Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 juni 2014
Leestijd: 3 minuten

OS X radicaal vernieuwend met Yosemite

Maandag heeft Apple de tiende elfde versie van OS X uit de doeken gedaan. Na Mavericks is het tijd voor Yosemite. OS X 10.10 krijg in navolging van iOS 7 een make-over en gaat ook ‘plat’. Het uiterlijk van het systeem is compleet op de schop gegaan.

Craig Federighi onthulde OS X 10.10 Yosemite op het podium van WWDC 2014. In plaats van 3D-effectjes en texturen maakt OS X Yosemite vooral gebruik van transparantie. Het dock bevat de bekende blur die met iOS 7 geïntroduceerd werd, ook is het dock gevuld met nieuw ontworpen iconen. Maar niet alleen op het gebied van uiterlijk is er veel nieuws aanwezig.

De desktop van OS X Yosemite. (klik voor groter)

Focus op productiviteit
De iconen zijn duidelijk afgeleid van iOS 7, maar gemaakt om niet te veel af te leiden tijdens het werken. Wie in een ruimte met weinig licht werkt, of gewoon niet zit te wachten op veel wittinten kan ook kiezen voor een donker thema. Volgens Apple een feature die vooral powerusers aan zal spreken.

Nieuwe iconen in OS X Yosemite.

Notification Center
Het Notification Center van OS X Yosemite heeft ook duidelijk elementen van iOS overgenomen. Zo is de uit iOS bekende ‘vandaag’ weergaven overgenomen. Gebruikers kunnen zelf instellen welke informatie getoond wordt. Of dat nu een kalender, het weer, aandelen, herinneringen of een widget van bijvoorbeeld een applicatie met sportuitslagen uit de app store is.

Notification Center OS X 10.10.

Spotlight prominenter aanwezig
Zoekfunctie Spotlight is nu niet langer een klein balkje bovenin het scherm, maar een grote balk die midden/bovenin het scherm leeft. Spotlight is ook functioneel uitgebreid. Naast lokale bestanden zoekt het nu ook in Wikipedia en Apple Maps. Ook worden voorvertoningen van bestanden getoond tijdens het zoeken.

Spotlight leeft niet langer in een hoekje van het scherm.

Safari: Simpeler, meer ruimte voor content
Browser Safari heeft een versimpelingskuur ondergaan. De interface is strakgetrokken en neemt minder ruimte in beslag, hierdoor is meer ruimte voor de webpagina’s zelf beschikbaar. Favorieten worden niet langer in een extra balk weergegeven, maar klappen automatisch uit tijdens het intypen van een URL.

Safari ziet er compacter uit, maar is krachtiger onder de motorkap.

Onder de motorkap van Safari beginnen zich de nodige verbeteringen. Zo is er ondersteuning voor WebGL en html5 premium video, hiermee kan zonder Flash of Silverlight naar bijvoorbeeld Netflix gekeken worden. Bijkomend voordeel van deze techniek is dat deze energiezuiniger is, volgens Apple kan op deze manier tot twee uur langer naar streaming video gekeken worden op een MacBook Air.

Samenwerking met iPhone en iCloud
iOS en OS X groeien naar elkaar toe. Apple doet dit niet door een tabletinterface op de desktop te forceren, maar door het in weze mogelijk te maken om je iPhone vanaf OS X te bedienen en bepaalde functies over te nemen. Apple noemt dit Continuity / Handoff. Deze functies zijn zo uitgebreid dat ze een eigen artikel hebben gekregen, lees meer in artikel over Continuity en Handoff.

Ook iCloud wordt nuttiger met onder andere Dropbox-achtige functionaliteit en betere synchronisatie van foto’s. Alle vernieuwingen op gebied van iCloud lees je in het artikel over iCloud Drive.

Beschikbaarheid
OS X Yosemite is per direct als beta beschikbaar voor ontwikkelaar. Deze zomer kan iedereen de publieke beta testen, in de herfst wordt de definitieve versie verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
OS X radicaal vernieuwend met Yosemite
Sluiten