iOS 8 biedt offline AirPlay via peer-to-peer

15 reacties

Sinds de introductie in iOS 4 is AirPlay een populaire functie geworden om media snel via een Wi-Fi netwerk naar een Apple TV te streamen. Nu, ongeveer vier iOS-versies later, is AirPlay niet langer afhankelijk van bestaande Wi-Fi netwerken.

Via peer-to-peer technologie kunnen iOS-apparaten en de Apple TV een eigen verbinding opzetten om Airplay mogelijk te maken. Handig als een Wi-Fi netwerk bijvoorbeeld traag is of AirPlay niet werkt door strikte beveiliging in bedrijfsnetwerken.

Er werd door Apple amper over de functie gerept, deze zit verstopt op de iOS 8 voor bedrijven-pagina en werd ontdekt door AppleInsider. De functie is niet alleen handig voor bedrijven, maar ook wanneer visite in huis snel wat foto’s of video’s wil laten zien.

Peer-to-peer Airplay.
Peer-to-peer Airplay wordt door Apple vooral als zakelijke feature omschreven.

Hoewel technische details nog ontbreken, wordt waarschijnlijk gebruik gemaakt van Bluetooth 4.0. De iPhone/iPad en Apple TV ‘vinden’ elkaar via Bluetooth en maken daarna een directe netwerkconnectie buiten bestaande WiFi-netwerken om.

Bijkomend voordeel is dat over deze directe netwerkconnectie geen andere data loopt, wat zal zorgen voor minder buffers en betere prestaties. Waarschijnlijk is een software-update voor de Apple TV nodig om peer-to-peer AirPlay te activeren.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  chrispis

  Multiplayer gamen?

 • Profielfoto
  Chefkuh95

  Ahh daar wacht ik al heel lang op. In een vrij groot huis met dikke muren is de internetverbinding op mijn kamer zeer slecht waardoor ik nooit een Apple TV heb gekocht. Deze functie is voor mij een reden om een Apple TV aan te schaffen.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Werkt dit dan ook zonder Apple TV? Dus van iPad/iPhone rechtstreeks naar MacBook bijvoorbeeld?

 • Profielfoto
  Ansems

  Wanneer komen de Beta’s voor de Apple TV want hier heb ik wel zin in!

  Over de Apple TV heb ik in heel de keynote eigenlijk niets gehoord zou die later dit jaar nog heeeel veel aandacht kunnen krijgen met een grote hardware update?

 • Profielfoto
  ---

  Werkt dit dan ook zonder Apple TV? Dus van iPad/iPhone rechtstreeks naar MacBook bijvoorbeeld?

  Dit werkt nu ook al via Third Party (geen peer to peer weleens waar)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …is de internetverbinding op mijn kamer zeer slecht waardoor ik nooit een Apple TV heb gekocht…

  .
  Een Internetverbinding heeft er nooit wat mee te maken gehad.

  Een WiFi netwerk wel.

 • Profielfoto
  NTG

  Het verbaasd mij eigenlijk dat het niet altijd al p2p was. Is eigenlijk veel logischer dan via je router.

 • Profielfoto
  mroffbeat

  Dus, ik neem een ATv en iPhone mee naar hotel, stream via hotel WiFi een film (plex) en push het via Bluetooth naar de atv?

 • Profielfoto
  App69

  @ KarelWillem, klein beetje uitleg graag.

 • Profielfoto
  Roan Strik

  Een internetverbinding kan ook via een ethernetkabel gaan maar in de iPad zit geen ethernet aansluiting

 • Profielfoto
  essiw

  @KarelWillem… WiFi is een internetverbinding… als hij ethernetverbinding had gezegd had je ik je gesnapt:P

 • Profielfoto
  MelvinCornelissen

  WiFi is geen internet verbinding, WiFi is een netwerk verbinding. De enige verbinding met het internet is je gateway…

 • Profielfoto
  wouwout

  mooi dat het er is maar dit is in feite DLNA

 • Profielfoto
  csteelooper

  Nee, wouwout, dat is het niet. DLNA kan niets, maar dan ook níets met Bluetooth. En ook voor WiFi Direct is configuratie vereist: je TV (of ander DLNA apparaat) moet namelijk toestemming geven voordat er verbinding wordt gemaakt. Een en ander houdt automatisch in dat de discovery ook niet automatisch kan. Daarbij komt dat DLNA per se een (draadloos) netwerk en zelfs UPnP nodig heeft, dus zal er slechts op weinig bedrijfsnetwerken gebruik van kunnen worden gemaakt. In elk geval niet op díe netwerken waar AirPlay niet werkt, en waar de her beschreven functie dus juist van pas komt.

  DLNA is een leuke, maar theoretisch niet echt veilige functie (dat wil zeggen: DLNA renderer discovery), omdat er UPnP voor nodig is. Da’s dus leuk voor thuisgebruik, maar voor bedrijven vormt UPnP een veiligheidsrisico van heb ik jou daar. Dat wil je als netwerkbeheerder niet, en dan werkt DLNA dus niet…

 • Profielfoto
  polansky

  Kan iemand mij nou vertellen of het ook gaat werken met Yosemite en een MBP met BT4.0?

  In dat geval hoef je alleen maar een ATV aan te sluiten op beamer of TV om je presentatie te kunnen geven. Lijkt mij handiger dan via het Wifi netwerk. Zeker wanneer je zelf veel van locatie wisselt.

  Nu heb ik een AE en een ATV met tape aan elkaar geplakt en log in op het eigengemaakte netwerkje. Scheelt toch weer het meenemen van de AE op deze manier.