Activation Lock iPhone dringt diefstal terug

14 reacties

Sinds de release van iOS 7 is iedere iPhone en iPad voorzien van activeringsvergrendeling, een soort killswitch voor als de iPhone gestolen is. Alleen door het juiste iCloud-wachtwoord in te voeren kan de telefoon naar fabrieksinstellingen gezet worden.

Hiermee wil Apple het aantal iPhone-gerelateerde diefstallen terugdringen. De maatregelen lijken te werken. In een gesprek met Techcrunch meldt de procureur-generaal van New York dat er sinds de introductie van de activeringsvergrendeling zowel in New York, Londen als San Francisco aanzienlijk minder iPhones gestolen worden.

In San Francisco daalde het aantal iPhone-diefstallen zes maanden na de introductie van activeringsvergrendeling met 38 procent. In diezelfde periode werd ook in Londen een daling van 24 procent waargenomen. De situatie in Nederland is onbekend. Navraag bij zowel de landelijke politie als regionale eenheden leert dat er überhaupt geen cijfers bijgehouden worden over het aantal gestolen smartphones.

Activation Lock, of in het Nederlands activeringsvergrendeling is geen harde kill switch die niet meer ongedaan te maken is, maar werkt op basis van iCloud en Apple ID. Voordat een iPhone gewist kan worden, moet het wachtwoord van het Apple ID ingevoerd worden. Daarnaast is door middel van Find My iPhone in iCloud een zogenaamde ‘gesloten modus’ te activeren. Dit maakt de telefoon onbruikbaar en onmogelijk door te verkopen.

Vorig jaar voerden smartphonefabrikanten overleg over het inbouwen van een universele kill switch. Voorlopig zijn hier nog geen concrete afspraken over, maar de methode van Apple werpt zijn vruchten al af.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Tuvok

  De gretige handjes afhakken van al die dieven helpt ook. Blijf van andermans spullen af! Maar, goed om te horen dat de activation lock succes oplevert.

 • Profielfoto
  Kuperke

  Sjonge jonge wat een ongenuanceerde uitspraak ” handjes afhakken”
  Zo ken ik er ook wel een. ” koop dan geen iPhone !”

 • Profielfoto
  Tuvok

  Oh, weet je we geven ze allemaal een iPhone cadeau, dan hoeven ze het niet te stelen. Maakt niet uit wat voor telefoon het is, op deze site de iPhone op andere sites andere merken en type. Gaat er om dat mensen van elkaars spullen af blijven.

 • Profielfoto
  Bas_H_Design

  +1

 • Profielfoto
  Edwin

  Van de week opnieuw een iPhone gestolen op het bedrijf. Werknemer ging binnen 10 minuten “Zoek mijn iPhone” inschakelen om deze te traceren… helaas iPhone was al uitgezet. Conclusie, iPhone zou zonder code niet uitgezet moeten kunnen worden!

 • Profielfoto
  dkoel

  @Biker In het geval van een hangende iPhone, vind ik het nog wel eens handig… Ze zouden ook na een herstelinstallatie “Find My Phone” standaard op het oude AppleID aan kunnen zetten. Uiteindelijk zouden ze het ding toch weer aan moeten zetten…

 • Profielfoto
  Obliviant

  zolang als “Find my Phone” aan staat kun je geen herstel installatie doen.. deze moet je eerst uit zetten (met je iCloud wachtwoord), ook als je dit via iTunes doet of met een geforceerde update.. het wachten is dus tot de telefoon weer aangezet wordt

  Dat de politie geen data kan geven is flauwekul, het moet toch zeker in het proces verbaal staan vanwege de verzekering.. laat wel zien hoe belabberd ons juridisch systeem werkt als je niet eens een search zou kunnen doen in die verbalen

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Handen afhakken en ook van snelheidsovertreders de voeten afhakken! Dronken achter het stuur? Slokdarm laten verwijderen! Zwartrijden? Voor de trein ermee! Velaaringontduiking? Drie jaar lang al je inkomen inleveren!

  Gelukkig is ons juridisch systeem wat genuanceerder… Overigens heeft het al dan niet bijhouden van statistieken van merken smartphones die gestolen worden weinig te maken met de werrking van het juridische systeem. Zo heb ik ook geen statistieken over hoeveel melk ik heb gedronken in de afgelopen tien jaar. Toch functioneer ik prima.

  Het merk zit blijkbaar niet in een zoekbaar veld en toen OMT belde hadden ze geen gegevens paraat. Kan me ook voorstellen dat ze belangrijkere zaken hebben om te onderzoeken.

 • Profielfoto
  Jdouden

  Mijn 5s is vorige week gestolen. Stond binnen 1 minuut uit. Zou mooi zijn als dat niet meer mogelijk was zonder hem bijvoorbeeld aangesloten te hebben op een lightning kabel.
  Via Human heb ik nog net kunnen zien dat ze de hoek om zijn gelopen. Nu wordt hij waarschijnlijk in reserve onderdelen verkocht.

 • Profielfoto
  Niels

  Mooie statistiek. Maar de vraag is of smartphone diefstallen van andere merken gelijk of gestegen zijn. Dan weet je of de iPhone zich anders afsteekt tegen de trend en of de activation Lock écht succesvol is en reden van daling.:)

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Nog zo’n achterhaalde ‘feature’ van Appie. IPhone is net zo makelijk te kraken als een VW Golf

 • Profielfoto
  sciletto

  Nog zo\’n achterhaalde \’feature\’ van Appie. IPhone is net zo makelijk te kraken als een VW Golf

  Yeah right, daarom kan je hem ook niet kraken. Als je op je iPhone ”zoek mijn iPhone” activeert en je verliest hem of hij wordt gestolen, dan is er geen mogelijkheid om hem te kraken.

  Als je op iCloud.com inlogt en de sloeber heeft hem uitgezet, dan kan je via verloren modus een bericht krijgen wanneer hij aangezet wordt. Wis de iPhone voor de zekerheid op afstand en diegene kan er niks meer mee.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Via Human heb ik nog net kunnen zien dat ze de hoek om zijn gelopen. Nu wordt hij waarschijnlijk in reserve onderdelen verkocht.

  Leuke suggestie, maar de lock zit op het logic board. Het enige wat je daar vanaf kan halen is de batterij en het scherm. Eventueel de case.
  Die onderdelen zijn voor zo relatief weinig geld los te koop dat het echt niet rendabel is (je maakt er geen winst op) om ze te demonteren (grote kans op beschadiging) en los aan te bieden. Logic board heeft 90% van de waarde van het hele ding.

 • Profielfoto
  McPherson

  Kraken blijft lastig maar niet onmogelijk. Zal niet de link zetten van youTube, maar deze Activation Lock is te omzeilen, al is het niet super simpel. Laatst nog gedaan…en nee niet met een gestolen iPhone.