Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 juni 2014

Apple verwijdert fake reviews uit App Store

Vorige week werd duidelijk dat Apple bezig is de App Store op te schonen. Apps die muziek downloaden, video’s bevatten die andere apps aanprijzen of Facebook volspammen zijn niet meer welkom. Inmiddels is de tweede fase van de schoonmaak ingegaan.

De iPhone-maker is begonnen met verwijderen van reviews waarvan het vermoeden bestaat dat deze nep zijn. Techcrunch ontdekte dat er sinds een maand structureel reviews verdwijnen. Waarschijnlijk zijn dit reviews die door ontwikkelaars gekocht zijn met als doel hoger in toplijsten komen. Door een goede beoordeling zijn apps beter vindbaar, met meer downloads tot gevolg.

Het is niet ongewoon dat marketingbureau’s vlak voor de lancering van een applicatie veel 5 sterren reviews laten plaatsen. Op diverse websites zoals Fiverr en Freelancer.com worden deze reviews te koop aangeboden. De prijs voor een 5 sterren review in de App Store is ongeveer 7 dollar.

Voorbeeld van een website die helemaal gericht is op het verkopen van reviews.

Niet alleen App Store reviews zijn te koop, ook reviews op Nederlandse sites als Marktplaats en Beslist.nl worden op donkere hoekjes van het internet voor een knaak aangeboden.

Hoe Apple bepaalt of een review echt of nep is, is niet duidelijk. Het bedrijf uit Cupertino heeft geen mededelingen gedaan over het verwijderen van de reviews. Eerlijke ontwikkelaars die zich niet bezig houden met het kopen van reviews hebben niet te vrezen, voor hen is deze actie van Apple goed nieuws.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple verwijdert fake reviews uit App Store
Sluiten