Netflix stapt over naar HTML5 video in OS X 10.10 Yosemite

18 reacties

In OS X 10.10 Yosemite heeft Safari onder de motorkap de nodige verbeteringen gekregen, een van die verbeteringen is de ondersteuning voor HTML5 Premium Video Extensions. Netflix is de eerste grote partij die deze nieuwe functie heeft geïmplementeerd.

De streamgigant laat in een blogpost weten dat gebruikers van OS X Yosemite niet langer gebruik hoeven te maken van de Silverlight player. Dit zorgt niet alleen voor een lagere belasting van de processor en minder energieverbruik, maar ook voor een ervaring die meteen werkt zonder het installeren van verplichte Silverlight plugins.

Het gebruik van HTML5 in plaats van Silverlight zorgt voor een ongeveer twee uur langere accuduur op een MacBook Air. Goed voor twee afleveringen van Breaking Bad of een hele speelfilm extra op een acculading.

Netflix gebruikte Silverlight omdat de content van de streamingdienst beschermd is met DRM. Om deze beschermde content af te spelen zijn Encrypted Media Extension en de Web Cryptopgraphy API nodig. Nu deze in OS X 10.10 Yosemite beschikbaar zijn, staat binnenkort niets het definitief afschaffen van Silverlight voor Mac-gebruikers nog in de weg.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Paar kleine hobbeltjes nog zoals de aanpassingen van sites (zoals die van de NPO) en het is “Bye bye Silverlight” dus. Mooi! En dan ook nog Flash flushen graag…

 • Profielfoto
  essiw

  Silverlight is naar mijn mening ook een van de slechtste video plugins die er bestaat… Flash is beter dan silverlight, snap niet dat sommige websites dat nog gebruiken.

  @Ruud, behalve voor de hele oude filmpjes kan je NPO filmpjes gewoon met flash kijken.

 • Profielfoto
  Afroman

  Flash is beter dan silverlight, snap niet dat sommige websites dat nog gebruiken.

  Om de DRM dus.

 • Profielfoto
  Imade

  Kom maar op met 10.10.. zou ik zeggen ^_^

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik vind het altijd verschrikkelijk als sites Silverlight gebruiken, omdat het verschrikkelijk beperkend is voor de eindgebruiker. Ja, ik geloof graag dat het de copyright-houder wel voordelen biedt, maar ja … dat interesseert mij als eindgebruiker niets.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik vraag me altijd af waarom zoveel energie in DRM steken? 99% streamt gewoon en kijkt direct, en de 1% die onbetaald de content wil, of wil opslaan, doet dat met DRM ook gewoon. Kijk maar naar BluRay hoe goed dat DRM wel niet werkte.

 • Profielfoto
  H.deweg

  Vraag me toch zo af en toe of waar al die hevige anti-reacties van Flash en Silverlight vandaan komen. Ik bedoel hoeveel ‘last” heb je er nu werkelijk van. Bij mij werkt het eigenlijk altijd prima, je moet even een plugin installeren, ok na ja so what.

 • Profielfoto
  Imade

  Flash zorgt voor lekken en als het op HTML5 werkt.. werk ik liever via HTML5 dan met adobe/Microsoft troep.
  Vandaag is al een nieuwe tablet van een klasgenoot waar Windhoos op werkt al vastgelopen met een BLue Screen of Death… dus liever zonder deze plugins als het kan.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @H.deweg: Je moet er alleen wel twee keer per dag handmatig een update voor installeren, anders speelt je content niet meer af.

  Ook niet erg, maar soms is het redelijk tot behoorlijk irritant.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Tijd dat HTML5 (video) eindelijk los gaat. Al is het maar vanwege het lagere energiegebruik.
  YouTube, als je dit leest…

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Is Java hetzelfde als JavaScript? Hoe en waar zet je het uit? Moet je het ook verwijderen van je Mac? Kan je het selectief wel aanzetten bij bepaalde sites, of loop je dan ook meteen risico?

 • Profielfoto
  H.deweg

  @SunKeeper, dat is nu precies de reactie die ik bedoel. Je hoeft niet twee keer per dag een update te installeren. Als het eens in de drie maanden is dan is dat veel. En dan nog: klik, klik en nog een keer klik… nou nou wat een werk

 • Profielfoto
  nervus

  @Nora Nora:

  Is Java hetzelfde als JavaScript?

  nou nee …

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Dank je. Java is dus een taal die gebruikt wordt in een VM van Java. En deze VM wordt blijkbaar vooral gebruikt om video’s/bewegende beelden in af te spelen.

  Wat JavaScript nu precies is weet ik nog niet, ik weet niet eens of bovenstaande wel klopt, maar JavaScript is niet iets dat gevaarlijk is, toch? Je hoeft dat toch niet uit te zetten?

  Maar waar zet ik dan Java uit?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Java zit standaard niet meer in OS X. Als je onder systeemvoorkeuren geen optie ‘Java’ ziet, heb je het niet geïnstalleerd staan.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Ah, dat is duidelijk! Staat idd geen Java onder de Systeemvoorkeuren. Dus dan is er verder niets te doen:)

 • Profielfoto
  essiw

  @Nora, Javascript is niet gevaarlijk, het is een programmeertaal net zoals HTML alleen dan kan het meer (in combinatie met HTML). Java is te vergelijken met Flash. Het enige waar je nu nog Java voor nodig hebt zijn een aantal spellen. Maar dat worden er ook steeds minder.

 • Profielfoto
  wouwout

  Het grote voordeel hiervan is Super HD (1080p in beste kwaliteit) in de browser op de mac. Tot nu toe lukte dat alleen via iOS app op de iPad of via Internet Explorer op Windows 8 (of de Windows 8 app).