Google speelt vijf keer leentjebuur bij iOS

36 reacties

Gisteravond presenteerde Google tijdens Google I/O zijn plannen met Android. Er komt een nieuwe versie genaamd ‘Android L’ aan. Volgens Sundar Pichai, bij Google verantwoordelijk voor Android en Chrome, is Android L de grootste release ooit.

Diezelfde Sundar Pichai zei eerder in een interview met Bloomberg dat iOS pas dit jaar functies krijgt die al jaren in Android zitten. Het omgekeerde is echter ook waar, zowel Apple als Google spelen graag leentjebuur bij elkaar. Tijdens Google I/O werden nieuwe functies voor Android aangekondigd die al jaren in iOS zitten. Een overzicht.

1. Notificaties op lockscreen
Wat moet je met al die ongebruikte ruimte op het lockscreen? Standaard toont Android een klok en de mogelijkheid om de telefoon te ontgrendelen. Ook is er plaats voor widgets, maar niet voor notificaties. In de komende versie van Android maakt Google dit eindelijk goed.
android-leentjebuur2014-notificaties
Deze feature is sinds 2011 aanwezig in iOS 5.

2. Do not disturb
Een veelgebruikte functie in iOS is de mogelijkheid tot het compleet stil maken van de telefoon door middel van do not disturb. Tijdens de presentatie van Android L werd niet erg uitgebreid ingegaan op de komst van deze functie, alleen dat deze opgenomen wordt in de nieuwe versie van Android.
android-leentjebuur2014-overzicht
iPhone-gebruikers kunnen al sinds iOS 6 in 2012 genieten van totale stilte.

3. 64-bits software
Met de introductie van de A7-chip in de iPhone 5s en iPad Air verbaasde Apple de wereld met 64-bits ondersteuning op mobiele platforms. Fabrikanten als Samsung en HTC hebben hier nog steeds geen antwoord op, maar Android krijgt ook alvast ondersteuning voor 64-bits software.
android-leentjebuur2014-64bits

iOS loopt sinds 2013 vooruit met 64-bits software.

4. Privacyinstellingen per app
Bij Android is het slikken of stikken. Apps vragen voor installatie toestemming om de locatie, contacten en meer te gebruiken. Niet akkoord? Dan werkt de app niet. Onder de noemer security innovation gaat Google gebruikers nu per app laten instellen of de locatievoorzieningen gebruikt mogen worden.
android-leentjebuur2014-veiligheid
Deze functie zit sinds 2013 in iOS 7.

5. Activeringsvergrendeling
Apple bezit een krachtig wapen voor het terugdringen van smartphone-diefstal. Een kill switch in de vorm van activeringsvergrendeling zorgt ervoor dat een iPhone waardeloos wordt voor dieven. Google gaat deze functie nu ook implementeren in Android L.
android-leentjebuur2014-algemeen
Find My iPhone is sinds iOS 5 beschikbaar, activeringsvergrendeling sinds iOS 7.

BONUS: Focus op soepele animaties en graphics
Schokkerige of trage animaties en slechte grafische prestaties zijn schering en inslag op Android. Google kondigde aan meer aandacht te schenken aan de grafische prestaties. Hiervoor wordt samengewerkt met fabrikanten van grafische chips en is een extension pack voor ontwikkelaars beschikbaar.
android-leentjebuur2014-graphics
Animaties zijn in iOS sinds de eerste versie in 2007 soepel.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  Matanza

  Klopt, maar ze verwijzen niet steeds naar Apple als ‘slecht’. Ze concentreren zich op zichzelf. De laatste keynote van Apple ging er eigenlijk wat over.

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  Toch wel toonaangevend dat android eerst al project butter en nu deze ‘versoepeling’ nodig heeft en nog steeds niet aan de smoothness van iOS kan tippen

 • Profielfoto
  ro_me

  Waarom is het bij apple gebruikers toch zo belangrijk wat google doet?

 • Profielfoto
  Zjories

  Heb het idee dat dat andersom nog veel belangrijker is. Android gebruikers (en dan vooral van type lichtelijk autistische ICT netwerkbeheerder) lopen continue Apple te bashen en menen dat mensen die Apple producten kopen hersenloze kuddedieren zijn.
  Nu is het bij OMT ook eerder regel dan uitzondering om android in een kwaad daglicht te zetten maar geef ze eens ongelijk, de meeste android telefoons zijn ook gewoon rotzooi.

 • Profielfoto
  knekkie

  @ro_me

  Dat vraag ik mij nou ook af.

 • Profielfoto
  Qapla

  Ik word soms wat geïrriteerd van sommige reacties van apple fans bijv de reactie van Abelvoyen, heb je al ooit eens gewerkt met een recent toestel met Android? ik heb de nexus 5 en Iphone 5s en man de nexus 5 voor maar 400 eur doet zeker niet onder voor de Iphone.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Tuurlijk doet de Nexus 5 onder voor een iPhone.

  Ik had mijn iPhone 4 er nog niet voor willen inruilen.:)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Google gaat nu ook het bellen/sms’en op je telefoon melden op je laptop.

 • Profielfoto
  Penait1

  Komt er dan ook nog een artikel over wat Apple allemaal leent van Android in iOS 8? Kinderachtig hoor. Tuurlijk kijken 2 grote concurrenten naar elkaar. Is alleen maar goed voor de consument.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Dat iets in de officiële Android wordt gestopt wil niet zeggen dat het niet al bestond, of dat Apple daar eerder mee was. Zo zijn puntje 1 en 2 al jaren te vinden op Android telefoons die niet vanilla Android draaien, zoals Samsung devices. En eerder dan dat ze op Apple beschikbaar waren en in sommige gevallen meer en beter instelbaar, zoals de Do Not Disturb functie die per dag ingesteld kan worden, ipv alleen maar aan/uit en een tijd. Samsung heeft ook al jaren een ‘find my iphone’ alternatief met mogelijkheid tot remove wipe, al waren ze daar niet de eerste mee. Maar het was er wel al een tijdje op Android, alleen dus niet in de kale Google variant.

  Desalniettemin wordt er gewoon over en weer leentje buur gespeeld. Goede functionaliteit blijft niet behouden voor 1 fabrikant. Dat pikt de consument ook niet. Als Google iets verzint wat goed is, zal Apple dat overnemen en als Apple iets verzint wat goed is zal het ook in Android terecht komen. Zo werkt het nu eenmaal.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Pfffff, wanneer komt het lijstje met alle zaken in iOS8 die geleend zijn van Android? Wat een propaganda weer zeg …

  Als een goede objectieve schrijver moet je gewoon inzien dat beide systemen steeds dichter naar elkaar toe gaan kruipen qua functionaliteit. Apple kijkt goed naar Android, en Google kijkt goed naar iOS. Win-win voor alle gebruikers.

 • Profielfoto
  Joffry

  @franklinvv: daar kan ik het helemaal mee eens zijn.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Tuurlijk doet de Nexus 5 onder voor een iPhone.

  Ik had mijn iPhone 4 er nog niet voor willen inruilen.:)

  Tja, dan ben je waarschijnlijk gewoon niet objectief. Dat is niet erg hoor, maar zet dat er dan bij als disclaimer.;)

  Ik heb een iPhone 5s, een iPhone 4 (testtoestel) en een Nexus 5. En ik heb het voordeel dat ik (voor zover ik weet) totaal geen emotionele voorkeur heb zoals velen hier. En daarom vind ik de Nexus 5 een prima toestel dat uitstekend werkt. Ik wissel voor dagelijks gebruik daarom ook geregeld tussen de iPhone 5s en de Nexus 5. En elke keer als ik wissel is het stiekem een verademing omdat ik dan opeens weer dingen kan die óf met de iPhone niet konden óf met de Nexus 5 niet konden.

 • Profielfoto
  Qapla

  KarelWillem door mensen als u zou ik nog een degout krijgen van Apple en Apple mensen.

 • Profielfoto
  steveb

  lees eens goed onder
  3. 64bit onderstuening

  dat 3de puntje
  cross platform?
  wat bedekend dat? android apps voor ios?
  android onder bootcamp laten draaien op een pc of mac?
  android op i divices?

 • Profielfoto
  The Redesigner

  iOS 8 bestaat alleen maar uit Android onderdelen die al 4 jaar oud zijn?

  En MS, Apple, Google, HTC, Samsung en noem maar op spelen allemaal “leentjesbuur” bij elkaar.

  OMT, houdt het a.u.b. bij Apple nieuws. Jullie lijken net op Dhr. Cook die ook niets anders deed bij de laatste WWDC keynote dan Android afkraken.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Tuurlijk doet de Nexus 5 onder voor een iPhone.

  Ik had mijn iPhone 4 er nog niet voor willen inruilen.:)

  Je weet dat je nu als een idioot overkomt, hé?

 • Profielfoto
  Tuvok

  De techniek van presenteren komt mij ook bekend voor:-)

 • Profielfoto
  Imade

  Oke, nu artikel wat Apple gejat/geleend heeft van haar concurrenten zoals de iPad (Microsoft kwam daar eerder mee)

 • Profielfoto
  jackybe67

  Redesigner,

  als er van die hysterische Android fans hier altijd beweren dat alles al in Android zit en Apple altijd maar leenbuur speelt, hoor ik jullie nooit niet.

  Zou zelf mijn 4s ook nooit niet ruilen voor een Nexus, ben allergisch voor dat ” don’t do evil” bedrijf dat Google heet.

 • Profielfoto
  tomc

  Het kan me niet schelen dat ze van elkaar stelen beide besturingsystemen worden er enkel beter van.

 • Profielfoto
  Tuvok

  Zojuist de Google IO 2014 gekeken en moet zeggen dat ze in een klap mooie nieuwe producten op de markt zetten. Watches, Android Auto en Android TV. Ben benieuwd hoe deze markten zich de komende jaren gaat ontwikkelen.

  Bijna een Apple quote: Wij bij Apple praten erover, zij doen het:-)

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Helaas verwordt het hier weer tot een moddergooi gebeuren;!

  Jongens, het mag dan internet zijn, maar ga alsjeblieft niet zo op de persoon schieten of een bepaalde groep mensen op de korrel nemen. Het gaat hier om besturingssystemen, geef daar je commentaar op, en niet die persoonlijke aanvallen, dat maakt de discussie pijnlijk en volledig irrelevant.

  Verder denk ik dat iedereen bij iedereen leent, en dat is prima. Dat je op een Apple site dit artikel aantreft, dat vind ik zelf niet zo vreemd hoor;-)

  Verder vind ik het prima, beetje vermaak, maar verder is het best een net artikel waarin helemaal niet echt negatief wordt gedaan over Android of Google (deze uitspraak doe ik na het artikel hals gescanned te hebben, doch het kan me te weinig interesseren om het echt te lezen. Wel interesseert me hoe mensen elkaar hier dan weer aanvallen, en daar zeg ik bij dezen even iets over:smile: )

 • Profielfoto
  flappah

  @ro_me, euh, totaal niet! Ben wel geïnteresseerd wat Google doet maar dat is t wel. Maar je kunt de vraag ook omkeren. Waarom gebben Android gebruikers altijd zo’n behoefte om Apple forums af te struinen en te reageren?

 • Profielfoto
  jackybe67

  @Flappah,

  Omdat ze vinden dat ze superieur zijn.:-)

  Alle gekheid op een stokje. Snap,die drang eindelijk ook niet om altijd met dezelfde denigrerende argumenten af te komen. Zelf als een artikel voor mij niet interessant is, reageer ik ook niet

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @ro_me, euh, totaal niet! Ben wel geïnteresseerd wat Google doet maar dat is t wel. Maar je kunt de vraag ook omkeren. Waarom gebben Android gebruikers altijd zo’n behoefte om Apple forums af te struinen en te reageren?

  Wel eens over nagedacht dat er ook Android-gebruikers zijn die ook Apple-spullen gebruiken? Of is het in jouw wereld allemaal zo zwart-wit …?

 • Profielfoto
  gbruit

  Maar waar blijven nou die ‘beloofde’ virussen en andere malware nu Apple wèl de grootste markt heeft?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Maar waar blijven nou die ‘beloofde’ virussen en andere malware nu Apple wèl de grootste markt heeft?

  Waarin heeft Apple de grootste markt dan?

 • Profielfoto
  sunapple

  Dit artikel is voor de grap wel even leuk, maar veel interessanter zou een analyse zijn van waar de keynote over ging. Het is namelijk zo dat Google en Apple dezelfde kant op gaan, namelijk die van het geïntegreerde ecosysteem. Je wordt erin gezogen en blijft erin.

  Waarom is het bij apple gebruikers toch zo belangrijk wat google doet?

  Iets met concurrentie. Het heeft invloed op Apple en andersom.

 • Profielfoto
  knekkie

  Toch vind de nieuwe design taal van Google wel mooi eigenlijk. Fris en strak en in deze beelden in niets gelijkend op Apples design of dat van MS
  http://youtu.be/Q8TXgCzxEnw

 • Profielfoto
  Targaryen

  Da’s voor al die keren dat Apple leentjebuur heeft gespeeld bij Google.;)

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @knekkie Ik weet niet of het aan de presentatie ligt, maar het doet pijn aan mijn ogen zoals het nu hier staat in je post.

  Ik weet niet of het een afspiegeling is van hoe het er in werkelijkheid uit gaat zien, maar ik ben wel blij met de rustige vormgeving bij Apple, niet te veel bewegende dingen erin, rust en helderheid.

  Dat is mede waarom ik voor Apple kies.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Targaryen,

  Apple en Google hebben veel meer leentjebuur bij de jailbreak community gespeeld. Het is duidelijk dat Google het pad kiest van Apple . Alles zoveel mogelijk onder 1 dak. Stilaan zal het “open” karakter volledig verdwijnen van Android.

 • Profielfoto
  iRinze

  Wel heel erg goedkoop scoren dit @raymon:smile:

 • Profielfoto
  LightPhoenix

  Ook heeft android een carplay en healthkit alternatief.

 • Profielfoto
  Blackie

  Wellicht handig om het lijstje ook even andersom te maken?