Apple en Microsoft strijden samen tegen Amerikaanse datahonger

3 reacties

Als een Amerikaans bedrijf data opslaat in Europa, kan de Amerikaanse overheid nog steeds deze data opeisen. Microsoft is het daar niet mee eens en spande een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse overheid, maar het bedrijf uit Redmond verloor deze.

De redenering van Microsoft is simpel: De Amerikaanse overheid mag niet zomaar huiszoekingen in andere landen of continenten doen, data zou op dezelfde manier behandeld moeten worden. Ook Apple deelt deze opvatting en schiet samen met Cisco te hulp. De twee bedrijven hebben bezwaar gemaakt tegen de beslissing, zo ontdekte Techcrunch.

Eerder kreeg Microsoft al bijval van Amerikaanse telecomproviders Verizon en AT&T. Het is niet de eerste keer dat techgiganten zich samen inzetten voor de privacy van hun klanten, vorig jaar riepen de bedrijven al op tot meer transparatie bij inlichtingendienst NSA.

Veel aanbieders van clouddiensten slaan data op verschillende continenten op. Vaak vinden klanten het een prettig idee dat data in Europa opgeslagen staat en niet onder Amerikaanse wetgeving valt. Toch rijkt de macht van de Amerikaanse overheid momenteel over landsgrenzen heen. Geen toegang voor de VS is ook een belangrijk verkoopargument.

Apple communiceert zelf niet actief over de fysieke opslagplaats van de data in iCloud. Algemeen wordt aangenomen dat deze grotendeels in eigen datacentra in de VS staat. Of Microsoft en Apple de zaak nu winnen of niet, de meeste data in iCloud blijft onder Amerikaanse wetgeving vallen.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  klonic

  Goed dat deze prachtbedrijven de handen ineenslaan.

 • Profielfoto
  csteelooper

  heheh… Om ze nou prachtbedrijven te noemen gaat me ietwat ver… Maar ik ben het er wel mee eens dat de Amerikaanse overheid eens, net als andere overheden in de wereld, weet waar de grenzen van het eigen land liggen. Ik weet zeker dat de Amerikanen het niet zomaar toestaan als de Nederlandse regering daar gaat snuffelen, dus dat zou andersom evenzeer moeten gelden. Het gekke is, dat doet het ook al. Alleen houdt de Amerikaanse overheid er zich niet aan… Arrogant bastards…!

 • Profielfoto
  donut

  Deze bedrijven willen jouw data voor commerciële doeleinden en zijn bang dat hun marketing plan door de overheid wordt benadeeld…
  Niets nobels; het gaat zoals vaak simpel om geld.
  Over tranparantie gesproken; hoe maken deze bedrijven hun data opslag commercieel- is dat al eens bekend gemaakt?