Apple toont iOS 8 aan de wereld

38 reacties

Hoe volg je een compleet redesign van iOS op? Met een nieuwe versie die er niet veel anders uitziet, maar wel nieuwe functies en verfijningen brengt. Dat is precies wat Tim Cook en co. lieten zien met iOS 8, de volwassen opvolger van iOS 7.

Notificatiecentrum: direct interactief
Het notificatiecentrum is vernieuwd en wordt in iOS 8 nog interactiever. Berichten die bovenin je scherm binnenkomen kun je nu direct beantwoorden door naar beneden te swipen. Agenda-items kun je direct accepteren. Dat kan ook direct vanuit je lockscreen.

Mail: verbeterde usability
Het gebruiksgemak van Mail en iOS 8 is verbeterd. Het markeren en archiveren van e-mails kan vanaf het najaar met één simpele beweging. Ben je een mail aan het typen, maar wil je intussen toch nog even iets zoeken in je mailbox? In iOS 8 kun je eenvoudig de rest van je mail benaderen door je nieuwe mailtje naar beneden te swipen.

Spotlight: uitgebreidere zoekresultaten
Met de geüpdatete Spotlight wordt het nog eenvoudiger om de juiste content te vinden. Naast het zoeken van aangekochte apps, wordt het ook mogelijk apps te vinden die je nog niet hebt. Daarnaast wordt Spotlight nog ‘smarter’: vind Points of interests, nieuws, restaurants, liedjes in iTunes, films die in de bioscopen draaien of die je naar je device kun streamen. Tot slot zal Spotlight je ook antwoord geven op al je vragen.

Quicktype
Met deze 8e versie van iOS worden je iPhone en iPad steeds meer een ‘smart object’ . Zo krijg je met Quicktype voortaan suggesties voor woorden als je aan het typen bent. Nog mooier: als iemand een vraag stelt in een sms dan biedt iOS 8 je direct een antwoord. Quicktype is beschikbaar in verschillende talen.

Dinner-or-movie-
iOS 8 biedt je suggesties voor antwoorden

Contintuity ook in iOS 8
In het nieuwe OS X Yosemite voor Mac pronkte Apple al met ‘continuity’, ofwel doorgaan waar je was gebleven op elk device. Zo kun je op je iPhone berichten verder typen als je daarmee bezig was op je iPad. Word je op je iPhone gebeld? Neem op met je iPad!

Messages: verrijk je gesprekken
In groepsgesprekken kun je je conversaties voortaan verrijken. Zo kun je je locatie delen en je gesprekspartners direct op een kaart bekijken. Nieuw is ook Tap to Talk: net als in Whatsapp kun je berichten inspreken en direct versturen. Daarnaast biedt iOS 8 ook de mogelijkheid om hetzelfde te doen met video’s. Ben je al die notificaties zat? Het wordt mogelijk om ‘Do not disturb’ aan te zetten.

Groupchat
In groep chats kun je direct zien waar je gesprekspartners zich bevinden

Health
Health wordt één plek waar je je profiel kunt zien met je bio-data, zoals hartslag en calorieverbruik. Voor de developers komt er HealthKit. Ook kunnen 3rd party apps werken met Health, zoals NikeFit. Je kunt per app aangeven welke data ze van je mogen hebben. Apple werkt ook met medische instanties, zoals met de Mayo Clinic App. HealthKit houdt alles bij voor je. Het kan pro-actief je dokter inschakelen in het geval dat je niet van de vette hap kunt afblijven.

Healthkitscreen
Health: de app die je medische gegevens gaat bijhouden

Family Sharing: deel media met je familie
Met Family Sharing wordt het makkelijker om muziek, films en boeken met je familieleden te delen. Zodra je op je device hebt aangegeven uit welke personen je gezin bestaat, kun je al je aankopen met hen delen. Er geldt wel een maximum van 6 gezinsleden. Zij moeten wel allemaal gebruikmaken van dezelfde creditcard. Voor alle mediawijze ouders met jonge kinderen: je krijgt een notificatie als je kind een aankoop doet. Zo voorkom je die onverwachte torenhoge rekeningen!

FamilySharing
Family Sharing: deel muziek, video’s en boeken met 5 andere gezinsleden

Foto’s in de cloud
Foto’s worden met iCloud Drive nu beschikbaar op al je devices. Door iCloud heb je toegang tot al je foto’s, ook als ze niet eens op je device passen. Met Search kun je zoeken op locatie en albumnamen. Daarnaast wordt het mogelijk om je foto’s te bewerken aan de hand van enkele nieuwe features.

fotoooooos
Team Up: iOS 8 en iCloud geven je toegang tot al je foto’s van al je devices

Siri
In iOS 8 kun je Siri bedienen zonder je iPhone aan te raken. Een andere nieuwe feature is de integratie met Shazam. Siri kan moeiteloos alle ‘catchy tunes’ voor je opsommen. Ook kun je via Siri aankopen doen in iTunes. Tot slot zijn er 22 nieuwe talen toegevoegd aan de Siri-database. Nederlands hoort daar helaas niet bij.

Beschikbaarheid van iOS 8?
iOS 8 is direct als beta beschikbaar voor developers. De eindgebruiker kan in het najaar gaan genieten van dit stukje vernuft.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  nk22

  healthkit!

 • Profielfoto
  Imade

  siri ondersteund 22 onbekende extra talen… hopelijk zit Nederland daar ook bij ^_^

 • Profielfoto
  Tuvok

  QuickType is denk ik een gewilde optie. Mijn collega’s met Windows Phone hebben dit al een hele tijd en het werkt goed en is erg handig. HeathKit ook, zoals onder Windows Phone bekend als Heath Vault. Eindelijk ook op IOS.

 • Profielfoto
  sunapple

  Geen iPhone 4 support:evil:

 • Profielfoto
  Pacorob

  Het komt beschikbaar voor iPhone 4S en hoger zo blijkt. Ik ben benieuwd of het soepel draait en niet net zoals bij iPhone 4 het geval is met iOS7

  Ik vind dit wel een fijne toevoegingen in iOS8:
  – Swiftkey / Swype toetsenbord is mogelijk in iOS8 yes!

  Vergeet vooral niet deze zeer goede optie om alternatieve toetsenborden te gebruiken zoals Swiftkey of Swype. Dit mis ik in dit artikel.
  Welke veel sneller werken dan het eigen ‘quicktype’ naar mijn idee.

  – Battery usage by app
  – direct reageren op e-mail, sms, iMessage, calendar e.d.
  – keuze non Apple widgets in notification center buiten bestaande widgets

  Jammer genoeg nog steeds geen:
  – Siri in Nederlands ;(
  – automatisch opschonen cache voor apps. Nu zit deze functie soms wel en soms niet in een app en moet je dit 1 voor 1 doen
  – mogelijkheid om bijv. vanuit foto app een foto te versturen naar een andere app zoals WhatsApp
  – Mogelijkheid om de volgorde van WIFI en 3G/4G netwerken in te stellen zeker nu partijen als UPC en Ziggo Hotspots uitrollen.
  – welke apps (processen) momenteel draaien op je telefoon en mogelijk ook voor een slechte accuduur zorgen
  – in 1 keer alle openstaande apps wegvegen (ipv max 3)

 • Profielfoto
  -Mark-

  Zag bij quicktype de Nederlandse vlag niet staan in de presentatie -_-‘

  Siri hopelijk eindelijk wel, maar dat is wel te verwachten als er in totaal maar 14 landen zijn met een Apple Store en er nu 22 talen worden toegevoegd.

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Suggesties voor woorden terwijl je aan het typen bent??? Is het nog 1995 daar? Mijn Nokia 61nogwat kon dat al jaaaaaren….

 • Profielfoto
  sunapple

  Jammer genoeg nog steeds geen:
  – Siri in Nederlands ;(

  ?

 • Profielfoto
  Pacorob

  Correctie Siri komt er wel in het Nederlands vanaf iOS8. My bad.

 • Profielfoto
  -Mark-

  Hehe kon het me ook al niet voorstellen:P

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Nog steeds geen functie om alle apps in 1 keer af te sluiten helaas. Dat Siri eindelijk in het Nederlands beschikbaar wordt is top natuurlijk maar het is eigenlijk ook belachelijk dat het zo lang heeft geduurd. Nu maar afwachten hoe snel het ‘Fast typing’ naar NL komt… Het Nederlandse vlaggetje was daar helaas niet zichtbaar.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Nog steeds geen functie om alle apps in 1 keer af te sluiten helaas.

  Misschien omdat het niet nodig is om alles af te sluiten? Apps gaan na verloop van tijd in een soort van modus waardoor ze geen resources meer verbruiken.

 • Profielfoto
  GT1988

  Waar kan ik de bevestiging vinden dat siri in het nederlands uitkomt?

 • Profielfoto
  Arnoud van Houwelingen

  24 dictation languages zegt dat alleen iets over dicteer functie of heb je volledige siri functionaliteit?

 • Profielfoto
  Pacorob

  @GT1988 ik vind het niet specifiek terug op de iOS8 pagina van Apple en op de ‘About Siri‘ pagina staat ook nog niks en ik vermoed dat dit ook pas wordt bijgewerkt in het najaar als iOS8 wordt gelanceerd voor iedereen. Maar de beta testers kunnen ons vast vandaag of morgen laten weten of het erin zit. Het lijkt me wel i.v.m. de 24 nieuwe talen die ze toevoegen zoals eerder sunapple al benoemde.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  MoNdO GeNeRaToR
  Misschien omdat het niet nodig is om alles af te sluiten? Apps gaan na verloop van tijd in een soort van modus waardoor ze geen resources meer verbruiken.

  Volgens mij omzeilen Twitter en Facebook dat bijvoorbeeld… Maar los van het energie verbruik is het toch ook een functie die heel simpel is? Het zou toch een kleine moeite zijn dat in te bouwen.

 • Profielfoto
  GT1988

  @Maverick
  Kijk eens bij ‘Ververs APP’s op de achtergrond’ in je instellingen. Dat scheelt een hoop heb ik gemerkt! Zeker voor Facebook.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Inderdaad. Goeie tip. Dat heb je toch niet nodig en het scheelt een hoop batterij.

  Facebook en Twitter heb ik gelukkig niet. (Ik heb een hekel aan asociale media).

 • Profielfoto
  OMT-fan

  Als ik de nieuwe “Foto’s” zie vraag ik me af waarom er nog iPhoto is?
  Wat is de meerwaarde van iPhoto eigenlijk nog?

 • Profielfoto
  Pacorob

  Ik krijg trouwens het idee dat dit wel kan met iOS8:

  – Mogelijkheid om bijv. vanuit foto app een foto te versturen naar een andere app zoals WhatsApp

 • Profielfoto
  Pacorob

  Jammer genoeg nog steeds geen:
  – Keuze snel functies in bedieningspaneel (naar mijn idee ook met iOS8 geen vrije keuze)

 • Profielfoto
  Psvu2

  Jammer nog steeds geen mappen in foto, ja je hebt het wel. Maar als ik een foto uit de filmrol verwijderd verwijderd hij die ook in de map.
  Mooiste zal zijn dat je mappen aanmakt daar de foto’s inzet en die ook meteen uit filmrol gaan.

  Zal wel nooit komen…

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Volgens iphoneclub is er geen Nederlandse Siri aanwezig op de beta versie

 • Profielfoto
  steffex

  klopt, in de beta heeft siri de volgende talen:

  1. Chinees
  2. Engels
  3. Frans
  4. Duits
  5. Italiaans
  6. Japans
  7. Koreaans
  8. Spaans
 • Profielfoto
  VraagjeMacP

  En Siri Nederlands komt er ook niet (nu)..

  Staat ook duidelijk in de Keynote (screen hierboven in de comments): ’24 new dictation languages’. Dit betekent niet meer dan dat je in het Nederlands kan dicteren. Een volledige nieuwe Siri-taal is ook niet naar buiten gebracht..

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Jeetje verzin is iets anders dan n rij statische icoontjes op je homescreen… bummer weer dit…

 • Profielfoto
  tomhhw

  dictation is iets anders dan siri. Dictation is bijv. spreken bij het keyboard of documenten of weet ik veel wat maar GEEN echte hele full siri. Met dictation zijn ze natuurlijk al wat met de talen aan het kloten, maar het echte probleem is volgens mij dat siri ook de nederlandse gewoontes moet weten zoals voetbal en accenten en uitspraken waardoor ze nog wat onderzoek moeten doen en nog wat meer nederlandse mensen moet aannemen om het een perfecte siri te maken…

 • Profielfoto
  cids

  “Quicktype is beschikbaar in verschillende talen.”

  Helaas geen Nederlands…

 • Profielfoto
  jackybe67

  JohnHenry,

  op een icoontje blijven drukken, en zie daar, wiebelende icoontje, probleem opgelost.

  Als het je niet aanstaat wat Apple doet, er is keuze genoeg om over te stappen. Altijd maar weer dat eeuwige gezeur.

 • Profielfoto
  Twitfix

  Lol, de bug reporter app in de beta crasht voordat ik iets kan doen

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Ik begrijp John Henry wel een beetje, ik kan me voorstellen dat je toch eens een andere opzet verwacht. Maar ergens is het hetzelfde als met een auto of fiets, er is een manier die goed werkt, beproeft is en zich bewezen heeft.

  Of het de enige manier is, natuurlijk niet, maar of verandering nog werkelijk mogelijk is nu het zo diep in alles zit ingesleten, dat is nog maar de vraag. Ook blijft het de vraag of verandering werkelijk iets zou toevoegen. Daarnaast heb ik het vermoeden dat de verschillende spelers heus experimenteren met het een en het ander, maar daar is blijkbaar nog niets dat levensvatbaar is uit voortgekomen.

  Ikzelf zit eigenlijk te wachten op het vervolg van de track-pad, namelijk het met je ogen aansturen van de cursor. Dat zou ook heel veel RSI-problemen oplossen. De oogspieren zijn voor de kleine bewegingen gemaakt. En dan of een duidelijke knipper met de oogleden om de muis-klik te simuleren, of dat dan weer wel via een toets of de track-pad. Daar zit namelijk niet het belastende in.

 • Profielfoto
  wouwout

  Mooie update. Aan het gebitch over Android lijkt te zien dat Apple doodsbang is voor Android. Om vervolgens allerlei features van Android te kopiëren. Grappig.

  Denk dat ik met ios 8 en een 5,5 inch iPhone weer terugkeer naar de iPhone

 • Profielfoto
  dkoel

  “Messages: verrijk je gesprekken”. Hoera Apple… Jullie hebben succesvol WhatsApp geïmplementeerd in iMessage…

  Verder vind ik het bellen op ieder device wel cool.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Mooie update. Aan het gebitch over Android lijkt te zien dat Apple doodsbang is voor Android. Om vervolgens allerlei features van Android te kopiëren. Grappig.

  Denk dat ik met ios 8 en een 5,5 inch iPhone weer terugkeer naar de iPhone

  Dat vond ik ook. Ook het gebitch dat Windows 8 nog erg weinig werd gebruikt: In de Windows wereld is het zo dat upgraden veel geld kost en de term “If it ain’t broken, don’t fix it” hier erg veel wordt gehanteerd. Verder wordt een Windows Vista nog tot 2017 ondersteund. Men die hier nog prima mee kunnen werken hoeven niet te upgraden. Erg flauw van Cook & co dus.

  Over Android hebben ze wel een punt. Mensen met alles lager dan 4.4 missen essentiële (security)updates. Google had hier strenger in moeten zijn en fabrikanten als Samsung, HTC en LG dwingen steeds updates uit te brengen.

  Heb nu een Nexus 5 maar Google kapt hier mee dus gaan we (weer) terug naar iOS. Denk alleen pas volgend jaar.

 • Profielfoto
  Gabriel

  Ik hoopte op “Project place”: een soort virtuele Finder. Dit om aliassen van verschillende soorten bestanden te groeperen. Een project bevat bijvoorbeeld foto’s, tekstbestanden, spreadsheets etc..
  De iPad is mijns inziens toch echt meer dan een gadget.

  En ik verbaas me nog steeds dat Teksteditor niet standaard in IOS zit.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Is er nou weer geen Siro in het Nederlands?? Gotfergommi… als Apple z doorgaat ga ik lekker een Samsung kopen. Eikrls

 • Profielfoto
  Caszz

  Nou Swiftly, als je hetzelfde Nederlands praat, zoals je hier schrijft, heb je nog een kans dat Siri je wel verstaat:razz:

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Persoonlijk vind ik het al een Godswonder dat iOS (en OSX) wel Nederlands als systeemtaal beschikbaar hebben. Zo’n klein landje, met zo weinig Nederlands sprekende inwoners, en dan Siri in het NL willen? Waar hébben we het over…