Radicaal nieuw OS X steelt show op WWDC

57 reacties

Met een compleet nieuw ontwerp was iOS 7 het belangrijkste onderwerp tijdens de WWDC van 2013. Dit jaar zal OS X 10.10 echter de hoofdrol spelen tijdens het jaarlijkse jaarlijkse ontwikkelaarsfeestje van Apple dat van 2 tot en met 6 juni plaatsvindt.

Volgens het doorgaans goed geïnformeerde 9to5Mac zal Apple een nieuw ontwerp voor OS X 10.10 presenteren dat sterke raakvlakken met iOS 7 heeft. Compleet met scherpere hoeken, meer witruimte, iOS-achtige schuifbalken en nieuwe iconen. Er wordt gesproken over de grootste vernieuwing aan OS X sinds de lancering van het besturingssysteem in 2001.

Hoewel het uiterlijk van OS X flink op de schop gaat, blijft het volgens 9to5Mac een systeem dat geoptimaliseerd is voor de desktop. Mac-gebruikers hoeven niet bang te zijn voor een tablet-interface op hun computer, iets dat bij Windows 8 wel gebeurde en tot veel weerstand leidde.

Het ontwerp van iWork voor iCloud wordt soms gezien als voorbode van OS X 10.10
Het ontwerp van iWork voor iCloud wordt gezien als voorbode van OS X 10.10

OS X 10.10 heeft momenteel als interne naam “Syrah”, een druivensoort die gebruikt wordt om wijn van te maken. De definitieve naam van OS X 10.10 zal waarschijnlijk OS X 10.10 Yosemite worden. Dit is een groot nationaal park in het oosten van Californië. Hoe OS X 10.10 er precies uit zal zien weten we over precies een maand, dan begint WWDC 2014.

Reacties

57 reacties
 • Profielfoto
  Zakske

  Gaat tegenwoordig wel érg snel met die nieuwe versies van OS X; ik ben nog steeds niet gewend aan de laatste versie en nu komt er alweer een nieuwe die ook nog eens “radicaal” is.:roll:

 • Profielfoto
  MacAnarie

  Zou, met het nieuwe uiterlijk, OS XI 11.0 niet logischer zijn?

 • Profielfoto
  Hydræ

  *Kwijl kwijl..*
  Heel minimalistisch, al ziet de gemiddelde desktop er vast wat drukker uit met bestandjes.
  OS X Concept images

  Ben wel bang dat de iconen er ongeveer zo uit gaan zien…:-(
  Wel lekker strak, maar iets teveel kleurverloopjes..

 • Profielfoto
  Divimus

  Goed… Dat wordt dus niet updaten. Als ze het uiterlijk aanpassen is prima. Maar als ze de iconen net zo verschrikkelijk lelijk maken als in iOS, dan hoeft het van mij niet meer.

 • Profielfoto
  hiddevdploeg

  Waarom noemt iedereen het 10.10? Wordt het dan niet gewoon OS XI of i.i.g. gewoon 11

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Nou ik wil niet rot doen, maar Apple verplicht je niet om te updaten…

 • Profielfoto
  Mark_Otte

  Zakske: Cook heeft ook beloofd ELK jaar met een nieuwe versie te komen…

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Op zich hoeft er niks mis te zijn met een interface zoals een tablet. Het probleem van Windows 8 was een fout eronder die een muisbeweging hetzelfde registreerde als een “gesture” zoals swipe. Dat heeft Apple al ondervangen.
  [redactionele noot]”voor een tablet-interface op de dekstop, ” oeps?[/redactionele noot]

 • Profielfoto
  koen

  Goed idee en verfrissend!

 • Profielfoto
  gbruit

  DNibbeling 26 minuten geleden
  Nou ik wil niet rot doen, maar Apple verplicht je niet om te updaten…

  Nou.. dat dacht ik toch wel. Probeer maar ‘ns apps te installeren op een te oude (jaartje ofzo..) iPhone.
  Eerst updaten dan installeren.

 • Profielfoto
  mymac

  @ hydrae:

  Mooie menubalk! Mijn desktop ziet er vrijwel altijd zo uit, of ik nou bezig ben of niet. Als het een rommeltje is kan ik er niet tegen namelijk… hooguit heb ik tijdelijk een paar bestanden op het bureaublad, maar die zijn daarna weer heel snel opgeruimd.

 • Profielfoto
  HappyUser

  @splatman:
  OSX 10.10
  (O)prerating(S)ystem(X)ten. X is romeins voor TIEN.
  Je spreekt het uit als: OS Ten en niet als OSX.
  X oftewel Ten is het 10de OS van Apple met op dit moment versie 9, dat wordt straks versie 10.

  Bij Microsoft is het OS “Windows” met als laatste versie “8”.

  Volledig wordt het dan voor OSX 10.9.2
  OS ten (10), versie 9 (Mavericks), revisie 2

  Lees meer hierover

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Versienummering voor dummies:

  x.y.z

  x = major version number
  y = upgrade
  z = patch

  Het is MacOS X. Dit was de opvolger van MacOS 9. Ze hebben om onduidelijke redenen gekozen voor de romeinse 10. Vervolgens zijn hier opvolgende versies op gekomen met telkens verbeteringen; 10.1, 10.2 etc. Sommige upgrades waren ingrijpend, maar in de basis bleef het hetzelfde systeem, dus ging de 10. niet omhoog.

  Pas als Apple een volledig nieuw OS uitbrengt zal dat versie nummer naar 11 gaan denk ik. En ik vermoed ook dat men die X wel sexy vindt, en dus zolang als mogelijk door zal gaan met OS X.

  Bovendien, de basis van OS X is dusdanig stabiel en stevig en uitontwikkeld dat ik ook de komende jaren geen enkele redenen zie om aan een nieuw OS te beginnen. OS X kan echt nog jaren mee. Dus we gaan 10.10, 10.11, 10.12 en wellicht zelfs 10.20 nog wel meemaken!

  Overigens ben ik heel benieuwd naar 10.10. Het lijkt me tijd dat OS X een interface upgrade krijgt. Meer in lijn met iOS 7 / 8 brengen lijkt me volkomen logisch. Bovendien moet je zoiets gewoon om de zoveel jaar doen, anders gaan mensen het toch als ‘oud’ ervaren.

  Tot slot lijkt me vooral een cleanere, meer consistente look and feel een verademing. Nu zit er nog allerlei 3d glimmende dingetjes in. Meer plat en helderder lijkt mij prettig. Maar ik vond dan ook iOS7 een verademing…. iets waar lang niet iedereen het mee eens is ;).

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Onduidelijke redenen? Nee hoor, de X in OS X staat niet alleen voor 10 maar is ook een verwijzing naar de onderliggende kernel van UniX en neXt;-) Afgezien van de nummering refereert Apple vaak eerst naar de naam en dan pas naar het nummer.

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Ik was er al bang voor. De oerlelijke vormgeving van IOS nu straks ook voor OSX? Zucht, geen leuk vooruitzicht.:-( Zou willen dat dan ook Kaleidoscope weer terug komt. Kan ik tenminste zelf bepalen hoe m’n interface eruit ziet.

 • Profielfoto
  Lorenzo-e

  Ik vind hem PRACHTIG!! Wauw!
  Ik kan de foto`s van de nieuwe OS X(I) (geruchten) niet delen, omdat ik nu op een workcomputer zit (Windows :sad:), maar het ziet er heel fris uit.
  Foto`s zijn te vinden op: http://www.todaysiphone.com/2013/09/os-x-concept-imagines-a-more-ios-7-style-mac-operating-system-pics/

  Prachtig!
  Ik kan niet wachten.. en mijn Macbook mid-2013 gaat de deur uit als dit het nieuwe ontwerp van OS X wordt.

  Groeten en een fijne werkdag voor de mensen die aan het werk zijn,

  Lorenzo

 • Profielfoto
  Gezalfde

  Zo goed het altijd, of het nu om design van de software of het design van nieuwe producten gaat. Allereerst is er kritiek, daarna vinden we het fantastisch, zo ook met iOS7.

  Zo zal het met een nieuwe versie van Mac OS X ook gaan. Mavericks is ook fantastisch, waarvan akte.

 • Profielfoto
  jonahke

  de concepten van ‘Stu Crew’ zien er ook héél goed uit.


  Bekijk al de foto’s: http://www.studoesdesign.co.uk/work/osxivericks/

 • Profielfoto
  essiw

  @Zaphod, apple hoeft niet een heel nieuw systeem uit te brengen voor een OS XI, wel is vaak de voorwaarde (in het algemeen, als ik vergelijk met andere software updates) dat er een erg grote verandering is ten opzichte van de vorige versies. Dus een totale remake van de interface en graphics zou er voor kunnen zorgen dat het XI/11 wordt. Logischer is echter dat grote veranderingen in de code tot die naamsverandering zouden leiden, maar het hoeft niet.

 • Profielfoto
  HappyUser

  Als ik mijn klanten had gevraagd wat ze wilden, hadden ze gezegd “Een sneller paard”.
  Henry Ford

  Er blijven altijd mensen die NIET tegen verandering kunnen!

  Ontopic: Ik kan het alleen maar toejuichen als OSX naar een meer minimalistisch design gaat!!!

 • Profielfoto
  Kobes

  Ik denk dat de naam OS X er ook in wordt gehouden omdat het inmiddels een vrij sterke merknaam is. De X staat in mijn ogen echt niet meer voor de major versienummering die vaak wordt aangehouden. Dat is leuk voor de nerds, maar Apple wil dat iedereen het begrijpt en gaat echt niet het publiek leren wat semantisch versiebeheer is.

  Als je kijkt bij over deze Mac op een willekeurige Mac, dan zie je ook OS X Versie 10.9.2. Als het een versienummer zou zijn, dan zou het dus eigenlijk 10.10.9.2 zijn…

  Dus: OS X is gewoon een merk en zal voorlopig niet verdwijnen vermoed ik.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Er blijven altijd mensen die NIET tegen verandering kunnen!

  Ik kan best tegen veranderingen, echter de iOS 7 style doorvoeren zie ik als een verslechtering en niet als een verbetering. Ik hecht erg veel waarde aan vensterschaduw, gradients en dergelijke. Iets platter mag wel, maar simpelweg het design uitzetten en alles wit en totaalplat maken als in IOS 7… ik wordt al chagrijnig van de gedachte.

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  @HappyUser. Leuk gevonden die quote en in die tijd ook helemaal waar. Ford verving een product door een totaal ander nog onbekend product. In dit geval blijft de interface echter hij wordt in mijn ogen vervangen door eentje met een lelijker en gebruiksonvriendelijker design. We doen een aantal stappen terug. Op sommige punten heeft dat niet eens met smaak te maken maar met usability.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  X oftewel Ten is het 10de OS van Apple met op dit moment versie 9, dat wordt straks versie 10.

  Bijna goed, we zitten nu al op de tiende versie, want 10.0 was toch echt nummer één, 10.1 versie twee enz. enz.. dus straks versie 10.10 welke de elfde in het rijtje van OS X is.

 • Profielfoto
  stylodev

  10.10 = 10.1 = OS X Puma

 • Profielfoto
  hagar2008

  Ik heb ook niks tegen verandering, maar wat is de meerwaarde? Dit is gewoon veranderen om te veranderen. 30 jaar evolutie van monochrome schermen tot prachtige retina displays, en wat doet Apple? Alles wit en plat maken.

  Ik heb net mijn iPhone gereset, en ik kan er nog altijd niet over hoe lelijk die introschermen zijn. Vlak wit met harde zwarte letters. Inspiratie en originaliteit: nul.

  De vroegere iconen, zeker in macosx, zijn soms kunstwerken, nu zijn het vlakke, schreeuwerige kindertekeningen. Ook de third party apps gaan nu noodgedwongen in dezelfde richting. Een fel kleurvlak met een letter of abstracte krul in. Eenheidsworst.

  Ik vind niet alles slecht. iOS7 oogt frisser en moderner dan iOS6, maar ik mis schaduwen, backdrops, en al zeker de knoppen. Een knop geeft al jarenlang aan waar je op moet klikken. En nu mag je lopen zoeken. Jammer.

  De slinger is echt wel te hard doorgeslagen, van lelijk leder naar witte vlakken. Kalender, nieuwsstand, reminders, contacts, … En vooral de music app op iPad. Het zijn stuk voor stuk afgrijselijke apps geworden. Hopelijk neutraliseert iOS 8 het een en ander.

 • Profielfoto
  edwardvanmeel

  Detail: Yosemite is aan de westkant van de US

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  @hagar2008 Helemaal met je eens.

 • Profielfoto
  koen

  Detail: Yosemite is aan de westkant van de US

  Kijk eens aan, een kenner:cool:

 • Profielfoto
  Buzz

  Het is maar waar je aan gewend bent, en waar je aan wil wennen. Ik ben er wel blij mee dat een knop op een scherm niet langer op een driedimensionale fysieke knop hoeft te lijken. Dat was leuk toen GUIs nieuw waren, maar ze zijn daar te ver in doorgedraafd, met volkomen nutteloze nepschaduws en reflecties. Er is in de tussentijd ook een generatie volwassen geworden die als kleuter al heeft geleerd hoe een GUI werkt, dus er is ook geen reden meer te bedenken waarom het op een fysiek object moet lijken.

  Eerlijk gezegd ben ik ondertussen ook wel uitgekeken op al die veelkleurige nep-driedimensionale iconen naast elkaar in mijn dock. Sommigen zijn inderdaad als kleine kunstwerkjes fraai gedetailleerd. Maar heeft het ook echt nut om 8 uur per dag vanuit je ooghoeken allerlei verschillende nep-lichtinval effecten en gekleurde mini-plaatjes te zien? Ik ben al erg blij geworden van de full-screen mode van veel OS X apps, en meer witruimte en minder schaduw en reflecties klinkt voor mij als een verademing.

 • Profielfoto
  Minoe

  Ik vraag mij ook af wat het nut is om jaarlijks de icoontjes te veranderen ( lelijker en platter en witter worden ) zoals bij IOS 7 Als je de vorm en kleur van de icoontjes in het geheugen hebt worden ze weer veranderd dat je er weer naar moet zoeken als je iets nodig hebt en waar is dat goed voor ?
  voor het ” gebruiksgemak ” zeker ? wat steeds hoog in het vaandel stond bij Apple maar dat is steeds verder zoek
  Het wordt er zeker ook niet beter op naar mate je ouder wordt ;-) ik baal er van ! ze zouden er goed aan doen weer de mogelijkheid te voorzien om zelf je iconen te kiezen en dat ze enkel de werking van het besturingssysteem aanpassen met een nieuwe update en dan is iedereen tevreden en dan kunnen jongere mensen ze zelfs om de maand veranderen want pas dat zal snel genoeg zijn

 • Profielfoto
  iMachia

  Ik mag hopen dat men ook vooral de techniek op de schop neemt, en niet alleen de looks&feels volgens de Ives-doctrine. Want al dat gezeur over schaduwtjes of lichtinvalletjes interesseren me minder.
  Een professionele machine (Mac pro of iMac) vraagt vooral om een professioneel besturingssysteem. En technisch valt er nog veel te verbeteren aan OS X. En of het dan OS X, Y of Z gaat heten zal mij worst zijn…

 • Profielfoto
  phd1975

  edwardvanmeel
  Detail: Yosemite is aan de westkant van de US

  En aan de oostkant van Californië…

 • Profielfoto
  macpro

  Jakkiebah. Meneer Ive kan hele mooie hardware ontwerpen, maar haal hem alstublieft heel snel weg van de software afdeling.

 • Profielfoto
  defores

  @jonahke

  Eerlijk gezegd vind ik het voor geen meter eruit zien, dat hele flatlook-hype heeft niks anders dan OS-en 100x zo lelijk gemaakt … weg ermee.

  OSX ziet er momenteel prima uit beter dan elk ander OS … gewoon zo laten, heb liever dat wat skinning mogelijk toevoegen om zo beetje de kleuren te kunnen aan te passen dan dat ze de boel verpesten zoals bij iOS7.

 • Profielfoto
  TonE

  Wat een gezever over het uiterlijk allemaal, ik vind het niet echt belangrijk. Gebruiksvriendelijkheid is imo veel belangrijker. Apple kan beter z’n energie stoppen in het opstellen van strictere universele gebruikersinterface ontwerp regels voor ontwikkelaars. Met name in iOS, het is een grote brei van verschillende benaderingen. Het lijkt wel of er geen 2 “terugknop” functies per applicatie gelijk zijn aan elkaar, evenzeer als “edit” knoppen en nog veel meer. Je zoekt je iedere keer het leplazerus. Overigens maakt Apple zich daar zelf ook schuldig aan en niet alleen in iOS, maar ook in OSX. Welke gek bedenkt nou dat er in textedit de “save as” afrolmenu te vervangen door save… (met 3 puntjes pfftt.) Dat is vloeken in de kerk Apple!

 • Profielfoto
  tomc

  Ben ik de enige die vindt die het echt nodig is dat het uiterlijk eens wordt verfrist?
  Windows 8 mag dan misschien wel niet goed zijn, lelijk vindt ik het zeker niet.

 • Profielfoto
  sjonnie

  Verandering omdat het anders saai wordt!
  Ik vind iOs 7 prachtig btw en kan me niet voorstellen dat mensen knopjes niet kunnen vinden.
  Als ik nu het vorige iOs bekijk krijg ik hetzelfde gevoel als bij de beenwarmers van de jaren 80 waar een enkeling nog mee rondloopt.
  Kan echt niet meer!
  Kom maar op met een nieuwe look voor OSX!

 • Profielfoto
  iPod1999

  ik snap niet het kritiek op iOS 7 ECHT niet…
  Apple heeft in iOS 7 de INTERFACE van de toekomst weten te brengen. Ik vind ook dat het DESIGN van bepaalde dingen is gefaald, maar het idee van het interface dat alles frisser, duidelijker en moderner wordt, is gewoon fantastisch!

  ik heb het dan over het platte design, de meerdere ‘laagjes’, het parallaxeffect,
  ik meen als ik zeg dat dit de is hoe alles zal worden: de tv-zender 2BE begint het te doen, Windows 8 probeert het en andere grote bedrijven zoals facebook en snapchat gaan nu ook die richting uit!

  en ik vind dat het Apple zeer goed is gelukt in iOS7… ja er zijn lelijke icoontjes maar dat is gewoon effe terug naar het tekenblad gaan.
  Het is ook absoluut geen reden om te zeggen dat iOS 7 lelijk en slecht is.

  ik weet niet of jullie mij snappen maar voor mij komt het erop neer dat iOS 7 een basis- referntiepunt is voor de moderne interface.

  ( Het was trouwens een gemak om dit te typen op het nieuwe toetsenbord:) )

  doeei en bedankt om te lezen

 • Profielfoto
  defores

  Doe maar geen verandering zolang ze allemaal met die slechte designs komen of onzinnige hypes die er niet uitzien.

  Windows zal nooit mooi worden zolang men daar blijft door timmeren op gedateerde objecten die vastgeroest in het systeem zitten.

  Bij Linux werken al die programmeurs langs elkaar heen dat je er nooit eenduidige look and feel heb.

  Apple heeft je het al jaren dat goed op orde en al die andere OS-en komen nog niet eens in de buurt van dat niveau.

 • Profielfoto
  Outragemac

  De naam “Yosemite” is door Apple al eens gebruikt in hun Powermac B/W G3 lijn. Denk dus niet dat dit tevens voor hun OS gebruikt zal worden.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @Zaphod_B

  Pas als Apple een volledig nieuw OS uitbrengt zal dat versie nummer naar 11 gaan denk ik.

  Het verloop van het versie nummer is sinds OS-X niet meer consistent met het ‘oude’ formaat: x.y.z

  Daarin ging ‘x’ omhoog bij een major upgrade zoals nieuwe features en/of technologieën of een andere look. y & z werden dan nul.
  ‘y’ Ging omhoog bij bug fixes en z ging omhoog bij onderhoud of kleine soms esthetische veranderingen. Maar zo werkt het niet meer.

  Kijk maar eens wat het wezenlijke verschil was tussen OS 7,8 & 9. Die verschillen waren wezenlijk genoeg om x omhoog te laten gaan maar toch bleef het ook toen eigenlijk het zelfde systeem. Vergelijken we dit met b.v. OS-X 10.4 t.o.v. 10.5 (heel andere look en de introductie van Time Machine, Stacks in je totaal andere dock en Cover Flow) dan zijn deze verschillen net zo groot te noemen als tussen 7 & 8 of 8 & 9 en zouden we na 10.4 eigenlijk al 11 moeten hebben gehad.

  Maar die ‘X’ (ten) blijft vanwege de hoge marketing waarde en Apple kennende (of de Amerikanen) willen ze liever niet bij 13 aanlanden….

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @iPod1999

  ( Het was trouwens een gemak om dit te typen op het nieuwe toetsenbord )

  Nou…
  Ik mis toch wel enkele hoofdletters aan het begin van een zin…:twisted:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Nou ik wil niet rot doen, maar Apple verplicht je niet om te updaten…

  Nee, natuurlijk niet…
  Maar vertel eens: Wat kan je anders doen dan updaten als er apps verschijnen (zowel die van Apple als third-parties) waarvoor je minimaal 10.9 moet hebben terwijl daar qua hardware helemaal geen reden voor is, terwijl er ook nog eens erg veel mensen op 10.6 t/m 8 zitten?

  Momenteel heeft 10.6 méér gebruikers dan 10.8. En dat de meeste mensen nu met 10.9 werken (haast 4 maal zo veel als 10.8) is misschien eerder een indicatie dat men heeft geüpdatet naar 10.9 omdat ‘dat ene’ programma er om vroeg dan dat men 10.9 echt zoveel beter vond dan 10.8.
  Dat snelle updaten en haast gelijk het vorige systeem laten vallen is een vies spelletje want hoe sneller je update, hoe vaker je als bedrijf een ‘reden’ hebt om gebruikers te pushen.
  Nu zullen sommige denken: Ja maar het OS is nu gratis. Me reet! Het is niet gratis meer als andere programma’s eerst ook geüpdatet moeten worden omdat ze ineens niet meer werken en je een klein fortuin moet neertellen om al je programma’s ook weer up-to-date te krijgen.

  Dat is ook de belangrijkste reden waarom veel bedrijven nog gezellig op XP zitten. Die hoeven niet te updaten zoals wij want die hebben geen boodschap aan een programma waarvoor ze eerst hun hele computer park moeten updaten.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik heb ook niks tegen verandering, maar wat is de meerwaarde? Dit is gewoon veranderen om te veranderen. 30 jaar evolutie van monochrome schermen tot prachtige retina displays, en wat doet Apple? Alles wit en plat maken.

  Ik heb net mijn iPhone gereset, en ik kan er nog altijd niet over hoe lelijk die introschermen zijn. Vlak wit met harde zwarte letters. Inspiratie en originaliteit: nul.

  De vroegere iconen, zeker in macosx, zijn soms kunstwerken, nu zijn het vlakke, schreeuwerige kindertekeningen. Ook de third party apps gaan nu noodgedwongen in dezelfde richting. Een fel kleurvlak met een letter of abstracte krul in. Eenheidsworst.

  Ik vind niet alles slecht. iOS7 oogt frisser en moderner dan iOS6, maar ik mis schaduwen, backdrops, en al zeker de knoppen. Een knop geeft al jarenlang aan waar je op moet klikken. En nu mag je lopen zoeken. Jammer.

  De slinger is echt wel te hard doorgeslagen, van lelijk leder naar witte vlakken. Kalender, nieuwsstand, reminders, contacts, … En vooral de music app op iPad. Het zijn stuk voor stuk afgrijselijke apps geworden. Hopelijk neutraliseert iOS 8 het een en ander.

  Helemaal mee eens!
  10.4 Tiger had nog diepte die in de latere versies steeds minder is geworden.
  Wat Apple uit het oog heeft verloren is dat de GUI van een desktop computer een bureaublad analoog is. Je scherm is je bureaublad met hier en daar een 3D effect. Maar nu lijkt het wel of je dat bureaublad door een overtrekpapier aan het bekijken bent.

  Plat, saai, en kleurloos. En wat moet ik nu met meer ‘witruimte’? Als je dat omkeert en toepast op een echt bureaublad dan heb ik voor de zelfde hoeveelheid papier een groter blad nodig.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Voor mij telt maar een ding en dat is functionaliteit. Mijn Mac is mijn gereedschap en dat moet niet doorlopend wijzigen. Apple laat al jaren pro’s in de kou staan en met deze ontwikkelingen ook.

  Als muzikant zou ik het heel vervelend vinden als de user interface van mijn piano doorlopend zou veranderen (zo van … Ach tijd voor vernieuwing vanaf nu zitten de zwarte toetsen op dezelfde hoogte als de witte)

  Of een elektricien…. Dit keer veranderen we de kleuren van de bedrading.

  Dat een user interface onderhevig is aan modegrillen is echt godgeklaagd en doet enorm afbreuk aan de professionaliteit van het systeem.

 • Profielfoto
  Haike

  Apple valt in herhaling; de codenaam van de G3 B/W was ook al Yosemite…

 • Profielfoto
  Robbie122

  Dat ziet er wel leuk uit, hopelijk ook nog wat handige features dat Pages samenwerkt met bijvoorbeeld Numbers zoals bij MS Office dat je een grafiekje van Numbers gelijkt kunt overzetten in Pages.
  :cool:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Voor mij telt maar een ding en dat is functionaliteit. Mijn Mac is mijn gereedschap en dat moet niet doorlopend wijzigen. Apple laat al jaren pro\’s in de kou staan en met deze ontwikkelingen ook.

  Als muzikant zou ik het heel vervelend vinden als de user interface van mijn piano doorlopend zou veranderen (zo van … Ach tijd voor vernieuwing vanaf nu zitten de zwarte toetsen op dezelfde hoogte als de witte)

  Of een elektricien…. Dit keer veranderen we de kleuren van de bedrading.

  Dat een user interface onderhevig is aan modegrillen is echt godgeklaagd en doet enorm afbreuk aan de professionaliteit van het systeem.

  Uiteraard kan ik dit alleen maar onderstrepen.
  Men veranderd omdat het kan, niet omdat het moet. De versies van vóór OS-X waren wat dat betreft veel consistenter en dat had vooral te maken met de kracht van de CPU en het beschikbare geheugen. Kleurige eye candy e.d. kon toen nog niet. Maar kon het toen ook al dan had Apple het waarschijnlijk toen ook gedaan.

  Veel mensen zagen features als ‘resume’ of inverse scrolling niet zitten, vonden de launchpad onoverzichtelijk en Apple heeft niet alleen de scrolpijlen laten verdwijnen of het ‘move’ handje (iets wat alleen goed werkt i.c.m. de MM) maar er ook voor gezorgd dat deze pijltjes niet teruggehaald kunnen worden door een third-party tool.

  Nu kun je zeggen ‘alles went’, maar dat doet de oorspronkelijke klachten niet verdwijnen alsof ze er nooit geweest waren.

 • Profielfoto
  macha

  dan mogen ze van mij ook meteen itunes even aanpakken en weer laten functioneren als de vorige versie. ik mis itunes 10…..

 • Profielfoto
  iNicky

  Radicale veranderingen zijn prima, maar het moet niet het zoveelste experimentje worden.

 • Profielfoto
  aukem

  sommige mensen zijn zo dom… -_-

 • Profielfoto
  Marius1976

  sommige mensen zijn zo dom… -_-

  It takes one, to know one;)

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hmm bedenk me net iets; Windows 8 is erg plat, ik heb een zeer, zeer sterke afkeer voor plat merk ik.

 • Profielfoto
  ab65

  Nou als het net zo word als X-Code 5 dan vindt ik er geen zak aan, oerlelijk.

  Als je twee bedrijfssystemen hebt, IOS en MacOsX, voor phone tablets en PC’s.
  Kan je ze toch alleen maar optisch aan elkaar aanpassen, ik vind dat Apple de boot
  heeft gemist met een bedrijfssysteem voor alle producten.

  Hoewel ik geen vriend van M$ ben, hebben die windows 8, die loopt op phone tablet en PC.

  “Apple not think different anymore”

 • Profielfoto
  Lonestar

  Naar mijn mening kan het me gestolen worden of het nu versie 10 of 11 heet, laat staan hoe het uiterlijk er dan ook uit gaat zien.
  Zolang het blijft werken zoals het nu doet ben ik al tevreden en een beetje vernieuwing kan nooit geen kwaad lijkt me.

  Maar wij Apple mensjes zijn dan ook net verwende kindertjes die bij het minst of geringste wat we denken te zien of te horen al gaan jengellen en of mekkeren omdat ome Apple net eventjes onze zin niet doet.

  Ik zelf wacht gewoon (on)geduldig af tot ik de nieuwe OS X onder handen mag nemen en dan pas kan ik echter een oordeel hebben… dat deed ik net zo met de nieuwe iOS en al het voorgaande wat me meestal reuze mee viel.

 • Profielfoto
  DeCisse

  Ik zit met mijn iPhone nog steeds op iOS6; de layout van het scherm bij iOS 7 vind ik gelijkend op tekenboek van een kleuter. Ieder zijn smaak natuurlijk.

  Ik vrees dus het ergste voor de opvolger van Mavericks. Wie opgetogen is met 10.9.x (Mavericks dus) mag zich gelukkig prijzen. Maar ik zit met een overvloed aan “draaiende strandballen” sedert ik de upgrade vanuit Snow Leopard maakte. Een upgrade die ik mij nog steeds betreur.

  Maar ook ik vond mij gepushed tot deze upgrade, omdat je anders bepaalde applicaties niet kan draaien.
  Dus de functionaliteit van mijn iMac en MacBook ging eronder lijden; als nu ook nog het uitzicht op het scherm drastisch zou wijzigen…
  Nog wat “strakker” en straks eindigen we met een wit blad met enkel nog wat fletse en vlakke icoontjes in waterige pasteltinten.

  En zeggen dat ik, tot voor een jaar geleden, nog zo opgetogen was dat ik 5 jaar eerder van Microsoft naar Apple overschakelde. Een ware verademing na meer dan 20 jaar ploeteren met DOS, Windows 3 tot en met Windows XP.