Guido
Guido Nieuws 2 juni 2014
Leestijd: 4 minuten

Apple toont iOS 8 aan de wereld

Hoe volg je een compleet redesign van iOS op? Met een nieuwe versie die er niet veel anders uitziet, maar wel nieuwe functies en verfijningen brengt. Dat is precies wat Tim Cook en co. lieten zien met iOS 8, de volwassen opvolger van iOS 7.

Notificatiecentrum: direct interactief
Het notificatiecentrum is vernieuwd en wordt in iOS 8 nog interactiever. Berichten die bovenin je scherm binnenkomen kun je nu direct beantwoorden door naar beneden te swipen. Agenda-items kun je direct accepteren. Dat kan ook direct vanuit je lockscreen.

Mail: verbeterde usability
Het gebruiksgemak van Mail en iOS 8 is verbeterd. Het markeren en archiveren van e-mails kan vanaf het najaar met één simpele beweging. Ben je een mail aan het typen, maar wil je intussen toch nog even iets zoeken in je mailbox? In iOS 8 kun je eenvoudig de rest van je mail benaderen door je nieuwe mailtje naar beneden te swipen.

Spotlight: uitgebreidere zoekresultaten
Met de geüpdatete Spotlight wordt het nog eenvoudiger om de juiste content te vinden. Naast het zoeken van aangekochte apps, wordt het ook mogelijk apps te vinden die je nog niet hebt. Daarnaast wordt Spotlight nog ‘smarter’: vind Points of interests, nieuws, restaurants, liedjes in iTunes, films die in de bioscopen draaien of die je naar je device kun streamen. Tot slot zal Spotlight je ook antwoord geven op al je vragen.

Quicktype
Met deze 8e versie van iOS worden je iPhone en iPad steeds meer een ‘smart object’ . Zo krijg je met Quicktype voortaan suggesties voor woorden als je aan het typen bent. Nog mooier: als iemand een vraag stelt in een sms dan biedt iOS 8 je direct een antwoord. Quicktype is beschikbaar in verschillende talen.

iOS 8 biedt je suggesties voor antwoorden

Contintuity ook in iOS 8
In het nieuwe OS X Yosemite voor Mac pronkte Apple al met ‘continuity’, ofwel doorgaan waar je was gebleven op elk device. Zo kun je op je iPhone berichten verder typen als je daarmee bezig was op je iPad. Word je op je iPhone gebeld? Neem op met je iPad!

Messages: verrijk je gesprekken
In groepsgesprekken kun je je conversaties voortaan verrijken. Zo kun je je locatie delen en je gesprekspartners direct op een kaart bekijken. Nieuw is ook Tap to Talk: net als in Whatsapp kun je berichten inspreken en direct versturen. Daarnaast biedt iOS 8 ook de mogelijkheid om hetzelfde te doen met video’s. Ben je al die notificaties zat? Het wordt mogelijk om ‘Do not disturb’ aan te zetten.

In groep chats kun je direct zien waar je gesprekspartners zich bevinden

Health
Health wordt één plek waar je je profiel kunt zien met je bio-data, zoals hartslag en calorieverbruik. Voor de developers komt er HealthKit. Ook kunnen 3rd party apps werken met Health, zoals NikeFit. Je kunt per app aangeven welke data ze van je mogen hebben. Apple werkt ook met medische instanties, zoals met de Mayo Clinic App. HealthKit houdt alles bij voor je. Het kan pro-actief je dokter inschakelen in het geval dat je niet van de vette hap kunt afblijven.

Health: de app die je medische gegevens gaat bijhouden

Family Sharing: deel media met je familie
Met Family Sharing wordt het makkelijker om muziek, films en boeken met je familieleden te delen. Zodra je op je device hebt aangegeven uit welke personen je gezin bestaat, kun je al je aankopen met hen delen. Er geldt wel een maximum van 6 gezinsleden. Zij moeten wel allemaal gebruikmaken van dezelfde creditcard. Voor alle mediawijze ouders met jonge kinderen: je krijgt een notificatie als je kind een aankoop doet. Zo voorkom je die onverwachte torenhoge rekeningen!

Family Sharing: deel muziek, video’s en boeken met 5 andere gezinsleden

Foto’s in de cloud
Foto’s worden met iCloud Drive nu beschikbaar op al je devices. Door iCloud heb je toegang tot al je foto’s, ook als ze niet eens op je device passen. Met Search kun je zoeken op locatie en albumnamen. Daarnaast wordt het mogelijk om je foto’s te bewerken aan de hand van enkele nieuwe features.

Team Up: iOS 8 en iCloud geven je toegang tot al je foto’s van al je devices

Siri
In iOS 8 kun je Siri bedienen zonder je iPhone aan te raken. Een andere nieuwe feature is de integratie met Shazam. Siri kan moeiteloos alle ‘catchy tunes’ voor je opsommen. Ook kun je via Siri aankopen doen in iTunes. Tot slot zijn er 22 nieuwe talen toegevoegd aan de Siri-database. Nederlands hoort daar helaas niet bij.

Beschikbaarheid van iOS 8?
iOS 8 is direct als beta beschikbaar voor developers. De eindgebruiker kan in het najaar gaan genieten van dit stukje vernuft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple toont iOS 8 aan de wereld
Sluiten