Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 juni 2014
Leestijd: 1 minuut

Europese Commissie onderzoekt belastingconstructies Apple

Apple wordt vaak pionier op het gebied van ‘belastingoptimalisatie’ genoemd. Via constructies met Ierland wordt zo weinig mogelijk belasting afgedragen. Ook bedrijven als Starbucks maken inmiddels gebruik van vergelijkbare constructies.

Vandaag heeft de Europese Commissie aangekondigd diepgaand onderzoek naar belastingconstructies van Apple, Starbucks en Fiat te gaan doen. Hierbij wordt scherp gekeken naar afspraken die de bedrijven met de Ierse, Nederlandse en Luxemburgse overheid hebben gemaakt. Te grote belastingvoordelen worden mogelijk als verkapte staatshulp gezien.

Het is overheden toegestaan om belastingafspraken te maken een bedrijf, maar deze moeten dan wel op marktconforme vergoedingen gebaseerd zijn. Als dit niet het geval is, zou dit kunnen betekenen dat de onderneming een gunstigere behandeling krijgt dan andere belastingplichtigen. In dat geval is er mogelijk sprake van ongeoorloofde staatssteun die terugbetaald moet worden.

Apple werd eerder in de VS al op het matje geroepen om zijn belastingoptimalisatie, toen claimde de iPhone-maker juist al erg veel belasting te betalen. Apple maakt gebruik van een constructie die een Double Irish arrangement genoemd wordt.

Vorig jaar bracht het VPRO-programma Tegenlicht deze constructies uitgebreid in beeld, met Apple in de hoofdrol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Europese Commissie onderzoekt belastingconstructies Apple
Sluiten