Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 mei 2014

T-Mobile activeert HD-voice, dat klinkt zo

Wie over een iPhone 5 of nieuwer beschikt en via het netwerk van T-Mobile naar andere iPhone-gebruikers met T-Mobile of KPN belt, zou sinds vandaag zomaar kunnen merken dat de audiokwaliteit van het gesprek aanzienlijk beter is. Dat komt door HD-voice.

T-Mobile is begonnen met het testen van HD-voice. De techniek werkt momenteel alleen op zendmasten die 4G ondersteunen, deze staan vooral in de randstad en Utrecht. Ook KPN heeft HD-voice op zijn netwerk aanstaan, de spraaktechniek werkt ook bij gesprekken tussen deze netwerken. Benieuwd hoe dat klinkt? Verderop in dit artikel een aantal voorbeelden.

HD-voice is een term voor een amr-wb, een compressiemethode voor spraak die meer bandbreedte heeft dan de traditionele telefooncompressie. Het geluid klinkt daarom helderder, voller en is beter verstaanbaar. Toch haalt de kwaliteit van HD-voice het niet bij échte voice over ip-toepassingen als Skype of Apple’s eigen FaceTime Audio.

De bandbreedte van HD-voice is ruim twee keer zo hoog als die van traditionele GSM.

De provider spreekt van een grootschalige test. Hoewel de resultaten nog niet bekend zijn, zegt de provider tegenover Tweakers dat de eerste reacties positief zijn. Later wordt beslist of de spraaktechnologie op alle zendmasten in Nederland geactiveerd wordt. Hieronder drie fragmenten met daarin de verschillen in geluidskwalteit tussen HD-voice en GSM.

iPhone 5s rechtstreeks (origineel)
[jwplayer player=”2″ mediaid=”2688194″]

iPhone 5s GSM-telefoonkwaliteit
[jwplayer player=”2″ mediaid=”2688195″]

iPhone 5s HD-voice
[jwplayer player=”2″ mediaid=”2688193″]

Reageer op artikel:
T-Mobile activeert HD-voice, dat klinkt zo
Sluiten