Alternatieve toetsenborden voor iOS 8 volop in ontwikkeling

23 reacties

Met de komst van iOS 8 wordt het besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod een stukje opener. Een van de nieuwe functies die Apple afgelopen maandag tijdens WWDC 2014 aankondigde is ondersteuning voor alternatieve toetsenborden.

Inmiddels hebben diverse makers van alternatieve toetsenborden laten weten bezig te zijn met een toetsenbord voor iOS 8. Onder andere Swype, Fleksy en SwiftKey hebben een iOS 8-toetsenbord in ontwikkeling. Wat maakt deze alternatieve klavieren uniek? OMT neemt Swype, SwiftKey en Fleksy onder de loep.

Swype: Vegen in plaats van tikken
Sneller woorden maken door te vegen, oftewel Swypen, in plaats van te typen. Dat is wat de belofte van Swype is. Naast de mogelijkheid tot woorden bij elkaar vegen, bevat Swype nog enkele andere handige functies. Zo is er ondersteuning voor autocorrect in twee talen, kan het formaat van de letters aangepast worden en is Swype volledig in het Nederlands beschikbaar.

> Meer informatie op Swype.com

Fleksy: Snel en stijlvol
Wat meteen opvalt aan Fleksy is dat het zich aan kan passen aan de kleuren van de iPhone. Op een groene iPhone 5c toont Fleksy een groen toetsenbord. Verder gaat het vooral om snelheid, perfecte autocorrectie en typen zonder dat het toetsenbord in beeld is. Het wereldrecord snel typen op een smartphone is met behulp van Fleksy gevestigd. Helaas niet in het Nederlands verkrijgbaar.

> Meer informatie en aanmelden voor de iOS 8 beta via Fleksy.com

Swiftkey: Alles in één, behalve het stijlvolle
Swiftkey bevat ongeveer alles wat Swype en Fleksy ook hebben, maar ziet er op Android niet zo stijlvol uit. Het toetsenbord werkt met zowel Swype-achtige bewegingen als woordvoorspellingen. De verschillende thema’s in de Android-versie zijn niet bijzonder stijlvol. Wel ondersteunt Swiftkey Nederlands en bevat het een handige functie die vergeten spaties alsnog invoegt.

> Meer informatie en aanmelden voor de iOS 8 beta via Swiftkey.net

Verbeteringen iOS 7 > iOS 8
Of alternatieve toetsenborden wel echt nodig zijn is een persoonlijke keuze. Apple heeft zijn best gedaan om het toetsenbord in iOS 8 verder te verbeteren. Zo is er nu QuickType, een technologie die woorden voorspelt aan de hand van de context van het gesprek. Vraagt iemand je of je vanavond thuis of weg bent, dan zullen de eerste twee woordsuggesties ‘thuis’ en ‘weg’ zijn. Helaas is QuickType (nog) niet in het Nederlands beschikbaar.

Schermafbeelding 2014-06-05 om 15.49.41
QuickType brengt slimme woordvoorspellingen naar iOS.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  stylodev

  ze hebben nog steeds niet de shift-toets gefixed in iOS 8 :'(

 • Profielfoto
  knekkie

  Kunnen deze plugin keyboards ook je credidcard & login gegevens uitlezen?

 • Profielfoto
  Arthur345

  ze hebben nog steeds niet de shift-toets gefixed in iOS 8 :\'(

  Mijn God het is een beta ffs

 • Profielfoto
  H.deweg

  Swiftkey niet stijlvol??
  Dat is dan wel heel erg jouw mening dude.
  Ik vind het veel mooier dan mijn Apple toetsenbordje.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Welkom in iOS8, Instabiliteit !

 • Profielfoto
  stylodev

  ze hebben nog steeds niet de shift-toets gefixed in iOS 8 :\\\'(

  Mijn God het is een beta ffs

  Sinds iOS 7.1 vind ik de shift key zeer verwarrend, en ik denk dat ze dit ook niet gaan veranderen op weg naar de iOS 8 GM (mijn voorspelling)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik wordt al maanden helemaal gek van die shift-toets inderdaad.
  Ik kan maar niet duidelijk krijgen wanneer ik hem nu heb ingedrukt, of wanneer niet.
  Fokking irritant.:)

 • Profielfoto
  knekkie

  Dat shift toets probleem zou Apple simpel op linnenkasten door de letters op het Keyboard niet standaard in KAPITALEN te laten zien.

  Na het indrukken van shift pas kapitalen tonen is als een stuk duidelijker.

  Nu is het zo dat je kleine letters typt wanneer de shift NIET zwart is. Best gemakkelijk te onthouden. Maar logisch is anders.

 • Profielfoto
  koen

  Sinds iOS 7.1 vind ik de shift key zeer verwarrend, en ik denk dat ze dit ook niet gaan veranderen op weg naar de iOS 8 GM (mijn voorspelling)

  Heb je al feedback gestuurd naar Apple? Klagen op OMT heeft weinig zin.

 • Profielfoto
  steveb

  @knekkie
  dat zou een heel goede test zijn voor sandboxing

  @THX-1138
  daarom is het ook een beta.

 • Profielfoto
  Zakske

  Welkom in iOS8, Instabiliteit !

  Onzin. Ik gebruik al meer dan een half jaar Swype + Dragon, en dat is echt super stabiel. Bijkomend voordeel is dat je snel en probleemloos intelligentere berichten kunt sturen, dus niet enkel “ok, zie je zo.” Dragon is trouwens een onderdeel van Nuance Communications, en dat is dan weer de drijvende kracht achter Siri.

 • Profielfoto
  Dashter

  Swiftkey niet stijlvol??
  Dat is dan wel heel erg jouw mening dude.
  Ik vind het veel mooier dan mijn Apple toetsenbordje.

  ‘Stijlvol’ en ‘mooi’ zijn dan ook twee compleet verschillende dingen;)

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Beste online keyboard vind je op Blackberry 10.
  Snel, accuraat, intuïtief en intelligent:

  https://www.youtube.com/watch?v=s6iNAeXson8

 • Profielfoto
  leavestone

  Shift toets probleem is dat het voorheen precies andersom was donker voor normaal licht voor cabs en ze dit omgedraaid hebben in iOS 7.1

  Ik denk dat dit geintje ook de limit was voor de interface verantwoordelijke en dat hij daarom ook is vertrokken.

  vind Überhaupt dat er heel veel persoonlijke inconsistentie en derhalve ook bugjes zijn ontstaan sins Steve over de eeuwige jachtvelden draaft.

  @Koen Feedback naar Apple denk je dat ook maar enigszins helpt? Ik stuur partijen Crash reports met comments e.d. denk je dat je daar ooit wat van hoort? echt niet.

 • Profielfoto
  koen

  Als niemand feedback stuurt gebeurt er helemaal niets.

 • Profielfoto
  Munnichs

  Fleksy is er gewoon in het Nederlands hoor!

 • Profielfoto
  stylodev

  Kan niet wachten om de Fleksy beta voor iOS 8 uit te proberen!

 • Profielfoto
  MvdM

  Een toetsenbord met cursortoetsen zou handig zijn. Het is nu altijd zo’n gepiel en gemik om een woord te corrigeren.

 • Profielfoto
  aukem

  flesky lijkt me wel fijn:D

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @MvdM ik vind zelf het vergrootglas in 9 van de 10 gevallen goed werken.soms, mede door omstandigheden zoals waar de tekst staat, gaat het wat moeizamer;!

  Ik heb het idee dat Apple zelf cursortoetsen niet bij een touch-concept vinden horen. Dat ze het een hybride- oplossing vinden en dat wanneer de touch-oplossing niet goed functioneert je op dat vlak een oplossing moet vinden en niet een oplossing vanuit een niet-touch omgeving moet invoegen. Maar goed, dat is slechts mijn idee.

  Ik weet niet of ik graag pijltjes-toetsen zou willen. Ze nemen veel ruimte in, het gaat dan wel om 4 toetsen, en ik zal ze relatief gezien weinig gebruiken vrees ik.

 • Profielfoto
  computer space

  Pijltjestoetsen is een must. Net als delete (omgekeerde backspace). Doe maar iets dat volledig te customizen is. Liever ook bijvoorbeeld : / en @ op de hoofdplank dan x y en q.

 • Profielfoto
  wouwout

  “Helaas is QuickType (nog) niet in het Nederlands beschikbaar.”

  Daarom is Swiftkey de beste oplossing. Swiftkey heeft een Nederlandse database, leert daarnaast van je mail/twitter/facebook (als je daar toestemming voor geeft) en leert continu welke woorden elkaar opvolgen in jouw taalgebruik. Werkt fantastisch.

  Waarom Rayon dan tweemaal in 5 zinnen moet zeggen dat het niet stijlvol is, zonder de essentie van Swiftkey te noemen? Als op OMT iets als een gevaar wordt gezien voor de hegemonie van Apple dan worden er altijd kul argumenten bijgehaald.

 • Profielfoto
  H.deweg

  @Dashter
  Dat valt wel mee hoor, beide zijn een subjectieve kwalificering. Dat mag je best in een journalistiek stukje zetten, maar dan behoor je te schrijven “ik vind” en niet “het is”.