Ondersteuning Apple TV 2 gestopt (?)

17 reacties

Met de komst van nieuwe software zoals iOS 8 wordt de ondersteuning voor oudere Apple-hardware langzaam gestopt. Nadat duidelijk werd dat de iPhone 4 niet langer updates zal krijgen, lijkt het erop dat de tweede generatie Apple TV ook end of life is.

Naast iOS 8 beta 2 heeft Apple dinsdagavond een nieuwe betasoftware (7.0) voor de Apple TV vrijgegeven. Hierin wordt het fundament voor diensten als iCloud-foto’s en Family Sharing gelegd. Opmerkelijk is dat de nieuwe software niet langer ondersteuning voor de Apple TV 2 heeft. Daarmee is het vrijwel zeker dat het apparaat geen software-updates meer zal krijgen.

Naast de verouderde A4-chip is een belangrijke reden voor het staken van de ondersteuning waarschijnlijk het ontbreken van Bluetooth. Pas vanaf de derde generatie Apple TV is Bluetooth in de settopbox geïntegreerd. Veel nieuwe functies in iOS 8 en OS X 10.10 zijn afhankelijk van Bluetooth 4.0. Zo is er offline peer-to-peer Airplay toegevoegd dat de nieuwe Bluetooth-variant gebruikt om verbindingen te leggen.

De Apple TV 2 werd in 2010 geïntroduceerd en is ondanks zijn leeftijd nog steeds populair. Het is de laatste Apple TV die te jailbreaken is en dus alternatieve mediacenter-software als XMBC kan draaien. Op Marktplaats worden nog steeds veel gejailbreakte Apple TV’s van de tweede generatie voor flinke bedragen verkocht.

Er wordt al enige tijd uitgekeken naar een nieuw model Apple TV. In iOS 7 gevonden aanwijzingen duiden erop dat een nieuw model in ontwikkeling is. Mogelijk zien we later dit jaar een nieuwe settopbox van Apple.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  venco58

  Beide Apple tv’s afgelopen december verkocht voor 150 euro p/s. Goede keuze geweest? Of zal de prijs alleen nog maar hoger worden?

 • Profielfoto
  RobertBV

  Vorig jaar heb ik 1 atv2 verkocht voor 200 euro en daar kon ik 2 nieuwe atv3’s van kopen:-)

 • Profielfoto
  Imade

  Apple gaat echt achteruit door alleen de nieuwe macs goed te behandelen.
  Oudere macs hebben ook ‘blauwtand’ maar hier hebben wij dus geen ene bal aan.
  Misschien volgende laptop toch een Linux laptop.

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  @Imade Ik hoor dat ze op windows en android fantastische ondersteuning hebben voor oudere apparaten, misschien wat voor jou?

 • Profielfoto
  Hermanko

   gaat juist vooruit door de techniek en dan vallen oudere modellen buiten de technische mogelijkheden.

 • Profielfoto
  Imade

  @Abelvoyen – oudere bluetooth modellen zullen hier echt wel mee om kunnen gaan.
  Geloof nooit dat dat niet zo is.
  Dit is gewoon strategie van Apple om iedereen om de 2/3 jaar opnieuw €1150,- of meer neer te gaan leggen.
  Vergeet niet dat nieuwe macs onuitbreidbaar zijn en als er dus 1 onderdeel defect is, direct de gehele mac naar de vuilnisbak kan.
  Onder Steve Jobs was Apple goed, maar Tim Cook gooit er echt met zijn pet naar.

 • Profielfoto
  streeff

  Zo’n ‘oude’ ATV kun je toch nog wel blijven gebruiken? Of wordt ‘ie dan al snel waardeloos?

  Van ATV heb ik geen verstand, ik kijk uitzendinggemist via een stokoude MacMini en tot nu toe gaat het goed (afkloppen: als NPO naar een nieuwe Flashversie gaat ben ik wel het haasje).

 • Profielfoto
  essiw

  Onder Steve Jobs was Apple goed, maar Tim Cook gooit er echt met zijn pet naar.

  Steve Jobs zou in dit geval precies hetzelfde hebben gedaan, zoals hij altijd deed met dit soort upgrades.

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  @Imade Daar is niks van waar, alles in 10.10 werkt via bluetooth LE, dit zit pas sinds 2011/2012 in de macs/idevices en dus is het logisch dat devices van voor die tijd dit niet zullen ondersteunen.

  Ik vind het redelijk logisch dat na een paar jaar je device niet meer alle nieuwste functies ondersteunt omdat de hardware die toen er in werd gezet nou eenmaal niet voorbereid is op toekomstige features.

  Dat je als gebruiker je imac niet open kan maken betekend niet dat hij bij 1 defect het vuilnis in kan…

 • Profielfoto
  wensink

  @Imade, Ach hou toch op. Tim Cook gooit er met de pet naar? Geef mij maar eens een voorbeeld.

  Ik wil even duidelijk maken dat Steve Jobs echt nog niet dood was in 2010, toen was de MacBook Air ook niet upgradeable en de iPhones, iPads en iPods touch ook niet.

  Vandaag de dag kun je in een Mac Pro nog simpel zat de CPU en RAM upgraden en in je Mac mini ook de HDD/SSD.
  Dat die retina MacBook’s niet zijn up te graden ligt gewoon aan het feit dat ze een ongelooflijk staaltje techniek in zich hebben en het anders niet zou passen.
  Als jij zo nodig wilt upgraden koop je maar mooi iets anders en ga je weg van OMT met je gezeur, want nieuwe functies zijn gewoon niet mogelijk of heel traag met bluetooth 2.0, daarbij zou je batterij ook leegrennen.
  Het is niet zo dat je ‘oude’ apparaat ineens buiten werking wordt gesteld, het is alleen dat ze iets nieuws niet ondersteunen, waardoor je een functie, die je bij aanschaf ook niet hebt gehad of gezien, niet krijgt.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik vind juist dat het voor wat betreft de Macs (iMac) erg goed gaat. Mijn oude beestje uit 2007 (nieuw aangeschaft rond 11 Januari 2008) mag nog steeds mee naar de nieuwe versie van OS X (10.10). Dat terwijl ik begonnen ben op 10.4/10.5 (m’n systeem werd geleverd met 10.5, maar heb er destijds 10.4 naast gedraaid).
  Dat zijn straks dus 6 versies die ik heb mogen gebruiken, en pas vanaf 10.8 is er één feature geweest waar ik niet in mee kon (AirPlay Mirroring).

 • Profielfoto
  csteelooper

  FAIL: er is een Bewerk-functie hier, maar die werkt 9 van de 10 keer niet… Dan maar een nieuwe onder m’n vorige:

  AirPlay Mirroring is voor mijn Mac niet ondersteund i.v.m. ‘limited performance of the GPU’ ((te) slechte prestaties van de GPU).
  In Yosemite zullen veel Bluetooth 4.0/LE-features zitten, die ik dus niet of slechts ten dele zal kunnen gebruiken, omdat mijn Mac uiteraard nog geen Bluetooth 4.0-adapter heeft (maar al wel Bluetooth 2.1+EDR, daarom is er nog hoop voor sommige van de features.

  voordat er mensen zijn die zich afvragen waarom dit in twee comments moest: als je vanuit de App een commentaar plaatst zie je op een gegeven moment niet meer wat je typt omdat je toetsenbord in de weg zit… @OMT: tijd voor een update, anyone?

 • Profielfoto
  Mekkertje

  Ik zat al te denken om naast mijn ATV2 met jailbreak nog een hobby te nemen.
  Ik denk dat het de Raspberry Pi met XBMC wordt.
  Als het goed werkt dan komt de ATV2 te koop.
  Als het meezit ongeveer 50 euro investeren en vervolgens 150 euro retour:lol:

 • Profielfoto
  computer space

  @ Mekkertje: je hebt een mooie iPhone control app voor XBMC op de Pi. Beter dan een Apple Remote.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  @Raymon: Dat de Apple TV 2 geen bluetooth heeft is klopt niet: zie dit artikel van Apple zelf, waar beschreven wordt hoe je je bluetooth toetsenbord aan de ATV2 koppelt: http://support.apple.com/kb/HT5633?viewlocale=nl_NL

  Je bedoelt waarschijnlijk dat er geen Bluetooth 4.0 in zit…

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Is Steve Ballmer, de ex-dozenschuiver uit Redmond soms stiekum aan de touwtjes aan het trekken bij Apple? Het wachten is nog even op OSX-personal, OSX-business en OSX-corporate. Een Vista in de vorm van het dramatisch ontworpen en ontwikkelde traagheidsmonster Mavericks heeft Apple al. Bummer!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Haha… ‘If only Steve Jobs was here’
  Dat gaan we nog tientallen jaren horen.