Split screen iOS 8 verschijnt in video

21 reacties

Eerder deze week stuitte ontwikkelaar Steven Troughton-Smith op een verborgen functie in iOS 8. De nieuwe versie van iOS blijkt code te bevatten die het mogelijk maakt om twee apps naast elkaar weer te geven. Oftewel: multitasking met een split screen.

Het lijkt erop dat Apple slechts een beginnetje heeft gemaakt met de nieuwe functie en deze daarom nog niet publiek beschikbaar is. Toch slaagde Troughton-Smith erin om split screen aan de praat te krijgen. De ontwikkelaar maakte een video waarin de functie gedemonstreerd wordt.

Apps kunnen niet alleen de helft van het scherm, maar ook een vierde of drie kwart beslaan. Uit de video valt op de maken dat een app met twee vingers naar een kant van het scherm gesleept kan worden om deze kleiner te maken. Apple werkt waarschijnlijk nog volop aan de implementatie van split screen. Verwacht wordt de functie pas in een latere versie van iOS 8, bijvoorbeeld iOS 8.1, beschikbaar zal zijn.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Tcroosen

  Lijkt mij best handig als dat is ios8 komt

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik verwacht eerder dat het als een feature van een nieuwe iPad naar buiten zal worden gebracht (als het al wat wordt) of in iOS 9. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat zoiets groots via een software update van iOS 8 beschikbaar komt en niet van tevoren aan de developers bekend wordt gemaakt.

  Er ontbreekt ook nog een heleboel waar over goed moet worden nagedacht. Hoe schakel je tussen verschillende apps naast elkaar? Wat gebeurt er met het on-screen toetsenbord? Hoe wissel je gegevens uit tussen twee naast elkaar geplaatste apps? Hoe voorkom je dat pinch-to-zoom op een foto of een website wordt geïnterpreteerd als het schakelen tussen full-screen en split-screen?

 • Profielfoto
  knekkie

  Laat dit net zoals Apple de laatste was met: “Copy paste” de beste versie zijn van de handeling. Ik ben daarom erg benieuwd hoe het er uit gaat zien als het af is.

  Pinch to zoom out om een venster kleiner te maken snap ik nog. Al ben ik benieuwd hoe we straks de tweede of derde app kunnen selecteren.

  Misschien verschijnt in de lege ontstane ruimte wel een overzicht van de geopende apps waar je door heen kan swipen en als je gevonden hebt wat je wil tab to select om de tweede en of 3e app er naast te krijgen.

  ben benieuwd of het voor alle iPads gaat zijn of alleen voor een specifiek model

 • Profielfoto
  Vicompany_1

  wel, eindelijk, dit is wat ik multitasken noemen. We kunnen eindelijk zien dat de programma’s tegelijk actief zijn…

 • Profielfoto
  Emiel Van Goor

  Ik denk dat ze dit al gebruiken bij de nieuwe mail app van iOS8, waarbij je een nieuw bericht tijdelijk kan minimaliseren.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Emiel Van goor

  De implementatie van minimaliseren en iets anders doen in de nieuwe Mail app van iOS8 kan Apple veel verder door trekken. Ik hoop dat wat we tijdens WWDC zagen een glimp was van wat Apple in petto heeft op dit vlak.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik hoop dat we dan de lettertjes nog kunnen lezen op een iPad mini…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Mooi gejat van Windows 8 dus.

 • Profielfoto
  ro_me

  Mooi gejat van Windows 8 dus.

  Tja, dat is natuurlijk logisch. Apple loopt momenteel behoorlijk achter met zulke features. Alles waar ze nu mee komen is er al ergens anders. Net als met de implementatie van toggles etc. in iOS, dat was ook allemaal niet nieuw.

 • Profielfoto
  knekkie

  @MaiKelw @Ro_me
  Je kan dit natuurlijk op heel veel ander manieren doen dan hoe het nu in Windows 8.1 gaat.

  Het lijkt mij sterk dat Apple geen betere manier kan vinden.;)

 • Profielfoto
  jackybe67

  @Mailelw,

  en wat hebben ze nu juist gejat?

  Je bent wel origineel met comments de laatste tijd. Is het niet Vista, dan is het Windows 8.1.

 • Profielfoto
  Niels

  En waarom zou deze feature alleen voorbehouden zijn aan een mogelijke iPad Pro? De mogelijkheid is immers reeds in iOS8 gecodeerd. Wellicht dat er bepaalde dingen uitgebreider zouden kunnen zijn op een iPad Pro (en beperkter op een iPad mini), maar de basis lijkt mij gewoon geschikt voor alle iPads met retina scherm.

 • Profielfoto
  Buzz

  NielsDam: Het enige dat is geïmplementeerd in de iOS 8 SDK (en de bijbehorende developer tools) is het herschalen van speciaal hiervoor aangepaste apps naar verschillende resoluties. Dat is net zo goed te gebruiken voor toekomstige iPhones en iPads met een ander scherm formaat als voor deze demo. Voor het echt naast elkaar gebruiken van apps in iOS is veel meer nodig, zoals om te beginnen een user interface om een keuze te kunnen maken uit welke app je waar op het scherm wil hebben. Dat bestaat nog niet en is ook in deze video helemaal nog niet te zien. Ook zullen alle App ontwikkelaars hier aan moeten meewerken, anders gaat het schalen niet goed. Het is dus hoe dan ook erg voorbarig om te zeggen dat deze mogelijkheid al in iOS 8 zit of gaat komen.

  De video is gewoon een concept-video over het op verschillende schalen vertonen van Safari in de iPad simulator. Een programmeur heeft dit gemaakt met de nieuwe developer tools. Als Apple hiermee verder gaat zouden ze de interactie best eens heel anders kunnen aanpakken dan deze programmeur heeft gedaan. De programmeur zegt zelf ook op twitter (zie de link bovenaan) dat hij denkt dat ze de feature bewaren voor een iPad event later in het jaar. Ik denk dat het ook best nog eens langer kan duren.

 • Profielfoto
  Niels

  De video is toch echt opgenomen met de iOS 8 simulator in xcode, en is dus geen concept knutselwerk zoals je vaker ziet. Ik geloof ook niet dat Apple met de lancering van iOS 8 direct split screen invoert, dat is te kort dag, zeker voor de developers. Waarschijnlijk wordt dit in een iOS 8.x versie geïmplementeerd, wellicht ergens volgend jaar maart als ook de iPad Pro gelanceerd wordt (maar dit is tot nu toe alleen maar speculatie).

  De uitspraak dat split screen alleen voor een iPad Pro wordt toegepast lijkt mij echter voorbarig (dit was ook min of meer het punt van mijn vorige post). Ik denk dat split screen op alle iPads met een retina scherm wordt uitgerold, maar dan wel aangepast aan het betreffende device ivm het schermformaat. Bepaalde features kunnen dan bijvoorbeeld alleen op een iPad Pro worden toegepast, etc.

 • Profielfoto
  Buzz

  De interface in de video is toch duidelijk verre van af. Er is eigenlijk nauwelijks sprake van een interface. Waar is überhaupt de tweede app? Het is alleen een demonstratie van de nieuwe layout mogelijkheden in XCode. Het is onduidelijk of de twee-vinger gebaren zelf gemaakt zijn door de developer, of onderdeel uitmaken van een Apple API, maar ik gok op het eerste.

  Het is ook nog nooit voorgekomen dat er zo’n grote nieuwe feature in een punt-update is uitgebracht. Ik denk ook dat het een heel slecht idee zou zijn, want dan zouden er nauwelijks 3rd party apps zijn die er op zijn voorbereid.

  Er zijn wel een aantal voorbeelden van features die in een punt-update van iOS zijn uitgebracht, maar alleen eerst op het nieuwste model hardware, zoals retina support (iPhone 4), Siri (iPhone 4S), touch ID (iPhone 5S). Daarom zet ik mijn geld in op een introductie van de feature voor een nieuwe iPad, óf voor iOS 9.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Mooi gejat van Windows 8 dus.

  Koop lekker een Windows-computer. Dan hoeven we ook niet te lezen wat wel niet gejat is..

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  dus we gaan 2x 3,5” iPhoneapplicatie naast elkaar zien op een iPad?

 • Profielfoto
  markmulder1982

  Zal wel iOS 9 worden, te leuke functie voor een X.1 update. Maar zeer welkom uiteraard!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Mooi gejat van Windows 8 dus.

  Koop lekker een Windows-computer. Dan hoeven we ook niet te lezen wat wel niet gejat is..

  aikelw kickt er gewoon op om mensen op de kast te jagen door alles wat Apple doet en uitbrengt te vergelijken met Windows en door te zeggen dat Apple het weer eens mooi heeft afgekeken.
  Laat ‘m gewoon. Hij heeft duidelijk last van wat compensatiedrang. Gaat wel over na zijn pubertijd.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Mjn compensatiedrang komt weer opspelen. Grappig zo een aanname. Ik laat zeer duidelijk mijn mening weten in hele korte berichtjes, meer niet. Als je t niet wil lezen lees je het niet.

  Ze zijn wel degelijk klakkeloos aan het kopiëren, iets waar ze Microsoft in het verleden nog belachelijk voor hebben proberen te maken tijdens verschillende events; gebrek aan innovatie noemden ze het. In mijn ogen is de weg die ze in slaan een doorn in het oog en volkomen en een stap achteruit. En waarom ik dan toch Apple blijf kopen? Ik zit zoals vele van kinds of aan in het ecosysteem van Apple, een overstap naar iets wat gegarandeerd een mindere ervaring biedt is dan toch een stap die ik niet zo snel maak. En ook op m’n werk ben ik dagelijks afhankelijk van Apple.

  Je snapt natuurlijk ook wel dat de boel proberen te sussen me door het trekken van van zo een conclusie me op de kast jaagt. Aan je bericht te lezen volg je me al langer dus weet je ook waarom ik zo denk.

  Welterusten, ik ga slapen het is tenslotte al kinderbedtijd geweest:)

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Mjn compensatiedrang komt weer opspelen. Grappig zo een aanname. Ik laat zeer duidelijk mijn mening weten in hele korte berichtjes, meer niet. Als je t niet wil lezen lees je het niet.

  Ze zijn wel degelijk klakkeloos aan het kopiëren, iets waar ze Microsoft in het verleden nog belachelijk voor hebben proberen te maken tijdens verschillende events; gebrek aan innovatie noemden ze het. In mijn ogen is de weg die ze in slaan een doorn in het oog en volkomen en een stap achteruit. En waarom ik dan toch Apple blijf kopen? Ik zit zoals vele van kinds of aan in het ecosysteem van Apple, een overstap naar iets wat gegarandeerd een mindere ervaring biedt is dan toch een stap die ik niet zo snel maak. En ook op m\’n werk ben ik dagelijks afhankelijk van Apple.

  Je snapt natuurlijk ook wel dat de boel proberen te sussen me door het trekken van van zo een conclusie me op de kast jaagt. Aan je bericht te lezen volg je me al langer dus weet je ook waarom ik zo denk.

  Welterusten, ik ga slapen het is tenslotte al kinderbedtijd geweest:)

  Ik zeg niet dat ik het niet wil lezen, integendeels.
  Dus Apple mag niet iets overnemen van een ander? Moest Duke Nukem ook aan Doom betalen omdat ze een rocketlauncher gebruikten? Lul niet zo dom