Meer interactie, docent-hulpmiddelen in iOS-update iTunes U

6 reacties

Sinds 2012 heeft Apple en eigen iPad-app in de App Store staan waarmee interactieve lessen, boeken en ander lesmateriaal gemaakt kan worden, en dat helemaal gratis. Toch zul je zelf in het onderwijs moeten zitten én een iPad hebben om er ooit mee te krijgen; iTunes U.

Apple’s productie-app voor het lager, middelbaar en hoger onderwijs krijgt binnenkort een update waardoor docenten hun lessen beter kunnen voorbereiden en managen. Daarnaast krijgen leerlingen en studenten meer mogelijkheden om met elkaar in discussie te gaan en samen te werken, uiteraard onder strak toezicht van de docent die op afstand mee kan lezen en in kan grijpen.

In een persbericht maakte Apple vanmiddag bekend dat docenten en studenten die met iTunes U werken volgende week een update kunnen verwachten van de app. Zo wordt het mogelijk voor docenten om complete lessen en methodes te maken op hun iPad. Een Mac is dus niet langer noodzakelijk.

Bij het aanmaken van nieuwe lessen kan direct materiaal geïmporteerd worden uit bijvoorbeeld Pages, Keynote en Numbers, iBooks Author of (educatieve) apps uit de App Store. Ook kunnen docenten eigen gemaakt foto- en videomateriaal gebruiken of het ter plekke schieten met hun iPad.

Voor het gebruik in de klas introduceert Apple nog iets nieuws in iTunes U; Discussions. Hiermee kunnen, je raadt het al, discussies gestart en gevolgd worden door leerlingen om zo met klasgenoten kennis uit te wisselen voor gezamenlijke projecten. Leerlingen kunnen zich abonneren op discussies en zo push-notificaties op hun iPad ontvangen als er nieuwe berichten geplaatst zijn. Om te voorkomen dat discussies ontsporen kan de docent altijd meelezen en topics of posts aanpassen of verwijderen, het blijven per slot van rekening pubers.

De gratis update van iTunes U is vanaf 8 juli beschikbaar in de App Store.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  IOS dude

  Lijkt mij inderdaad de ideale moment, net nu alle leerlingen vakantie hebben

 • Profielfoto
  Lars34

  Ja, dan hebben de leraren de tijd om uit te zoeken hoe alles werkt.

 • Profielfoto
  IOS dude

  Ja, alsof leraren in vakanties bezig zijn met hun werk…

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Geweldig, en op het juiste moment!!

 • Profielfoto
  Lars34

  Ja, alsof leraren in vakanties bezig zijn met hun werk…

  De meeste van mijn leraren zijn in hun vakanties bezig met hun werk hoor. Vooral m’n informatica docent; die doet van alles.

 • Profielfoto
  cmug

  Heb geen ervaring, maar ben benieuwd wat de mogelijkheden zijn. Mijn eerste vraag: het product dat ik zou maken met iTunes U is dat te gebruiken op een PC ?
  Want als docent heb ik altijd te maken met een cross platform populatie !