Wordt ARM het nieuwe Intel voor de Mac?

17 reacties

Sinds de introductie van de 64-bit A7-chip in onder andere de iPhone 5s en iPad Air wordt door Apple gesproken over chips die Desktop Class zijn. Hiermee wordt vooral gewezen op de hoge prestaties, maar mogelijk komen de ARM-chips ook naar échte desktops.

De Franse website MacBidouille meldt dat Apple werkt aan Mac-computers die gebaseerd zijn op dualcore en quadcore ARM-chips. De prototypes zouden al erg stabiel werken en onder andere voorzien zijn van een nieuw ontworpen toetsenbord en een groter trackpad. Dit doet denken aan de mogelijk ophanden zijnde Retina MacBook Air.

Het vervangen van de Intel-processors door ARM-varianten heeft een aantal voordelen en nadelen. Apple heeft de afgelopen jaren laten zien dat het uitstekend in staat is om zijn eigen chips te ontwerpen die ook erg vooruitstrevend zijn. De A7-chip was bijvoorbeeld de eerste 64-bit chip voor mobiele apparaten. Door zowel de processor als het besturingssysteem zelf te maken, kan Apple deze perfect op elkaar afstemmen.

Mogelijke nadelen zijn er ook. Alle applicaties die momenteel op OS X draaien, moeten opnieuw gemaakt worden om te werken met de ARM-instructieset die wezenlijk anders is dan die van Intel. Hierdoor kan een Mac die gebaseerd is op bijvoorbeeld een A7- of A8-chip in het begin als een mank apparaat aanvoelen dat weinig applicaties kan draaien.

Geruchten over een switch naar eigen ARM-chips zweven al sinds 2011 boven de markt. Apple zou in die tijd ook Intel onder druk hebben gezet om snel wat te doen aan het hoge energiegebruik van hun chips. Anno 2014 is Intel erin geslaagd energiezuinige chips te maken, zo gaat de MacBook Air ongeveer 12 uur mee op één acculading. Een directe noodzaak voor een overgang van Intel naar ARM is niet aan te wijzen, denk jij dat Apple de switch gaat maken?

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Sjakelien

  Als Apple dit werkelijk zou doen, dan zal dat wel weer op zijn Apples zijn: met een soort van magisch en nauwelijks merkbare overgangsemulatie, zoals dat is gebeurd van Motorola naar PowerPC naar Intel.
  Het is ook een mooie manier om van legacy af te geraken, en, voor de zwartkijkers/complotdenkers DE manier om het Mac-platform eindelijk volledig dicht te timmeren, door alle -noodzakelijk nieuwe- software alleen nog maar via de App Store aan te laten bieden.
  Ik voel een Jailbreak voor de Mac aankomen…

 • Profielfoto
  kx22

  Plezier is voor mij af als ik geen Windows meer kan installeren. Voor veel taken is windows gewoon belangrijker

 • Profielfoto
  Mich

  Op termijn zal Apple de overstap maken. Daar mogen we vrij zeker van zijn.
  Dit is door Tim Cook zelf al aangehaald als ik mij niet vergis. Ofwel alles naar Intel, ofwel alles naar ARM.

  Ik hoop alleen dat ze de fout niet gaan maken om OSX dicht te timmeren zoals hierboven vermeld. Met iOS kon men dit nog maken. Met de Mac zou ik dit persoonlijk echt niet op prijs stellen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben wel benieuwd hoe snel deze desktop class arm processoren zijn. Wie weet doen ze wel dual processor dat ie voor apps die voldoende heb een aan ARM alleen via ARM draaien en dat de Power apps de Intel chipset aanspreken.

  Naadloos

  dat zou wel een schok in de industrie kunnen beteken als Apple het voor mekaar krijgt om zulks waar te maken. Batterijtijden gaan daarmee denk ik nog meer omhoog.

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Dit is dan de eerste stap naar hybride apparaten. En denk ik dat er een systeem komt waarbij of:
  1) OSX variant waar ook iOS applicaties op kunnen draaien
  2) een systeem waar iOS en OSX samen wordt gesmolten
  3) een imac achtig device met touchscreen. Natuurlijk eerst een Macbook Air met een ARM en met grotere touchpad. Maar uiteindelijk een iPad/iMac achtig device.

  Ik weet dat vele hierzo dit onmogelijk achten. Maar dat werd 2 jaar geleden ook gezegd over een grotere iPhone. Ik denk dat Apple ook moet zien dat er vraag is naar een iPad pro met de capaciteit en mogelijkheden van een Mac.

 • Profielfoto
  streeff

  Dat van die hybride apparaten lijkt me het beste argument vóór deze stap. Lijkt een beetje op wat Ubuntu gaat doen.

  Maar als gebruiker zit ik hier niet echt op te wachten. Als dit gebeurt is de kans wel heel groot dat ik naar een ander platform overstap.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Streef Zonde als je daarom het platform zou verlaten. Dat er in macOSX straks (meer) overbodige functionaliteit aanwezig gaat zijn betekent niet dat je die ook allemaal moet gebruiken.

  Lijkt mij niet direct een reden om ober te stappen naar iets anders (tenzij het je dagelijks werk zwaar in de weg zit natuurlijk);)

 • Profielfoto
  Radio

  Het voordeel van een ARM chip is dat ze erg energiezuinig zijn. Het nadeel is dat ze minder krachtig zijn. Ik denk persoonlijk dat de nieuwe A8 chip net zo krachtig is als een I5 chip. Of gaat het toch om een aangepaste A7 chip met meer cores? Het gerucht laat dit in het midden. Persoonlijk denk ik dat Apple een chip heeft ontwikkelt die net zo veel kracht levert als een I5 chip. Voordeel voor Apple zou zijn dat ze het in het in eigen beheer (uitgevoerd door TSMC) in samenwerking met Swift naar eigen wensen en tegen lagere kosten kunnen modelleren. Maar waarom zou Apple dit doen?

  Ik denk dat Apple Mac OS 10.10 en IOS 8 naar elkaar toe laten groeien. Ik ben geen kenner, maar heb wel een aantal vragen. Zou het mogelijk zijn dat een toekomstige Ipad(pro) kan switchen tussen beide besturingssystemen?

  Ik stel mij zo voor dat je een Ipad met 12 inch toetsenbordje kan gebruiken als Macbook. Je zal dan de opvolger van Mavericks kunnen draaien, inclusief touch. Tevens is het mogelijk om het toetsenbordje los te klikken en het apparaat als Ipad te gebruiken, inclusief IOS.

  Er gaan óók geruchten dat iCloud wordt opengesteld, zodat je gemakkelijker in IOS kan snappen tussen apps etc. Dat hangt ook weer samen met het sandboxen van Apps etc. Een stap verder is dat de apps die je op je IOS installeert ook automatisch worden geïnstalleerd / draaien op de opvolger van Mavericks. Wellicht is dat mogelijk als je alles op ARM baseert?

  Ik vrees dat Apple Mac OS X uiteindelijk dicht gaat timmeren. De vraag is of dit een probleem is als je zowel IOS apps als Mac OS X apps naadloos in IOS en Maverics kan draaien op 1 device?

 • Profielfoto
  Nora Nora

  ios en OSX zijn bij mekaar genomen volgens mij qua omvang nog steeds kleiner dan Windows 8, wanneer er voldoende GB in het apparaat zit zou dat best moeten kunnen. Maar dan nog ga ik niet met een 12″ tablet op stap. Ik neem vaak mijn mini alleen mee, wanneer ik weet dat ik geen Mac nodig heb. Moet ik in de toekomst dan telkens zo’n groot ding meenemen?

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Als je zonder snelheidsverlies virtual machines kunt draaien met andere systemen, dan zou het kunnen.
  Maar dan moeten die ARMs wel héél snel worden in het on the fly omzetten van Intel instructie sets naar die van ARM en vice-versa…

  Maar het kan natuurlijk ook voor iets bedoeld zijn dat we nu nog niet kunnen bevroeden… Hoe dan ook; het wordt alleen maar leuker, die toekomst.:-)

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Dat betekend ook gelijk het einde van de OSx86

 • Profielfoto
  Skole

  Ik hoop dat ze dat niet gaan doen. Je moet weer nieuwe software aanschaffen, Windows emulatie werkt niet meer en je ‘oude’ hardware wordt niet meer ondersteund met nieuw OS. Bovendien zijn de Intel processors tot op dit moment krachtiger.

 • Profielfoto
  Ree

  Einde van Windows op je Mac?? Nee, http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_RT
  Windows 8 — KAN — ook op ARM draaien. Ook daar loop je dan tegen de beperkingen aan dat veel software niet voor ARM gecompiled is.
  Dat is echter geen Windows probleem, geen Mac probleem, maar een 3rd-party probleem.

  Einde van OSx86 (Hackintosh)?? Nee, het zal er juist makkelijker op worden; Als OSX op ARM kan draaien, kan het op meer non-Apple devices.

 • Profielfoto
  Ree

  Je moet weer nieuwe software aanschaffen

  omdat? een beetje software leverancier maakt gewoon updates en de geld-wolven verplichten je tot upgrade. Dat is niet anders dan nu. Je HOEFT niet te upgraden, je kunt gewoon je oude hardware blijven gebruiken.

  Windows emulatie werkt niet meer

  Want? Er zijn bergen emulatoren;
  Apple OS8, OS9 op Windows, ooit was er een OS9 op OSX emulator, zelfs antieke systemen als ZX-Spectrum of Commodore64 worden ge-emuleerd.
  intel emuleren op een ARM zal – net als andere emulaties – niet een 100% native speed geven, maar het zal echt wel kunnen.
  Apple kennende zullen ze bij overstap naar ARM de komende 6 versies van het OS multi-CPU zijn totdat alle “oude” hardware end-of-support is. Zo ging dat ook met de overstap van PowerPC naar Intel.

  Bovendien zijn de Intel processors tot op dit moment krachtiger.

  Ik denk dat je prijs/prestatie gewijs beter uit bent met een ARM. Kan zo gauw geen prijs/prestatie vergelijk vinden maar naar mijn weten zijn ARM processoren simpeler en daarmee goedkoper, maar niet minder krachtig…

 • Profielfoto
  knekkie

  Als Apple met deze mogelijkheden iets op de markt zet dat lijkt op het concept van de UBUNTU EDGE dan gaat Apple een heel hoop mensen blij maken.

  Mac OSX op ARM. Met alle bestaande Apps draaien vanaf je iPhone Pro of iPhone 6.

  Lichting connector stuurt een beeldscherm aan en dat scherm is weer je hub om al je rand apparatuur op aan te sluiten voor comfortabel werken. Ben je klaar koppel je device van broekzak formaat los en je kan aan op pad.

  Ik voel de reacties al weer aan komen van ik wil dit niet. En moet ik dan met zulks rond gaan lopen? Je MOET niks natuurlijk. Er zijn alternatieven binnen en buiten Apple (een maand na Apple het heeft aangekondigd heeft samsung vast een counter product voor de halve Prijs)

 • Profielfoto
  computer space

  Einde van Windows op je Mac?? Nee, http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_RT.

  Windows RT is dood.

  Problemen met ARM:
  Intel maakt met IBM gewoon de beste processoren en processortechniek. ARM is de Volkswagen Lupo van het silicium: simpel en doeltreffend, maar vertrouwde techniek. Zuinig valt wel mee: zuinig omdat het simpel is, de componenten van Intel zijn een stuk zuiniger door de modernere techniek. De kleinste ARM processor wordt op 28nm gebakken, Intel is een fabriek aan het maken voor 14nm. Dat is in theorie 4x zo zuinig.

  Probleem met ARM software:
  iOS en Android lopen spaak: tabletteritus is in opkomst: tablet is niet langer in gebruik en leidt een kwijnend bestaan in veel huishoudens. Reden is niet de hardware, maar iOS en Android. Het gesloten systeem breekt na een aantal maanden op. Enige OS-en met langetermijn potentie zijn nog altijd Windows (8.1), OSX en Linux. En die zijn allemaal erg X86 minded.

  Meest succesvolle ARM project is de Raspberry Pi, niet de iPhone.

  Intel doet heel interessante dingen. Zoek eens op de 1037U of J1900 boards. Fanless moederborden met echte desktopkracht en een energieverbruik van bijna niks. AMD’s AM1 is ook tof. Deze techniek komt naar de tablet en gaat deze veel universeler maken. Allemaal X86. ARM-Apple is Exit Apple.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @cc ik merk persoonlijk nog nergens een teken van dat tablets minder gebruikt worden, en dan vooral ios-tablets. In mijn prive omgeving worden ze nog volop gebruikt. Er worden wel minder nieuwe apps gedownload en het gebruik is gestandaardiseerd, maar zeer zeker niet minder. De laptop is wel volledig uit de huiskamer verdwenen overal, zo merk ik. En op mijn werk werken alle mensen met enige aansturende functie met iPads en iPhones rond voor hun mail, agenda en aanverwante zaken. Soms even een grapje tussendoor, en ondertussen is er de mogelijkheid om ook nog echt even te werken mocht het even zo uitkomen en er geen computer bij de hand zijn.

  Nee, een afname van gebruik zie ik niet, wel een minder ‘spannend’ gebruik, maar dat vind ik zelf dan wel weer rustig, niet telkens weer naar die mooie app bij die en die moeten kijken, dit verveelde me vanaf het begin al, net zoals vakantie-dias;!