iOS 8 HomeKit-thermostaat Honeywell voorlopig niet in Nederland

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Eerder deze week lanceerde Honeywell de Lyric. Een nieuwe thermostaat die zowel stijlvol als slim is. Nog interessanter is dat de thermostaat ook met HomeKit werkt, dit is Apple’s ecosysteem voor huisautomatisering dat samen met iOS 8 uitgebracht zal worden.

De Honeywell Lyric is zowel via een iPhone als een minimalistische interface op het apparaat zelf te bedienen. De kracht zit echter in de automatisering en lerende functies. De thermostaat past zich automatisch aan de behoeften en het dagritme van de gebruiker aan. Helaas is de Honeywell Lyric alleen in de VS verkrijgbaar, de fabrikant laat weten dat een Europese introductie minimaal tot midden 2015 op zich laat wachten.

Voordelen HomeKit
Natuurlijk zijn er ook andere slimme thermostaten zoals Nest, maar deze bieden geen integratie met HomeKit. Het voordeel van een centrale hub voor alle apparaten in een ‘smart home’ is dat ze aan elkaar te koppelen zijn. Vertel Siri dat je gaat slapen en de lichten gaan uit, maar ook de verwarming gaat een standje lager. Dit is sneller en handiger dan dit per apparaat met een app instellen.

Ook zonder HomeKit is de Lyric een interessant apparaatje. Zo maakt het gebruik van geofencing om te kijken of de bewoner(s) thuis zijn, zodat de temperatuur daarop aangepast kan worden. Een andere interessante optie is Fine Tune, deze zorgt ervoor dat de ingestelde temperatuur ook echt de gevoelstemperatuur is. Hierbij worden de binnen- en buitentemperatuur, luchtvochtigheid en het actuele weerbericht meegenomen in de berekening.

Samen met de Philips Hue-lampen, is de Honeywell Lyric een van de eerste domotica-oplossingen die compatibel is met Apple’s HomeKit. Waarschijnlijk zullen snel meer fabrikanten met producten komen die samenwerken met de nieuwe HomeKit-functie van iOS 8.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  mymac

  Werkt deze wél met Europese ketels?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat zal nu nog niet het geval zijn, daarom hebben ze waarschijnlijk die tijd nodig om ‘m geschikt te maken voor de Europese markt.

 • Profielfoto
  neuerburg

  Ik hoop dat die compatible wordt met de losse kamerthermostaten. Dan kan je per kamer automatisch koud of warm maken.

 • Profielfoto
  Buzz

  Of Nest met homekit gaat werken moet nog blijken. Het lijkt me vreemd dat er een Nest iOS app blijft bestaan, maar dat deze geen homekit integratie krijgt. Dat Nest (onderdeel van Google) niet op de lijst van Apple’s homekit partners stond tijdens de keynote betekent volgens mij nog niet dat de Nest programmeurs voor iOS geen gebruik kunnen maken van de homekit APIs.

  Er staan trouwens wel meer makers van thermostaten wél op de lijst van homekit partners, zoals netatmo. Dit merk is, voor zover ik kan zien, gewoon hier te koop. Het is volgens mij alleen nog onduidelijk of hun bestaande thermostaten met homekit zullen werken, of dat er nieuwe modellen uitkomen, als iOS 8 uit is.

 • Profielfoto
  Harley

  Werkt deze wél met Europese ketels?

  Welke niet dan?

 • Profielfoto
  makasa

  Nest werkt niet

 • Profielfoto
  Harley

  Nest werkt niet

  Vreemd hangt hier al een jaar net als bij de rest van de Nest gebruikers.

 • Profielfoto
  xahmol

  Evohome van Honeywell is wel gewoon in Nederland verkrijgbaar, net een offerte aangevraagd.

  Gaat dat niet met Homekit werken? Is immers ook van Honeywell? Evohome heeft ook een iOS app en een zelflerend basisstation.

 • Profielfoto
  xahmol

  Sterker nog: de Honeywell iOS app in het plaatje lijkt wel verdacht veel op exact dezelfde app die Evohome gebruikt.

 • Profielfoto
  krisp

  In Europa heb je Tado: http://www.tado.com. Werkt ook in Nederland, en heeft ongeveer dezelfde functionaliteit. Het werkt echt mooi! Bovendien bereiden zij de software wel uit, ook na lancering van het product.

 • Profielfoto
  computer space

  Amerikanen verwarmen hun huis compleet anders (hetelucht). Zal wel daar aan liggen. Hier verandert ook e.e.a. 10 jaar geleden was iedere ketel nog van het type aan/uit. Nu zie je bijna alleen nog gemoduleerde laagtemperatuurketels, die kun je niet meer zomaar met een relais aansturen.

  Ik denk dat het echte probleem is de software van Fahrenheit op Celsius over te zetten. Dat zal wel 2 jaar duren.

  Gekste aan deze en de NEST vind ik dat er UBERHAUPT nog een thermostaat is! Waarom zo’n lelijk ding aan de muur. Ergens een temperatuursensor wegmoffelen is toch genoeg? De schakelunit kan dan gewoon bij de CV vastgeschroefd worden.

  Ook ben ik benieuwd of die dingen CO2 meten. Als je wilt besparen heb je daar meer aan dan aan slim op de temperatuur inspelen.