Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 juni 2014

Activation Lock iPhone dringt diefstal terug

Sinds de release van iOS 7 is iedere iPhone en iPad voorzien van activeringsvergrendeling, een soort killswitch voor als de iPhone gestolen is. Alleen door het juiste iCloud-wachtwoord in te voeren kan de telefoon naar fabrieksinstellingen gezet worden.

Hiermee wil Apple het aantal iPhone-gerelateerde diefstallen terugdringen. De maatregelen lijken te werken. In een gesprek met Techcrunch meldt de procureur-generaal van New York dat er sinds de introductie van de activeringsvergrendeling zowel in New York, Londen als San Francisco aanzienlijk minder iPhones gestolen worden.

In San Francisco daalde het aantal iPhone-diefstallen zes maanden na de introductie van activeringsvergrendeling met 38 procent. In diezelfde periode werd ook in Londen een daling van 24 procent waargenomen. De situatie in Nederland is onbekend. Navraag bij zowel de landelijke politie als regionale eenheden leert dat er ├╝berhaupt geen cijfers bijgehouden worden over het aantal gestolen smartphones.

Activation Lock, of in het Nederlands activeringsvergrendeling is geen harde kill switch die niet meer ongedaan te maken is, maar werkt op basis van iCloud en Apple ID. Voordat een iPhone gewist kan worden, moet het wachtwoord van het Apple ID ingevoerd worden. Daarnaast is door middel van Find My iPhone in iCloud een zogenaamde ‘gesloten modus’ te activeren. Dit maakt de telefoon onbruikbaar en onmogelijk door te verkopen.

Vorig jaar voerden smartphonefabrikanten overleg over het inbouwen van een universele kill switch. Voorlopig zijn hier nog geen concrete afspraken over, maar de methode van Apple werpt zijn vruchten al af.

Reageer op artikel:
Activation Lock iPhone dringt diefstal terug
Sluiten