Opinie: wordt Prss de grote verrassing van de WWDC?

9 reacties

Er verandert veel wanneer je bedrijf genoemd wordt in een presentatie van Apple. Dit overkwam de mannen van het Nederlandse TRVL, het prachtige reismagazine voor de iPad, toen ze in 2012 last minute door Apple werden uitgenodigd voor de WWDC Keynote.

Een turbulente WWDC-week vol afspraken met Apple, regelmatige trips naar Silicon Valley en een veelbelovende nieuw product genaamd Prss volgde. Nu, bijna twee jaar na die keynote, krijgen beta-testers een e-mail waaruit blijkt dat de stekker uit Prss getrokken gaat worden.

What happened here?

Op de WWDC 2012 kwam ik de mannen van TRVL voor het eerst tegen. Ze liepen op wolken, want TRVL was opgenomen in een filmpje over bijzondere iPad apps dat tijdens de keynote werd vertoond. Twee ontwikkelaars van TRVL die al een WWDC-ticket hadden, werden last minute vergezeld door hun bazen, Michel en Jochem, die door Apple waren uitgenodigd om de bijzondere gebeurtenis bij te wonen.

Terwijl de ontwikkelaars zich onderdompelden in de sessies in Moscone West, maakten Michel en Jochem op dagelijkse basis uitstapjes naar Cupertino om met hotshots van Apple te praten. Aan het eind van de middag spraken we regelmatig af op Union Square, maar omdat alles rond Apple gehuld is in geheimzinnigheid, lieten ze bijna niets los. Wel was duidelijk dat de gesprekken veelbelovend waren, dat ze steeds hoger klommen in de hiërarchie van Apple en dat Apple in TRVL een oplossing zag voor de Kiosk, de kranten- en tijdschriftenstal op de iPad die nog steeds niet goed van de grond was gekomen.

Thank you TRVL!

Een jaar later trof ik Michel wederom met twee ontwikkelaars aan op de WWDC en ook nu had hij zelf geen ticket. Wel had hij een nieuw product bij zich: een betaversie van Prss, een webbased tool waarmee iedereen in staat moet zijn om prachtige magazines als TRVL te maken. Opnieuw volgde er vele afspraken in Cupertino en bij techbedrijven en publishers in San Francisco, waaronder Facebook en Wired.

2 Oktober 2013 werd Prss officieel aangekondigd op TheNextWeb Conference USA en werden er een aantal publishers waaronder TheNextWeb toegelaten tot een besloten beta. 10.000 andere geïnteresseerde publishers werden op een wachtlijst gezet. Nu leven we 8 maanden verder en bereikte ons twee weken geleden via iPadclub het bericht dat Prss op 16 juli stopt. Er wordt geen perspectief geboden voor publishers die aan het beta-programma meededen.

Beste [naam],

We hebben met plezier met jullie samengewerkt de afgelopen tijd en we zijn dankbaar voor de waardevolle input. Desondanks hebben we besloten het bedrijf op een andere manier voort te zetten.

Dit houdt in dat de beta periode aan een einde is gekomen en wij onze service stoppen per 16 juli 2014. Na 16 juli 2014 zal er geen toegang tot Prss tool en apps meer mogelijk zijn.

Bedankt voor alle steun de afgelopen tijd. Mochten er vragen zijn, deel deze vooral met ons, wij beantwoorden deze graag.

Mail naar [email protected] We bieden bijvoorbaat onze excuses aan als we niet op alle mails kunnen antwoorden.

Hartelijke groet,

-Jasper Support at Prss

We hebben meermalen contact gezocht met de mannen van Prss, maar kregen niemand te pakken. Deze geheimzinnigheid in combinatie met de potentie van Prss en het plotselinge einde sterkt mij in de overtuiging dat er iets aan de hand is en dat we hier binnenkort meer over horen. Misschien wel een overname en misschien zelfs door dat bedrijf uit Cupertino.

Hoeveel ‘Instagrammetjes’ zou Prss waard zijn en zou Prss bij Apple misschien de plek van iBooks Author kunnen gaan innemen?

Ik ga extra goed opletten tijdens de WWDC keynote!

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Hydræ

  W wchtn ht f…

 • Profielfoto
  Zakske

  Hoeveel ‘Instagrammetjes’ zou Prss waard zijn…

  Volgens mij exact nul. Het meest achterlijke van Prss is dat het iPad-only is, daar zit werkelijk geen enkele uitgever op te wachten. De meeste concurrenten – en dat zijn er veel – bieden de mogelijkheid om tegelijk voor iPad, iPhone, Kindle en Android te publiceren.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Als Apple Prss zou willen overnemen dan zouden ze niet zo’n klungelige route hebben gekozen om eerst alle beta-testers op de kast te jagen en pas 3 weken later op de WWDC de overname aan te kondigen. No way. Best wel een bot emailtje overigens, waarin niet eens excuus wordt gemaakt aan de beta-testers voor hun verloren tijd, alleen voor het feit dat ze op hun vragen misschien geen reactie zullen krijgen.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Apple gaat z’n eigen zoekmachine aankondigen, lieverds.

 • Profielfoto
  Cardigan

  Ik vind dit echt een heel bijzondere conclusie: het bedrijf geeft aan een beta te staken en zich op iets anders te gaan richten dus moet het wel overgenomen zijn door Apple..

 • Profielfoto
  DaveFlash

  hmm… ik hoop het, zeker als je naar de datum kijkt die men van prss noemt:

  Na 16 juli 2014 zal er geen toegang tot Prss {..} mogelijk zijn

  dan lijkt me dat logisch, want Apple’s WWDC is van 2 tot 6 juni, als Apple met een opvolger komt van iBooks Author die meteen vanaf dan beschikbaar is, zit er daar dus zo’n 4,5 á 5 weken tussen, genoeg tijd voor alle huidige gebruikers van Prss om hun spul over te zetten op een mogelijk nieuwe variant van iBooks Prss Author of hoe Apple dat dan ook zal noemen….

  Lijkt me zo klaar als een klontje….

 • Profielfoto
  Chillie

  Grappig. Deze ‘opinie’ is bijna 1-op-1 wat Alexander zat te vertellen aan tafel bij de laatste Podcast…?

 • Profielfoto
  Needler

  Waarom zou Apple geïnteresseerd zijn in een markt die al jaren aan het krimpen is? Apple is de kiosk zelfs aan het afbouwen in iOS 7. Geloof hier weinig van.

 • Profielfoto
  ageman

  Overgenomen door Apple (uit betrouwbare bron);)