HipHop is de meest creatieve streaming-dienst

11 reacties

Samen met Beats wil Apple de perfecte streamingdienst ontwikkelen. Spotify is dat niet, iTunes Radio ook niet. Zelfs het recent ontwikkelde HipHop is verre van perfect, maar zonder meer de meest creatief ontwikkelde app voor streaming muziek.

HipHop biedt naar eigen zeggen 45 miljoen tracks, geen reclame, geen betalingen en geen verplicht account. Hoe dat kan? De app maakt op een slimme manier gebruik van YouTube. Bij het afspelen wordt alleen het geluid uit video’s gebruikt, daar merk je als gebruiker niets van. De layout van HipHop lijkt een beetje op Spotify en het geheel werkt ook zo.

hiphop_screenshot_mac
HipHop heeft net als Spotify een zwarte layout en de mogelijkheid om playlists te maken.

Momenteel is HipHop beschikbaar voor OS X en Windows, maar de makers beloven dat apps voor iOS en Android eraan komen. Het afspelen van muziek gaat prima, enkele seconden na het aanklikken van een nummer begint het over het algemeen in goede kwaliteit af te spelen. Omdat de muziek van videoclips op YouTube komt, zijn soms lange versies van nummers te horen.

Ontwikkelaarsperspectief
Een kijkje naar de broncode, die op GitHub te vinden is, leert ons dat HipHop een combinatie van YouTube, Last.fm en iTunes gebruikt. Door middel van FFmpeg wordt het geluid uit YouTube-video’s afgespeeld, de hoesjes worden door gebruik te maken van de Last.fm API opgevraagd en de lijsten met top tracks zijn afkomstig uit iTunes. Dit alles is in een Node-applicatie gegoten.

Legaal?
In essentie is HipHop niets anders dan een applicatie die YouTube-embeds verzamelt en afspeelt. Linken en embedden mag zonder licentie, bepaalde het Europese hof onlangs. Of YouTube blij is met HipHop is echter de vraag.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  LabombaNL

  Ik vond het persoonlijk iets te lang duren voordat een nummer afgespeeld wordt. Bij Spotify is dat namelijk 99% van de tijd instant.

  Daarnaast lijkt geen account aan te hoeven maken misschien handig, maar dat betekent dan ook dat je playlists niet met andere computers worden gesynchroniseerd.

 • Profielfoto
  JWB

  “De app maakt op een slimme manier gebruik van YouTube. Bij het afspelen wordt direct het geluid uit video’s geript, daar merk je als gebruiker niets van.”

  Nou…sommige tracks klinken alsof ze kermend door een tunnel worden getrokken.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  “Meest creatief? Slim gebruik?”

  Slim jatwerk, ja. Zal binnenkort wel door Google een stokje voor gestoken worden.

 • Profielfoto
  donut

  Ik ben benieuwd of Spotify kan worden overtroffen,
  het Youtube jatwerk lijkt me geen basis voor betrouwbare aanbods en geluidskwaliteit…maw voor een betrouwbaar bedrijf.
  Spotify’s ‘ontdekken’ is erg goed en niet commercieel ingezet. Wat aan Spotify verbeterd kan worden is HIFI geluid ( geen MP3 meer dank je) en een nog groter aanbod. Maar het is al zeer goed.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Lijkt me geenszins een nobel initiatief. Aan die YouTube video’s zijn rechten verbonden. Het is niet voor niks dat veel websites die conversie van YouTube video’s naar muziekbestanden aanbieden, door Google worden geblokkeerd. Als ik het goed voor heb, dan omzeilt deze applicatie gewoon de rechten en kopiëren ze zonder rechten de muziek om ze dan gratis aan te bieden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …dan omzeilt deze applicatie gewoon de rechten en kopiëren ze zonder rechten de muziek…

  .
  Linken en embedden mag zonder licentie, bepaalde het Europese hof onlangs…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik heb even een ontwikkelaar gevraagd om in de broncode van HipHop te duiken. Er blijkt geen sprake van rippen of converteren, maar YouTube clips worden gewoon ge-embed, alleen de video is verborgen.

 • Profielfoto
  Targaryen

  @ Karel-Willem,

  Dat komt voor mij niet duidelijk naar voren vanuit het bovenstaande artikel. Er staat dat video’s geript worden. Da’s iets anders dan “imbedden”, waarbij je linkt naar het origineel.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Targaryen:

  Na de analyse van de broncode heb ik inmiddels ‘geript’ vervangen door ‘gebruikt’.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik vraag me af of daadwerkelijk alle rechten van de muziek op YouTube worden afgedragen aan de artiesten. Ze hebben de afgelopen tijd veel gedaan aan het onmogelijk maken van het downloaden van video’s en muziek. Daarnaast is er groot verschil in de geüploade kwaliteit van de muziek! Als je bron slecht is, kan het alleen maar erger worden..

 • Profielfoto
  AmirIHz

  “Momenteel is HipHop beschikbaar voor OS X en Windows”

  En Linux