HomeKit is Apple’s nieuwe ecosysteem voor domotica

21 reacties

Met HomeKit brengt Apple fabrikanten die domotica maken bij elkaar. Denk aan het centraal beheren van sloten, licht, beveiligingscamera’s, thermostaten en natuurlijk lampen. HomeKit werd maandagavond tijdens WWDC 2014 onthuld.

Fabrikanten kunnen op het systeem van Apple aansluiten en gebruik maken van speciale API’s. Gebruikers kunnen apparaten in groeperen en groepjes apparaten aan acties koppelen. Siri doet ook mee, vertel dat je naar bed gaat en de virtuele assistent doet de deur op slot en de lichten beneden uit. 

HomeKit 2
HomeKit brengt domotica samen.

Fabrikanten die meewerken aan het HomeKit-ecosysteem zijn onder andere Philips, Honeywell, iHome en Marvell. Een brede lijn van apparaten voor een ‘slim’ huis is te verwachten.

HomeKit is onderdeel van iOS 8 en wordt daar simpelweg aangeduid als ‘Home’ of in het Nederlands ‘Thuis’.  Op iCloud.com is inmiddels een icoon verschenen, dit wekt de indruk dat het systeem ook via het web te bedienen zal zijn.

Schermafbeelding 2014-06-03 om 16.34.18
Inmiddels is ‘Thuis’ ook in de iCloud web interface verschenen.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  mytecmaster

  Hopen maar dat Siri je verstaat, of kan de inbreker nu ook zeggen : Siri I am home please open the door!

 • Profielfoto
  MauritsBD

  Haha dat zou wat zijn, zodra je de inloggegevens hebt van iemands iCloud laad je de reserve kopie op je eigen mobiel en je bent binnen (A)

 • Profielfoto
  polansky

  Benieuwd hoe snel Android (google) met een eigen systeem komt en Samsung de boel weer bij elkaar jat.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Het laatste wat ik wil is een amerikaans bedrijf dat heel mijn huis kan bedienen.
  Afgezien dat ze al alles van mij weten, moeten ze dan ook nog weten hoe laat ik koffie zet enzo?

  Dan pak ik liever een ander systeem…..

 • Profielfoto
  Chillie

  @MEEUW stop dan maar gelijk met internetten en mobiele telefoons. En vergeet de tin foil hat niet. Dat is de enige manier waarop ze NIKS van je te weten kunnen komen.

  Weet je zeker dat de servers van OMT niet in Amerika gehost zijn? Of door een hosting onderneming met een Amerikaanse moeder maatschappij? Je kan hier erg ver in gaan denk ik.

 • Profielfoto
  Dizzy

  De grote vraag blijft voor mij of Siri ook Nederlands spreekt… ik heb nergens nog kunnen ontdekken welke talen toegevoegd zijn.

 • Profielfoto
  robinho96

  Hebben ze iets gezegd over Siri?

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Wat betreft de sloten blijf ik gewoon bij een sleutel. In de toekomst wellicht in combinatie met een code-slot. Die combi werkt erg goed.

  Verder ben ik vooral benieuwd naar wat ze met een thermostaat kunnen gaan doen, al is Nest daar eigenlijk al nagenoeg klaar mee volgens mij. Ik zou het prettig vinden om vanuit mijn bed de verwarming aan te kunnen zetten.

  Maar verder heb ik niet zoveel wensen betreffende dit huis-gebeuren, die paar lampen zet ik zelf wel aan, en ook altijd in een net iets andere combinatie, naar gelang hoe ik me voel:smile:

 • Profielfoto
  Hydræ

  Er wordt al heel lang geschreven over domotica. Ik maakte 14 jaar geleden al een beheer app voor lichten, temperatuur, sensors. Nog niet echt gangbaar geworden in menig huis. Je zou zomaar gevangen kunnen worden in je eigen woning! Terwijl de NSA met een koud pilsje meegeniet via je IP cam…

 • Profielfoto
  Dizzy

  Hebben ze iets gezegd over Siri?

  Ze zeiden dat Siri in 22 nieuwe talen beschikbaar zou zijn (als ik me niet vergis).

 • Profielfoto
  koen

  Siri is nog niet in het Nederlands.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Met hoeveel personen zaten jullie daar te schrijven,…ik zag er 8 a 9. …en dan komen jullie met een paar korte verhaaltjes…

 • Profielfoto
  mymac

  Dicteren en Siri zijn twee verschillende dingen ja. Maar dicteren ben ik al blij mee, vooral in de auto. Typen gaat nou eenmaal moeilijker achter het stuur en ik doe het liever niet (maar het gebeurt wel vaak…). Samen met CarPlay moet dit toch een stuk veiliger gaan werken dus.
  .
  Wat de HomeKit betreft ben ik wel enthousiast, maar vooralsnog heb ik er niks aan. Ik had direct een Nest besteld toen die uit was maar die praatte in een voor Amerika gangbare taal tegen de Europese CV-ketel hier. 300 euro verder of zo en werken deed het niet. Verder geen enkele mooie thermostaat tegen gekomen. Daarnaast is er op gebied van koeling ook in Nederland weinig standaard in een huis te vinden helaas. Ook dit huis heeft precies niks te bieden op dat vlak. 28 graden is gemiddeld op zolder in de zomer.
  .
  Sommigen hebben volgens mij gemist dat je iOS device paired moet zijn met je netwerk thuis. Ook al heb je iemands reservekopie (zoals iemand noemt hier), dan ben je nog steeds niet met het huis gepaird. Het is echt het unieke toestel dus.

 • Profielfoto
  hokkie

  Hopen maar dat Siri je verstaat, of kan de inbreker nu ook zeggen : Siri I am home please open the door!

  Siri kan je daarna vragen naar je TouchID… opgelost.

 • Profielfoto
  Barry1979

  Op iCloud.com is inmiddels een icoon verschenen, dit wekt de indruk dat het systeem ook via het web te bedienen zal zijn.

  Dit Thuis icoon is al ruim een jaar beschikbaar in de interface van iCould.com. Klik er maar eens op, dan zie je wat het doet. Tot zover de fact check van OMT…

 • Profielfoto
  MelvinCornelissen

  Dat “Thuis” icoon staat er inderdaad al geruime tijd.

 • Profielfoto
  jelledevleeschouwer

  Hahaha! “Thuis” icoon, dat vind ik nu grappig:smile:

 • Profielfoto
  Caszz

  Hmm, misschien nu m’n Hue-lampen gebruiken in combi met m’n elektrische rolgordijnen?
  Al ben ik nu fan van de Goldee-app voor Hue.:roll: Benieuwd of dat samen werkt in Homekit. (denk t niet…)

 • Profielfoto
  Martink

  Goldee is volledig gemaakt voor hue. Als ze homekit inbouwen kunnen ze ook de rest van de lampen aansturen:)

 • Profielfoto
  Arjan110

  Had wel iets meer verwacht van deze optie tijdens de keynote. Natuurlijk fantastische mogelijkheid om hiermee een leuke demo te geven.

  Voorlopig hou ik het nog maar even bij mijn eigen Homewizard die op de Siri-integratie alles en meer kan van de homekit van apple