Europese Commissie onderzoekt belastingconstructies Apple

15 reacties

Apple wordt vaak pionier op het gebied van ‘belastingoptimalisatie’ genoemd. Via constructies met Ierland wordt zo weinig mogelijk belasting afgedragen. Ook bedrijven als Starbucks maken inmiddels gebruik van vergelijkbare constructies.

Vandaag heeft de Europese Commissie aangekondigd diepgaand onderzoek naar belastingconstructies van Apple, Starbucks en Fiat te gaan doen. Hierbij wordt scherp gekeken naar afspraken die de bedrijven met de Ierse, Nederlandse en Luxemburgse overheid hebben gemaakt. Te grote belastingvoordelen worden mogelijk als verkapte staatshulp gezien.

Het is overheden toegestaan om belastingafspraken te maken een bedrijf, maar deze moeten dan wel op marktconforme vergoedingen gebaseerd zijn. Als dit niet het geval is, zou dit kunnen betekenen dat de onderneming een gunstigere behandeling krijgt dan andere belastingplichtigen. In dat geval is er mogelijk sprake van ongeoorloofde staatssteun die terugbetaald moet worden.

Apple werd eerder in de VS al op het matje geroepen om zijn belastingoptimalisatie, toen claimde de iPhone-maker juist al erg veel belasting te betalen. Apple maakt gebruik van een constructie die een Double Irish arrangement genoemd wordt.

Vorig jaar bracht het VPRO-programma Tegenlicht deze constructies uitgebreid in beeld, met Apple in de hoofdrol.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  koremans

  Misschien pakken ze het bij Apple gewoon slim aan!

 • Profielfoto
  Hydræ

  Er zit daar bij Apple dus een club de hele dag belasting te optimaliseren? Mag ik daar ook even gebruik van maken?:smile:

 • Profielfoto
  MEEUW

  Misschien pakken ze het bij Apple gewoon slim aan!

  natuurlijk pakken ze het slim aan. Maar wij als nederlandse burgers krijgen de kans niet om het “slim” aan te pakken. En dat is oneerlijk!
  Het lukt je alleen voordeel te pakken als je miljarden omzet.
  En er is altijd wat te zeggen om het via nederland te laten verlopen. Dit probleem moet wereldwijd aangepakt worden.
  Om dit soort bedrijven “slim” aan te kunnen pakken en fear belasting betalen.

  Starbucks is in engeland gevestigd en heeft nog nooit winst gemaakt. Ondanks alle vestigingen.

  De aandeelhouders hebben de economie in hun greep, geef het terug aan de maatschappij!

 • Profielfoto
  BenDover

  Tsja, andere mogelijkheid is dat alle verdiende geld in Europa gelijk naar de U.S.A. verscheept wordt. Hebben we daar wat aan?

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Starbucks maakt heel veel winst, het valt alleen onbelast vrij in landen met een deelnemingsvrijstelling, zoals Nederland en Ierland…
  .
  Overigens is de studie Fiscaal Recht echt zijn geld waard… Ik optimaliseer mijn fiscale aangelegenheden ook met succes. Goed, het gaat om veel minder geld, maar ik draai wat dat betreft mijn baas ook een poot uit.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Overigens zijn het onze volksvertegenwoordigers en onze overheid die dit soort deals sluiten. Volgende keer maar op een andere partij stemmen? Het belastinggeld hoort daar waar het verdiend wordt, die miljoenen moeten dus niet naar de VS, maar naar China…

 • Profielfoto
  JohnHenry

  .
  Overigens is de studie Fiscaal Recht echt zijn geld waard… Ik optimaliseer mijn fiscale aangelegenheden ook met succes. Goed, het gaat om veel minder geld, maar ik draai wat dat betreft mijn baas ook een poot uit.

  Interessant! vertel verder…:P

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @zerk: naar schatting verdient onze staat hier 3 miljard per jaar aan en zou dom zijn om dit aan te pakken.

 • Profielfoto
  hatolex

  En bij apple en cs, zitten de boys al uit te zoeken of Verweggiestan geen mogelijkheden bied op een voordelige belastingconstructie.

  Laat ze dus maar lekker hier zitten, houden we er misschien nog wat aan over.:nerd:

 • Profielfoto
  csteelooper

  Denk er aan dat het niet de Nederlandse regering is die het onderzoek instelt, maar de EU… Waarschijnlijk zal de Nederlandse regering juist best wel willen dat Apple en de anderen hier blijven…

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Neem dan bedrijven als Shell en Unilever, die bij elkaar maar zo’n 2-5% Vennootschapsbelasting betalen, waar het tarief 20-25% is… Ook convenantjes met de staat, wat ons 15 miljard kost… Toch is het belang van deze bedrijven als het gaat om btw en loonbelasting veel te groot om deze bedrijven uit Nederland te laten verdwijnen.

  Over het optimaliseren van je eigen belastingaangifte kan ik een heel boek schrijven, maar dat hebben anderen al voor mij gedaan. Voor iemand die interesse heeft, raad ik de almanakken van Elsevier aan.

  Overigens is het niet zo dat deze bedrijven (Starbucks, Apple) de wet overtreden. Zoals al uit de berichtgeving blijkt, is het een manier van belastingontwijking, of optimalisatie. Is verder weinig mis mee en als het niet in Nederland is, dan is het wel elders. Dat heet globalisatie en U2 en The Rolling Stones maken er ook dankbaar gebruik van.

 • Profielfoto
  maconly

  afdragen waar je omzet genereert zo moeilijk moet dat toch niet zijn , de kleine bedrijven betalen 52% en de grote jongens onder de 5%.

  keihard aanpakken die kut multinationals dan worden onze winkelstraten ook weer wat gevarieerder .

  Dit is iets waar de suffe eu wel wat aan kan doen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @MacOnly: Als ze die ‘kut multinationals’, zoals jij ze noemt, gaan aanpakken, en ze weren ze uit Europa, weet ik niet in hoeverre dat daadwerkelijk invloed zal hebben op ons straatbeeld. Denk er maar eens over na hoeveel winkelketens hun spullen betrekken van deze multinationals. En als de EU ze in het geheel zou weren, is ook de controle op de productie van deze spullen nergens meer.
  Hoewel je in essentie dus wel degelijk een punt hebt (de globalisatie mag van mij ook een heel eind worden teruggedrongen) weet ik niet of het, gezien de scheve economische verhoudingen van deze tijd, nog wel helemaal realistisch is. Nederland kan het zeker niet alleen, en ik vraag me zelfs af of de EU het zou kunnen. Zeker zolang er consumenten blijven die vragen naar de producten die de multinationals maken. En aangezien die weer zo’n beetje de hele markt hebben overgenomen, kun je er donder op zeggen dat dat zeker zo zal blijven.
  Als de EU de multinationals zou dwingen zich aan de geldende regels te houden, krijg je enkel en alleen als resultaat dat deze zich zullen terugtrekken uit de EU. Met als onvoorzien gevolg dat de EU dan álle controle op productie en dergelijke kwijt is. Daarnaast zal er uiteraard een en ander te merken zijn van zo’n beleid als het op prijzen aankomt. Dus of zo’n rigoureuze aanpak als die jij voorstelt daadwerkelijk zin heeft…? Ik vraag het me af.

 • Profielfoto
  maconly

  @MacOnly: Als ze die \’kut multinationals\’, zoals jij ze noemt, gaan aanpakken, en ze weren ze uit Europa, weet ik niet in hoeverre dat daadwerkelijk invloed zal hebben op ons straatbeeld. Denk er maar eens over na hoeveel winkelketens hun spullen betrekken van deze multinationals. En als de EU ze in het geheel zou weren, is ook de controle op de productie van deze spullen nergens meer.
  Hoewel je in essentie dus wel degelijk een punt hebt (de globalisatie mag van mij ook een heel eind worden teruggedrongen) weet ik niet of het, gezien de scheve economische verhoudingen van deze tijd, nog wel helemaal realistisch is. Nederland kan het zeker niet alleen, en ik vraag me zelfs af of de EU het zou kunnen. Zeker zolang er consumenten blijven die vragen naar de producten die de multinationals maken. En aangezien die weer zo\’n beetje de hele markt hebben overgenomen, kun je er donder op zeggen dat dat zeker zo zal blijven.
  Als de EU de multinationals zou dwingen zich aan de geldende regels te houden, krijg je enkel en alleen als resultaat dat deze zich zullen terugtrekken uit de EU. Met als onvoorzien gevolg dat de EU dan álle controle op productie en dergelijke kwijt is. Daarnaast zal er uiteraard een en ander te merken zijn van zo\’n beleid als het op prijzen aankomt. Dus of zo\’n rigoureuze aanpak als die jij voorstelt daadwerkelijk zin heeft…? Ik vraag het me af.

  Geen bedrijf ter wereld die de afzet markt van Europa zal verlaten als men gewoon belasting af moet dragen, eindelijk eens iets wat men in de EU moet kunnen , helaas is de macht van de multinationals groter.
  Nu zijn het de kleine bedrijven die de rekening moeten betalen.
  De multinationals stoppen niet bij het betalen van weinig tot geen belasting, wij werken voor een supermarktketen , die hebben de vrachtwagens bemand met Polen en die hebben de Nederlandse medewerkers in de distributiecentra vervangen door Polen die via een uitzendconstructie hier werken maar waar hier niets over wordt afgedragen.

 • Profielfoto
  sedikit

  Wat mij bij discussies over de belastingvermijding van deze grote bedrijven, waaronder Apple, opvalt is, dat er steeds “rekensommetjes” gemaakt worden of het ons en/of het thuisland al dan niet iets oplevert. Is deze uiting van eigentijdse platte geldhonger, van het meer, meer, meer, misschien niet simpelweg een kwestie van beschaving? Een kwestie van je verantwoordelijkheden thuis beseffen?