Maarten
Maarten Nieuws 27 juni 2014
Leestijd: 2 minuten

Apple stopt ontwikkeling Aperture

Tijdens de WWDC heeft Apple grote veranderingen aangekondigd voor het beheren en bewerken van foto’s op Mac en iOS. Vandaag werd bekend dat hierdoor de ontwikkeling van Apple’s fotosoftware Aperture gaat stoppen.

De app Foto’s op de Mac, Foto’s in iOS 8 en de iCloud-fotobibliotheek zullen het nieuwe foto-systeem van Apple worden. Om de ontwikkeling hiervan te bevorderen is besloten te stoppen met Aperture. Dit is sinds 2005 op de markt en biedt geavanceerde fotobewerkingstools voor professionals.

Gebruikers van Aperture kunnen op het moment dat ze willen overstappen, hun Aperture-bibliotheek importeren in Foto’s. Dit meldt The Loop, die het nieuws naar buiten bracht. De Foto’s app voor Mac wordt begin 2015 verwacht en zal over veel tools uit Aperture beschikken. Fotobewerking in Foto’s werd kort gedemonstreerd tijdens de WWDC:

TechCrunch kreeg bevestigd dat er wel een update zal komen om Aperture te laten werken op OS X 10.10 Yosemite. Direct afscheid nemen hoeft dus (gelukkig) niet. Apple heeft bevestigd dat er wel doorgewerkt wordt aan andere software voor professionals als Logic Pro en Final Cut Pro. Ga jij Aperture missen?

Update | Adobe reageert 
De grootste concurrent van Apple op het gebied van dit soort software is Adobe. In reactie op het nieuws van Apple laat Adobe weten extra te investeren in hun programma Lightroom en het Adobe Creative Cloud Photography pakket.

Winston Hendrickson, vice president of products bij Adobe zegt:

Put simply we’re doubling down on our investments in Lightroom and the new Creative Cloud Photography plan and you can expect to see a rich roadmap of rapid innovation for desktop, web and device workflows in the coming weeks, months and years. We also continue to invest actively on the iOS and OSX platforms, and are committed to helping interested iPhoto and Aperture customers migrate to our rich solution across desktop, device and web workflows.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Apple stopt ontwikkeling Aperture
Sluiten