De iPhone 4 is officieel end of life

42 reacties

Het soepel draaiend krijgen van iOS 7 op de iPhone 4 was een uitdaging, pas met iOS 7.1 kwam er een einde aan haperende animaties en traag openende apps op het inmiddels vier jaar oude toestel. iOS 8 zal niet naar de iPhone 4 gebracht worden.

Hoewel het toestel recent nog door telecomproviders als smartpakker, voordeelknaller of budgettopper verkocht werd, maakte Apple maandagavond bekend de ondersteuning voor de iPhone 4 te stoppen. iOS 8 heeft minimaal een iPhone 4s nodig om te werken, maar draait wel op de iPad 2.

Waarschijnlijk kan de inmiddels verouderde A4-chip in de iPhone 4 niet de voor iOS 8 benodigde kracht leveren. De iPad 2 heeft een snellere processor, namelijk een A5-chip die ook nog dualcore is. Zowel op de iPhone 4 als de iPad 2 ontbreekt ondersteuning voor Bluetooth 4.0. Nieuwe functies in iOS 8, bijvoorbeeld Continuity en Handoff, leunen sterk op deze Bluetooth-verbinding.

Mobiele toestellen die compatibel zijn met iOS 8.
Mobiele toestellen die compatibel zijn met iOS 8.

De iPhone 4 was in vele opzichten een van de meest revolutionaire iPhones. Het plastic van de iPhone 3GS werd ingeruild voor een ontwerp met glas. Het scherm werd aanzienlijk scherper, de iPhone 4 was de eerste telefoon met een Retina Display.

Ongetwijfeld zit de iPhone 4 nog bij menig OMT-bezoeker in zijn broekzak. Tijd om de upgraden, of neem je (voorlopig) genoegen met een leven op iOS 7?

 

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  Darkgnome

  Ondanks dat ik het wel begrijp dat de software meer eist van de hardware ben ik wel teleurgesteld.
  Mijn iPhone 4 werkt nog perfect en ik ben enthousiast over wat mogelijk is met iOS8 etc…
  Maar ik vind het jammer dat je verplicht bent van nieuw materiaal te kopen…

 • Profielfoto
  3dGuy

  Hoezo end of life!?
  Het laatste ios draait er niet op maar verder is er toch niks aan de hand!

 • Profielfoto
  john1979

  De iPhone 4 kan voorlopig nog wel even mee. Wel zonder iOS8 maar met iOS 7.1 is het nog een prima telefoon voor iemand die niet het laatste iOS op zijn/haar iPhone 4 wil hebben.

  Dit was het zelfde mer de iPhone 3G. Hoe lang is deze nog wel gebruikt door veel mensen zonder dat ze het laatste iOS op de 3G konden installeren?!

  iPhone 4, prima telefoon voor iemand die genoegen neemt met iOS 7.1 en hier voorlopig ook voldoende aan heeft. updates van Apps zullen voorlopig het probleem niet zijn denk ik.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ondanks dat ik het wel begrijp dat de software meer eist van de hardware ben ik wel teleurgesteld.
  Mijn iPhone 4 werkt nog perfect …

  Begin dan maar niet aan Android, want dan kun bij ongeveer iedere nieuwe softwareversie direct om een nieuwe telefoon. En dan ook nog een dure, omdat alleen op high-end toestellen de nieuwste versie beschikbaar is.:|

 • Profielfoto
  MaciMacKees

  Je kan er volgens mij nog gewoon mee blijven bellen. Relax allemaal er zijn nog zat applicaties die het prima doen op de iPhone4.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Mijn 3 jaar oude iPhone 4 werkt al lang niet meer lekker. iOS 6 of 7 maakte bij mij geen verschil qua prestaties.
  Ik Whatsapp ermee en kijk wat op Instagram, maak wat foto’s en hij dient als iPod. Maar het plezier dat ik er aan het begin mee had, is inmiddels wel weg.
  Ik heb nog tot de herfst, maar ga dan zeker over op een nieuwe. Ik hoop dat de iPhone 6 niet al te groot wordt, want groter scherm, voel ik weinig voor. Daarvoor heb ik mijn iPad.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Mijn iPhone 4 draait heerlijk met 7.1.1.
  Ik ontzie hem niet, en draai er alles op wat ik maar kan verzinnen.

  Maar mijn zoon klaagt al over de snelheid van zijn 4S.:)

  Overigens zijn we straks alweer een half jaar verder, voordat je er iets van zult gaan merken.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Je kan het ook andersom stellen: wat vinden jullie een redeljke/normale periode om een smartphone te vervangen? 3 jaar? 5 jaar? 10 jaar?
  De ontwikkelingen gaan tegenwoordig zo snel, wie hoor je nu nog over een iPad 1?

  Het is toch logisch als je de nieuwste software wilt gebruiken, je ook de nieuwste hardware moet hebben? En tuurlijk blijft je iPhone 4 nog prima werken met iOS 7.

 • Profielfoto
  Imade

  Vind het lang zat en daarnaast blijft de iPhone4 gewoon werken.
  Dus alleen de update functie van het OS is komen te vervallen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Die van mij doet het nog perfect. No need to upgrade.

 • Profielfoto
  Geedee

  Mijn 4 is nog een prima toestel. Alleen, de sensor doet het soms niet waardoor ik met mijn oor te gemakkelijk en ongewild toetsen raak met allerlei geluidjes als gevolg. Maar toch moet ie nog een tijd mee.
  Heb wel een nieuwe iPad en daarop kan ik lekker over naar ios 8. Btw, mijn iPad 1 leeft ook nog en met ios 5 erop kan hij nog aardig mee.

 • Profielfoto
  Martin67

  Mijn iPhone 4 doet het nog steeds erg goed, met iOS 7.1.1. zelfs een betere batterijduur (3 a 4 dagen) Mijn iPad 1 doet ook nog steeds dienst als spelletjes platform en tweede tv scherm. Echter na 4 jaar word het toch tijd om te upgraden. Nieuwe iPhone en iPad afwachten dus. Wordt een duur jaar aangezien mijn Macbook pro (mid 2010) waarschijnlijk ook de nieuwe OS X niet meer aan kan.

 • Profielfoto
  mymac

  Ach ja, men gaat uit van een periode van 2 jaar gebruik. Daarna verloopt je contract vaak en kun je een nieuw toestel krijgen. Het merendeel doet het op deze manier dus na ruim 3 jaar pas qua software niet meer geüpdatet worden is een logisch gevolg. De 4s wordt zelfs nog ondersteund met iOS 8 na 3 jaar, ik vind dat heel behoorlijk.
  Ik koop zelf elk jaar de nieuwe iPhone omdat het me niet zo veel kost op deze manier. Krijg nog veel voor m’n ‘oude’ toestel na een jaar dus met een kleine bijbetaling ben ik up to date. Daarnaast mag ik om het jaar zelfs de nieuwe bij m’n abonnement ontvangen waardoor ik al helemaal weinig betaal. Netto kost het niks.
  Niet de laatste software geeft overigens niks als je zonder kan. Ik gebruik m’n iPad 1 nog zeer geregeld. Ik mis sommige functies wel, maar in de basis kan ik nog steeds internetten, filmpjes kijken, Plex werkt erop en iBooks ondersteunt al mijn ePub boeken. Wat wil een mens nog meer op deze iconische iPad?

 • Profielfoto
  coppess

  Ik heb nu de iPhone 4s, maar zelfs mijn oude 3GS werkt nog goed met iOS6. Natuurlijk niet meer op volle snelheid, maar alles wat je nodig hebt zit er op. Ik heb hem nog steeds als backup telefoon.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik mis nog een verhaal over de nieuwe programmeer taal,…eindeijke! Swift!

 • Profielfoto
  ro_me

  Heel netjes van Apple, 4 jaar.
  Galaxy 3 bv krijgt namelijk geen update naar android 4.4 Kitkat, en kwam in 2012 uit. Zelf de Nexus One, S en Galaxy Nexus (2010, 2011, 2012) krijgen geen Kitkat update. Apple zorgt dat je relatief lang de nieuwste updates ontvangt.
  Erg sterk van Apple. Apple hoeft zich hier niet voor te schamen!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je kan het ook andersom stellen: wat vinden jullie een redeljke/normale periode om een smartphone te vervangen? 3 jaar? 5 jaar? 10 jaar?…

  .
  Een redelijk periode om iets te vervangen was ooit het moment dat een apparaat het leven liet.:)

 • Profielfoto
  sciletto

  Heel netjes van Apple, 4 jaar.
  Galaxy 3 bv krijgt namelijk geen update naar android 4.4 Kitkat, en kwam in 2012 uit. Zelf de Nexus One, S en Galaxy Nexus (2010, 2011, 2012) krijgen geen Kitkat update. Apple zorgt dat je relatief lang de nieuwste updates ontvangt.
  Erg sterk van Apple. Apple hoeft zich hier niet voor te schamen!

  Dat klopt als een bus. Ik vind dat ook de kracht van Apple!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Dat je niet het laatste OS er op kan zetten betekent niet dat je het apparaat niet meer kunt gebruiken.
  Erger nog, het OS zou onvoldoende gebruik maken van de capaciteit van het apparaat als updates compatable blijven met toestellen van 5-10 jaar oud.
  Dat zou voor mensen die een nieuw apparat benadelen.

 • Profielfoto
  hokkie

  Maar ik vind het jammer dat je verplicht bent van nieuw materiaal te kopen…

  Wie verplicht je tot iets nieuws kopen? Ik snap deze opmerking niet…

 • Profielfoto
  sciletto

  De levensvatbaarheid van Apple apparaten zijn wat dat betreft altijd wel bijzonder geweest. Een kennis van me gebruikt nu nog de iPhone 3GS sinds de release in 2009, we hebben het dan over een telefoon van 5 jaar oud! De enige telefoons die dat overleven zijn iPhones en Nokia’s! Whatsapp, Facebook, bellen en sms’en, alles kan ze er nog op doen.

  De 3G heb ik nog wel maar daar kan je alleen mee bellen en sms’en. De 4 en 4S heb ik goed kunnen verkopen en men gebruikt die nog steeds, petje af voor de prestaties want de 4S komt ook al uit 2011! Met de 4 merk je inderdaad wel veel sloomheid maar antenna-gate zit daar ook nog op:P

  De 5S heb ik overgeslagen omdat ik de 5 voor nu nog prima vind:D

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wel een tegenvaller dat iOS8 niet compatible is met de iPhone 6

 • Profielfoto
  MrHammond

  Mijn 3G was met iOS 4 niet vooruit te branden, maar mijn 4S loopt nog lekker soepel met iOS 7. Zo lang dat laatste blijft onder iOS 8, voorlopig geen reden tot een nieuwe kopen, ook niet wanneer iOS 9 niet meer op de 4S werkt;-)
  Gelijk zo wanneer ik een 4 had gehad.

 • Profielfoto
  Arjan110

  Mijn eerste en huidige smartphone is de iphone4.
  Mooi apparaat, die ik altijd met veel plezier heb gebruikt.

  Helaas werkt IOS7 ook met de laatste updates behoorlijk traag en heb ik met
  8GB achteraf gezien wat te weinig ruimte.

  Dus bij de uitkomst van de 6 ga ik over.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Zo sloot ik in juni 2012 nog een Vodafone Abonnement met een iPhone 3GS… man wat was dat een grote fout. Ik moet zeggen dat toentertijd iOS 5 heel soepel liep op de 3GS maar toen ik deze updatete naar iOS 6 was het ding naar mijn mening niet meer bruikbaar. Alles crashte om de haverklap.

  Ben een jaar later overgestapt naar een LG Nexus 5 en ben er tevreden over maar omdat Google stopt met de Nexus lijn wordt het waarschijnlijk dan weer iOS voor mij.

  Toch vind ik het wel goed van Apple dat zij hun apparaten minstens 3 jaar ondersteunen. Naar mijn mening doe je tegenwoordig net zolang met een smartphone.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Wordt een duur jaar aangezien mijn Macbook pro (mid 2010) waarschijnlijk ook de nieuwe OS X niet meer aan kan.

  Zelfs een MBP uit 2007 zal nog 10.10 kunnen draaien.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  De galaxcy s2 die in het zelfde jaar als de 4s uitkwam word helemaal niet meer ondersteund. Geen KitKat voor die mensen maar mijn 4s die net een nieuwe batterij heeft gekregen zou ik nog een jaar kunnen doen.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  De galaxcy s2 die in het zelfde jaar als de 4s uitkwam word helemaal niet meer ondersteund. Geen KitKat voor die mensen maar mijn 4s die net een nieuwe batterij heeft gekregen zou ik nog een jaar kunnen doen.

  Samsung zijn ook krenten als het aan komt op updates uitrollen.

 • Profielfoto
  henkada1

  Zie de Apple US site:

  https://www.apple.com/ios/ios8/

  Gelikt, zoals gewoonlijk.

  Nog niet zien op de NL site van Apple;-)

 • Profielfoto
  plonserd

  Langs de ene kant blij dat m’n 4s nog naar iOS 8 kan, maar binnenkort is het toch tijd om hier alles eens te vernieuwen. iPhone 5s of 6, iPad Mini retina om m’n iPad mini te vervangen, en een (hopelijk retina) Macbook Air om m’n 6 jaar oude Macbook Pro te vervangen.

  Het enige wat echt dringend aan vervanging toe is, is m’n Macbook Pro, maar liefst direct met een volledig schone lei beginnen dan:D

 • Profielfoto
  Koezel

  Mijn 4 werkt nog steeds prima na 4 jaar. Nu op 7.1. Alleen het beeldscherm begint kuren te vertonen.
  Waarschijnlijk moet er op korte termijn een nieuwe in. Hopelijk blijft die het doen tot de Iphone 6 uit is.
  Ik heb de Iphone 5 en 5s bewust links laten liggen.

 • Profielfoto
  ro_me

  De galaxcy s2 die in het zelfde jaar als de 4s uitkwam word helemaal niet meer ondersteund. Geen KitKat voor die mensen maar mijn 4s die net een nieuwe batterij heeft gekregen zou ik nog een jaar kunnen doen.

  Samsung zijn ook krenten als het aan komt op updates uitrollen.

  Dat heeft alles te maken dat een toestel niet meer aan de hardware eisen voldoet. En Touchwiz heeft daar schuld aan.
  Google zelf is de grote krent door hun ‘kale’ android devices niet te upgraden.

 • Profielfoto
  WhiteElephant

  iPhone 4 werkt prima. Geen iOS8 ? Ook Ok. Maar, is het tegen de tijd dat iOS8 uitkomt verstandig de automatische update van apps uit te zetten? Zit er niet op te wachten dat de updates van apps vanwege een nieuw OS dat je dan zelf niet meer draait alsnog de boel in de soep laat lopen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Gauw even mijn 4 omgeruild voor een 4S met 8 Gb extra.
  25 euro armer, maar minstens een jaar langer ‘mee mogen doen’.:)

 • Profielfoto
  aukem

  Tja dan ben je best wel blij dat je een iPhone 4(SSSSSS) hebt:)

 • Profielfoto
  slewes

  Al meer dan twee jaar de iphone 4. Nog geen krasje. iOS 6 erop, geen vastlopers niks.

  Ding is zo stevig gebouwd als wat. Hoop da tik hem nog heel lang kan gebruiken.

 • Profielfoto
  MacRidge

  Ga zeker voor de iP6. Verwacht daar in techniek en uitvoering veel en vernieuwend van. Maar heb mijn huidige dan ook al zes jaar!

 • Profielfoto
  klonic

  Ik gebruik nog een iPhone 4. De homeknop is helaas een beetje gaar. Ik koop dus een iPhone 6 zodra die er is. Ik heb al de nieuwste Macbook Pro (met Retina scherm) dus laat die iPhone 6 (en Handoff) maar komen!

 • Profielfoto
  Kees Janssen

  Niet leuk maar lang leven de vooruitgang

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @klonic: moet je Assistive Touch aanzetten (Instellingen -> Algemeen -> Toegankelijkheid). Hoef je de home button nooit meer te gebruiken (als je de aan/uit knop gebruikt om hem aan te zetten).

  Ik heb een nog perfecte iPhone 4 uit 2010, en aangezien Swift ook met iOS7 werkt verwacht ik dat de meeste apps nog wel een paar jaar iOS7 zullen ondersteunen. Zonde om hem af te danken.

  De originele iPad, ook uit 2010, is helaas al een tijdje verouderd, te snel eigenlijk. Nog steeds bruikbaar voor een heleboel dingen maar bijna geen app die iOS 5.1.1 nog ondersteunt. Idem mijn 2e generatie iPod Touch uit 2008 (iOS 4.2.1). Mijn iPad3 is op weg om hetzelfde lot te ondergaan. Die zal iOS8 als eindstation hebben verwacht ik. Ik krijg een heel Apple museum van iOS-versies straks…

 • Profielfoto
  WvB22

  Nieuwe functies in iOS 8, bijvoorbeeld Continuity en Handoff, leunen sterk op deze Bluetooth-verbinding.

  Zou iemand van de redactie (of iemand die er verstand van heeft) dit nader kunnen toelichten. Ik vraag me dit namelijk al sinds de Keynote af maar ik kan nergens de bevestiging vinden dat Continuity en Handoff daadwerkelijk gebruik maken van Bluetooth 4.0. Mocht dit wel het geval zijn dan gaan HEEL VEEL mensen erg teleurgesteld zijn in de genoemde functies: het overgrote merendeel van de Macs tot ongeveer 2012 was niet voorzien van Bluetooth 4.0. Erg irritant dus.

  Echter nergens lees ik op de website van Apple kleine lettertjes dat je minimaal …. Specs moet hebben voor deze functies. En dat gebeurde in het verleden wel. Ik heb dus goede hoop dat deze functies geen gebruik maken van Bluetooth maar van wifi in een combinatie met iCloud.

  Wie weet het definitieve antwoord?!?!

 • Profielfoto
  JPH

  Steve Jobs zei: Our customers buy a jewel! Kijk, dat is je klant serieus nemen en je product duurzaam maken.
  Hoewel. duurzaam? Ik kocht in 2010:
  * een iPhone voor de prijs van een zilveren armband,
  * een iPad voor de prijs van een gouden ring
  * een Macbook voor de prijs van een diamant.

  De iPad was na een jaar verouderd, de iPhone na 6 jaar.

  Het voelt alsof ik me kettinkjes en kraaltjes heb laten verkopen.