Emberlight maakt iedere lamp smart

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Lampen die te bedienen zijn via een app zijn in trek. Philips heeft al een tijdje de succesvolle Hue-serie op de markt en er zijn talloze andere fabrikanten die vergelijkbare oplossingen aanbieden. Maar wat met bestaande lampen die je niet wil vervangen?

Emberlight is een oplossing die iedere bestaande lamp ‘slim’ maakt. Emberlight is een adapter in de vorm van een fitting die tussen de lamp en de echte fitting geplaatst kan worden. Vervolgens is de lamp via een iPhone en Wi-Fi te bedienen en gaat deze automatisch uit als er geen beweging in de ruimte waargenomen wordt.

Het systeem leert ook voorkeuren en kijkt naar patronen in de dagen, waardoor het licht bijvoorbeeld aan gaat wanneer je thuis komt van je werk of automatisch dimt wanner het bedtijd is.

Emberlight is een startup en het platform is technisch nog in ontwikkeling, hierdoor is nog weinig bekend over bijvoorbeeld de werking van de app en de specifieke functies. GeĂ¯nteresseerden kunnen zich per e-mail aanmelden voor pre-orders.

Schematische weergave van Ember.
Schematische weergave van Ember.

Emberlight zou een mooie toevoeging zijn aan Apple’s ecosysteem voor domotica dat mogelijk vanavond tijdens de WWDC onthult wordt.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Buzz

  Ik hoop dat als Apple al iets met domotica gaat doen het niet iets vergelijkbaars met dit soort Frankenstein-oplossingen wordt.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Mooie beeldspraak:lol:

  Dank je @Buzz_D

 • Profielfoto
  koolenboer

  Klikaanklikuit heeft dit ook. Gebruik ik in combinatie met mijn homewizard……

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De fittingen van Klinaanklikuit zijn verder natuurlijk niet ‘intelligent’.
  Dat is echt aan/uit, of dimmen.

 • Profielfoto
  Radio

  Het aan en uit zetten van een lamp en het dimmen ervan kan heel gemakkelijk via een traditionele schakelaar. Dergelijke toepassingen zijn relatief duur terwijl het voordeel dat je er van hebt beperkt is. Ik heb nooit dat ik denk ‘potverdorie nu moet ik de lampen aan doen’. Ik heb wel regelmatig dat ik denk potverdorie ik moet grasmaaien of een andere klus die tijdrovend is.

  Ik kan mij ook voorstellen dat het handig is dat je zonnescherm elektrisch naar boven en naar beneden gaat of dat je je alarm via een app kan bedienen. Maar lampen aan en uit doen via een app, al dan niet via Ibeacons. Dit is echt overrated mensen ;-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Inderdaad Radio. Ik heb de Hue lampen een keer uitgeprobeerd. Maar het gaat je al snel zo tegenstaan om je iPhone of iPad te moeten gebruiken om het licht te kunnen bedienen. Daarbovenop waren mijn bestaande inbouw-dimmers in huis, waarvan de posities zorgvuldig waren ingepland bij de bouw van het huis in een klap nutteloos geworden bij het gebruik van Hue lampen. De ‘halogeen’ spots van Hue pasten dan ook nog eens niet in de eerder aangeschafte Philips arcitone armaturen, doordat ze (door het draadloze gedeelte) groter zijn dan normale halogeen spots. Ik heb de Hue set dus weer teruggestuurd.

  Een echte domotica oplossing zal naadloos moeten kunnen integreren met de bestaande infrastructuur in huis, en daar alleen maar functionaliteit aan moeten toevoegen, en niks wegnemen. Dat zie ik met iOS apps en opschroef fittingen nog niet gebeuren.

 • Profielfoto
  readefries

  @koolenboer: de UX is absoluut niet vergelijkbaar. Het installeren van Emberlight of hue is nagenoeg door iedereen te doen, klikaanklikuit niet. Nog los van de UX/UI en de bruikbaarheid van de bij behorende app.

  Ik ben wel benieuwd hoe Emberlight werkt en hoe ze het gemaak van hue gaan verslaan !

 • Profielfoto
  ozzie X

  allemaal gekkigheid

 • Profielfoto
  computer space

  Laten spaarlampen zich inmiddels al dimmen?
  Spaarlampen steken nu al vaak uit, met dit ertussen nog 3cm meer.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Mooi hoor, Domotica.
  Ik ken een installateur die afstand bedienbare dingetjes in een pand moest inbouwen.
  Alles werkte voortreffelijk.
  Totdat batterijtjes leeg raakten (elke maand) en apparaatjes stuk gingen die niet meer verkrijgbaar waren. Vervangen ging niet, systemen raakten achterhaald.
  Onder het mom van garantie moest het weer naar ouderwetse maatstaven worden aangepast, zonder al die overdreven dingen. Kabels frezen, leidingen leggen… veel en lastig werk.
  Nu is de bewoner weer tevreden. Het huis moet nog minimaal 80 jaar mee en geen 3 jaar, zoals mijn mobieltje.

 • Profielfoto
  aukem

  Weet iemand hoelaat WWDC begint?

 • Profielfoto
  sanomi78

  Domotica is zeker ontzettend mooi, maar WillemZ slaat toch wel de spijker op zijn kop. Zolang het zo erg aan verandering onderhevig is en zo relatief duur blijft zal het nooit een ‘mainstream’ oplossing worden.

 • Profielfoto
  rdesign

  Weet iemand hoelaat WWDC begint?

  http://wheniskeynote.com/:)