Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 28 mei 2014
Leestijd: 4 minuten

Overname Beats door Apple definitief

Apple betaalt 200 miljoen dollar minder dan volgens de eerste geruchten, maar voor 3 ‘instagrammetjes’ ofwel 3 miljard dollar is Beats Music & Beats Electronics nu officieel van Apple. Het is de duurste overname die Apple ooit deed.

Zowel Jimmy Iovine als Dr. Dre treden toe tot Apple. Tim Cook geeft in een persbericht aan de muziek een speciaal plekje heeft in het hart van Apple. Door de muziekteams van Apple en Beats samen te voegen, kan doorgegaan worden met het ontwikkelen van de meest innovatieve muziekproducten en diensten ter wereld. Opmerkelijk is dat Apple door de overname ook zijn eerste Android-app in de Play Store heeft, namelijk Beats Music.

Concreet betekent het dat naast iTunes Radio de met Spotify concurrerende abonnementsmuziekdienst Beats Music aan het online assortiment van Apple wordt toegevoegd. Ook de koptelefoons gaan mee naar Apple, maar zullen waarschijnlijk onder de naam Beats verkocht blijven worden.

v.l.n.r: Jimmy Iovine, Tim Cook, Dr. Dre en Eddy Cue.

Persbericht Apple:

Apple verwerft Beats Music & Beats Electronics

CUPERTINO, 28 mei 2014 – Apple heeft vandaag aangekondigd dat het heeft ingestemd om de veelgeprezen abonnement streaming muziekdienst Beats Music en Beats Electronics, dat de populaire Beats hoofdtelefoons, luidsprekers en audio-software maakt, te verwerven. Als onderdeel van de overname zullen Beats mede-oprichters Jimmy Iovine en Dr. Dre tot Apple toetreden. Apple verwerft van de twee bedrijven voor een totaal van $3 miljard, bestaande uit een aankoopprijs van ongeveer $2,6 miljard en ongeveer $400 miljoen dat wordt na verloop van tijd wordt uitgekeerd.

“Muziek is zo’n belangrijk onderdeel van ons hele leven en heeft een speciaal plekje in ons hart bij Apple,” aldus Tim Cook, CEO van Apple. “Dat is de reden waarom we zijn blijven investeren in muziek en deze buitengewone teams samen brengen, zodat we kunnen doorgaan met de meest innovatieve muziek- producten en diensten ter wereld te creëren.”

“Ik heb altijd in mijn hart altijd geweten dat Beats bij Apple samen hoort,”, aldus Jimmy Iovine. “Het idee toen we met het bedrijf begonnen werd geïnspireerd door het ongeëvenaarde vermogen van Apple om cultuur en technologie samen te brengen. De diepe toewijding van Apple aan muziekliefhebbers, artiesten, songwriters en de muziekindustrie is iets speciaals.”

Iovine bevindt zich al tientallen jaren in de voorhoede van de innovatie in de muziekindustrie en hij is een waardevolle partner voor Apple en iTunes geweest voor meer dan een decennium. Hij heeft geproduceerd of samengewerkt met een aantal van de meest succesvolle artiesten in de geschiedenis van de iTunes Store en hij heeft geholpen om het ‘s werelds nummer een muziek retailer te maken. Iovine en Dr. Dre zijn geluidspioniers, artiesten en ondernemers.

Beats Electronics heeft de energie, emotie en opwinding van het afspelen in de opnamestudio teruggebracht naar de luisterervaring en heeft een geheel nieuwe generatie kennis laten maken met premium sound entertainment. Beats Music is ontwikkeld door een team van mensen die elk hun hele carrière in de muziek hebben doorgebracht en biedt muziekliefhebbers een ongelooflijke luisterervaring.

“Muziek is zo’n belangrijk onderdeel van Apple’s DNA en dat zal het altijd zijn”, aldus Eddy Cue, senior vice president Internet Software and Services van Apple. “De toevoeging van Beats zal onze muziek line-up nog beter maken, van gratis streaming met iTunes Radio tot een abonnementsdienst van wereldklasse in Beats en uiteraard het kopen van muziek uit de iTunes Store zoals klanten al jaren met plezier doen.”

In slechts vijf jaar sinds de lancering, is de Beats “b” uitgegroeid tot het merk van keuze in de muziek en sport werelden en is het de marktleider in de premium hoofdtelefoon markt. Muziek supersterren waaronder Lady Gaga, Lil Wayne en Nicki Minaj hebben hun eigen aangepaste Beats hoofdtelefoons en luidsprekers ontworpen. Modeontwerpers en straatartiesten zoals Alexander Wang, Futura en Snarkitecture hebben samengewerkt aan speciale gelimiteerde producten, terwijl gerenommeerde atleten waaronder LeBron James, Serena Williams en Neymar Beats gebruiken als een cruciaal onderdeel van hun training en voorbereidingsproces. Beats is snel een onderdeel van de popcultuur geworden in de VS en met de overname zal de Beats product lineup in veel meer landen worden aangeboden via de Apple Online Store, de Apple Retail Stores en erkende Apple resellers.

Onder voorbehoud van de wettelijke goedkeuringen, Apple verwacht dat de transactie in het fiscale Q4 zal plaatsvinden.

Formeel opgericht in 2008 als het geesteskind van de legendarische artiest en producer Dr. Dre en voorzitter van Interscope Geffen A&M Records Jimmy Iovine, omvat Beats Electronics (Beats) de Beats by Dr. Dre familie van premium consumenten hoofdtelefoons, oortelefoons en luidsprekers evenals de gepatenteerde Beats Audio software technologie en streaming muziek abonnementsdienst Beats Music. Door middel van dit aanbod heeft Beats effectief de energie, emotie en opwinding van het afspelen in de opnamestudio naar de luisterervaring gebracht en heeft een geheel nieuwe generatie kennis gemaakt met de mogelijkheden van premium sound entertainment.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Overname Beats door Apple definitief
Sluiten