Nederlandse Siri op komst

32 reacties

Hoewel Nederlanders over het algemeen uitstekend Engels spreken, is in je moerstaal praten tegen Siri een wens die al erg lang het het lijstje van menig Apple-gebruiker staat. Trek je juichpak maar aan: het heeft er alles van weg dat Siri Nederlands gaat leren.

Het team dat bij Apple verantwoordelijk is voor het implementeren van nieuwe Siri-talen is op zoek naar een Siri Language Engineer – Dutch. Zo’n vacature laat weinig aan de verbeelding over, deze nieuwe medewerker gaat 40 uur per week werken aan het brengen van de Nederlandse taal naar Siri.

De vacature die wijst op een Nederlandse Siri werd door iCulture gespot.
De vacature die wijst op een Nederlandse Siri werd door iCulture gespot.

Hoewel het in iOS 8 al mogelijk is woorden in het Nederlands te dicteren, is het onrealistisch te verwachten dat een Nederlandstalige Siri nog in iOS 8 zal verschijnen. Het is niet alleen een kwestie van vertalingen doorvoeren, ook de lokale cultuur, gewoontes en bijbehorende grapjes moeten verwerkt worden.

In 2012 dook ook al een vacature op die kon wijzen op een Nederland sprekende Siri, toen was Apple echter op zoek naar stagiairs voor vertalingen. De vacature die nu open staat omvat veel meer dan alleen vertalen. De toekomstige employee moet kunnen programmeren en een bachelor of master in informatica of engineering hebben.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hèhè…eindelijk…het wordt een keer tijd!
  Dat had jaren eerder gekund! Kwestie van genoeg mensen inzetten!

 • Profielfoto
  iFlorens

  Vraag me af hoe lang het dan nog zal duren

 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Siri houd ook van klompen.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Dat gaat nog heel lang duren.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  In iOS 9. Overdrijf het niet. Niet alle taalkennis moet van één zo’n man of vrouw komen, maar de verwerking daarvan in de software. Dat is in een paar maanden gepiept als je opschiet.

 • Profielfoto
  interFACE

  Finally zou ik haast zeggen

 • Profielfoto
  knekkie

  SIRI heeft nog heel meer nodig wil het weer relefant zijn. Support voor de Nederlandse taal zal daar weinig aan bijdragen.
  Vergelijkbare diensten van Google en MS lopen mijlen ver vooruit op SIRI.

  Probeer Cortana en Google now maar eens. Different balgame.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Hoewel Nederlanders over het algemeen uitstekend Engels spreken

  :lol:

 • Profielfoto
  Madduck

  Apple, laat siri maar hangen. Na bijna vier jaar wachten acht ik dat een mislukt experiment

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Knekkie Google en MS zijn qua spraaktechnologie echt nog niet zo relevant als jij wel denkt. Zowel Google als MS bouwen hun technologie, net als Apple, zelf. Apple gebruikt voor de speech-to-text technologie echter een engine die zich al lang heeft bewezen (Nuance)…
  Ik gebruik Siri op m’n iPad regelmatig, en ik zal blij zijn als er eindelijk ondersteuning voor Nederlands bij komt. Want hoewel ik zelf 99% van de tijd in het Engels denk, geldt dat niet voor mijn kennissenkring. Voor mij is de Nederlandse ondersteuning dan ook met name van belang voor functies als bellen en SMS’en.
  Overigens vind ik met name Google Now ook echt nog niet goed (genoeg) werken in het Nederlands. Dus in hoeverre je over een different ballgame kunt spreken is mij de vraag… Voor Cortana zou je gelijk kunnen hebben, maar ik heb nog zo goed als nooit een Windows Phone 8-toestel in handen gehad, dus weinig ervaring mee… Da’s zo ongeveer de enige manier waarop ik zelf over een ‘different ballgame’ zou spreken als het om Cortana gaat…

  @Madduck: gelukkig ben jij niet de énige Siri-gebruiker… Mensen in landen waar de moedertaal wel ondersteund werd vanaf dag 1, zijn eigenlijk over het algemeen enthousiast over Siri. Overigens ben ik ook al jaren gebruiker van Siri (Engels; Duits) en ze maakt weinig fouten als het om de interpretatie van de tekst gaat. Dus om het nou een mislukt experiment te noemen omdat jij de ondersteunde talen niet (genoeg) machtig bent… Zoals al gezegd: het feit dat ze Nederlands gaat ondersteunen is zeer welkom, want het zal de gebruiksmogelijkheden enorm doen toenemen. Maar het nog niet hebben daarvan doet echt niet in één klap de hele service mislukken…

 • Profielfoto
  Lukkiey

  @csteelooper Ben het helemaal met je eens. Ik gebruik Siri dagelijks op de fiets om mijn muziek te bedienen, weer op te vragen etc.
  Het werkt nu al fantastisch, dus straks in het Nederlands wordt helemaal handig!

 • Profielfoto
  Bman

  Siri in het Nederlands is bij de introductie van de iWatch dit najaar wel af hoor. Anders kunnen ze ‘m niet in Nederland verkopen. Bovendien is de inputtechnologie al aanwezig.

 • Profielfoto
  Hans Rein

  Juich maar niet te vroeg. Dergelijke vacature is er volgens mij vorig jaar of het jaar ervoor ook al geweest.

 • Profielfoto
  jorisjansen3
 • Profielfoto
  tomc

  Hopelijk denken ze ook aan Vlaams Nederlands.

 • Profielfoto
  Xcode

  @jorisjansen3
  Wou net hetzelfde gaan zeggen.

  Als ze trouwens nu pas Nederlands serieus gaan nemen, dan duurt het denk ik nog wel even voor we een goed werkende versie van Siri krijgen. Daarentegen verstaat Google mij al prima.

 • Profielfoto
  Di May

  ” Hopelijk denken ze ook aan Vlaams Nederlands. ”

  Absolute must.

  Noord-Nederlands is voor vele Vlamingen niet te begrijpen.
  Geschreven grotendeels identiek. Gesproken bijna een andere taal.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Siri in het Nederlands is bij de introductie van de iWatch dit najaar wel af hoor. Anders kunnen ze \’m niet in Nederland verkopen. Bovendien is de inputtechnologie al aanwezig.

  Als die iWatch geïntroduceerd wordt, kan je er zeker van zijn dat je hem het eerste jaar nog niet zal kunnen kopen. Eerst komen de gebruikelijke landen aan de beurt en dan in tweede instantie wij pas. Tegen die tijd zou Siri af moeten zijn.
  Reken dus op september 2015 voor dat ding aan je pols hangt, en dat zal dan ineens de iWatch 2 worden.

 • Profielfoto
  Petje

  Dat is ook het grote probleem voor Siri in het Nederlands.
  Alle dialecten van Fries / Gronings tot Twents en Goois en Brabants en Limburgs.
  Siri moet gewoon ABN kunnen verstaan en de dialecten achterwege laten.

 • Profielfoto
  interFACE

  helemaal eens met Petje hierboven: we hebben één taal in nederland, rest zijn enkel dialecten, inclusief Fries :-P

 • Profielfoto
  KarelWillem

  iOS 8 en Siri NL gaat gewoon samenvallen.
  Let maar op…

  (Wishfull thinking).;)

 • Profielfoto
  koolenboer

  Als ze nog een Siri engineer – Brabants zoeken houdt ik me aanbevolen!

 • Profielfoto
  Niels

  Ja, want de Amerikanen, VK’ers, Duitsers, Fransen, etc. spreken niet allemaal in dialecten… Denk je nu echt dat Apple daar ook geen rekeningen mee moest houden? Het enige verschil is dat de ‘doelgroepen’ van de dialecten een stuk groter zijn, dus voor Apple levert de investering hierin meer op.

  Overigens is er al een dicteer functie Nederlands aanwezig in iOS8, dus ze hoeven alleen de commando’s aan de input te koppelen. Misschien aan het begin niet perfect, maar dat zal met de tijd verbeteren. Ik verwacht gewoon een iWatch in Nederland (alhoewel het wel een flink aantal maanden zal duren voordat je de Apple store kunt inlopen en er direct een kunt kopen, maar dit geld voor de eerste periode van de nieuwe iPhones vaak ook).

 • Profielfoto
  nervus

  @Raymon: kleine correctie op je stukje: “Hoewel Nederlanders over het algemeen denken uitstekend Engels te spreken..” Meestal is het bar, zowel taalkundig als qua uitspraak …:P

 • Profielfoto
  html-junky

  @Madduck Bij de release van Siri 4 jaar geleden werd medio 2015 al genoemd als geschatte tijdstip dat Siri in het nederlands zou komen.

  Dus er is niks mislukt

 • Profielfoto
  aukem

  Idd, Siri moet gewoon ABN verstaan en dialecten achterwege laten, scheelt een hoop tijd. (En dat zeg ik als fries zijnde)

 • Profielfoto
  Daantsjie

  @Madduck Bij de release van Siri 4 jaar geleden werd medio 2015 al genoemd als geschatte tijdstip dat Siri in het nederlands zou komen.

  Dus er is niks mislukt

  Niet waar, er werd gezegd dat de Nederlandse Siri in 2012 uitkwam. Stond hier nog met grote letters op deze site.

 • Profielfoto
  hokkie

  En dan Siri langzamerhand uitfaseren…:roll:

 • Profielfoto
  essiw

  @Targaryen, ten opzichte van andere landen is nederland erg goed in engels.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik heb er thans nog niets van gemerkt. Op school is de uitspraak van Nederlandse Erasmusstudenten die Engels praten om bij te huilen. En ook op televisie krullen mijn tenen als ik een Van Gaal hoor praten. Maar goed, ik mag mijn eigen mening hebben.;)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik ken anders een aardige groep Engelsen die slechter ABE spreken dan de gemiddelde Nederlander.

  Net als dat ik een aantal Amerikanen ken die beter Nederlands spreken dan een hoop Nederlanders.

 • Profielfoto
  csteelooper

  (…) krullen mijn tenen als ik een Van Gaal hoor praten (…)

  Tja, daar noem je ook iemand… Maar los daarvan ben ik het met je eens. De Nederlanders gaan er al jaren prat op dat ze zo goed Engels spreken, maar soms is het gewoon tenenkrommend slecht… Volgens mij leven zij die denken dat dat niet zo is nog ergens in de jaren ’90 of zo, want toen leek het tenminste nog ergens op… Helaas kun je dat tegenwoordig niet met al te veel fatsoen meer zeggen… Het is zelfs zo erg dat de Onderwijsraad enkele jaren geleden aanbevelingen heeft gedaan ter verbetering van het talenonderwijs. Deze aanbevelingen sloegen naast het Engels ook op het Duits.
  Natuurlijk, er zijn een hoop mensen die het tegendeel bewijzen, zoals onder andere Minister Timmermans (BuZa) en Minister De Jager (Financiën, Rutte-I), om nog maar te zwijgen van de mensen die buiten de politiek leven. Maar ik moet zeggen dat er zich binnen de huidige generaties een hoop mensen bevinden, die hun kennis en kunde van de Engelse taal grof overschatten.

  @KarelWillem: beide zijn waar: ik kwam laatst ook nog een Amerikaan tegen die perfect Nederlands sprak. En er lopen heel wat Britten rond wier Engels echt niet op pijl is met SE (Standard English). Maar het punt is hier nu wel dat Nederlanders er vaak over opscheppen dat hun Engels zo goed is, terwijl we tegenwoordig niet eens meer in de wereldtop thuishoren als het om vreemde talenkennis gaat…
  Eén positieve eigenschap van Nederlanders is dat tenminste nog dat ze meestal wel durf tonen: ook al is men de taal die men moet spreken niet (echt) machtig, men probeert het wel! En dát is dan weer iets waar veel toeristen een les uit kunnen trekken…