Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 mei 2014

Gaan Apple en Samsung ook schikken?

Afgelopen weekend werd bekend dat Apple en Google de juridische strijdbijl om patenten zullen begraven. Volgens The Korea Times zijn ook Apple en Samsung in gesprek over een schikking die een einde zal maken aan de lopende rechtszaken tussen de bedrijven.

Met het voorbeeld van Google in het achterhoofd, zouden Apple en Samsung weer om de tafel zijn gaan zitten. Het is niet de eerste keer dat de twee bedrijven een schikking buiten de rechtszaal te treffen, begin dit jaar liepen onderhandelingen al eens op niets uit.

Een factor om rekening mee te houden is dat er tussen Apple en Google alleen technologische patentkwesties speelden. Met Samsung had de iPhone-maker ook een appeltje te schillen over het design van de Galaxy-toestellen, die vooral in het verleden erg op de iPhone leken. Toch zijn experts optimistisch over de uitkomst. Florian Mueller (FOSS Patents) denkt dat de twee smartphone-makers er in de zomer uit zullen komen. Apple heeft volgens hem niet echt een strategie om de door Steve Jobs afgekondigde oorlog met Android te stoppen, maar het management zou welwillend zijn.

Apple en Samsung zijn wereldwijd verwikkeld geweest in talloze patentzaken. Het Koreaanse Samsung werd meermaals door Apple aangeklaagd en de iPhone-maker boekte flinke successen in deze strijd. Het afgelopen jaar moest Samsung bijna een miljard dollar aan Apple overmaken.

Samsung is een structureel ander bedrijf dan Google. Het kopiëren van producten al sinds de jaren 90 praktisch de core business van diverse afdelingen van het bedrijf. Zo kwam recent naar buiten dat Samsung-medewerkers geinstrueerd waren documenten op te eten (link lezen vanaf “Phone Tag”) en belastend materiaal te vernietigen als de mededingingsautoriteit voor de deur zou staan. Of het Apple lukt om te schikken met een bedrijf met deze handelswijze, is twijfelachtig te noemen.

Reageer op artikel:
Gaan Apple en Samsung ook schikken?
Sluiten