En dit kondigde Apple helaas niet aan…

31 reacties

De verwachtingen van WWDC Keynotes zijn altijd hoog. De afgelopen jaren heeft Apple zowel hardware als software aangekondigd tijdens de conferentie voor ontwikkelaars. Van een MacBook Air tot Airports en nieuwe versies van iOS en OS X.

Welke producten hadden naast de aankondigingen van WWDC 2014 nog meer gepresenteerd kunnen worden? Uit OMT’s WWDC 2014 Poll blijkt dat een Nederlandse Siri, een nieuwe Mac Mini en de iWatch hoog op verlanglijstjes staan. Komen deze later dit jaar nog of is het onrealistisch?

iOS 8: Siri in het Nederlands
Siri-520
Met stip op 1 als meest gewilde functie. Helaas kan Siri in iOS 8 nog steeds geen Nederlands, maar ze verstaat wel Nederlands. Dat wil zeggen dat je teksten in het Nederlands kan dicteren, deze worden dan voor je uitgetypt. Een volledige conversatie in het Nederlands zit er nog niet in. Of we later dit jaar verrast worden door een Nederlandse Siri is onzeker.

iOS 8: Multitasking / Split Screen
iOS8-hero

Er zijn veel geruchten geweest over ondersteuning voor split screen in iOS 8. Het zou mogelijk worden om twee apps naar elkaar te draaien op een iPad. Niets van gezien op WWDC 2014, maar er is hoop: Apple zou het simpelweg niet op tijd klaar hebben gehad en in iOS 8.1 alsnog multitasking kunnen introduceren.

Apple TV Apps
atv-apps-banner-520
Als ontwikkelaarsfeestje is WWDC dé perfecte gelegenheid om aan te kondigen dat een (nieuwe) Apple TV opengesteld zal worden voor apps. Hoewel we het al twee jaar voorspellen, durft Apple het niet aan of wordt er aan iets groters gewerkt. Met hardware uit 2012 is de Apple TV wel toe aan een update, mogelijk later dit jaar.

Retina MacBook Air
air-banner-520
WWDC 2013 bracht een nieuwe MacBook Air met 12 uur accuduur. Volgens geruchten komt er dit jaar nog een Retina MacBook Air. Hierbij is Apple echter afhankelijk van Intel. De chipfabrikant moet processors kunnen leveren die zuinig zijn, weinig koeling vereisen en een scherm met hoge resolutie kunnen aansturen. De hoop is gevestigd op de Broadwell-chips die Intel vandaag onthulde. Mogelijk gaat de Air later dit jaar nog Retina.

Wat had jij graag als One More Thing op de WWDC van 2014 gezien?

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  Floris

  Helaas Pindakaas

  Zeggen we dan;-)

 • Profielfoto
  mavericks94

  Bummer

 • Profielfoto
  wensink

  Nieuwe Mac Mini?
  Nieuw ACD?
  Nieuwe iMac?

  Volgens mij zijn er nog veel meer dingen die ze niet aan hebben gekondigd…

  Eigenlijk hebben ze niks aangekondigd, behalve dan wat ze wel hebben aangekondigd…

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Siri in het Nederlands, ik denk dat daar niemand opwacht. Leer toch gewoon Engels en waarvoor leren wij Frans en Duits en Spaans op scholen?!

  Split screen is niet handig op een 4 inch en lager apparaat, maar wel op iPad. Als deze op de iPad wordt geïntroduceerd, kan men net zo goed het tegelijkertijd doen met de nieuwe 4,7 inch iPhone, waar het ook kan denk ik.

  Tv-apps: geen mening.

  Retina Air was wel een gemiste kans.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Siri wacht ik ook niet meer op. Google vervult die taak meer dan uitstekend op mijn foon.

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Siri in het Nederlands wacht niemand op. Leer toch gewoon Engels en waarvoor leren wij Frans en Duits en Spaans op scholen?!.

  Hahaha Frans…. Jij bent grappig. Waarom denk je dat Frans de eerste “vreemde” taal is die scholieren laten vallen. Veel te moeilijk en te onlogisch. In Engels moet ik je wel gelijk geven. Ik denk dat het allemaal wat simpeler word als we gewoon Engels GOED gaan leren.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Helaas kan Siri in iOS 8 nog steeds geen Nederlands, maar ze verstaat wel Nederlands.

  ‘Siri’ zelf verstaat geen Nederlands. Je kan wel nederlands dicteren, (en ik dacht ook enkele stemcommando’s). Nederlands spreken kan je iOS-device (en je Mac ook for that matter) wél!
  Bij Instellinge>Algemeen>Toegankelijkheid kan je Nederlands en Vlaams aanduiden, en zelf een ‘hoge’ kwaliteitsstem downloaden. Het is nog niet zo spectaculair en duidelijk als bv. de Britse Siri, maar wel al aanhoorbaar.

  Ik heb zo onlangs een artikel op OMT beluisterd.

 • Profielfoto
  klonic

  Ik snap nooit het nut van een Retina Macbook Air. wat onderscheidt deze dan van de Pro? €100, een halve kilo en een wat langzamere processor.

  @Icydragon68
  Zomaar bepaal jij dat niemand op een Nederlandse Siri wacht. Veel Nederlanders kunnen al Engels maar spreken het niet goed genoeg uit. Dat geldt overigens ook voor andere mensen, zelfs als Engels hun moedertaal is. Waarom we andere talen leren is simpel, andere ‘landen’ handelen liever met mensen die hun taal spreken, dat geldt voor Duitsers (bron 2) en voor Franzen. De vraag is, waarom jij je niet normaal leert gedragen, leert na te denken voor je wat zegt. Waarom moet jij voor iedereen een besluit nemen?

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Sionschlicher:

  Leer Nederlands.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  @klonic
  Ik bepaal niets voor anderen, maar ik ben het zat dat mensen steeds klagen voor iets wat er al is waar je ook mee om kan gaan, maar toch nog meer willen. Maar ja, speciaal voor jou heb ik het veranderd. Nou blij?! En dan niet meer zeiken!

  @Nosferatu
  Stomme taalnazi.

 • Profielfoto
  Лукас

  Betere Android integratie in OSX. Ja, serieus.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik vind het echt schandalig dat ze Nederlands gewoon negeren. Irritant!!!! Kut Apple

 • Profielfoto
  Daantsjie

  @klonic
  Ik bepaal niets voor anderen, maar ik ben het zat dat mensen steeds klagen voor iets wat er al is waar je ook mee om kan gaan, maar toch nog meer willen. Maar ja, speciaal voor jou heb ik het veranderd. Nou blij?! En dan niet meer zeiken!

  @Nosferatu
  Stomme taalnazi.

  jij bepaalt wel voor andere mensen om Engels te gaan leren.
  Als mensen op de Nederlandse Siri wachten, laat ze lekker toch..

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Siri in het Nederlands, ik denk dat daar niemand opwacht. Leer toch gewoon Engels en waarvoor leren wij Frans en Duits en Spaans op scholen?!

  Dan heb jij zeker geen vrienden met Nederlandse namen. Bij mij vind hij nagenoeg geen een Nederlandse naam. En gewoon idioot, waarom moeten wij Engels gaan leren of Frans nota bene,…ben je helemaal van lotje getikt? Frans,… ik haat Frans, en de fransen!!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik stel voor dat iedereen Tim cook bestookt met emails en tweets #DutchSiri

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Wow, dus mijn reactie was dus verkeerd gekomen bij jullie. Mijn excuses dan hierbij. Het was niet zo bedoeld.

 • Profielfoto
  HaWollie

  http://9to5mac.com/2014/06/03/heres-all-24-new-dictation-languages-arriving-in-ios-8-os-x-yosemite/

  Volgens dit artikel op 9to5mac.com wordt het aantal talen voor Dicteren en spraak in OS X Yosemite uitgebreid met 24 nieuwe talen. Waaronder Nederlands!

 • Profielfoto
  pimmink

  quote swiftly
  Ik vind het echt schandalig dat ze Nederlands gewoon negeren. Irritant!!!! Kut Apple

  Ik denk dat als je Apple kut vind, dat je op de verkeerde website zit.

 • Profielfoto
  pimmink

  @swiftly
  Ik vind het echt schandalig dat ze Nederlands gewoon negeren. Irritant!!!! Kut Apple

  Ik denk dat als je Apple kut vind, dat je op de verkeerde website zit.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Steve Jobs kennende had hij de wereldvrede aangekondigd

 • Profielfoto
  pruus

  Voor een ontwikkelaarsvijeenkomst: 2 nieuwe besturingssystemen, nieuwe programmeertaal en onderhuids veel nieuwe mogelijkheden. Ik vind het nogal wat. En direct in beta ter beschikking. Lof hoor…

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik zie voor nu nog maar weinig nut van een splitscreen..

 • Profielfoto
  Shyos

  Wat had jij graag als One More Thing op de WWDC van 2014 gezien?

  Serieus??? Was het niet dudidelijk genoeg in je vorige poll!?!

 • Profielfoto
  sciletto

  Qua hardware gedeelte viel de WWDC 2014 misschien tegen maar de nieuwe mogelijkheden op software gebied was echt mindblowing! Ik heb echt zitten te genieten (op het nieuwe design na dan). Volgens mij raken wij een beetje verwend aan de mogelijkheden die Apple schept voor ons. We verwachten telkens nieuwe dingen van Apple wat menig bedrijf in een jaar tijd niet eens voor elkaar krijgt.

  Ze hebben echt veel revolutionaire software mogelijkheden laten zien. Welk merk heeft devices en computers die zo sterk verbonden zijn met elkaar als Apple? Bellen kan volgens mij alleen nog met skype maar is totaal niet vergelijkbaar wat je straks kan doen met Yosemite! Het zal me niet verbazen dat Samsung straks met een optie komt in de laptops waarbij je kan bellen met je S5.

  Het hardware gedeelte komt vanzelf wel. Ik heb persoonlijk liever dat ze het polijsten dan versneld uitbrengen.

 • Profielfoto
  jeroengroter

  Ik spreek zelf vloeiend Engels, maar wil ook erg graag Siri in het Nederlands. Het gaat dan vooral om alle namen in mn contactenlijst. Steeds als je een naam noemt gaat het mis, Nu heb ik inmiddels wel ontdekt dat er een speciale functie is om Siri namen te leren, maar heb weinig zin om dat met mn gehele contactenlijst te doen. Apple, toe… Nederlandse Siri graag…

  Wat zijn overigens de ervaringen van mensen hier die Siri in het Engels gebruiken? Werkt het goed? Waar gaat het vaak mis? Ben benieuwd…

 • Profielfoto
  TLM

  of Frans nota bene,…ben je helemaal van lotje getikt? Frans,… ik haat Frans, en de fransen!!

  Vind Nederlanders die Frans praten ook altijd bijzonder grappig:evil::razz:

 • Profielfoto
  koen

  Net zoals Nederlanders die claimen vloeiend Engels te kunnen praten.

 • Profielfoto
  Di May

  1.

  Voor die mensen die vinden dat een Nederlandse Siri overbodig is en we gewoon allemaal maar Engels moeten leren : uw redenering houdt in dat dan uiteindelijk maar 1 taal door Apple moet beschikbaar gesteld worden. En dat is Engels. En voor hen die denken elk minuscuul woordje uit het Engels te begrijpen : mijn hoed af.

  2.

  Voor die mensen die nieuws over een nieuwe Airbook of andere hardware hebben moeten ontberen : de WWDC gaat enkel over software …

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  @Di May
  Bij jouw eerste punt: Nederlands is geen wereldtaal, dus ook geen hoge prioriteit. En Engels is een wereldtaal die het dichtst bij ons komt en ook een die de meesten wel kennen. Desnoods doe je maar Spaans of zo.
  En jouw tweede punt: Apple had vorig jaar twee nieuwe MBAirs uitgebracht. En voorgaande jaren ook wat.

 • Profielfoto
  ajschot

  helaas nog steeds geen Apple Lossless aankopen in iTunes:-(

 • Profielfoto
  ajschot

  en nog geen Aperture X, wel leuke foto opties maar echte goede tools… nee, misschien nu toch mijn hele bibliotheek omzetten naar lightroom …