Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 juni 2014

Grote schoonmaak in de App Store

Het lijkt erop dat Apple bezig is met een grote schoonmaak in de App Store. Momenteel zijn de pijlen vooral gericht op apps die muziek kunnen downloaden, apps die door middel van verplichten video’s andere apps aanprijzen en apps die sociale netwerken spammen.

In veel freemium games kunnen power-ups verdient worden door het bekijken van commercials die andere games aanprijzen, ook het plaatsen van berichten over de game op sociale netwerken is een vaak voorkomende functie. Apps die deze functionaliteit hebben worden nu actief uit de App Store gehouden. De muziekdownloaders worden inmiddels pro-actief verwijderd.

Amerikaanse gebruikers die in de App Store naar ‘music download’ zoeken, krijgen een slide te zien die iTunes Radio aanprijst. Verder worden nu apps getoond die muziek streamen in plaats van downloaden. Apps als Free Music Downloader en Mp3 Downloader zijn niet langer vindbaar, zo ontdekte MacRumours. Nederlanders krijgen de promo voor iTunes Radio niet te zien omdat de dienst nog niet in ons land beschikbaar is.

Music downloads? iTunes Radio.

Spellen die een beloning koppelen aan het bekijken van video’s of posten op sociale netwerken worden niet verwijderd, maar nieuwe versies van deze apps worden niet door Apple toegelaten. Sommige apps vragen gebruikers ook om een positieve review in de App Store achter te laten of kunnen vrijwel automatisch, namens de gebruiker, een 5-sterren ranking in de App Store geven. Techcrunch ontdekte dat Apple ontwikkelaars die deze methode gebruiken zelfs volledig uit de App Store kan kicken.

Dit soort activiteiten zijn ook verboden.

De activiteiten die hierboven omschreven zijn, waren volgens de App Store Review Guidelines al lange tijd niet toegestaan. De strengheid waarmee Apple nu te werk gaat is echter nieuw. Waarschijnlijk wil Apple de App Store bij de lancering van iOS 8 strak op orde hebben. Een afname van door apps gegenereerde Facebook-spam is ook een prettig vooruitzicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote schoonmaak in de App Store
Sluiten