Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 juni 2014
Leestijd: 2 minuten

Google speelt vijf keer leentjebuur bij iOS

Gisteravond presenteerde Google tijdens Google I/O zijn plannen met Android. Er komt een nieuwe versie genaamd ‘Android L’ aan. Volgens Sundar Pichai, bij Google verantwoordelijk voor Android en Chrome, is Android L de grootste release ooit.

Diezelfde Sundar Pichai zei eerder in een interview met Bloomberg dat iOS pas dit jaar functies krijgt die al jaren in Android zitten. Het omgekeerde is echter ook waar, zowel Apple als Google spelen graag leentjebuur bij elkaar. Tijdens Google I/O werden nieuwe functies voor Android aangekondigd die al jaren in iOS zitten. Een overzicht.

1. Notificaties op lockscreen
Wat moet je met al die ongebruikte ruimte op het lockscreen? Standaard toont Android een klok en de mogelijkheid om de telefoon te ontgrendelen. Ook is er plaats voor widgets, maar niet voor notificaties. In de komende versie van Android maakt Google dit eindelijk goed.

Deze feature is sinds 2011 aanwezig in iOS 5.

2. Do not disturb
Een veelgebruikte functie in iOS is de mogelijkheid tot het compleet stil maken van de telefoon door middel van do not disturb. Tijdens de presentatie van Android L werd niet erg uitgebreid ingegaan op de komst van deze functie, alleen dat deze opgenomen wordt in de nieuwe versie van Android.

iPhone-gebruikers kunnen al sinds iOS 6 in 2012 genieten van totale stilte.

3. 64-bits software
Met de introductie van de A7-chip in de iPhone 5s en iPad Air verbaasde Apple de wereld met 64-bits ondersteuning op mobiele platforms. Fabrikanten als Samsung en HTC hebben hier nog steeds geen antwoord op, maar Android krijgt ook alvast ondersteuning voor 64-bits software.

iOS loopt sinds 2013 vooruit met 64-bits software.

4. Privacyinstellingen per app
Bij Android is het slikken of stikken. Apps vragen voor installatie toestemming om de locatie, contacten en meer te gebruiken. Niet akkoord? Dan werkt de app niet. Onder de noemer security innovation gaat Google gebruikers nu per app laten instellen of de locatievoorzieningen gebruikt mogen worden.

Deze functie zit sinds 2013 in iOS 7.

5. Activeringsvergrendeling
Apple bezit een krachtig wapen voor het terugdringen van smartphone-diefstal. Een kill switch in de vorm van activeringsvergrendeling zorgt ervoor dat een iPhone waardeloos wordt voor dieven. Google gaat deze functie nu ook implementeren in Android L.

Find My iPhone is sinds iOS 5 beschikbaar, activeringsvergrendeling sinds iOS 7.

BONUS: Focus op soepele animaties en graphics
Schokkerige of trage animaties en slechte grafische prestaties zijn schering en inslag op Android. Google kondigde aan meer aandacht te schenken aan de grafische prestaties. Hiervoor wordt samengewerkt met fabrikanten van grafische chips en is een extension pack voor ontwikkelaars beschikbaar.

Animaties zijn in iOS sinds de eerste versie in 2007 soepel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Google speelt vijf keer leentjebuur bij iOS
Sluiten