Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Geruchten 13 mei 2014

‘Split-screen en lossless audio in iOS 8’

Het internet staat al vol met mockups van de iPhone 6. Toch is het onwaarschijnlijk dat het toestel onthuld zal worden tijdens de keynote van de WWDC op 2 juni. De kans is groter dat we een voorproefje krijgen van het besturingssysteem waar die volgende iPhone mee geleverd zal worden; iOS 8.

Vandaag deden twee nieuwe geruchten de ronde over iOS 8, waarvan er één vooral voor iPhones en iPods en één voor de iPad lijkt te zijn verzonnen. Het zou in iOS 8 mogelijk worden om muziek te luisteren in hogere kwaliteit én op een groot scherm wordt het misschien mogelijk om meerdere apps naast elkaar te tonen.

split-screen
9to5Mac meldt vandaag dat iOS 8 mogelijk een split-screen-modus zal krijgen. Daarbij is het mogelijk om twee apps naast elkaar open te zetten. Omdat hiervoor ruimte nodig is zal de modus alleen in landscape werken en alleen op de iPad. Dat zeggen bronnen die nauwe banden hebben met het iOS-ontwikkelteam.

Apple zou verder willen gaan dan enkel het tonen van meerdere apps naast elkaar. Het moet ook mogelijk worden om gegevens van de ene naar de andere app over te zetten. Dit gaat verder dan een simpele knip-plak-functie. iOS 8 zou ruimte bieden aan ontwikkelaars om direct gegevens tussen apps te delen. Dat is nu nog niet mogelijk omdat apps in iOS ‘ge-sandboxed’ zijn. Daarbij opereren ze op zichzelf en kunnen ze alleen gegevens buiten de app om benaderen als de gebruiker toestemming geeft of via het web (iCloud).

De mogelijkheid om meerdere apps naast elkaar open te hebben is nu al mogelijk op sommige Android- en Windows-tablets. De functie wordt met name gepromoot als een elementair onderdeel voor het zakelijk gebruik van tablets. Gekoppeld aan het langlopende gerucht dat Apple plannen heeft voor een pro-tablet met een groter scherm, voor zakelijke gebruikers is het niet onwaarschijnlijk dat het split-screengerucht binnenkort waarheid zal blijken te zijn.

audio
De Japanse website Macotakara zegt te weten dat iOS 8 voor het eerst lossless audio zal ondersteunen. Daarmee wordt het mogelijk om 24-bit audio in frequenties boven 48 Khz af te spelen. Nu zal een gemiddelde iPhone-gebruiker weinig hiervan merken, op grotere bestanden na. Voor audiofielen is er echter een wereld van verschil te horen tussen gecomprimeerde AAC- of MP3-bestanden en lossless audio.

Mocht iOS 8 inderdaad lossless-audio gaan ondersteunen, dan geeft dat nieuw leven aan een ander, drie jaar oud gerucht. In 2011 werd gesuggereerd dat Apple van plan was om 24-bit muziek aan te bieden in de iTunes Music Store. Dit nadat in de jaren ervoor al de kwaliteit van de 16-bit tracks verhoogd was van 128 Kb/s naar 256 Kb/s.

Volgens Macotakara zou samen met de ondersteuning voor hoge-kwaliteit audio ook een update van Apple’s in-ear earbuds op het programma staan. Deze zijn voor het laatst vernieuwd in 2008, terwijl de reguliere earbuds een upgrade naar ‘EarPods’ kregen in 2012.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Split-screen en lossless audio in iOS 8’
Sluiten