt voor typemachines zodat de hamertjes niet in de knel raakten. Wist je dat Qwerty uit 1873 komt? Ik zie wel wat in de woordvoorspellende toetsenborden, meer in minder tikken. Dat is nou innovatie.

  Ik denk ook dat zo’n Qwerkywriter echt voor de liefhebber is. Wat deden m’n vingertoppen altijd zeer van dat gehamer.

 • Profielfoto
  iep

  Een aantal mensen heeft dus nog nooit op Cherry MX Blue toetsen getikt. Deze toetsen tikken net zo licht als ieder ander hedendaags niet-mechanisch toetsenbord. Voor sommigen zelfs wat makkelijker omdat je ze niet heel ver hoeft in te rammen en je ook een klik voelt (en hoort). Als je veel tikt is dit niet alleen duurzamer maar ook een heel pak prettiger. Helaas zijn mechanische toetsenborden wel een fors stuk duurder dan de niet-mechanische varianten en juist dat is de reden waarom je ze nu nog zelden ziet. Computers moesten goedkoper dus werd er gesneden in o.a. het toetsenbord. De kwaliteit is net als de prijs een fors stuk minder.

  Layouts zijn er in overvloed. Een aantal vindt nog zijn vinding in tijden toen we de typemachine gebruikten en zijn daar ook specifiek op gericht. Dat wil niet zeggen dat ze voor computers ongeschikt zijn! Een en ander heeft namelijk ook met de taal te maken, dit bepaald namelijk welke letters belangrijk zijn en waar die dan moeten zitten. Vandaar dat we in Duitsland het qwertz toetsenbord zien en in Franstalige landen juist weer azerty. In Engelstalige landen doen qwerty, colemak en ook dvorak het goed. Of dat ook hier in Nederland allemaal goed gaat werken…

  Overigens zijn de voorgangers van qwerty ook vaak bedoeld geweest om efficiënter te tikken op een typemachine. Zorgen dat de hamertjes niet eenvoudig in de knel konden raken wanneer je ging tikken (vooral bij snel tikken) was hierbij van groot belang. Als je kijkt naar de layouts na qwerty zie je dat daar ook veelal hetzelfde doel is gesteld. Eigenlijk zijn 90 tot 99% van de layouts bedoeld voor typemachines en zijn er studies geweest waarbij men concludeerde dat er vrijwel geen voordeel zit aan layouts specifiek bedoeld voor computers. Zeker niet voor snelheid, hoogstens voor wat comfortabeler tikken (iets wat al erg persoonlijk is).

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  Hmmm en binnen de kortste keren vol met haar en shag:lol:

 • Profielfoto
  N3RD

  Dit artikel deed mij gelijk aan een artikel op Z24 denken: ‘Het nieuwste Duitse wapen tegen spionage: de typemachine’