Apple schikt in e-books zaak

4 reacties

Hoewel Apple vooral in het nieuws is met patentzaken, liep er sinds vorig jaar ook een andere zaak tegen de iPhone-maker. Apple zou samen met 5 uitgevers afspraken hebben gemaakt die prijzen van e-books opdrijven en werd hiervoor aangeklaagd in de VS.

Inmiddels is bekend geworden dat Apple een schikking heeft getroffen, daarmee is de zaak nu afgesloten. Wat de details en voorwaarden van deze schikking zijn is niet bekend. Waarschijnlijk was schikken de goedkoopste en snelste oplossing voor het bedrijf uit Cupertino.

Apple werd beschuldigd van kartelvorming in de markt voor e-books die via de iBooks Store te koop zijn op iPhone en iPad. De iPhone-maker werd ervan beschuldigd afspraken met uitgevers te maken over de prijs. De boeken zouden in de iBooks Store het goedkoopst moeten zijn, hierdoor waren uitgevers genoodzaakt de prijzen bij onder andere Amazon verhogen.

Bij een schikking wordt er geen formeel oordeel geveld door de jury. Als Apple schuldig bevonden zou worden, hing het bedrijf een geëiste schadevergoeding van totaal 840 miljoen dollar boven het hoofd.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  ro_me

  Snelste en goedkoopste oplossing, maar ook die met de minste media aandacht. Als Apple hiet geprobeerd heeft hun gebruikers te naaien, moet dit natuurlijk zo stil mogelijk gehouden worden!
  Nu zullen we het nooit weten!

 • Profielfoto
  Buzz

  ro_me: Wat Apple precies gedaan heeft in deze zaak is aan het begin al uitgebreid onderzocht, beschreven en besproken. Dat is allemaal op te zoeken, en iedereen kan zich daar haar eigen oordeel over vormen. Volgens mij is er niks geheimzinnigs.

 • Profielfoto
  draugminaion

  De zaak is niet afgesloten, er komt nog een hoger beroep.
  Er is afgesproken dat (en hoeveel) Apple gaat betalen als Apple het beroep verliest.

 • Profielfoto
  draugminaion

  De schikking is dus voor een andere rechtszaak. Deze was aangespannen door mensen die geld roken nadat Apple de ebooks zaak verloor.