‘Optische beeldstabilisatie alleen voor 5,5-inch iPhone 6’

9 reacties

Alle camera’s zijn tegenwoordig uitgerust met een vorm van beeldstabilisatie, dit onderdrukt trillingen en bewegingen tijdens het maken van een foto zodat deze scherper wordt. In de huidige iPhones wordt deze beeldstabilisatie softwarematig toegepast.

Twee analisten hebben onafhankelijk van elkaar gerapporteerd dat de camera van de iPhone 6 geen softwarematige, maar optische stabilisatie krijgt. Alleen de 5,5-inch variant van de iPhone 6 zou de techniek krijgen, omdat deze duur is om in kleine camera’s toe te passen. Waarschijnlijk maakt Apple gebruik van sensors van InvenSense.

Bij hardwarematige oftewel optische beeldstabilisatie wordt de lens zelf tijdens het maken van de foto stabiel gehouden, bij softwarematige stabilisatie worden er achteraf trucjes toegepast om de bewegingen te verminderen. Optische stabilisatie levert doorgaans scherpere foto’s op.

Het verschil tussen
Het effect van optische stabilisatie is duidelijk zichtbaar.

Verwacht wordt dat Apple dit jaar zowel een 4,7- als 5,5-inch iPhone 6 op de markt zal brengen. Hardwarematige beeldstabilisatie zou naast het schermformaat een onderscheidende feature tussen de twee toestellen kunnen zijn. In een grotere iPhone is ook meer ruimte voor een sensor met stabilisatie.

Ook naar het financiële plaatje moet gekeken worden, het toepassen van de optische stabilisatie brengt een kostenpost van 4 tot 5 dollar per iPhone met zich mee. Analisten verwachten dat de 5,5-inch iPhone 6 zo’n 100 dollar duurder zal zijn dan het 4,7-inch model. Genoeg om de kosten te dekken, daarnaast kan er dan vast ook een saffieren scherm vanaf.

 

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  De NExus 5 van 5 inch heeft dat ook. Maar zou dat zo zijn dat een grotere telefoon voor nodig is? Ik betwijfel het. In de zin van, ik betwijfel het dat het niet in een 4,7 inch telefoon past. Anders is het gewoon puur marketing.

  En aan de andere kant. Zijn maar analisten he. Check de Wolf of Wall Street. Geniale film trouwens.

 • Profielfoto
  klonic

  Ik hoop het niet. 5,5″ is mij toch wat te groot vrees ik en juist de goede camera maakt de iPhone zo interessant. Zonder optische beeldstabilisatie kan je nog steeds leuke foto’s maken maar maar het heeft wel negatieve gevolgen. Overigens zal een groter toestel waarschijnlijk ook langer meegaan op een enkele accu.

  Ik weet trouwens niet hoe ‘Invensense IDG-2020 OIS’ werkt, maar t.o.v. de ‘Leading Smartphone’ is er wel een (behoorlijk) probleem met chromatische aberraties.

  @ Afroman,
  De Wolf of Wall Street heeft hier niets mee te maken, al ben ik het met je eens dat het een goede film is. Analisten proberen de toekomst van bedrijven te voorspellen zodat er met meer kennis (=beter) gehandeld kan worden. Aan de andere kant willen bedrijven vaak zo min mogelijk prijsgeven over hun toekomst om teleurstelling te voorkomen en daarmee fluctuaties te voorkomen.

 • Profielfoto
  Afroman

  Je hebt gelijk, dat was een onzin-vergelijking.

 • Profielfoto
  Pappapaul

  Even een vraagje:
  Het uitbrengen van de iPhone 6 vanaf september in twee formaten verkrijgbaar gaat niet gelijktijdig, toch? Zou bij het uitbrengen van het ene model de specs van het andere model bekend zijn, met andere woorden, valt er wat te kiezen als het eerste model te koop is?

 • Profielfoto
  Afroman

  We hebben geen flauw idee. Ik wacht ook op het moment om mijn spaarrekening leeg te plunderen. We moeten maar op reactie van Apple afwachten.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Ik hen niet gewacht en heb net geplunderd:lol:

  Zwarte 5s 16 GB;-)

 • Profielfoto
  Afroman

  Maar jij komt van een Nokia 6300 toch? Dan is het sowieso een groot verschil.;)

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Behoorlijk groot verschil, maar ik merk ook dat er veel overlap zit met de iPad mini.

  Ik ben dus benieuwd hoe het gaat bevallen. Hoeveel ik wat ga gebruiken.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Ik ben benieuwd naar de “grote”: 6. Als hij niet al te groot is voor mijn doen, zal ik hem wel halen