Android-eindbaas: iOS is als een Mercedes van $100K

32 reacties

Tim Cook kon het tijdens WWDC 2014 niet laten om Android te bashen. Hij vergeleek het besturingssysteem van Google met een “toxic hellstew of vulnerabilities” en omschreef de vele Android-versies als ‘antiek’. Dat vraagt natuurlijk om een reactie van Google.

Die reactie kwam vandaag in een interview met Bloomberg. Android-voorman Sundar Pichai had alle gelegenheid om terug te bijten, maar besloot het toch met de mantel der liefde te bedekken. Hij vergelijkt iOS met een Mercedes van $100.000, terwijl Android de rammelbak voor het volk is.

Apple opereert volgens de Android-voorman alleen in het premium segment, terwijl Android de hele markt bedient. Het grote beveiligingsrisico wat kleeft aan Google’s besturingssysteem wijdt Pichai aan de populariteit. Het succes van Android zou simpelweg hackers aantrekken. Volgens de Android eindbaas is zin systeem van begin af aan ontworpen om erg veilig te zijn. Beveiligingsrisico’s en malware worden erg serieus genomen.

Over de Keynote tijdens de WWDC wil Pichai nog even kwijt dat Apple geweldige aankondigingen hebben gedaan. Echter waren daar wel een aantal dingen bij die al 4 tot 5 jaar in Android zitten. Als voorbeelden noemt hij onder andere de interactieve notificaties en widgets.

Apple announced lots of great things in their keynote. They also announced things we have done in Android four or five years ago, [such as] third party keyboards, richer notifications, and widgets. These all happened in Android such a long time ago. If you step back and take a holistic look, I think any reasonable person would say Android is innovating at a pretty fast pace and getting it to users.

Ondanks een paar sneren waarin hij tegelijkertijd Apple complimenten geeft, krijgt Pichai het niet voor elkaar de nadelen van Android te weerleggen. Hoewel er veel aandacht voor beveiliging en het tegengaan van malware is, liegen de cijfers er niet om. Wat vind jij van de uitspraken door hoofd Android, Sundar Pichai?

android_malware

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Raymon Mens

  KnuffelIndiër kan ook niet boos worden.

 • Profielfoto
  mymac

  “The best or nothing” hè!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik ben helemaal eens met deze man. iPhone met iOS is de Mercedes: je betaalt er flink voor, maar dan heb je ook grote betrouwbaarheid en kwaliteit. Ik moet er wel om lachen dat hij Android de ‘rammelbak voor het volk’ noemt. Hij heeft in elk geval een stuk meer gevoel voor humor dan Tim Cook! En is sportief genoeg om Apple complimenten te geven.

  Ik vraag me wel af waarmee je dan de topmodellen van bijv Samsung moet vergelijken, zoals de S5, die net zo duur is als de iPhone 5S. Misschien is dat dan een mooie grote Toyota of Nissan? Groot, glimmend en van alle gemakken voorzien?

  Wat betreft een aantal ‘vernieuwingen’ in iOS 8 die Android al jaren heeft, heeft hij helemaal gelijk. Apple loopt niet op alle fronten voorop.

 • Profielfoto
  ST

  @Raymon

  KnuffelIndiër kan ook niet boos worden.

  Nou, dat siert hem dan.

  Verder denk ik niet dat het door de populariteit van Androïd komt dat er zoveel malware voor bestaat. Het hacken van Unix/Linux systemen wordt nog steeds als de heilige graal gezien. Ook met maar een marktaandeel van slechts 10%

 • Profielfoto
  michiel112

  Tim Cook kon het tijdens WWDC 2014 niet laten om Android te bashen. Hij noemde het besturingssysteem van Google een “toxic hell stew of vulnerabilities”

  Hij citeerde iemand, noemde het niet zelf zo.

  Ps: Hellstew*

 • Profielfoto
  koen

  Android-voorman Sundar Pichai had alle gelegenheid om terug te bijten

  Schijnt nogal hip te zijn, dat bijten.:nerd:

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Ik vraag me wel af waarmee je dan de topmodellen van bijv Samsung moet vergelijken … … een mooie grote Toyota of Nissan?….

  .
  Meer een BYD M6. Groot, volgepropt met alle rommel die er in kan, maar nog steeds rammelend en onbetrouwbaar.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Android-baas reageert simpelweg een stuk professioneler en volwassener. Cook komt niet verder dan bashen.

 • Profielfoto
  essiw

  Vind dit inderdaad een volwassen reactie, niks mis mee.

 • Profielfoto
  klonic

  Ik denk dat de vergelijking klopt. Apple is een beetje het Mercedes waar de markt gedomineerd wordt door VW en Ford, goede autos maar geen Mercedes. Rammelbak vind ik overigens iets te negatief. Overigens kan je je vraagtekens zetten bij of Mercedes echt zo goed is. Eerder had ik Toyota geschreven voor Android maar ik bedacht me dat een Toyota wel wat betrouwbaarder is. Maar goed we weten wat er bedoeld wordt.

  Wat niet kopt is dat er zoveel veiligheids-issues zijn door de populariteit. Toen iOS populairder was dan Android, was iOS nog altijd een rete veilig OS. De competitie moet er gewoon eerlijk over zijn, dat OSX/iOS werkelijk veiligere systemen zijn dan Windows/Android en dat zal misschien deels het marktaandeel te maken hebben, waarom 30 mensen raken als je er ook 70 kan raken? Maar zoals gezegt, toen het marktaandeel van iOS groter was dan dat van Android was iOS ook veiliger dan Android. Dus er speelt een veel invloedrijkere factor mee.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Haha… Lullig voor Tim Cook zo’n geweldige reactie. Nu komt Tim er af een klein kind zonder zelfkritiek en humor.

 • Profielfoto
  bestbier

  Vergeleken worden met de beste auto ter wereld?
  Da’s niet echt een belediging! Haha

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @klonic: meer dan 70% van alle android toestellen zijn geroot-kit. Dat is een ongeveer hetzelfde dan een gejailbreakte iPhone. Ook toen iOS populair was een jailbreak je iPhone open stellen aan de wereld. Iedereen wist dat het wachtwoord voor de root gebruiker ‘alpine’ was in iOS. Niet alleen de markt maar het gebruik van iOS is heel anders dan van android.

 • Profielfoto
  Richard from Rotterdam

  Rammelbak voor Mercedes? Ik weet wel waar ik voor kies…:)

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik moet er wel om lachen dat hij Android de ‘rammelbak voor het volk’ noemt.

  Je moet de stukjes die hier worden geschreven altijd met een flinke korrel zout nemen, want nergens in het artikel wordt deze uitspraak gedaan. Dit waren de letterlijke woorden van Sundar Pichai:

  Tim Cook said Android is a “toxic hell stew of vulnerabilities.” Care to respond?

  You have to be careful when you make a $100,000 Mercedes car not to look at the rest of automotive industry and make comments on it. … We serve the entire breadth of the market, globally across all form factors, et cetera.

 • Profielfoto
  Qapla

  Ik hoop dat Apple niet word zoals Microsoft onder leiding van Steve Ballmer die het ook nooit kon laten om Apple slecht te maken zonder echte argumenten. Ik vind zo een gedrag erg zwak overkomen.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik vraag me wel af waarmee je dan de topmodellen van bijv Samsung moet vergelijken, zoals de S5, ….. Misschien is dat dan een mooie grote Toyota of Nissan? Groot, glimmend en van alle gemakken voorzien?

  Ja, zeker een ATV. Als je per ongeluk met een wiel door het straatplantsoen rijdt zit je al bijna vast in de modder.
  Noemt zich dan een All Terrain Vehicle.:lol: In ieder geval groot in brandstofverbruik.

  Offtopic, maar kon het niet laten.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Ja, die opmerkingen van Tim Cook vond ik toen ook echt zwaar ondermaats en treurig:sad:

  Ik ben benieuwd of de Apple marketing en communicatie afdeling hier een beetje van koers gaat veranderen.ik hoop het wel.

 • Profielfoto
  knekkie

  Het siert je pas wanneer je uit gaat van je eigen kracht.

 • Profielfoto
  rorooke

  en ik die dacht dat eindbazen alleen in de Super Mario-wereld bestaan.

 • Profielfoto
  polansky

  “iOS is als een Mercedes van $100K”

  Dat is geen kritiek, dat is een compliment!

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Haha… Lullig voor Tim Cook zo’n geweldige reactie. Nu komt Tim er af een klein kind zonder zelfkritiek en humor.

  Waarmee ook het einde van het tijdperk Cook wel eens ingeleid zou kunnen worden.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  en ik die dacht dat eindbazen alleen in de Super Mario-wereld bestaan.

  En in Maarten Toonders Heer Bommel en de Bovenbazen.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Sinds vorige week een rammelbak ipv een mercedes. Niet alleen rijdt ie sneller, mijn rammelbak, hij is robuuster, degelijker en bovenal toegankelijker.

 • Profielfoto
  seek

  Steve reed in een Mercedes en was onder de indruk van Duitse techniek.

  Ik vind een iPhone echter qua design/stijl beter passen bij Audi (of BMW), om het even bij Duitse merken te houden. Mercedes past meer bij de lederen/oubollige Samsung achterkantjes. Bewijst mij weer dat Google een vreemde kijk heeft op design; hetgeen ook werd bevestigd door de Material Design bagger van gisteren.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Dit laat zien dat Cook een voorschutteling is. Volgens mij was het enigste wat Cook bijdroeg aan de WWDC keynote dit jaar concurrenten bashen op een kinderachtige manier met “statistieken”.

 • Profielfoto
  sciletto

  Grappig om al die reacties te lezen. Het geeft weer hoeveel fandroids er op een Apple forum zitten. Is iedereen vergeten wat voor een kinderachtige reclame’s android, samsung en windows maakt over Apple? Daar haalt Tim het lang niet bij.

  Ik vond het bashen heerlijk want hij noemt enkel de feitjes op. Als je een iPhone en een Android naast elkaar houd dan worden de woorden goed en slecht vertaald naar beeld.

 • Profielfoto
  Qapla

  @sciletto Dat is waar samsung doet dat ook, alleen heeft dit niets te maken met de CEO van Google.
  Samsung is niet Google.

 • Profielfoto
  Alano

  @seek hoooo, Material Design bagger? Ik weet niet of je de design principles helemaal hebt gelezen, maar ik heb zelden zo’n goed onderbouwde “style guide” (als je het al zo mag noemen, want het is veel meer dan dat) gelezen.

  Overigens vind ik het design ook gewoon mooier en gebalanceerder dan iOS 7, waarin Apple een beetje is doorgeslagen in het minimalistisch maken van de UI. Dat is natuurlijk vloeken in de kerk hier tussen de Apple fanboys

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Android moet developers veel minder ruimte geven in het design. Veel Android apps staan haaks op elke design principes. Het gesloten systeem plus de accreditatie heeft in elk geval gezorgd voor eenduidige apps, qua interface en onder de motorkap bij iOS.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Seek: Ik vind Audi ook meestal ook beter in design dan Mercedes. Gaat meer de kant uit van Porsche etc. Er zijn lelijke modellen van Mercedes, maar er zijn ook bijzonder mooie en snelle sportwagens van Mercedes met een prima design die je zéker niet oubollig kunt noemen en waar ik graag in zou willen rijden….en waar de iPhone 6 prima bij zou passen;-)

 • Profielfoto
  Peter Villevoye

  Apple faalt magistraal op diverse fronten, vergeleken Android. En dat is vooral te wijten aan de superioriteit van Google op het gebied van Search, Maps, Spraakherkenning en alles wat daarmee te maken heeft.

  Apple heeft al meermalen haar Siri, Kaarten en zoekfuncties aangepast, verbeterd en weer omgegooid, maar haalt het nooit bij de macht en kracht van Google – en dus indirect Android.

  Voor de rest kan een mens heus wel omgaan en gelukkig leven met Android. Als een iPhone- of iPad-gebruiker zijn/haar zelfde gedrag t.a.v. Apple-hardware en -software zou kunnen aanhouden voor Android, dan had men waarschijnlijk een behoorlijk goeie en ook veilige Android met het allernieuwste systeem. Alleen gedragen ‘gewone’ Android-kopers en -gebruikers zich minder alert, waardoor ze cheapy modellen hebben, met achterhaalde systemen en het bovendien niet zo nauw nemen met veiligheid en updates…