Apple stopt ontwikkeling Aperture

Door: Maarten - 75 reacties

Tijdens de WWDC heeft Apple grote veranderingen aangekondigd voor het beheren en bewerken van foto’s op Mac en iOS. Vandaag werd bekend dat hierdoor de ontwikkeling van Apple’s fotosoftware Aperture gaat stoppen.

De app Foto’s op de Mac, Foto’s in iOS 8 en de iCloud-fotobibliotheek zullen het nieuwe foto-systeem van Apple worden. Om de ontwikkeling hiervan te bevorderen is besloten te stoppen met Aperture. Dit is sinds 2005 op de markt en biedt geavanceerde fotobewerkingstools voor professionals.

Gebruikers van Aperture kunnen op het moment dat ze willen overstappen, hun Aperture-bibliotheek importeren in Foto’s. Dit meldt The Loop, die het nieuws naar buiten bracht. De Foto’s app voor Mac wordt begin 2015 verwacht en zal over veel tools uit Aperture beschikken. Fotobewerking in Foto’s werd kort gedemonstreerd tijdens de WWDC:

TechCrunch kreeg bevestigd dat er wel een update zal komen om Aperture te laten werken op OS X 10.10 Yosemite. Direct afscheid nemen hoeft dus (gelukkig) niet. Apple heeft bevestigd dat er wel doorgewerkt wordt aan andere software voor professionals als Logic Pro en Final Cut Pro. Ga jij Aperture missen?

Update | Adobe reageert 
De grootste concurrent van Apple op het gebied van dit soort software is Adobe. In reactie op het nieuws van Apple laat Adobe weten extra te investeren in hun programma Lightroom en het Adobe Creative Cloud Photography pakket.

Winston Hendrickson, vice president of products bij Adobe zegt:

Put simply we’re doubling down on our investments in Lightroom and the new Creative Cloud Photography plan and you can expect to see a rich roadmap of rapid innovation for desktop, web and device workflows in the coming weeks, months and years. We also continue to invest actively on the iOS and OSX platforms, and are committed to helping interested iPhoto and Aperture customers migrate to our rich solution across desktop, device and web workflows.

Reacties

75 reacties
 • Profielfoto
  Nicolinden

  Neeeeeeeeeeeeeeee!!!! Zolang gewacht op een update en dan dit? Valt me vies tegen van Apple…. Dan toch maar overstappen op Adobe lightroom vrees ik…

 • Profielfoto
  Tuvok

  Jammer, jammer, het is mijn favoriete programma. Denk dat Photos wordt als iPhoto en dat ze de professionals in de steek laten. Hopelijk is dat niet zo. Goede zaak voor Adobe, die zal flink meer klanten krijgen. Maar liever geen Adobe voor mij.

 • Profielfoto
  Qmagic

  Zolang de opvolger (de app Foto’s) een volwaardige opvolger wordt en dus net zo veel kan met RAW foto bewerking en alle mogelijkheden/opties heeft die Aperture heeft, die een (professioneel) fotograaf dus nodig heeft voor de bewerkingen, zal het niet zo’n probleem zijn.
  Anders zullen er vele toch overstappen naar Adobe Lightroom.
  Maar blijft toch een vreemde keuze van Apple.

  Alleen is het nog wel even wachten op de App Foto’s. “Photos in OS X is coming early next year.”

 • Profielfoto
  Buzz

  Dit komt natuurlijk niet helemaal als een verrassing na de WWDC. Ik ben op dit moment nog Aperture gebruiker maar ik moet zeggen dat het naar mijn mening nooit de belofte heeft waargemaakt. Het blijft een traag programma met vervelende bugs. Het is een van de weinige programma’s die mijn snelle MacBook Pro traag doet aanvoelen.

  Veel serieuze gebruikers hebben al lang de keuze voor Lightroom gemaakt. Ik denk dat ik totdat volgend jaar Photos voor de Mac uitkomt ook maar eens Lightroom ga gebruiken.

  Photos ziet er erg indrukwekkend uit, zowel krachtig als erg gebruikersvriendelijk. Ik ben vooral benieuwd naar de iCloud mogelijkheden. Het lijkt er op dat het niet alles gaat kunnen wat Aperture of iPhoto of Lightroom nu kunnen. De metadata, adjustment brushes, afdrukfuncties en plugin-architectuur zullen wel niet allemaal (vanaf het begin) in Photos zitten. Maar dat hoeft ook niet. De mogelijkheden die in de (korte) demo wel te zien zijn is 90% van wat een fotograaf nodig heeft. Voor gespecialiseerdere functies was voor de Aperture gebruiker toch altijd al extra software nodig.

 • Profielfoto
  checkpointx

  goed dat ik het nu hoor, stond als beginnende amateur fotograaf net ophet punt hem aan te schaffen, kent iemand goede (betaalbare) alternatieven?

  Zal trouwens met Final Cut wel dezelfde kant op gaan op termijn.. Steeds meer mensen gebruiken de mac voor creatief werk (hobby/pro).Het zou apple wel weer een uniek selling point geven als ze pro apps standaard aanbieden op een manier dat ook de huis-tuin-en-keuken hobbyist er ook nog mee kan werken

 • Profielfoto
  Qmagic

  goed dat ik het nu hoor, stond als beginnende amateur fotograaf net ophet punt hem aan te schaffen, kent iemand goede (betaalbare) alternatieven?

  Adobe lightroom is het enige alternatief (wat je met Aperture kunt vergelijken).

 • Profielfoto
  Buzz

  Voor de beginnende amateurfotograaf is iPhoto natuurlijk uitermate geschikt. Je hebt Lightroom echt niet nodig.

  Ik denk trouwens niet dat het met Final Cut Pro X (en Logic Pro X) precies dezelfde kant uitgaat. Dat er nooit een Aperture X is gekomen spreekt boekdelen. Zowel Final Cut als Logic hebben een paar jaar terug al een flinke slag gemaakt naar meer efficiëntie en gebruikersvriendelijkheid. Beide programma’s passen daarmee bij het nieuwe Apple.

 • Profielfoto
  mollie319

  Adobe’s LightRoom is zeker niet het enige alternatief!
  Je hebt DxO Optics Pro nog als alternatief
  en Phase One’s Capture One ook
  Alhoewel dat wat duurder is.

  En vergeet OneOneSoftware Photosuite 8 niet!

 • Profielfoto
  croonenv

  I am chocked. I love this programm.
  Maar er is ook veel ruimte voor verbetering van aperture en ik had wel gehoopt op updates in het professionele gebied.

 • Profielfoto
  checkpointx

  @Qmagic, @mollie319, dank!

  @Buzz_D, beginnend, maar schiet wel in raw en wil wel achteraf beetje kunnen spelen, dan red je het niet echt met iphoto:)

  Logic pro zal denk ik niet snel ergens mee geintegreerd worden, die is veel te specialistisch (al zou je hem samen met garageband kunnen pakken), maar final cut is bij de laatste grote update ook veel dichter bij imovie komen te staan, zou me niks verbazen als die op middellange termijn ook opgaat in een nieuw film pakket

 • Profielfoto
  Buzz

  checkpointx: iPhoto werkt met dezelfde Raw engine als Aperture. De aanpassingsmogelijkheden zijn natuurlijk beperkter, maar het maakt wel op dezelfde manier gebruik van de informatie in je Raw bestand, en bewerkingen zijn ook niet destructief. Maar iPhoto gaat ook verdwijnen, als ik het nieuws goed gelezen heb. iPhoto gebruikers zullen er met Photos denk ik wel erg op vooruit gaan.

 • Profielfoto
  friesappeltje

  Ben benieuwd wat de nieuwe app Photo ons gaat brengen.
  Aperture is, voor mij, een geweldig programma en ook hoop echt dat we niet teveel in hoeven te leveren.
  Daarnaast ben ik enorm nieuwsgierig naar de cloud functie.

 • Profielfoto
  donut

  Alweer een klap in het gezicht van de professionele gebruiker ….( na Final Kut ProX)
  Onbetrouwbare Apple ! Zit je dan met je catalogus…
  Apple is kort door de bocht. Levert het niet genoeg geld op … dan weg ermee.
  Het wordt steeds meer een OS om mee te Facebooken… en nog liever iClouden.

 • Profielfoto
  html-junky

  Heel heel erg jammer, Aperture is echt een pakket waar apple nog steeds erg trots op kan zijn en nu stoppen ze ermee. Desnoods vragen ze er van mij part nog 100 euro bij op de aanschafprijs als ze het dan wel willen door ontwikkelen

 • Profielfoto
  koen

  Denk dat Photos wordt als iPhoto en dat ze de professionals in de steek laten.

  Waar baseer je dat op?

 • Profielfoto
  Buzz

  donut: Alles wijst er op dat Photos straks dezelfde Raw engine blijft gebruiken, die immers sinds jaar en dag onderdeel van OS X is, en dat Photos dus gewoon je foto’s uit je Aperture library overneemt, inclusief je niet-destructieve bewerkingen. Ook lijkt het er op dat Aperture zoals het nu is nog een tijd te gebruiken blijft, zelfs onder Yosemite.

  Wat wel erg prettig zou zijn is als 3rd party software toegang zou kunnen krijgen tot je Photos library, ongeveer zoals het op dit moment in iOS al werkt. Dan zou je het beheer en eventueel de hoofdbewerkingen in Photos kunnen doen, en gespecialiseerdere bewerkingen en verdere verwerking (afdrukken, portfolio website, etc.) in professionele 3rd party software. Ik weet niet of hier op het WWDC al iets over is losgelaten.

 • Profielfoto
  koen

  Je kunt al voor een externe editor kiezen in iPhoto.

 • Profielfoto
  jamba

  Misschien een idee voor OMT om een item te schrijven over de mogelijke vervanger? Ik zelf ben al een tijd aan het zoeken naar een vervanger maar wel een die het gebruiksgemak en niet de mindere kanten heeft. Wel een library, penselen, maar ook lens correcties en perspectief.

  Het is vervelend maar wij hebben wel duidelijkheid. Mooie kans voor de concurrentie!

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Aper-wat?:P

  Nee, ik zal het niet missen. Ik heb Aperture, maar heb er nooit vriendjes mee kunnen worden. Lightroom daarentegen, dat is voor mij fotobewerking zoals fotobewerking bedoelt is. En de uiteraard uitstekende integratie met Photoshop is ook bepaald niet vervelend.

 • Profielfoto
  App-ie

  Er stond in Computeridee, ik was toevallig in de bieb :-), een artikeltje over een Open Source project genaamd LightZone. Misschien een tip. Het zou een gratis alternatief voor LightRoom moeten zijn/worden. Het ziet er goed uit…

 • Profielfoto
  pimmink

  Gewoon Photoshop CC, kan niks tegenop!

 • Profielfoto
  donut

  @Pim Immink 59 minuten geleden
  “Gewoon Photoshop CC, kan niks tegenop!”

  Ja . Photoshop CS6
  Dan heb je geen abonnement nodig om je eigen ‘oude’ Photoshop bestanden te mogen openen…

 • Profielfoto
  wacon

  App-ie

  Had vele jaren geleden het originele LightZone gekocht. De eigenaar/ontwerpen is er mee gestopt uiteindelijk en werk voor een groot software bedrijf. Missch zelfs Apple? Maar ontwerp daar andere zaken dacht ik.

  LightZone werkt totaal anders dan vele andere software. Gewenning nodig en zeker geen vervanging voor Lightroom. Maar het kan wel zaken welke Lightroom niet kan. Bv elke ‘tool/instelling’ is toepasbaar op elke kleur die je zou selecteren. Op alleen bepaalde tonen ed. Zo kan je noise reduction bv alleen toepassen op schaduwen ed. Of local contrast. Weer heel andere dan helderheid in LR. Open Source nu idd. Ik gebruik het nog steeds als finishing touch soms.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  @Pim Immink 59 minuten geleden
  “Gewoon Photoshop CC, kan niks tegenop!”

  Ja . Photoshop CS6
  Dan heb je geen abonnement nodig om je eigen ‘oude’ Photoshop bestanden te mogen openen…

  Dat is een drogreden en totale onzin. Elk fotoprogramma en zelfs OS X Preview kan Photoshop .psd bestanden openen en laten zien. De meeste pixel editors kunnen deze bestanden openen met layers intact. En eigenlijk geld dit voor de meeste Adobe pakketten.

  Als je geen Creative Cloud abonnement wilt, prima. Er zijn een heleboel redenen te verzinnen waarom je dat wel of niet wilt doen. Maar de reden die je het meest hoort en die jij nu dus ook weer verspreid, is daar niet een van.

  Persoonlijk heb ik er niet zo’n probleem mee. Sterker nog, CC geeft me de mogelijkheid om legaal Photoshop te gebruiken naast LR, iets wat ik me als hobbyist voor CC niet kon veroorloven.

  En nee, het is niet duurder, ook niet op de langere termijn aangezien ik een tic heb en al mijn software altijd op de laatste versie bij hou, en dus geen versies oversla. Maar dan nog, je moet wel heel veel versies overslaan om zoveel te besparen dat CC daadwerkelijk duurder wordt. Ik heb de rekensommetjes gemaakt.

  (voorbeeld: PS full kost 950 euro, LR full kost 140 euro. PS upgrade kost 271 euro, LR upgrade kost 79 euro. Als je begint bij CS3 en LR1 in 2007 en tot op heden slechts 1x een upgrade hebt gedaan van beide programma’s, dan heb je in 7 jaar tijd nog steeds meer geld uitgegeven als dat je doet met 9 jaar CC PS+LR bundel en werk je op z’n minst gedeeltelijk met verouderde software. En dat is met de huidige prijzen; in het verleden lagen ze nog wat hoger en wordt de vergelijking dus eigenlijk nog slechter. Had je in die 7 jaar elke update gekocht, dan had je evenveel uitgegeven als dat je zou doen met 14 jaar (!) CC PS+LR bundel. Had je in 2007 PS CS3 en LR1 gekocht, en nooit geupgrade, dan nog heb je dan in die 7 jaar evenveel uitgegeven als 7 jaar CC PS+LR, alleen dan heb je altijd de laatste versie)

 • Profielfoto
  iMC

  Bij de invoering van Mavericks werden illegale versies en van Aperture gelegaliseerd door Apple. Nu weten we waarom!

 • Profielfoto
  Nicolinden

  Toch nog maar even gekeken op YouTube naar de yosemite photos app preview… Jammer dat het nog zo lang duurt voor die uit komt. Ik ben hobby fotograaf en heb aan aan iPhoto niet genoeg maar gebruik ook niet alle features van aperture (en vond aperture naast erg goed ook log en traag)… Hopelijk zit de photos app er tussen in want anders ben ik echt zwaar teleurgesteld in Apple…

  Foto’s en video’s gaf ik altijd als reden waarom ik macbook’s kocht maar als ik op lightroom moet overstappen verlies ik vrees ik ook de samenwerking met de iPhone en ipad en raak ik dus een deel van de eenheid kwijt waar ik Apple altijd om waardeerde….

 • Profielfoto
  phd1975

  Zitten er ook bijvoorbeeld lens correcties in bij de Photo app?

 • Profielfoto
  Nicolinden

  Ik snap niet dat Apple het nu al bekend maakt terwijl het pas over ruim een half jaar uit komt… Ik mag hopen dat ze snel meer informatie gaan geven over de Photos app… Ik moet weten wat voor bewerkingen ik er mee kan doen, dan kan ik beslissen of ik op lightroom over stap of toch (hopelijk) bij Apple kan blijven…

  Ondanks alles ben ik wel blij dat het er op lijkt dat er eindelijk duidelijkheid gast komen… De geruchten over aperture 4 lopen al veel te lang namelijk

 • Profielfoto
  maconly

  aperture is net als iphoto log en lomp

 • Profielfoto
  Di May

  @ Throttlemeister :

  Ik ga me een dezer toch even aan het rekenen zetten, want ik heb niet de indruk dat je rekenredenering klopt. Temeer daar niet iedereen de hele reutemeteut van Adobe nodig heeft.

  Bridge, Acrobat en Photoshop en occasioneel nog eens inDesign.
  Voor de rest laat Adobe me koud. En ik zal daar niet uniek in zijn.

  Maar voorlopig geef ik je het voordeel van
  een onaangesproken rekenmachientje …

 • Profielfoto
  THX-1138

  iDraw is overigens ook een redelijk alternatief voor Adobe Illustrator lijkt me..

 • Profielfoto
  Qmagic

  Voor gebruikers van dit pakket is Apple in overleg met Adobe. De gebruikers van Aperture zullen een upgrade pad naar Lightroom aangeboden krijgen.

  Zie stukje op photofacts.nl

 • Profielfoto
  throttlemeister

  @ Throttlemeister :

  Ik ga me een dezer toch even aan het rekenen zetten, want ik heb niet de indruk dat je rekenredenering klopt. Temeer daar niet iedereen de hele reutemeteut van Adobe nodig heeft.

  Bridge, Acrobat en Photoshop en occasioneel nog eens inDesign.
  Voor de rest laat Adobe me koud. En ik zal daar niet uniek in zijn.

  Maar voorlopig geef ik je het voordeel van
  een onaangesproken rekenmachientje …

  Voor de goede orde en duidelijkheid, ik heb gerekend met het CC voor fotografen pakket, dus PS en LR voor 12 euro en een beetje per maand. Niet het volledige CC suite waar je bijna 62 euro per maand voor mag aftikken. Als fotograaf heb je al die andere meuk niet nodig. En voor de andere kant heb ik uiteraard dan ook alleen de prijzen van de individuele apps PS en LR genomen, niet de prijzen van het CS suite. We moeten wel appels met appels blijven vergelijken.:)

  Je kunt natuurlijk ook de vergelijking maken voor de volledige CS6 v CC en ik denk niet dat de uitkomst heel erg veel anders zal zijn, maar dat is voor particulieren niet echt relevant. Beiden zijn simpelweg te duur als je niet je geld er mee verdient.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Persoonlijk vind ik dit een hele zware tegenvaller. Heel erg jammer van Apple dat ze deze keuze gemaakt hebben.

  Een paar weken geleden was ik al serieus aan het kijken naar Lightroom maar de gebruikersinterface van Aperture is veel schoner en vriendelijker. Lightroom heeft wel bepaalde functies welke ik erg mis in Aperture. Denk aan lens correcties en history (en het terug kunnen springen er in) van je gemaakte wijzigingen.

  Nu ga ik toch heel erg serieus overwegen om de overstap te maken naar Lightroom. Gelukkig is mijn aanschaf van de Nik Suite geen verspilling van geld omdat deze ook met Adobe software werkt. Maar ik vraag me af hoe ik mijn library ga migreren.

  Nogmaals Apple, heel erg jammer en naar mijn persoonlijke mening geen verstandige keuze.

 • Profielfoto
  Di May

  @ Throttlemeister :

  Wat ik in mijn reactie ben vergeten melden is dat ik als hobbyist voorlopig nog altijd gebruik heb kunnen maken van studentenlicenties.

  Maar dit blijft niet eeuwig duren. En als je er inderdaad niet je brood mee verdient, wordt dit een onbetaalbare hobby. Quid dus, wie weet.

  Vandaar dat ik al een tijdje aan het uitkijken ben naar een alternatief.
  Maar een waardige vervanger heb ik tot hiertoe niet ontdekt.

 • Profielfoto
  Afroman

  Aperture ga ik gigantisch missen. Wat een zet. Nu hoop ik zeer sterk dat die photos app echt 2 modus heeft. Een makkelijke en snelle
  Modus en een geadvenceerde. Zodat ik kan zien hoe de exif eruit ziet, alle bewerkigsmkgelijkheden, keywordstructuur etc anders ga ik volledig overstappen naar Lightroom

 • Profielfoto
  sonic1984

  Aper-wat?;-) Lightroom is zo extreem veel beter!

  Neem bijvoorbeeld Noise reduction – dan is Aperture een Lada en Lightroom een Aston Martin. En voor de mensen die dat nog nooit geprobeerd hebben – doe het nu en je stapt gelijk over!

  Apple kan niet op tegen Adobe op dit gebied en gooit terecht de handdoek in de ring. Ik ben blij met m’n CC abo voor een tientje per maand!

 • Profielfoto
  olafnagels

  Eerlijk. Geen groot verlies meer. Aperture zat al lang op de strafbank. Geen idee waarom. Maar sluiten doet dan niet veel pijn wellicht.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Kan LR niet installeren op een hoofdlettergevoelig volume. Maar kan ook geen volume kiezen… Tips anyone?

 • Profielfoto
  wouwout

  hoe fantastisch apple is met hardware en OS software, zo slecht zwalkend is apple met software. Zo opvallend dat dat niet verandert.

 • Profielfoto
  knekkie

  Gelukkig bestaat Adobe en zijn zij wel serieus en consistent bezig zijn met hun pro software bezig.

  Je zou haast gaan denken dat Apple af en toe zelf maar iets maakt zodat Adobe wakker geschud wordt en de features overneemt of ook software in die categorie lanceert.

  Want iedere keer als Apple weer wat moois heeft als Motion, FXP & Aprture dan zit Adobe er binnen no time weer boven op met hun varianten en verbeteringen op hetgeen apple gelanceerd heeft in de Adobe CC suite. En niet lang daarna verslapt Apple de focus of stoppen ze geheel met pro software.

 • Profielfoto
  donut

  @ throttlemeister

  ten eerste: mijn stelling dat je een abonnement nodig hebt om met photoshopCC een photoshop document te openen blijft staan – dat een ander programma het opent doet niet terzake…

  en omdat je zo’n rekenwonder bent…
  3 jaar Lightroom en Photoshop CC is 440 euro…
  Met dat geld kon ik vóór CC een heel adobe CS pakket upgraden met acrobat, indesign, photoshop , illustrator bridge etc… zie daar het verlies…
  Bovendien: Lightroom is momenteel los te koop voor 70 euro bij kamera express zonder abonnement

 • Profielfoto
  knekkie

  @donut
  Dat het wennen is aan een abonnement als je een vaste prijs gewend bent snap ik.
  Maar je krijgt er ondanks de hoge kosten wel veel meer en op korte termijn voor terug.

  De CC software wordt vaker geüpdatet. Ze wachten immers niet meer tot een bepaalde hoeveelheid nieuwe features. Ze lanceren verbeteringen wanneer ze af zijn. Hardware specifieke aanpassingen. of aanpassingen gebaseerd op trends. allemaal dingen waar ze boven op zitten. je vind deze features terug onder cmd + k (of ctrl + k op de PC)

  Praktisch voorbeeld. Voor die paar mensen die een wacom Cintiq met multitouch hebben heeft Adobe CC uitgebreide gesture support toegevoegd en voor de wat kleinere schermen (surface Pro achtige diveces zelfs een grote vinger vriendelijke touc interface zonder in functionaliteit in te leveren.
  Dus je krijgt veel vaker nieuwe mogelijkheden en bugfixes dan voorheen.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  @ throttlemeister

  ten eerste: mijn stelling dat je een abonnement nodig hebt om met photoshopCC een photoshop document te openen blijft staan – dat een ander programma het opent doet niet terzake…

  en omdat je zo’n rekenwonder bent…
  3 jaar Lightroom en Photoshop CC is 440 euro…
  Met dat geld kon ik vóór CC een heel adobe CS pakket upgraden met acrobat, indesign, photoshop , illustrator bridge etc… zie daar het verlies…
  Bovendien: Lightroom is momenteel los te koop voor 70 euro bij kamera express zonder abonnement

  Nee, je zei dat tenzij je CS6 hebt je een abo nodig hebt om je oude photoshop bestanden te mogen openen. Dat is niet zo.

  Dat je voor die 440 euro je hele CSx suite kon updaten is leuk, maar voordat je kunt upgraden zul je eerst moeten aanschaffen. En voor die 2500-3500 euro die je dan eerst initieel mag aftikken kun je heel wat jaartjes CC voor abonneren, zelfs als je de volledige CC suite wilt. En daar komen dan die upgrades nog weer eens boven op.

  Je mag mij dus een rekenwonder noemen, maar zelf ben je het niet echt.;):P

 • Profielfoto
  Meh1965

  Is het mogelijk een Aperture library te converteren naar een Lightroom library?

 • Profielfoto
  Peter

  Is het mogelijk een Aperture library te converteren naar een Lightroom library?

  Niet echt, maar nadat ik het nodige gelezen heb hou ik het voorlopig ook gewoon bij Aperture. Nog steeds de beste app voor mij en Photos is wel degelijk veelbelovend, eerst dus maar zien welke features dat gaat krijgen.

  Joseph heeft een genuanceerd verhaal geschreven op ApertureExpert.
  De bewering dat Apple een transitie naar LR aanbiedt is onbevestigd en volgens mij ook onzinnig.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Aperture blijft draaien onder het volgend OS, dat geeft Apple vanaf heden nog zeker anderhalf jaar de tijd om de nieuwe app op pijl te brengen, voordat het nieuwe OS uitkomt dat wellicht niet meer Aperture ondersteunt.

  Maar is het überhaupt al zeker dat een volgend OS het niet meer zal ondersteunen?

  En stel dat dit het geval zal zijn en het OS na OSX Y Aperture niet meer ondersteunt, dan nog kan je best nog wel een jaartje doordraaien op OSX Y zonder dat dit echt problemen geeft. Dit geeft Apple nog meer tijd om de boel op orde te krijgen.

  Dus eigenlijk ontstaat er pas werkelijk een probleem over anderhalf a twee en een half jaar, dus ik zou persoonlijk nog even niet te snel de switch maken en rustig afwachten wat er nu werkelijk komen gaat tijdens het jaar van OSX Y. Daarna nog voldoende tijd om te switchen, indien nodig;-)

 • Profielfoto
  Di May

  Wat de CC discussie omtrent Adobe betreft :
  Adobe is er enkel nog voor de Pro’s.

  Voor anderen is het gewoon niet meer betaalbaar,
  hoe je het ook draait, keert of uitrekent.

  Of daar iemand bij wint ?
  We zullen dat zien op termijn.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Ik vraag me af: als ze de nieuwe app Foto’s gewoon Aperture hadden genoemd…

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @Di May: Sorry, ik vind niet dat een tarief van 10 euro per maand de consument helemaal buitensluit. Voor, noem eens iets, Dropbox ben je dat ook kwijt en het is een stuk betaalbaarder dan Photoshop CS ooit was voor de gemiddelde consument. En ach, voor educatieve gebruikers is de hele CS6-suite nog steeds 30 euro op Surfshop. Dat kan er nog wel vanaf. Dus eigenlijk denk ik juist dat Adobe er steeds meer is voor de consumenten.

  Voor het overige vind ik het best opvallend hoe dit bericht reacties a la “Alweer een klap in het gezicht van de professionele gebruiker ” oplevert, hoewel er nog zo goed als niks bekend is over de mogelijkheden van Photos, over mogelijke upgrades naar Lightroom, etc. Even pilletje slikken en afwachten wat er gebeurt, lui.

 • Profielfoto
  Buzz

  Inderdaad Ilja. Wat er gedemonstreerd is van de nieuwe Photos app lijkt qua bewerkingsmogelijkheden in ieder geval meer op Aperture dan op iPhoto.

 • Profielfoto
  pimmink

  Na deze hele discussie blijf ik nog steeds bij mijn besluit, niks boven adobe.

 • Profielfoto
  pimmink

  Di May
  Wat de CC discussie omtrent Adobe betreft :
  Adobe is er enkel nog voor de Pro’s.

  Voor anderen is het gewoon niet meer betaalbaar,
  hoe je het ook draait, keert of uitrekent.

  Of daar iemand bij wint ?
  We zullen dat zien op termijn.

  Geloof ik was het doel van Apple ook eigenlijk dat Aperture door de Pro’s gebruikt ging worden, en voor thuisgebruik iPhoto, iLife en Pro Applications.
  Net als iMovie en Final Cut Pro, dat was gelukkig veel succesvoller.

 • Profielfoto
  Nicolinden

  @pwgiskes

  Thanks voor je reactie over apertureexpert.com, na het lezen van zijn blog ben ik ineens een stuk positiever ingesteld. Je kunt het verdwijnen van aperture als negatief zien (deed ik eerst ook) maar het kan ook juist wel positief zijn. Ik gebruikte nu aperture en iPhoto door elkaar heen en het is wel fijn 1 tool over te houden. Grote kans dat voor ‘simpele’ aperture gebruikers de nieuwe photo Application meteen geweldig is terwijl voor experts het nog wel wat versies duurt (maar aperture blijft nog ge-support)

  Ik ga in elk geval geen overhaaste besluiten nemen, aperture werkt gewoon nog dus daar ga ik mee verder en als de photos app uit komt dan zien we wel hoe we er voor staan. De samenvloeiing van ios en os x libraries kan ik alleen maar met luid applaus verwelkomen en dat raak ik (verwacht ik) zeker kwijt als ik maar lightroom overstap.

  En voor de compatibiliteit tussen de edits van beide applicaties… Ik denk dat de blog op apertureexpert daar gelijk in heeft. Overstap van aperture 1/2 naar 3 was ook niet 100% compatible maar grote kans dat de edits als non destructive meekomen maar dat je ze niet allemaal met sliders kunt aanpassen. Sommige (niet compatible) changes kun je misschien (tijdelijk) alleen aan of uit zetten en opnieuw met de nieuwe tool doen als je hem toch wilt aanpassen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Hier staat wat er op het WWDC (dus nog voor de aankondiging dat Aperture gaat stoppen) tegen developers is gezegd over fotobewerking: https://www.apertureexpert.com/tips/2014/6/6/wwdc-session-shows-lens-correction-and-noise-reduction-os-x-mentions-iphoto-and#.U6_AH9oayK0.

  Het lijkt erg op een wish list voor Aperture 4: lenscorrectie, betere noise reduction, plug-ins die direct in de RAW processing in kunnen grijpen. Het zou raar zijn als Apple hier zelf niets mee zou doen, in Photos.app. Maar bovendien denk ik dat bijvoorbeeld Adobe met behulp van Apple’s photokit een schakelaar voor Apple RAW vs Adobe Camera RAW zou kunnen inbouwen in Lightroom, waarmee omschakelen tussen Apple en Adobe een stuk eenvoudiger wordt.

  Uiteraard is dit alles nog niet officieel aangekondigd en kunnen de op de besloten sessies van het WWDC besproken features altijd wijzigen en verdwijnen. Maar het laat volgens mij wel zien dat Apple nog steeds heel serieus bezig is met (professionele) fotobewerking. Als het niet in Photos app zichtbaar wordt, dan wordt er in ieder geval een erg solide basis gelegd voor andere developers om software te maken die een stuk verder gaat dan je voor Aperture 4 ooit had kunnen verwachten.

 • Profielfoto
  Di May

  Conclusie : Nog even geduldig wachten op meer nieuws …

 • Profielfoto
  Di May

  Mij toch even aan het rekenen gezet.

  Een vroegere CS 5.5 kostte mij ( studentenversie ), precies 3 jaar terug, 422 €.
  Omgerekend is dat 140 € per jaar, in de veronderstelling dat ik nu vernieuw.

  Maar, als hobbyist het ik niet steeds behoefte aan het allernieuwste.
  Met deze versie kan ik minstens nog 1, misschien 2 jaar verder.
  Dat wordt de jaarprijs slechts 85 € !

  Een vergelijkbare CC studentenversie kost op jaarbasis 240 € …
  Met alle typische abonnementsnadelen van dien.

  Let wel, ik redeneer als niet professional.
  Wanneer de beroeps een pleidooi houden voor de abonnementsformule,
  dan kan ik hen in belangrijke mate volgen, en misschien zelfs gelijk geven.
  Maar voor mij is deze demarche van Adobe in geen geval interessant geweest.

 • Profielfoto
  Bento

  Het is heel simpel: Aperture gaat verdwijnen. De app Foto’s zal niet dezelfde kwaliteit en features hebben als Aperture want dan had het wel Aperture blijven heten. Dus kan je beter nu overstappen dan tegen de tijd dat Aperture niet meer werkt. Hoe eerder hoe beter. Waarom nog verder werken met software die gaat verdwijnen? Dan kan alleen maar problemen opleveren. Lightroom is dan een voor de hand liggend alternatief.

 • Profielfoto
  Tuvok

  Ik wacht lekker af wat Apple gaat brengen volgende jaar. Ik kan altijd nog overstappen. Aperture voldeed drie jaar geleden en dit is voor mij nu niet anders.
  Natuurlijk brengen verbeteringen en ingebrachte innovaties een snellere workflow en wellicht een betere fotobewerking die ik ook graag wil. De tijd zal het leren.

  Zou mooi zijn als er in Foto’s een soort amateur/professional switch zit zodat je als professional alle geavanceerde functies beschikbaar hebt zoals in Aperture.

 • Profielfoto
  Tuvok

  @Buzz_D

  Interessant stukje. Dit beloofd veel goeds en wat ik een beetje hoop. En dat is dat in Foto’s ook de geavanceerde functies van Aperture zijn opgenomen. Gezien het feit dat iPhoto en Aperture tegen dezelfde database praten, zullen de applicaties wel samengevoegd zijn/worden tot Foto’s.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @Di May En hoe kom je aan een studentenversie als je geen student/leraar bent? Juist, niet dus. CC heeft ook studenten/leraren versies. Maar als je, zoals jij zegt, even rekent vanuit de amateur heb je dus voor nog geen €10,- ALTIJD de laatste versie van PS en LR (+nog wat ander spul). Als jij je hobby een beetje serieus neemt weet je ook dat dit echt een goede deal is.
  Je kan niet de volledige CC abbo vergelijken met je CS5 pakket tenzij je de mastercollection heb. CC bevat nu ALLE apps en ja dat is (logisch) iets meer dan een standaard design pakketje. Kortom, je rekent aardig maar het klopt niet met wat je zegt nodig te hebben. En als je niet het nieuwste van het nieuwste nodig hebt waarom blijf je dan niet bij Aperture?:lol:

 • Profielfoto
  Buzz

  Bento: dat is een beetje kort door de bocht, want vrijwel niemand gebruikt alle mogelijkheden die Aperture of Lightroom biedt. Aperture heeft functies die Lightroom niet heeft en andersom, en de overlappende functies zijn anders geïmplementeerd, in het ene geval bij de een beter, in het andere geval bij de ander. Met de nieuwe Photos app in plaats van Aperture zal dat straks niet anders zijn. Overstappen doe je op basis van een afweging van de functies die je nodig hebt en op basis van je eigen voorkeur voor een bepaalde implementatie. Wie nu van Aperture naar Lightroom overstapt zal het een en ander moeten opgeven dat misschien bij de overstap naar Photos niet nodig is. Je advies om nu over te stappen, alleen omdat Apple een nieuwe app in plaats van Aperture gaat maken, is dus een slecht advies.

 • Profielfoto
  Di May

  ” als je geen student/leraar bent ” …
  Heb ik ergens gezegd dat ik dat niet ben, misschien ?

  “ALTIJD de laatste versie van PS en LR ”
  “(+nog wat ander spul).”

  Welk ander extra spul ? Volgens Adobe niets.
  En vervangt LR de Bridge ?
  Volgens mij niet.

  “voor nog geen €10,- ” …

  In Nederland misschien.
  Voor de Belgen, en wellicht voor de anderen ook,
  is de minimum studentenprijs 12,29 €.

  ” waarom blijf je dan niet bij Aperture? ”

  Heb op geen enkel moment aangegeven dat ik Aperture zou hebben. Werk wel met PS, die tools ter beschikking heeft die noch in Aperture noch in LR zitten.

  Om het kort te houden, wat zou ik volgens u per maand moeten betalen om een PS, een ID en een Bridge in huis te hebben ? Ik wacht met ongeduld op uw voorstel.

 • Profielfoto
  Di May

  ” is de minimum studentenprijs 12,29 €. ”

  En dan heb je enkel PS en LR.
  Geen Bridge, geen Indesign, geen Acrobat Pro.
  Toepassingen die wel allemaal die in de CS Design zaten.

  En waar je nu minimaal 240 € per jaar voor betaalt …

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Voor 12,29 heb je PS+LR+Bridge en wat andere rommel als particulier, niet-student. Geen InDesign of Acrobat.

  Maar het ging hier over Aperture en dus fotografen. Niet designers. Een fotograaf heeft normaal gesproken niet zo vreselijk veel aan InDesign etc.

  En als je kijkt niet mijn rekenvoorbeeld vanuit het perspectief van fotograaf, die alleen LR en PS nodig heeft, dan klopt het gewoon. Voor fotografen is het een fantastische deal.

  Als jij andere interesses, belangen en vereisten hebt is dat prima, maar zeg dan niet dat het rekensommetje niet klopt.

  Maargoed, als je CC wilt vergelijken met CS, dan moet je de master collection vergelijken. Die kost 3500 euro + 370 euro per upgrade. En deze bevat nog geen LR. Die initiële aanschaf betekent 4.5 jaar CC abonnement, dus zolang je maar 1 of 2 versies overslaat, is CC goedkoper. Als je langer doet met je CS pakket, is CS goedkoper maar werk je wel met behoorlijk oude software.

  Je vergelijkt continue appels met peren en vergeet de initiele aanschaf van je licentie.

 • Profielfoto
  Di May

  @ Throttle :

  We zijn naast elkaar aan het praten.
  Stop deze discussie maar.

 • Profielfoto
  jamba

  Zoals eerder genoemd is heeft Apple besloten een totale nieuwe weg in te gaan. Niet een waar de pro’s vergeten worden. De zoge naamde hulp die Apple zou bieden om over te stappen op LR is een verzinsel wat al weer terug getrokken is. Adobe is er als de kippen bij om je direkt op het verkeerde been te zetten. Waarom zou Apple alles inzetten op RAW verbetering en verwerking op OSX en IOS?
  Dat Aperture een geweldige RAW converter heeft en een aantal dingen te wensen over had op lenscorrectie e.d. Is duidelijk. Maar zij zetten in om de beste RAW verwerker op beide platvorms in te zetten. Dat kan niet met de code in Aperture en helemaal niet op iPhoto.
  Ik heb er alle vertrouwen in dat foto’s bewerken op Photo’s beter wordt dan wij ooit hadden kunnen denken.

 • Profielfoto
  Funboy99

  nou dan word het overstappen op adobe

 • Profielfoto
  ajschot

  shit! ik heb een hekel aan de UI van Lightroom!

  Dit is echt het stomste wat ze kunnen doen bij Apple!
  Vaarwel Apple, volgende keer koop ik een PC want waarom zou ik nog een mac nemen?
  Ik vond Aperture zo’n fijn programma nu moet ik mijn hele bibliotheek van een paar 100GB over gaan zetten naar Lightroom met alle problemen van dien…. en dan het werken met Lightroom pfff……

 • Profielfoto
  ajschot

  jammer dat Apple steeds meer van de pro’s wegwerkt, sorry maar die ingebouwde foto applicatie word gewoon de functies van iPhoto dat stelt niets voor.
  Snap niet waar ze bij Apple mee bezig zijn maar dit is geen juiste zet, ongelooflijk stom zelfs! Metadata kan je toch lastig zo in OSX doen, in iedergeval kost het een hoop meer vertraging in OSX en in Spotlight zo…. stom stom stom

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @Di May Er klopt gewoon iets niets in je redenatie. Je wilt voor een studententarief op de eerste rij zitten. Dat kan. Je kan alleen niet simpelweg de upgrade verrekenen over meerdere jaren. Dat sla je versies over. Dan ben je dus geen trouwe klant. Even terzijde of je het nodig hebt natuurlijk. Je zegt zelf dat je dus met PS en LR wil werken? De fotografiebundel bevat PS, LR, Bridge, Opslag in de cloud en Behance. Dat kost €12,29 per maand incl BTW. De volledige CC versie kost €19,90 per maand incl BTW. Voor dat luttele bedrag (€240 per jaar) heb je ALLE applicaties + de opslag + Behance + Typekit. Meer dan waar de gemiddelde student mee om kan gaan. Dus vertel nou maar gewoon dat je geen zin heb in een abbé dienst. Of die nou van Adobe is of niet.

  Maar goed het ging over het stoppen van Lightroom. De mensen van Apple zijn ook al aan het praten met de mensen van Adobe. Misschien om ervoor te zorgen dat een Aperture bibliotheek zonder problemen ingelezen kan worden in LR? Overigens zegt dit trouwens nog helemaal niets of de nieuwe app die met het nieuwe OS X komt geen geavanceerde instellingen zou hebben. Misschien is/wordt het wel een hybride app met iPhoto.

  Oh misschien dat dit wel helpt: 10 tips die Aperture gebruikers moeten weten over Lightroom

 • Profielfoto
  ajschot

  Het grootste probleem is metadata…. mijn database heeft niet die idioote kleur sortering, lopcatie en vooral faces vind ik fijn…. even snel een foto zoeken is echt zo gepiept in Aperture, het is niet alleen de bewerking waarvoor ik Aperture gebruik… sowieso zitten er nog steeds wat bugs in… zoals presets die Aperture steeds kwijt is…
  Ik gebruik voornamelijk de metadatadat zal in iedergeval in Yosemite gewoon blijven werken jeej alleen… wel een probleem is dus dit soort bugs die ik kwijt raak en gewoon de goede manier van archiveren. Dit heb ik niet terug gezien in de demo van de foto’s app.
  Sowieso ziet het er niet zo geavanceerd uit… gewoon basics net als in iPhoto.
  Daarnaast alle bewerking in Aperture zijn no destructive dit krijg je nooit goed in Lightroom….

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Gelul, LR werkt ook met metadata en non-destructief. Eerst opzoeken voordat je onzin verkoopt.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik zat heel erg te wachten op een update van de verouderde iPhoto.
  Cloud-backup was lastig met iPhoto, dat hebben ze opgelost min of meer maar collectie/selectie is een veel groter punt en dat hebben ze volgens mij niet opgelost.

  Hoeveel gebruikers hebben iPhoto-bibliotheken van meer dan 50Gb of soms zelfs 100Gb. Met de kleine SD schijven wil je je foto’s niet meer altijd bij je hebben op je computer.

  Databeheer is in mijn beleving te veel een ondergeschoven kindje bij Apple..

 • Profielfoto
  ajschot

  @MouseMighty, ik verkoop geen onzin! Je snapt het niet of wil het niet snappen.
  Ik schreef niet dat Metadata niet bestaat in LR, nog dat het bewerken niet non-destructive is!
  Ik vind de metadata van Aperture fijner ik kan sneller iets vinden dan in Lightroom, omdat ik vooral faces gebruik als ik iets zoek.
  Daarnaast gaat het erom dat alle metadata over zetten naar LR niet automatisch kan, update van Aperture zou dit automatisch moeten gaan.
  Qua foto bewerking switchen naar LR betekend al mijn bewerkingen kwijt, want ik moet mijn foto’s of 1 ruw exporteren en opnieuw bewerken in LR of 2 mijn bewerkte versie exporteren waarna ik niet makkelijk bepaalde bewerkingen kan aanpassen of helemaal terug kan.