Privacy fitness- en gezondheidsapps slecht geregeld

0 reacties

Fitnesstrackers en gezondheidsapps zorgen niet alleen voor een afname van kilo’s, maar ook in een afname van privacy. Dat heeft de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) onderzocht. Persoonlijke data wordt vaak naar externe partijen doorgestuurd.

De Amerikaanse waakhond onderzocht 12 mobiele gezondheids- en fitessapps en kwam erachter dat deze apps met maar liefst 76 externe partijen data uitwisselden. De data werd vaak onversleuteld verzonden en de meeste applicaties hebben geen duidelijk privacybeleid. Niet alleen gegevens over uitgevoerde oefeningen, maar ook namen, postcodes, e-mail adressen en lichamelijke eigenschappen als zwangerschap, overgewicht en slaaproutine.

De FTC onderzocht alleen gratis apps en stemde altijd in als er toestemming gevraagd werd voor het gebruiken van bepaalde features of het synchroniseren met andere apps. Er is niet bekend gemaakt welke apps getest zijn, van de 12 apps werken er 2 met een wearable.

De meeste health-apps gaan slordig om met privédata.
De meeste health-apps gaan slordig om met privédata.

Een aantal apps gaven ook de unieke identiteit van het toestel door aan bedrijven die data verzamelen. Het onderzoek noemt één partij die data aangeleverd kreeg van vier verschillende apps. Deze data kon door de unieke identiteit die meegezonden werd makkelijk aan een unieke gebruiker gekoppeld worden.

Tijdens de presentatie van het onderzoek waarschuwde de FTC voor de potentiële gevaren van het beschikbaar stellen van data over ons lichaam. Zo zouden banken in de toekomst leningen kunnen weigeren als blijkt dat iemand niet gezond is, ook zouden zorgverzekeraars aanvullende verzekeringen kunnen weigeren als data uitwijst dat iemand overgewicht of een ongezond eetpatroon heeft. 

Reacties

0 reacties