Handoff en Continuity niet voor oudere Mac

35 reacties

In iOS 8 en OS X 10.10 Yosemite vormen het nieuwe Handoff en Continuity een brug tussen iOS en OS X. Zo wordt het mogelijk om een telefoongesprek via je iPhone op je Mac te voeren en snel verder te werken aan en mail die je begon te schrijven op je iPhone.

Toen de functies tijdens WWDC 2014 werden aangekondigd waren velen laaiend enthousiast. Toch zullen bezitters van oudere Apple-hardware niet van Handoff en Continuity kunnen profiteren. De communicatie tussen Mac en iOS verloopt via Bluetooth 4 Low Energy, voornamelijke oudere Macs hebben dit niet aan boord.

osx-yosemite-bluetooth-4.0-le-apfeleimer
Macs met Yosemite vs. Macs met Bluetooth 4.0 [via Apfeleimer]
In bovenstaande afbeelding laat de rode balk alle Macs zien waarvoor Yosemite beschikbaar komt. De groene balk toont de modellen waar Bluetooth 4.0 is ingebouwd. Ondanks dat OS X 10.10 Yosemite op veel oudere hardware werkt, zullen Handoff en Continuity alleen op recente modellen beschikbaar zijn.

Benieuwd of jouw Mac ondersteuning voor Handoff en Continuity? Bekijk het bouwjaar door te klikken op het appeltje in de linkerbovenhoek > Over deze Mac > Meer info. Het is ook mogelijk om in de gratis app MacTracker de Bluetooth informatie te raadplegen. Hier dient Bluetooth 4.0 aangegeven staan.

MacTrackerBluetooth
Controleer de Bluetooth-versie in MacTracker

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  iFlorens

  Dit was ergens wel te verwachten ja

 • Profielfoto
  vdlindenmark

  Als die systemen over bluetooth lopen, kun je straks dan wel Handoff en Continuity in combinatie met je magic mouse gebruiken? Die gaat immers ook over bluetooth…

 • Profielfoto
  Carlokalkman

  Mooi naadje

 • Profielfoto
  Afroman

  Waarom zou je meer dan 7 apparaten tegelijkertijd willen gebruiken? Over het algemeen heb je je muis en keyboard en dan nog je iPhone/iPad. In een luxe geval heb je beiden.

 • Profielfoto
  pietje.puck

  bestaan Bluetooth 4.0 “dongles”? van die USB gevallen?

 • Profielfoto
  Targaryen

  Zonde, mijn drie jaar oude MacBook werkt nog als een zonnetje. Geen haar op m’n hoofd die eraan denkt om die te gaan vervangen voor een ander model, alleen voor die functies. Gek overigens dat de MacBook Air uit 2011 die functies wel ondersteunt en mijn MacBook Pro niet. Ik neem aan dat je de bluetooth chip in je Mac niet kunt upgraden door een nieuwere chip te plaatsen?

 • Profielfoto
  polansky

  Geen nood en geen paniek – Er is mogelijk nog hoop in de vorm van deze dongle.
  http://blog.joefernandez.me/post/57511809381/belkin-mini-bluetooth-v4-0-usb-adapter-f8t065-on-mac

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Dat SMS dan ook niet in iMessage op de Mac komt is horseshit. Een stukje platte tekst doorsturen via iCloud zoals iMessage al jaren werkt.

  Precies een goede naaistreek om meer nieuwe Macs te verkopen uiteraard.

 • Profielfoto
  Victor96

  Zonde, mijn drie jaar oude MacBook werkt nog als een zonnetje. Geen haar op m’n hoofd die eraan denkt om die te gaan vervangen voor een ander model, alleen voor die functies. Gek overigens dat de MacBook Air uit 2011 die functies wel ondersteunt en mijn MacBook Pro niet. Ik neem aan dat je de bluetooth chip in je Mac niet kunt upgraden door een nieuwere chip te plaatsen?

  De WiFi en Bluetooth module zijn wel te verwijderen, en je kan er ook wel een Bluetooth 4.0 module inbouwen, maar dan nog zul je niet kunnen profiteren van die functies, omdat Apple de build van OS X Yosemite met Handoff en Continuity niet beschikbaar zal maken voor Macs die oorspronkelijk geen Bluetooth 4.0 hebben.

  Macs die oorspronkelijk geen Bluetooth 4.0 hebben, zullen via de App Store de build zonder Handoff en Continuity aangereikt krijgen.

 • Profielfoto
  klonic

  Dus als je een BT 3 en een BT 4 apparaat laat communiceren, wordt het BT 4 apparaat dan minder zuinig? Dan begrijp ik het wel. Maar anders zou dit onzin zijn toch?

  @vdlindenmark
  Het toetsenbord gaat ook via BT. BT laat prima meerdere verbindingen toe.

 • Profielfoto
  Afroman

  Zonde, mijn drie jaar oude MacBook werkt nog als een zonnetje. Geen haar op m\’n hoofd die eraan denkt om die te gaan vervangen voor een ander model, alleen voor die functies. Gek overigens dat de MacBook Air uit 2011 die functies wel ondersteunt en mijn MacBook Pro niet. Ik neem aan dat je de bluetooth chip in je Mac niet kunt upgraden door een nieuwere chip te plaatsen?

  De Mac Pro is de eerste Mac met 802.11AC en de MacBook pro is de eerste MAc met Retina en de MacBook Air is de eerste MacBook die unibody is. De technieken komen met de tijd wel met de Macs en vervolgens vult de rest zichzelf aan.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Bedankt voor de heldere uitleg, Victor!

 • Profielfoto
  Emiel Van Goor

  …. maar dan nog zul je niet kunnen profiteren van die functies, omdat Apple de build van OS X Yosemite met Handoff en Continuity niet beschikbaar zal maken voor Macs die oorspronkelijk geen Bluetooth 4.0 hebben.

  Macs die oorspronkelijk geen Bluetooth 4.0 hebben, zullen via de App Store de build zonder Handoff en Continuity aangereikt krijgen.

  Hoe kom je aan deze informatie Victor? Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat Apple een aparte build hiervoor zou bouwen en aanbieden in de Apple Store.

 • Profielfoto
  michelstams

  Het is niet zo heel verrassend, de build is wel eenzelfde maar ziet welk apparaat je gebruikt. Als je ios download voor een iphone 4s is deze ook kleiner als de versie voor 5s. Het laat automatisch de componenten weg die niet werken.

 • Profielfoto
  Afroman

  Hoe kom je aan deze informatie Victor? Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat Apple een aparte build hiervoor zou bouwen en aanbieden in de Apple Store.

  Dat is toch logisch? Een Mac met oude hardware kan niet gebruik maken van software die nieuwe hardware ondersteund.

  Een iMac heeft ook een aparte build tegenover de MacBooks. Die hebben namelijk geen batterij-indicator nodig(even als voorbeeld).

 • Profielfoto
  Imade

  Zo blijft Apple wel rijk… door mensjes die voor deze functies nieuwe macs gaan kopen.
  Ik mooi niet dus.
  Dan deze functies maar niet… geeft mij ook direct geen upgrade verplichting :’)

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Hoe kom je aan deze informatie Victor? Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat Apple een aparte build hiervoor zou bouwen en aanbieden in de Apple Store.

  Dat is toch logisch? Een Mac met oude hardware kan niet gebruik maken van software die nieuwe hardware ondersteund.

  Een iMac heeft ook een aparte build tegenover de MacBooks. Die hebben namelijk geen batterij-indicator nodig(even als voorbeeld).

  Helaas is dat niet hoe het werkt. Alle OS X builds zijn in principe hetzelfde. Dat wil zeggen, de retail DVDs, App Store versies (met één uitzondering, zie hieronder) en retail USB disks bevatten allemaal eenzelfde OS X build. De release versie van OS X Mavericks 10.9.3 is 13D65. Dat nummer ga je op elke mac met 10.9.3 terugvinden ( > Over Deze Mac en op “Versie 10.9.3” klikken).

  De enige uitzondering hierop ga je vinden op machine-specifieke builds. Let wel: deze builds bevatten b.v. drivers voor nieuwe hardware, ze missen geen functies. De grijze installatie DVDs (op oudere Macs), meegeleverde USB drives (sommige MacBook Airs) bevatten machine-specifieke OS X builds. Als Apple nieuwe hardware uitbrengt voordat een nieuwe OS X update klaar is resulteert dit in een machine-specifieke build. Deze kan je dus wél in de App Store terugvinden, maar alleen in de tijd tussen de hardware-update en een nieuwe softwareversie. De nieuwste MacBook Pro’s hadden zo vanaf de fabriek Mavericks 13A3017 op de schijf, terwijl de App Store build 13A603 uitdeelde.

  Overigens zitten alle functies standaard in OS X, maar activeren deze alleen als de hardware ‘geaccepteerd’ wordt. Sommige functies kan je zo achteraf handmatig aanschakelen, hier heb ik bijvoorbeeld het eject-menu op mijn retina MacBook Pro:

  Ook menuutjes voor PPP (dial-up), IrDA (infrarood communicatie) en batterij (op desktops) zijn handmatig in te schakelen (/System/Library/CoreServices/Menu\ Extras). Ook elders in OS X vind je machine-specifieke functies. Voorbeelden daarvan zijn de Memory Slot Utility en Expansion Slot Utility. Op een iMac, MacBook or mini doen die helemaal niets, maar open je ze op een Mac Pro, dan hebben ze ineens nut. Ook dingen zoals Fibre Channel zitten standaard in OS X (vereist een Xserve of Mac Pro met Fibre Channel kaart). Zo zijn er nog veel en veel meer voorbeelden te noemen. Ik geloof trouwens dat OS X PlatformSupport o.i.d. gebruikt om uit te zoeken welke functies je wel en niet mag/kan gebruiken.

  Dus tenzij Apple dit alles met Yosemite ineens heeft verandert heeft Victor het fout.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Dus door een nieuwe module in te bouwen (met een handleiding van iFixit bv.) zou je toch gebruik kunnen maken van de nieuwe functies? Lijkt me een leuke uitkomst. Kan ik toch met de nieuwe functies werken en hoef ik geen nieuwe machine aan te schaffen. Een nieuwe module zal ook wel de wereld niet kosten (ivm een moederbord).

 • Profielfoto
  tomc

  Oef er net bij, ik hoop wel dat ze niet zoals bij iOS oudere apparaten (soms onnodig) minder nieuwe functies gaan geven.

 • Profielfoto
  McJohn

  Ik gebruik iMessage al bijna niet op de Mac,… waarom zou ik de rest gaan gebruiken?:)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Werkt dit met iOS7? Of moet je iOS8 hebben voor continuity en handoff?

 • Profielfoto
  Targaryen

  Dat zijn nieuwe functies die meekomen met OS X 10.10 en iOS 8.

 • Profielfoto
  sciletto

  Serieus? Je moet een Mac Pro uit 2013 hebben om van die functies gebruik te kunnen maken? Dat sucks echt man. Sowieso ben ik al niet geamused van het platte design maar dit is wel een reden om Mavericks te blijven gebruiken. Het liefst nog ML

 • Profielfoto
  Imade

  Serieus? Je moet een Mac Pro uit 2013 hebben om van die functies gebruik te kunnen maken? Dat sucks echt man. Sowieso ben ik al niet geamused van het platte design maar dit is wel een reden om Mavericks te blijven gebruiken. Het liefst nog ML

  Apple zou gewoon moeten aanbieden, desnoods voor bedrag x om de module voor de gebruiker te veranderen.
  Klein bedragje, verdient apple wat.. klant blij.
  win-win situatie.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Waffle geeft de enige correcte versie, de rest zit uit z’n nek te lullen!
  Ik heb op mijn oude MacBookpro ook AirDrop terwijl dit door Apple niet voorzien werd. Eén Terminal commando en hopla. Dus niet te vroeg panikeren mensen…
  Beide OS’en zijn niet eens beschikbaar voor het plebs, maar wel al zagen, zagen, zagen pffff

 • Profielfoto
  SUPERJORN

  @Waffle: amen!:nerd:

 • Profielfoto
  Afroman

  Thanks Waffle

  @ de rest

  Zo kan je je computer blijven upgraden maar dat zal nooit zo lekker werken als een gloednieuwe machine. En daarnaast, Gaan jullie serieus voor 1 functie je hele Mac modden?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik heb ook nog ergens iets gehoord over een fallback op iCloud en WiFi/GPS voor Handoff en Continuity in het geval dat BT4 ontbreekt. Maar ik heb net zo weinig info als wie dan ook op dit moment, dus pin me er niet op vast.

  Zelf zou ik het wel fijn vinden, speciaal vanwege het kunnen aannemen van GSM Voice Calls op de Mac en het elders kunnen verder werken aan iets waaraan je thuis bent begonnen.

  Maar goed, als die features niet beschikbaar blijken, dan is dat voor mij echt geen reden om nu al de iMac hier te vervangen. Die gaat pas de deur uit als de laatste OS X versie die ik nog kan draaien (vermoedelijk Yosemite) niet meer door Apple wordt ondersteund (dat wil dus zeggen dat Yosemite de status ‘end of life moet hebben bereikt — over minimaal een jaar of twee/drie dus). Of hij zou eerder moeten overlijden, maar dat ga ik uiteraard niet over mezelf afroepen…

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Maar hebben alle iphones die iOS 8 ondersteunen (4S en later) al bluetooth 4?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, De 4S was de eerste met Bluetooth 4 namelijk.

 • Profielfoto
  ajschot

  Waffle geeft de enige correcte versie, de rest zit uit z\’n nek te lullen!
  Ik heb op mijn oude MacBookpro ook AirDrop terwijl dit door Apple niet voorzien werd. Eén Terminal commando en hopla. Dus niet te vroeg panikeren mensen…
  Beide OS\’en zijn niet eens beschikbaar voor het plebs, maar wel al zagen, zagen, zagen pffff

  Waar kan ik dat commando-tje vinden??

  groet

 • Profielfoto
  sciletto

  Apple zou gewoon moeten aanbieden, desnoods voor bedrag x om de module voor de gebruiker te veranderen.
  Klein bedragje, verdient apple wat.. klant blij.
  win-win situatie.

  Precies. Ik heb een 8core MacPro uit 2009 en die ga ik echt nog lang niet weg doen. Hij red het prima. Die handoff functie is voor mij echt een hele uitkomst. Eigenlijk heb je dit al met pages en mail maar dit gaat toch nog even een stapje verder. Vooral het bellen via Mac zie ik heel erg zitten.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  @ajschot
  In het Terminal:

   
  defaults write com.apple.NetworkBrowser BrowseAllInterfaces 1; killall Finder
   
 • Profielfoto
  marcelnijman

  Waarom vraagt MacTracker toegang tot mijn contacten??

 • Profielfoto
  iDeMi

  Wat ik niet snap is het volgende. Op deze site van Apple staat onder het hoofdstuk iPad and Mac, now answering the call geschreven:

  Now you can make and receive phone calls on those devices as long as your iPhone running iOS 8 is on the same Wi-Fi network.

  Op de telefoon in de afbeelding op deze site heeft ook geen Bluetooth aan staan.

  Waarom werkt dit dan niet op oudere Mac’s die wel Yosemite kunnen draaien? Verder vind ik het heel vreemd dat Hand-Off alleen maar via Bluetooth werkt. Waarom ook niet via WiFi?