‘Split-screen en lossless audio in iOS 8’

26 reacties

Het internet staat al vol met mockups van de iPhone 6. Toch is het onwaarschijnlijk dat het toestel onthuld zal worden tijdens de keynote van de WWDC op 2 juni. De kans is groter dat we een voorproefje krijgen van het besturingssysteem waar die volgende iPhone mee geleverd zal worden; iOS 8.

Vandaag deden twee nieuwe geruchten de ronde over iOS 8, waarvan er één vooral voor iPhones en iPods en één voor de iPad lijkt te zijn verzonnen. Het zou in iOS 8 mogelijk worden om muziek te luisteren in hogere kwaliteit én op een groot scherm wordt het misschien mogelijk om meerdere apps naast elkaar te tonen.

split-screen
9to5Mac meldt vandaag dat iOS 8 mogelijk een split-screen-modus zal krijgen. Daarbij is het mogelijk om twee apps naast elkaar open te zetten. Omdat hiervoor ruimte nodig is zal de modus alleen in landscape werken en alleen op de iPad. Dat zeggen bronnen die nauwe banden hebben met het iOS-ontwikkelteam.

Apple zou verder willen gaan dan enkel het tonen van meerdere apps naast elkaar. Het moet ook mogelijk worden om gegevens van de ene naar de andere app over te zetten. Dit gaat verder dan een simpele knip-plak-functie. iOS 8 zou ruimte bieden aan ontwikkelaars om direct gegevens tussen apps te delen. Dat is nu nog niet mogelijk omdat apps in iOS ‘ge-sandboxed’ zijn. Daarbij opereren ze op zichzelf en kunnen ze alleen gegevens buiten de app om benaderen als de gebruiker toestemming geeft of via het web (iCloud).

De mogelijkheid om meerdere apps naast elkaar open te hebben is nu al mogelijk op sommige Android- en Windows-tablets. De functie wordt met name gepromoot als een elementair onderdeel voor het zakelijk gebruik van tablets. Gekoppeld aan het langlopende gerucht dat Apple plannen heeft voor een pro-tablet met een groter scherm, voor zakelijke gebruikers is het niet onwaarschijnlijk dat het split-screengerucht binnenkort waarheid zal blijken te zijn.

audio
De Japanse website Macotakara zegt te weten dat iOS 8 voor het eerst lossless audio zal ondersteunen. Daarmee wordt het mogelijk om 24-bit audio in frequenties boven 48 Khz af te spelen. Nu zal een gemiddelde iPhone-gebruiker weinig hiervan merken, op grotere bestanden na. Voor audiofielen is er echter een wereld van verschil te horen tussen gecomprimeerde AAC- of MP3-bestanden en lossless audio.

Mocht iOS 8 inderdaad lossless-audio gaan ondersteunen, dan geeft dat nieuw leven aan een ander, drie jaar oud gerucht. In 2011 werd gesuggereerd dat Apple van plan was om 24-bit muziek aan te bieden in de iTunes Music Store. Dit nadat in de jaren ervoor al de kwaliteit van de 16-bit tracks verhoogd was van 128 Kb/s naar 256 Kb/s.

Volgens Macotakara zou samen met de ondersteuning voor hoge-kwaliteit audio ook een update van Apple’s in-ear earbuds op het programma staan. Deze zijn voor het laatst vernieuwd in 2008, terwijl de reguliere earbuds een upgrade naar ‘EarPods’ kregen in 2012.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Wow! Als dit waar is zijn dat héle mooie verbeteringen… Bring it on!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik denk niet dat veel mensen er voor voelen nogmaals hun audio-bestanden aan te schaffen t.b.v. lossless audiogenot. En daarnaast: Streaming is op dit moment hot en de muziekindustrie lijkt er ook nog aan te verdienen. Ik begrijp dus niet waar die moeite zouden doen om nu opeens hun muziek lossless aan te gaan bieden.

  Het hele iTunes Match systeem begint ook wat gedateerd op me over te komen. Ik heb en gruwelijke hekel aan die progressbar die ik soms erg lang in beeld zie als ik weer ’s wat muziek in iTunes stop..

 • Profielfoto
  Brainalyser

  Splitscreen zou echt super zijn, er zijn best wat momenten geweest waarop ik dat mistte.

 • Profielfoto
  vanpuffelen

  Wanneer krijgen we multiuser op de gezinspad?

 • Profielfoto
  Jeffry

  De titel klopt niet helemaal en de inhoud van het stuk ook niet. Het gerucht is dat iOS 8 hi-res gaat ondersteunen. Lossless wordt al ondersteund, althans Apple Lossless. Werkt trouwens perfect met de camerakit en met USB op de DAC.

 • Profielfoto
  Radio

  Ik denk dat we een combinatie krijgen van Itunes Match (wat er nu al is) en streaming. Ik stel mij zo voor dat je een abonnement kan nemen op Itunes Match HD. Wat krijg je dan? Je mag dan tot 35.000 nummers vanuit de Itunes bibliotheek toevoegen aan je Itunes-bibliotheek. Die nummers mag je onbeperkt streamen op maximaal 5 Apple apparaten. Uiteraard wordt alles dan gedeeld via iCloud, zoals nu ook al het geval is.

  Het zal mij niet verbazen als dat kan op 24-bit. Op deze manier kan je iets bieden wat Spotify niet kan bieden. Komt bij dat je mensen in het eco-systeem trekt. Het kan immers alleen met Iphone en een Ipad. Even afgezien van een Windows computer natuurlijk.

  Verder denk ik dat Apple idd splitscreen gaat invoeren. Dat is logisch vanuit de gedachte dat Apple in de maag zit met teruglopende Ipad verkopen en de doorontwikkeling naar 13 inch tablets. De volgende stap is dat er een bijzondere pen gaat komen, waarmee je de Ipad kan bedienen. Het interacteren tussen apps en het snappen is nu een zwakte binnen IOS. Bij Windows snappen ze dat veel beter. Ik zie op dat punt veel punten voor verbetering, een spilfunctie past daarbij.

  Verder denk ik óók dat Apple een multiuser functie krijgt in combinatie met de vingerprint. Meerdere mensen die d.m.v. een touch kunnen inloggen op hun eigen Tabletomgeving vanuit één tablet. Handig als je de IPad deelt met het gezin.

  Bovenstaande ontwikkelingen passen óók in reeds bestaande geruchten dat Apple MAC OS X van een grondige update gaat voorzien. Een update waarbij eindelijk een keer de mogelijkheden van iCloud verder worden uitgebreid. Als je dat goed en grondig doet dan zie ik er ook wel van komen dat het mogelijk is om middels je vingerprint in te loggen in je Mac, waarna je eigen iCloud omgeving ziet. Alles in de cloud. Ik denk dat Apple ons op termijn die kant op wil hebben. Uiteraard blijft het mogelijk om dingen lokaal op te slaan.

  Anyway, ik denk dat Apple de aankomende twee jaar veel agressiever gaat innoveren. IOS en MAC OS X gaan eindelijk naar elkaar toe groeien. Beide heel plat, kleurrijk en snel met iCloud als verbindende schakel. Het mag ook wel een keer. Natuurlijk zullen mensen het niet direct omarmen, net als van IOS 6 naar IOS 7. Maar ik denk dat ze in Cupertino heel goed weten welke kant het op moet met Apple.

 • Profielfoto
  Lars34

  Ik hoop dat het gerucht van de splitscreen waar is. Ik zou het wel fijn vinden als ik Star Trek kan kijken naast Reddit.

 • Profielfoto
  Dman

  Nu hopen dat AppleTV ook lossless 24-bit stream gaat gaat ondersteunen…

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  THX: als je kijkt naar het succes van het nog uit te brengen product pono zie je meteen dat er nog steeds veel vraag naar is. Redbook (cd audio) is verouderd en DAC chips zijn verbeterd door de jaren. Alles wordt beter en sneller maar waarom nog steeds de audio kwaliteit van ’82 aanhouden? Als tegen argument geldt wel dat de gemiddeld uitgebrachte nummers ook van lage kwaliteit zijn. Maar iemand die een beetje van analoog (lees:instrumentaal en vocaal) houdt geeft de voorkeur ook aan 32-bits en 192khz audio code.

 • Profielfoto
  knekkie
 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Wat dacht je van multi-screen multitasking ?
  Interprocess-communicatie tussen 2 iPads. Van verschillende of juist hetzelfde programma als uitbreiding.
  Die API implementeren in iOS én OS X zou het interessant kunnen maken om nog eenvoudiger (‘netwerk’)applicaties te maken

  Multi-user zou idd ook wel fijn zijn op iPad.

 • Profielfoto
  steveb

  splitscreen is zowat het enige positieve wat ik al ondervonden heb op windows rt8,1

 • Profielfoto
  knekkie

  Reden te meer mijn het naar iOS te halen;)

 • Profielfoto
  bca303

  Het verschil tussen AAC of MP3 en Lossless Audio is overigens niet alleen voor audiofielen hoorbaar hoor. Als je het verschil niet kan horen is er iets mis met je oren. Hoef je geen audiofiel voor te zijn. Dat een audiofiel geen genoegen neemt met gecomprimeerde audio is een andere discussie….

 • Profielfoto
  essiw

  ^is hoorbaar mits je de juiste koptelefoon/boxen gebruikt;) de meeste mensen gebruiken bijvoorbeeld goedkope (niet in ear) oortjes, waarbij het verschil van kwaliteit muziek nauwelijks hoorbaar is.

 • Profielfoto
  Afroman

  De iPod en de iPhone en dergelijke ondersteunen toch al lang WAVE/AIFF? Of lul ik nou onzin?

 • Profielfoto
  wwgnr

  Sampling in hogere frequenties dan 44.100 levert vervuiling van het hoorbare signaal op. 24 bit zou misschien helpen. Wat vooral helpt is een goede DAC / versterker / speakers / hoofdtelefoon.

  Het is de extra ruimte die HD audio inneemt (boven cd) meestal niet waard. Audiofielen verenigt u en koop vinyl!

 • Profielfoto
  wwgnr

  Aanvulling op bovenstaand bericht: het zijn vooral de masters die het hem doen. Wanneer HD audio beter klinkt dan een cd komt dat waarschijnlijk door de master en niet de extra bits en bytes. Daarom klinkt vinyl ook goed. Inherent aan de eigenschappen van de plaat is dat loudness masters weinig voorkomen

 • Profielfoto
  Buzz

  Zodra het over audiokwaliteit gaat veranderen rationeel ingestelde techneuten in een stelletje strijdlustige religieuze zeloten.

 • Profielfoto
  essiw

  ^Eum de meeste discussie gaat er over dat we al lang “HD” audio hebben… dus dan is het geen nieuwe feature meer.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Prima dat we wellicht straks splitscreen kunnrn multitasken. Lijkt me in sommige gevallen toch ook handig voor de iPhone en zéker als het schermformaat groter wordt.

  Het stuk over Lossless mogelijkheid in iOS 8 begrijp ik niet. Ik luister al járen (Apple) Lossless muziek op mijn iPhones. Dat was altijd al mogelijk op de iPhone – in welk besturingssysteem dan ook!

  Gewoon vanaf CD’s > Lossless in iTunes geüpload en dan naar mijn iPhone. Klinkt met oortjes véél beter (zeker met de EarPods) en zelfs op het (mono..!) speakertje van de iPhone klinkt Lossless al beter en helderder dan gewone AAC of MP3.

  Wél kost het veel meer ruimte in je iPhone. Een AAC is ongeveer 2-5 Mb en een Lossless file ongeveer 30 Mb, maar dan heb je ook wat!

 • Profielfoto
  Buzz

  Het lijkt er op dat in het artikel de begrippen sampling frequency, sample depth, compressie, bit-rate en lossless encoding totaal door elkaar heen worden gebruikt.

 • Profielfoto
  bitsflew

  Sampling in hogere frequenties dan 44.100 levert vervuiling van het hoorbare signaal op.

  Juist niet!

  Een probleem van 44.1KHz als sampling frequentie is het benodigde steile 20Khz lowpass filter achter de D/A, zo’n filter heeft levert een frequentie afhankelijke faseverschuivingen op voor frequenties onder de 20Khz .

  Het voordeel van 96Khz sampling rate is dat een eenvoudig 96Khz lowpass filter voldoet, zo’n filter heeft geen enkele invloed op het hoorbare frequentie gebied.

  24 bit zou misschien helpen.

  Helpt niets!
  Die 24-bit biedt een hoger dynamisch bereik (144dB) maar de meeste moderne muziek wordt zo gemiixt dat het dynamische bereik niet verder komt dan 3dB (soms zelfs maar 2dB).

  24-bit heeft pas zin als als men van opname tot mix met de vingers van de knoppen blijft.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Graag tussenkopjes in hoofdletters

 • Profielfoto
  wensink

  Graag tussenkopjes in hoofdletters

  Ik hoop dat je dan alleen de eerste letters bedoelt? Anders ziet het er nog veel slechter uit…

 • Profielfoto
  Arthur345

  Graag tussenkopjes in hoofdletters

  Ik hoop dat je dan alleen de eerste letters bedoelt? Anders ziet het er nog veel slechter uit…

  Ja dat bedoel ik