Apple verwijdert fake reviews uit App Store

14 reacties

Vorige week werd duidelijk dat Apple bezig is de App Store op te schonen. Apps die muziek downloaden, video’s bevatten die andere apps aanprijzen of Facebook volspammen zijn niet meer welkom. Inmiddels is de tweede fase van de schoonmaak ingegaan.

De iPhone-maker is begonnen met verwijderen van reviews waarvan het vermoeden bestaat dat deze nep zijn. Techcrunch ontdekte dat er sinds een maand structureel reviews verdwijnen. Waarschijnlijk zijn dit reviews die door ontwikkelaars gekocht zijn met als doel hoger in toplijsten komen. Door een goede beoordeling zijn apps beter vindbaar, met meer downloads tot gevolg.

Het is niet ongewoon dat marketingbureau’s vlak voor de lancering van een applicatie veel 5 sterren reviews laten plaatsen. Op diverse websites zoals Fiverr en Freelancer.com worden deze reviews te koop aangeboden. De prijs voor een 5 sterren review in de App Store is ongeveer 7 dollar.

Een website die helemaal gericht is op reviews verkopen.
Voorbeeld van een website die helemaal gericht is op het verkopen van reviews.

Niet alleen App Store reviews zijn te koop, ook reviews op Nederlandse sites als Marktplaats en Beslist.nl worden op donkere hoekjes van het internet voor een knaak aangeboden.

Hoe Apple bepaalt of een review echt of nep is, is niet duidelijk. Het bedrijf uit Cupertino heeft geen mededelingen gedaan over het verwijderen van de reviews. Eerlijke ontwikkelaars die zich niet bezig houden met het kopen van reviews hebben niet te vrezen, voor hen is deze actie van Apple goed nieuws.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Stef Oortwijn

  Bloed irritant zulke apps.. Neem bijvoorbeeld mTuber, hiermee kan je heel nice Youtube video’s opslaan op je iPhone op de gewenste kwaliteit. Elke keer als ik een ander nummer wil kiezen krijg ik een pop-up met een aanbieding van een app die ook nog eens niet bestaad..

  Goed dat Apple hier wat aan doet want het brengt echt veel irritatie met zich mee!

 • Profielfoto
  Hans3920

  Veel te laat, op Iculture stond dat twee dagen geleden al.
  Oud nieuws dus.ies

 • Profielfoto
  mrmilo

  Thanks @hans ga ik het daar ook even lezen!

 • Profielfoto
  Applesir

  Ik vind de mensen van tegenwoordig echt achtelijk. Ik zie steeds vaker reacties voorbij komen zoals ‘stond een uur geleden al daar’, ‘is oud nieuws’. Je snapt me wel. Ik denk dat die mensen niet nadenken over de reactie die ze achterlaten. Raymon is ook maar een mens en zijn doel is om kwalitatief hoge artikelen te schrijven. Ik ben zelf ook redacteur en ik weet dat ik zelf het erg vervelend vind wanneer ik veel werk aan een artikel en er vervolgens van deze achterlijke reacties op krijg. Denk voortaan dus alsjeblieft een beetje na over wat je schrijft en heb respect voor de auteur. Dat zijn ook maar mensen die op hun zondagmiddag zich uit de naad werken om voor jou deze prachtartikelen te schrijven.

  Raymon, ik vond het een mooi en informatief artikel.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Even kort dan: Weekend, doordeweeks fulltime op de redactie, maar buiten OMT ook een leven. We hebben geen weekendkrachten, dit doe ik nu in mn vrije tijd.

  On topic: Wat mij betreft goede zaak dat die hele ‘fake review’ economie aangepakt wordt. Het is een groeiend probleem, google maar eens wat rond en je zal zien dat je werkelijk voor alles een fake review kan kopen;!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Moet eigenlijk bekennen dat ik haast nooit de reviews lees van een app.
  Ik bepaal altijd voor mijzelf of ik een app de kans geef op het homescreen. Zo ja, wijst het zichzelf wel uit na enig gebruik of ie daar zal blijven staan of niet.

  Maar goede zaak dat op deze manier de reviews gemiddeld objectiever worden.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Veel te laat, op Iculture stond dat twee dagen geleden al.
  Oud nieuws dus.ies

  Wat heeft het voor zin om dat te posten? Vrij oninteressante reactie, Hans. Het interesseert anderen echt totaal niet dat je iets al ergens anders gelezen hebt.

 • Profielfoto
  Firebutterfly

  Ik lees ook bijna geen reviews van apps. Als ik iets nodig heb, download ik het. Anders niet. Als de app niet bevalt, verwijder ik ‘m ook meteen weer.

  Een hele goede zaak dat hier iets aan wordt gedaan.

 • Profielfoto
  csteelooper

  (…) ook nog eens niet bestaad..

  Lol @ ‘bestaad’… Vraag me af wat je daarmee bedoelt:twisted: ; dit is me wel de rolls royce onder de d/t-fouten…

  on-topic: Ik vraag me af of die ‘fake’-reviews echt zo’n probleem zijn. Iedereen weet wel dat je aan die tweewoords-reviews zoals ‘top app’ of ‘*ut app’, om de twee extremen maar even te noemen, geen zier hebt. Het lijkt me, naast het verwijderen van de fake-reviews, ook nodig om de waardering voor apps die hierdoor ‘getroffen’ zijn, aan te passen. Immers, je kunt een app ook scoren zónder een review te schrijven…

 • Profielfoto
  RJG

  Ik lees altijd reviews en bepaal daar mijn aankopen mee!
  Ik ben dus heel erg blij dat dit aangepakt wordt!

 • Profielfoto
  essiw

  (…) ook nog eens niet bestaad..

  Lol @ \’bestaad\’… Vraag me af wat je daarmee bedoelt :twisted:; dit is me wel de rolls royce onder de d/t-fouten…

  on-topic: Ik vraag me af of die \’fake\’-reviews echt zo\’n probleem zijn. Iedereen weet wel dat je aan die tweewoords-reviews zoals \’top app\’ of \’*ut app\’, om de twee extremen maar even te noemen, geen zier hebt. Het lijkt me, naast het verwijderen van de fake-reviews, ook nodig om de waardering voor apps die hierdoor \’getroffen\’ zijn, aan te passen. Immers, je kunt een app ook scoren zónder een review te schrijven…

  Als er iets vervelender is dan mensen die zeggen dat ze dit artikel al ergens anders gelezen hebben, dan is het wel mensen die andere gebruikers verbeteren met spelling…

  Maar om je vraag te beantwoorden, de reviews die je kan kopen zijn niet “top app” maar zijn langer, vaak één of twee zinnen, die zo algemeen zijn dat ze overal voor gebruikt kunnen worden.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @essiw: wellicht snap je zelf wel dat het me nu niet te doen was om de fout op zich… Deze site staat vol met dit soort fouten. Het gaat me er nu meer om dat ik juist deze fout nog nooit eerder ben tegengekomen. Meestal maken mensen fouten in de zin van ‘word(t)’, ‘behoud(t)’, etc.; dus gevallen waar de t aan het eind ‘stom’ (niet per se hoorbaar) is.

 • Profielfoto
  Brambv

  @Franklinvv @hans3290 etc.
  Mensen die zeggen dat het niet uitmaakt of het ergens anders eerder staat;
  Zo werkt media niet.
  Het gaat erom welke bron zsm kwalitatieve artikelen kan afleveren. iCulture was daar duidelijk eerder in. Het heeft echter geen zin om een reactie te plaatsen met “dat heb ik al gelezen op blabla”, dat is gewoon de wil om OMT af te kraken. (En waarschijnlijk ook om te trollen)

 • Profielfoto
  Tony smeT

  @Brambv
  Misschien vindt OMT dit net als ik ondergeschikt nieuws en schrijven ze liever eerst een artikel waar we meer aan hebben? Wat maakt het mij uit of ik vandaag of eergisteren te weten kom dat Apple nep reviews aan het verwijderen is. Spijtig dat ze aan zulke dingen tijd en geld moeten verkwisten!