Interview: Eddy Cue en Jimmy Iovine over Beats, muziek en de toekomst

Door: Raymon Mens - 23 reacties

Nadat de overname van Beats door Apple vorige week definitief bevestigd werd, was de grote vraag wat de twee bedrijven samen gaan doen en hoe ze de toekomst zien. Eddy Cue (Apple) en Jimmy Iovine (Beats) praten er in een interview met Re/Code een uur lang over.

Volgens Cue heeft Apple om drie redenen een deal met Beats gesloten. Het gaat om investeren in muziek en Beats heeft volgens Apple de slimste mensen in de muziekindustrie, de beste hoofdtelefoons en de enige streamingdienst die het écht goed aanpakt. Bekijk het hele interview (59 min) na de break en kom erachter waarom het mis ging tussen HTC en Beats en of het merk Beats blijft bestaan.

Voor wie niet het hele interview wil kijken, een korte samenvatting.

Het zijn oude vrienden
De samenwerking tussen Apple en Beats is heel natuurlijk ontstaan. Jimmy Iovine zei dat hij en Dr. Dre al veel bij Apple over de vloer kwamen. De twee gingen voor de overname vrijwel iedere maand naar Cupertino om met Eddy Cue en andere Apple-kopstukken over onder andere de muziekbusiness te praten. De deal tussen Apple en Beats wordt omschreven als ‘eindelijk trouwen na tien jaar daten.’

Curation is het toverwoord
Apple is er van overtuigd dat Beats Music de enige streamingdienst is die het goed aanpakt. Iovine licht toe dat hij niet alleen in algoritmes gelooft. Als voorbeeld wordt Spotify aangehaald, dit draait vrijwel alleen op algoritmes, maar mist bezieling. Een artiest maakte vroeger een album als één geheel en zorgde dat het emotioneel perfect bij elkaar paste. Algoritmes kunnen dat niet bieden, daarom gelooft Iovine in curation van playlists door experts.

In zee gaan met HTC was een grote fout
Waarom was Beats eigenlijk in zee gegaan met HTC? Iovine geeft aan dat het hem opgevallen was dat de kwaliteit van de ingebouwde speakers van telefoons slecht is. Beats wilde hier graag wat aan doen dus ging op zoek naar een fabrikant die daarmee vooraan wilde staan. De keuze voor HTC bleek uiteindelijk een slechte, de bedrijfscultuur van de bedrijven was te verschillend. It crashed and burned, aldus Iovine.

Beats Music blijft, de hoofdtelefoons blijven, Android-app blijft
Er is voorlopig geen sprake van samenvoeging of opheffen van het merk Beats. Eddy Cue geeft in het interview aan dat zowel de hoofdtelefoon, als de streamingdienst als de Android-app van Beats Music blijven en actief bijgehouden zullen worden.

Dre en Iovine worden geen ‘SVP’
Iovine en Dr. Dre gaan rapporteren aan Eddy Cue over de software en aan Phil Schiller over de hardware. Ze worden geen ‘Senior Vice President’ en werken dus niet direct onder Tim Cook. Wel krijgen de twee muziekiconen een kantoor op de Apple Campus in Cupertino en geeft Iovine in het interview aan te stoppen met het produceren van muziek.

Samen op zoek naar het juiste businessmodel voor streaming
Spotify doet het leuk, maar niet goed genoeg. Iovine wil de ultieme streamingdienst maken en Cue geeft aan dat Apple niet onwelwillend tegenover een streamingdienst die je alles laat luisteren staat, maar dat er wel een goed businessmodel achter moet zitten. Dit is een van de punten waar de bedrijven elkaar kunnen versterken en samen op zoek kunnen gaan naar de juiste keuzes voor streaming.

Alleen Apple snapt het
Volgens Iovine snapt Apple als een van de weinige technologiebedrijven hoe de muziekindustrie werkt. Over het algemeen wordt door de entertainmentindustrie gedacht dat technologiebedrijven maling hebben aan copyright, alleen Apple heeft met iTunes en duidelijk deals aangegeven copyright te respecteren. Ook snijden fabrikanten volgens Iovine steeds verder in het budget dat beschikbaar is voor bijvoorbeeld speakers in apparaten. De iMac wordt aangehaald als een van de weinige computers waar een redelijk geluid in zit.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Het gaat om investeren in muziek en Beats heeft volgens Apple de slimste mensen in de muziekindustrie, de beste hoofdtelefoons en de enige streamingdienst die het écht goed doet.

  Wait, whut? ‘beste hoofdtelefoons’?

 • Profielfoto
  Arthur345

  Het gaat om investeren in muziek en Beats heeft volgens Apple de slimste mensen in de muziekindustrie, de beste hoofdtelefoons en de enige streamingdienst die het écht goed doet.

  Wait, whut? \’beste hoofdtelefoons\’?

  Dat blijft subjectief.

 • Profielfoto
  DannyMiddelburg

  Hahahahaha beste koptelefoons en beste speakers… Wat een grap! Het prijskaartje is wel erg groot van die koptelefoons, alleen de kwaliteit niet…

 • Profielfoto
  Buzz

  Cue zei niks over de betrouwbaarheid van de geluidsweergave. Het zijn waarschijnlijk de best verkochte hoofdtelefoons, althans in Apple Stores. Of de beste winst opleverende hoofdtelefoons. Dat is ook een criterium.

 • Profielfoto
  Bman

  Wat een verschrikkelijke interviewers zeg.

 • Profielfoto
  krisp

  *aait zijn B&W P5*

  Apple koptelefoons zijn handig als headset, maar om respectabel muziek te luisteren moet je niet bij Apple wezen. Ook niet op een iMac.

  Verder heeft Spotify na de redesign nu ook de mogelijkheid om vanuit albums te werken, in plaats vanuit playlists. Lange tijd was dit de achilleshiel van Spotify, maar het is nu wel goed opgelost. Daarbij is het juist Apple geweest die begonnen is met het verkopen van nummers in plaats van complete albums.

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het een enigszins geforceerd huwelijk is. Voorlopig zet ik mijn kaarten in op de onderliggende contracten, die -aldus enkele bronnen- overdraagbaar zijn in het geval van een nieuwe eigenaar.

 • Profielfoto
  Zakske

  Het zijn waarschijnlijk de best verkochte hoofdtelefoons, althans in Apple Stores. Of de beste winst opleverende hoofdtelefoons. Dat is ook een criterium.

  Het zijn zeker de meest winstgevende headphones op deze aardbol; je betaalt in de winkel $200 voor iets waarvan de productieprijs door experts tussen de $14 & $22 wordt geschat. Dat zijn marges waar zelfs Apple van gaat watertanden.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Leuk artikel Zakske!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik had het interview gisteren al gezien, en verbaasde me over hoe die Lovine praat. Beetje merkwaardige man. Zo zie je maar, iedereen kan miljardair worden, met een beetje geluk.

 • Profielfoto
  Macteach

  Ik dacht dat je zou stoppen met dat ‘na de break’ gedoe…(n)

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Ik begrijp het wel, wat Jimmy zegt. Ik koop nog steeds eigenlijk alleen maar cd’s, juist omdat ik dan het volledige album krijg en niet in de verleiding kom om slechts enkele nummers te kopen. Naar verloop van tijd ga je het album steeds meer waarderen, ook de nummers die je in eerste instantie minder aantrokken.

  Wanneer ze dit in een mix van verschillende artiesten kunnen en dan ook nog in een streaming-variant, dan kan dat heel mooi worden.

  Dat losse nummers draaien lijkt vaak wel een beetje op een slecht verjaardagsfeestje. Maar je hebt een goede DJ nodig, en dat gaat Apple worden.

 • Profielfoto
  hkees

  Reden van aankoop? Iovine wordt over 3-4 jaar de nieuwe CEO van Apple.

 • Profielfoto
  hkees

  Hoofdreden van aankoop? Iovine wordt over 3-4 jaar de nieuwe CEO van Apple.

 • Profielfoto
  maconly

  domme aankoop die Jobs nooit gedaan zou hebben.

  Waarom Apple Yahoo niet koopt is mij een raadsel.

 • Profielfoto
  hkees

  Iovine: straks Apple’s nieuwe CEO.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @hkees Hoezo? Ja, hij heeft wel ergens iets van Steve Jobs, volgens mij, in zijn uiterlijk, gedrag, mimiek. Maar dat is natuurlijk geen reden. Hij is vooral muziekspecialist. Waarom zou hij CEO worden?

  Wel is het mooi om te horen hoe hij spreekt over het team dat al aanwezig was bij Apple, maar hij geeft ook aan dat hij daaronder valt, niet in dezelfde regionen verkeerd en tegen ze opkijkt. En natuurlijk kan dit bescheidenheid zijn, in tegenstelling tot hoe Dr. Dre zich uitlaat;! , maar goed, dan nog zijn er ook heel veel andere die ook in de rol van CEO goed zouden passen.

  Iovine lijkt mij een iets te onrustige man (positief bedoelt) om aan het hoofd van een groot bedrijf te hebben, en ik heb ook het idee dat hij daar niet (meer) wil staan. Een grote vrijheid onder iemand die de klussen van het leiden van een groot bedrijf op zich neemt, en ondertussen kan jij lekker in je eigen schuur al het moois maken dat jij wilt, dat is voor velen een meer ideale positie dan CEO zijn van Apple.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @maconly Waarom moet Apple Yahoo dan kopen? Wellicht willen ze gewoon niet de sociale media en zoekmachine kant op. Mede ook omdat anderen dit al best goed doen.

  Ook past Yahoo niet echt in de Apple-stijl, volgens mij. Apple wil niet een bedrijf moeten omvormen,uit een negatieve spiraal moeten trekken, nee, ze kopen juist vaak ook positieve energie en mensen en creativiteit met hun overnames, gezonde en goede bedrijven die iets nieuws doen, jong zijn, snel, passen in de stijl van Apple op vele verschillende vlakken. YAHOO loopt gewoon achter, is oubollig, die site vind ik echt echt ellendig, idem hun mail-dienst, alsof er in 15 jaar niets is veranderd aan ontwerp en concept.

  Nee, wat moet Apple met Yahoo. Apple’s mail-dienst ontwikkelt zich vanzelf wel via iCloud. Een zoekmachine, wat voor een markt is daar nu nog werkelijk voor? Ik zou het wel gebruiken hoor, wanneer Apple een zoekmachine uitbrengt. Ik gebruik nu zelf Bing om niet Google te hoeven gebruiken. Maar wanneer Apple een zoekmachine wil, dan zijn er heel wat betere opties, zoals Duck Duck Go. Daar moet nog veel aan ontwikkeld worden, maar de stijl past veel meer bij Apple.

  Verder gelooft Apple volgens mij niet in het overnemen van bedrijven om nieuwe gebruikers te krijgen. Mensen komen binnen bij Apple via hun hardware, en dan zijn er binnen het ecosysteem verschillende zaken waarvan gebruik kan worden gemaakt. Het gaat niet andersom. Misschien dat dit bij iTunes wel een beetje is gebeurd, maar dit is nooit de opzet geweest en Apple heeft geen bedrijf gekocht om zo meer gebruikers te krijgen, maar heeft zelf gebruikers aangetrokken.
  Verder zou je iTunes als voorbeeld kunnen nemen van hoe ellendig het mis kan gaan met een programma wanneer het cross-platform moet zijn. Ik hou wat dat betreft een beetje mijn hart vast ivm Beats….ik hoop dat ze twee of volledig gescheiden apps en progamma’s gaan ontwikkelen zodat het binnen de verschillende systemen goed blijft werken. Anders worden het van die hybride programma’s, en dan gaat het snel mis, wordt het onoverzichtelijk, etc.

  Er werd in het interview trouwens alleen gesproken over Android en Windows Mobile apps, maar is er ook een app of programma voor osx en of windows? Of is BeatsMusic alleen voor mobile devices?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Yahoo is enorm aan het verbeteren. En de email is ook prima. De weerapp heeft Apple min of meer van Yahoo gestolen, hoewel er in de app van Yahoo nog betere features zitten. Yahoo is heel sterk op de content. Apple zou dat kunnen gebruiken.
  Verder is Yahoo, vooral Alibaba. 66% van de waarde van Yahoo komt van hun bezit in het Chinese handels/betaal systeem. Als Apple daar in zit hebben ze direct een enorm goede positie in China.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Dat wist ik niet over Yahoo, dat betreffende China. Maar Apple wil toch zijn eigen betaalsysteem promoten, niet een tweede standaard van Yahoo. Ik denk dat Apple eerst een hardware basis wil neerleggen in China om vervolgens de verschillende eco-producten uit te rollen.

  Apple wil volgens mij ook niet een handelshuis als Alibaba in bezit hebben, maar ze willen wel hun eigen online store en Apple Stores uitrollen, en deze zullen voor bepaalde producten een concurrent kunnen worden voor Alibaba. Apple doet dit op zijn eigen manier, over heel de wereld op eenzelfde manier, zoals een MacDonalds, daar heeft het Alibaba niet voor nodig.

  Wat betreft de content, volgens mij wil Apple zelf zo min mogelijk zelf content aanleveren, maar juist platformen ontwikkelen waarop anderen content kunnen aanleveren en Apple 30% kan afromen…. En de zogenaamde nieuwsberichten op Yahoo, volgens mij wil Apple zich daar juist verre van houden.

  Laat anderen maar content aanleveren, bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Kranten, tijdschriften, nieuwsdiensten, etc.

 • Profielfoto
  maconly

  Apple kan voor weinig geld de strijd aan met google een bedrijf wat Apple ook beconcurreert waar het maar kan, als Apple Yahoo koopt is Yahoo ineens een stuk sterker en ligt de wereld open om ook op het zoekgebied Google het vuur aan de schenen te leggen. ( iphone met eigen zoekmachine is kassa )

  Dat Yahoo stelt in Europa en in de VS niet veel voor maar in Azie wel .

  Die koptelefoons is een hype , de kwaliteit heb ik er niet in kunnen vinden wat Apple daar mee wil bereiken is mij een raadsel.

 • Profielfoto
  Anthon

  Heeft Apple, Beats niet gekocht omdat zij het voor elkaar hebben gekregen de gewone mens te interesseren in het luisteren naar muziek in een hogere kwaliteit?
  Apple wil ook meer aandeel in muziek, Door een streaming dienst op te zetten zal dat niet veel veranderen, wel als ze zelf een platen label worden. Dan kunnen ze artiesten een beter verdien model aanbieden. Iets waar een aantal mensen bij Beats iets van af weten.
  Zet dit multiplatform op met een eigen product lijn in geluid en je veranderd de muziek industrie weer.

 • Profielfoto
  Zakske

  Apple kan voor weinig geld de strijd aan met google een bedrijf wat Apple ook beconcurreert waar het maar kan, als Apple Yahoo koopt is Yahoo ineens een stuk sterker en ligt de wereld open om ook op het zoekgebied Google het vuur aan de schenen te leggen.

  Sorry, maar dat zie ik nooit gebeuren.

  Yahoo koop je niet voor “weinig geld”. De beurswaarde is op dit moment ongeveer $35 miljard, en mocht Apple een bod uitbrengen zullen ze er een pak meer voor moeten neertellen. Daarnaast is Yahoo als zoekmachine niet meer dan een schil rondom Bing. Met andere woorden; Yahoo heeft geen kennis op het gebied van het zoeken op internet in huis, de search engine lenen ze gewoon bij Microsoft.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Gatver, ik vind de hoofdtelefoons van Beats én Apple beide niet ‘goed’.
  Apple’s earpods bovengemiddeld voor hun prijsklasse.
  Beats’ koptelefoons zijn erg duur en hebben gewoon een opgevoerde bass.