Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 juni 2014

Interview: Eddy Cue en Jimmy Iovine over Beats, muziek en de toekomst

Nadat de overname van Beats door Apple vorige week definitief bevestigd werd, was de grote vraag wat de twee bedrijven samen gaan doen en hoe ze de toekomst zien. Eddy Cue (Apple) en Jimmy Iovine (Beats) praten er in een interview met Re/Code een uur lang over.

Volgens Cue heeft Apple om drie redenen een deal met Beats gesloten. Het gaat om investeren in muziek en Beats heeft volgens Apple de slimste mensen in de muziekindustrie, de beste hoofdtelefoons en de enige streamingdienst die het écht goed aanpakt. Bekijk het hele interview (59 min) na de break en kom erachter waarom het mis ging tussen HTC en Beats en of het merk Beats blijft bestaan.

Voor wie niet het hele interview wil kijken, een korte samenvatting.

Het zijn oude vrienden
De samenwerking tussen Apple en Beats is heel natuurlijk ontstaan. Jimmy Iovine zei dat hij en Dr. Dre al veel bij Apple over de vloer kwamen. De twee gingen voor de overname vrijwel iedere maand naar Cupertino om met Eddy Cue en andere Apple-kopstukken over onder andere de muziekbusiness te praten. De deal tussen Apple en Beats wordt omschreven als ‘eindelijk trouwen na tien jaar daten.’

Curation is het toverwoord
Apple is er van overtuigd dat Beats Music de enige streamingdienst is die het goed aanpakt. Iovine licht toe dat hij niet alleen in algoritmes gelooft. Als voorbeeld wordt Spotify aangehaald, dit draait vrijwel alleen op algoritmes, maar mist bezieling. Een artiest maakte vroeger een album als één geheel en zorgde dat het emotioneel perfect bij elkaar paste. Algoritmes kunnen dat niet bieden, daarom gelooft Iovine in curation van playlists door experts.

In zee gaan met HTC was een grote fout
Waarom was Beats eigenlijk in zee gegaan met HTC? Iovine geeft aan dat het hem opgevallen was dat de kwaliteit van de ingebouwde speakers van telefoons slecht is. Beats wilde hier graag wat aan doen dus ging op zoek naar een fabrikant die daarmee vooraan wilde staan. De keuze voor HTC bleek uiteindelijk een slechte, de bedrijfscultuur van de bedrijven was te verschillend. It crashed and burned, aldus Iovine.

Beats Music blijft, de hoofdtelefoons blijven, Android-app blijft
Er is voorlopig geen sprake van samenvoeging of opheffen van het merk Beats. Eddy Cue geeft in het interview aan dat zowel de hoofdtelefoon, als de streamingdienst als de Android-app van Beats Music blijven en actief bijgehouden zullen worden.

Dre en Iovine worden geen ‘SVP’
Iovine en Dr. Dre gaan rapporteren aan Eddy Cue over de software en aan Phil Schiller over de hardware. Ze worden geen ‘Senior Vice President’ en werken dus niet direct onder Tim Cook. Wel krijgen de twee muziekiconen een kantoor op de Apple Campus in Cupertino en geeft Iovine in het interview aan te stoppen met het produceren van muziek.

Samen op zoek naar het juiste businessmodel voor streaming
Spotify doet het leuk, maar niet goed genoeg. Iovine wil de ultieme streamingdienst maken en Cue geeft aan dat Apple niet onwelwillend tegenover een streamingdienst die je alles laat luisteren staat, maar dat er wel een goed businessmodel achter moet zitten. Dit is een van de punten waar de bedrijven elkaar kunnen versterken en samen op zoek kunnen gaan naar de juiste keuzes voor streaming.

Alleen Apple snapt het
Volgens Iovine snapt Apple als een van de weinige technologiebedrijven hoe de muziekindustrie werkt. Over het algemeen wordt door de entertainmentindustrie gedacht dat technologiebedrijven maling hebben aan copyright, alleen Apple heeft met iTunes en duidelijk deals aangegeven copyright te respecteren. Ook snijden fabrikanten volgens Iovine steeds verder in het budget dat beschikbaar is voor bijvoorbeeld speakers in apparaten. De iMac wordt aangehaald als een van de weinige computers waar een redelijk geluid in zit.

Reageer op artikel:
Interview: Eddy Cue en Jimmy Iovine over Beats, muziek en de toekomst
Sluiten