Nintendo zet eerste stapjes naar mobiel

14 reacties

Begin dit jaar schreven wij dat Nintendo bezig was zijn services uit te breiden naar mobiele apparaten zoals de iPhone en iPad. Het gaat dan niet om games, maar om zogenaamde ‘service apps’ die aanvullend werken op de games van de bedenkers van Mario.

Tijdens een briefing over de financiële resultaten van de Japanse gamemaker zijn eerste plannen voor mobiele diensten bekend gemaakt. De eerste stap is een mobiele webportal en app die tijdelijk ‘Mario Kart TV’ gedoopt is. Spelers kunnen hier met hun Nintendo ID inloggen om toernooien terug te kijken, persoonlijke statistieken te vergelijken en races van vrienden te zien.

Het Japanse gameconcern wil naar eigen zeggen op deze manier de betrokkenheid van de speler vergroten en ook als er geen console in de buurt is voor plezier zorgen.

Eerste screenshot van de mobiele Nintendo-portal.
Eerste screenshot van de mobiele Nintendo-portal.

De verkoopcijfers van de Wii U-console laten momenteel ten wensen over en Nintendo moest een flink verlies rapporteren. Hierdoor staat het management van het bedrijf onder flinke druk. Voorlopig lijkt Nintendo nog vast te houden aan eigen consoles en handhelds, mobiel wordt langzaam maar zeker ingezet als extra platform. Spelen met Mario, Donkey Kong en Link op de iPhone of iPad zit er voorlopig nog niet in.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  seek

  versies = verlies

 • Profielfoto
  StefanV

  En toch blijf ik erbij dat dit geen slimme zet is.
  Ik denk echt dat Mario etc. porteren naar iOS en Android het eens zo grote game bedrijf kan redden van de ondergang. De casual gamer (wat uiteindelijk Nintendo’s grootste markt was) is aan het verplaatsen naar mobiel en tablet en ik snap nog steeds niet dat Nintendo zo hard vast blijft houden aan hun eigen consoles.

  Ze zouden kunnen beginnen met games die “side-stories” bevatten naar mobiel te brengen, waardoor er nog steeds exclusieve content is voor de eigen systemen, maar tegelijk de mobiele gebruikers groep kan worden aangesproken…

  Maarja, ik zit niet in het bestuur van Nintendo, ik ben enkel een simpele Mario en Zelda fan die echt wel een paar euro wil uitgeven voor een goed Mario avontuur op zijn iPad

 • Profielfoto
  knekkie

  Nintendo kan het slim oplossen door Alle titels uit te brengen in 1 gratis Nintendo App en middels in app purchase koop je de losse titels. In die Appl zet je support voor een controller. Ze maken zelf een controller waarmee je iPad of iPhone of ander apparaat (draaiend op Windows Phone of Android) netjes verzonken ligt.

  Zo krijg je een Nintendoesk portable game console. Ze moeten dan wel voet bij stuk houden dat de games alleen speelbaar zijn met de speciale controller. Als ze de games dan ook nog iet extra’s mee weten te geven dat alleen met een nintendo controller kan dan heb je weer een stukje unique selling point. Die controller verkoop je vervolgens voor weinig en de games vanaf 3 euro per stuk. Moet je eens zien hoe hard dat gaat lopen.

  De iPhones en iPads zijn bekant net zo krachtig als de Wii U en GBA GBDS varianten. Deze strategie zou er voor kunnen zorgen dat Nintendo zijn hardware tak kan beperken tot iOS, Windows Phone en Android controlers. En ze gaan dan verder als games maker op het hardware platform van iOS, Windows Phone en Android.

 • Profielfoto
  Ostinato

  Too little, too late. Nintendo had al veel eerder op de mobiele trein moeten stappen.

  @knekkie: goeie aanpak. Ik zou maar eens een open sollicitatie naar Nintendo sturen. Wel eerst even je Japans opfrissen.

  Edit: als Pokémon op de iPhone komt beloof ik plechtig dat ik het eindelijk ga spelen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Too little to late is het natuurlijk nooit… Als je het maar goed uitvoert.

  Kijk maar naar Apple. Die is nooit als eerste met iets op de markt maar heeft als ze komen met een reeds bestaand product vaak wel de best en fijnst werkende uitvoering waar de industrie niet omheen kan.;)

  Mijn Japans is overigens prima.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Ach het kan altijd nog, kijk naar Atari met het RollerCoasterTycoon gedrocht op iOS. Wat een afzetterij en gewoon respectloos naar de originele bedenker en de vele fans.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Waar de fout ligt weet ik niet maar waar Nintendo een voorloper was met de Wii remote lopen ze nu met alles achter. Sony en Microsoft Consoles zijn veel goedkoper geworden (vooral de PS4). De functies van de Wii remote hebben Sony en Xbox enkele jaren geleden op hun vorige consoles snel en makkelijk geïmplementeerd. De PS4 heeft al een iOS app waarbij je de iPad verbindt met je console dat zowel in het PlayStation OS als in games gebruikt kan worden. Al veel verder dus dan Nintendo überhaupt van plan is. Daarbij de de overstap naar de nieuwe architectuur heeft Sony ook geen windeieren gelegd omdat het aantal kleine games erg aan het groeien is op de console en kan kopen voor enkele euro’s of soms wel gratis (afhankelijk van je abonnement).

  Kortom, Nintendo heeft een apparaatje te koop dat in alles is achterhaald en relatief te duur is.

  p.s. Ik refereer naar PS4 omdat ik die zelf in mijn bezit heb

 • Profielfoto
  App69

  Zouden ze niet zelf met een of andere tablet afkomen?

 • Profielfoto
  aukem

  @knekkie
  “Kijk maar naar Apple. Die is nooit als eerste met iets op de markt”

  Apple was best wel de eerste die kwam met de ‘tabled’

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Sony en Microsoft Consoles zijn veel goedkoper geworden (vooral de PS4).

  Kortom, Nintendo heeft een apparaatje te koop dat in alles is achterhaald en relatief te duur is.

  p.s. Ik refereer naar PS4 omdat ik die zelf in mijn bezit heb

  De Wii duurder dan de PS4? Waar haal je dat vandaan?

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  De Wii duurder dan de PS4? Waar haal je dat vandaan?

  Nee, ik zeg relatief een te duur apparaat. Het is weliswaar 150,- goedkoper dan een PS4; meer dan de helft duurder maar je krijgt er nog geen derde voor terug.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  De Wii duurder dan de PS4? Waar haal je dat vandaan?

  Nee, ik zeg relatief een te duur apparaat. Het is weliswaar 150,- goedkoper dan een PS4; meer dan de helft duurder maar je krijgt er nog geen derde voor terug.

  Dat is weleens waar subjectief..

  Iemand kan meer blijer worden met Mario en Zelda dan met Metal Gear Solid etc

 • Profielfoto
  maconly

  Kan Apple Nintendo niet over nemen dat zou wat zijn .

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @daantsjie: maar dat noemen we emotionele waarde en daar is geen prijskaartje aan te koppelen. Technisch en functioneel gezien is het gewoon een inferieur apparaat.