Concurrentie voor 3D-printers: The Nomad

26 reacties

3D-printers zijn hip en compact maar beperkt. Freesmachines zijn oud en groot, maar kunnen ook objecten maken en met meer materiaal omgaan. Op Kickstarter gaat een gebruiksvriendelijke freesmachine als een speer als concurrent voor de 3D-printer.

The Nomad is een kleine computergestuurde freesmachine die dezelfde gebruiksvriendelijkheid als een 3D-printer biedt. Het project wilde binnen een maand 30.000 dollar ophalen, maar heeft nu al bijna het tienvoudige bereikt. De Nomad kan ontwerpen die voor 3D-printers gemaakt zijn uitlezen en freest zijn weg door wax, hout, aluminium en rubber.

De functionaliteit van een 3D-printer en freesmachine overlapt elkaar deels. De printer begint met niets en stapelt laagjes materiaal totdat een object ontstaat. Een freesmachine begint met een blok materiaal en haalt weg wat niet nodig is. De freesmachine kan hierdoor niet alles maken wat een 3D-printer kan. Toch kunnen objecten als iPhone-covers met beiden gemaakt worden,

De Nomad werkt met USB op PC en Mac, de makers beloven dat je geen industriële werktuigkundige hoeft te zijn om een mooi resultaat te krijgen.

De freesmachine zou wel meer lawaai en stof produceren dan een 3D-printer. Toch bewijst de nu al massale opbrengst dat het idee erg aantrekkelijk is. Amerikaanse Kickstarter-gebruikers die minimaal 1500 dollar backen krijgen in Augustus een Nomad toegestuurd. Na Kickstarter gaat de machine ongeveer 2500 dollar kosten, dit is vergelijkbaar met de prijs van 3D-printers. Vandaag een iPhone-hoesje uit plastic frezen, morgen een iPad-houder uit hout. Wat zeg jij, frezen of printen?

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Een 3D-printer en freesmachine doen grofweg hetzelfde. Waar de printer met niets begint en legt laagjes materiaal stapelt neer totdat een object ontstaat, begint een freesmachine met een blok materiaal en haalt weg wat nodig is.

  ?? ja echt grofweg hetzelfde ….. Geen verstand van techniek dat lezen we wel weer.

  Slecht artikel rymon, again, wees nu eens wat kritischer naar jezelf. Waar is het stukje journalistiek ?
  Wat kost het apparaat?
  kan het ook met metaal omgaan? etc etc.
  Hoe gaat het met stof om? (afzuig systeem?)
  Volledig artikel met volledig correcte informatie is fijner dan op links klikken waar je maar moet afwachten waar je terecht komt.

 • Profielfoto
  bonjorno

  ONLY SHIPS IN USA jammerrr

 • Profielfoto
  Tobias H.

  @meeuw

  Als lezer ziet het er overzichtelijker uit om een niet te groot stuk te hoeven lezen, en voor degenen die interesse hebben om dieper in te gaan op het onderwerp in het artikel zijn links een prima oplossing.
  Het blijft een Apple gerelateerde website toch? Geen Wikipedia van elk aan bod gekomen onderwerp.:)

 • Profielfoto
  MEEUW

  @tobias, te groot artikel iid niet overzichtelijk, maar de basis moet aanwezig zijn.
  En daar heb ik het over.

  Want als je verder verdiep :
  Overigens hadden ze maar 20 mensen nodig om doel te halen.
  En er zijn 169 mensen geinteresseerd. Dus ja dan lijk me de informatie : Gaat als een speer… iets te overdreven…

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Probeer dit dan maar eens met je freesmachine:
  http://www.citylifemagazine.ca/wp-content/gallery/3d-printing-2013-june-july/3d-printing-shape-torus.jpg
  Dit is absoluut geen concurrentie voor een 3D printer!

 • Profielfoto
  bestbier

  Tóch denk ik dat de 3D printer meer toekomst heeft. Ik heb resultaten gezien met werkende tandwielen die geprint waren. Zoiets zou een frees niet kunnen VREES ik.

 • Profielfoto
  KarelWillem

 • Profielfoto
  KarelWillem

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Tóch denk ik dat de 3D printer meer toekomst heeft…

  ..Dit is absoluut geen concurrentie voor een 3D printer!…

  .
  Andersom is er heel veel wat je met je freesmachine kan, wat je met een vergelijkbaar geprijsde 3D-printer zeker NIET kan.

  Dus nee; geen concurrentie.
  Wel een goede aanvulling, en de mogelijkheid oneindig meer materialen te gebruiken.

 • Profielfoto
  jelledevleeschouwer

  Tóch denk ik dat de 3D printer meer toekomst heeft. Ik heb resultaten gezien met werkende tandwielen die geprint waren. Zoiets zou een frees niet kunnen VREES ik.

  Hoe denk jij dat tandwielen, assen en cilinders van industriële machines en auto’s gemaakt worden? Dat gebeurt namelijk enkel met frezen en CNC’s.

  Met een 3D printer kan je misschien juist een tandwiel voor je lego-constructie printen.

 • Profielfoto
  iep

  Met een 3d printer kun je evenwel grote onderdelen printen. Daarom loopt er nu ook een project hier in Nederland waarbij een compleet huis middels een 3d printer wordt gebouwd. Het is alleen niet altijd even slim om een 3d printer of een freesmachine te gebruiken gezien de kosten. Een 3d printer gebruik je nu vooral om complexe dingen te maken omdat je dat heel moeilijk tot niet kunt doen met iets als een freesmachine.

 • Profielfoto
  Pim Hienkens

  Ik vind de afweging volkomen onzinnig. Met een hamer en een Baco kan je allebei een spijker inslaan. Toch horen beide instrumenten in een beetje complete gereedschapscollectie thuis.
  Omdat alles wat je met een 3D printer maakt eigenlijk van aan elkaar gelijmde deeltjes bestaat heb je daardoor een erg beperkt scala aan materiaaleigenschappen beschikbaar. Daartegenover kan een frase-machine weer niet zulke complexe vormen aan. Denk aan een knikker in een dichte bal (moet wel een gaatje hebben om de hulpstof te kunnen verwijderen). Overigens die prachtige Unibody chassis van de MacBooks zijn gefrased. Kortom beide machines hebben heel goede toepassingen.

 • Profielfoto
  donut

  Een 3D-printer en freesmachine doen grofweg hetzelfde….

  ja, en een fototoestel en een videocamera doen ook bijna hetzelfde
  een broodtrommel en een kluis doen ook pakweg hetzelfde..
  wat kan ik zeggen..

  het is net zoals windows en apple ; grofweg hetzelfde…

 • Profielfoto
  knekkie

  ERG gaaf.

  Wie weet weet een wederopstanding van hout speelgoed. Ik heb vroeger als 12 tot 16 jarige een hoop houten speelgoed gemaakt. Gewoon omdat het gaaf was om te doen. van autootjes tot bootjes en vliegtuigen. Liefst ook modellen die tegen een stootje konden.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Inderdaad knekkie, het eerste dat ik dacht: hout! En metaal CNC-en is ook prettig. Een 3D-printer is leuk, maar je zit vooralsnog vast aan plastics.

 • Profielfoto
  Auspacker

  Ik reageer bijna nooit op welk artikel dan ook maar dit keer kan ik het niet laten.

  Ik ben David van Bright die de uitpakparties doet.

  Anyway, als hobby heb ik een metaalwerkplaats en ik heb mijn eigen CNC freesmachine een paar jaar geleden gebouwd. En ik heb ook een 3D printer.

  Het zijn twee totaal verschillende tools. Het enige wat ze gemeen hebben is dat je aan de hand van een CAD tekening een object kan maken. In dit stukje wordt de suggestie gewekt dat je met beide gereedschappen het zelfde kan maken.

  Helaas is dat niet zo. Met een freesmachine haal je materiaal weg en met een 3D printer bouw je materiaal op.

  Het grote verschil is dus dat je met frezen wel uit een blok materiaal een ‘ei’ kan frezen aan de buitenkant, meer niet.

  Met 3D printen kan je zowel de buitenkant van het ‘ei’ creeeren maar ook de holle binnenkant. Dat is een fundamenteel verschil. En juist daarom is 3D printen revolutionair. Wat je kan tekenen kan je maken. Dat kan niet met draaien of frezen of welke conventionele methode dan ook.

  Helaas de strekking van dit item slaat de plank helemaal mis. Geeft niet, want we maken allemaal fouten. Zelfs ik:-)

 • Profielfoto
  MacMartino

  Ben benieuwd wanneer het 3D printen ook iets zinnigs gaat opleveren dan alleen maar ‘leuk dat het kan’ dingetjes. Zie tot nu toe het nut er niet van in. Wel van de freesmachines, waarbij bijv. uit een blokje porselein een kroon gemaakt wordt. Ik ken iemand die daar nogal veel geld mee verdient. Maar volgens mij blijft het vooralsnog vooral in de hobby hoek hangen. En steeds kom ik weer tegen ‘dat je iphone hoesjes kunt printen’. Maar de kwaliteit is belabberd en de kostprijs enorm, terwijl je hoesjes in de winkel voor 5 a 10 euro koopt… dus.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Artikel een beetje herschreven zodat de indruk niet meer gewekt wordt dat het precies hetzelfde kan als een 3D-printer. Dank voor de aanvullingen!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Middels het printen is makkelijk om complexe, ook compleet afgesloten holle vormen te realiseren. Een freesmachine daarintegen kan sterker materiaal verwerker en is daar waarschijnlijk wat sneller.

  Denk niet dat het echt concurrenten van elkaar zijn. Ieder apparaat zijn eigen toepassing.

 • Profielfoto
  serum

  @MacMartino;

  Het lijkt er op dat je niet weet dat er 3d printers zijn die titanium, RVS of aluminium onderdelen kunnen produceren? Niet mainstream, maar 3d printers hebben een ENORME toekomst en kan je garanderen geven dat het een kwestie is van een goede speler op de markt te vinden en hier aandelen van te kopen. Het is en wordt booming. Mogelijkheden zijn vanuit een engineering pov een veel ruimere ontwerpvrijheid

  In de high-end autoindustrie worden bv complex/moeilijk te frezen/gieten onderdelen (turbohuizen) geprint uit aluminium. Bewegende delen worden direct meegeprint.

  Heb zelf een metaalwerkplaatsje met oa een CNC frees en ik kan je vertellen dat het echt een machtig prettig gevoel is dat als je ’s avonds in bed een idee hebt en de volgende ochtend/dag een werkend product.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Artikel een beetje herschreven zodat de indruk niet meer gewekt wordt dat het precies hetzelfde kan als een 3D-printer. Dank voor de aanvullingen!

  Nog steeds snap je er 0,0 niks nada van.
  Hoe wil je iphone cover frezen?? Blijven nadenken, ook al kopieer je het.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Een iPhone-cover is nu juist één van eenvoudigere dingen om te frezen.
  Ik heb dus het idee dat jij het nog niet helemaal snapt.:)
  .

  ….En steeds kom ik weer tegen ‘dat je iphone hoesjes kunt printen’. Maar de kwaliteit is belabberd en de kostprijs enorm…

  .
  De kostprijs is zeker niet enorm. Ruwweg 5 cent/cm3 is een aardige richtlijn.
  Een iPhone-hoesje – als veelgebruikt voorbeeld – zal richting enkele dubbeltjes gaan.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Nog steeds snap je er 0,0 niks nada van.
  Hoe wil je iphone cover frezen?? Blijven nadenken, ook al kopieer je het.

  Waarom doe jij toch altijd zo onaardig?

 • Profielfoto
  serum

  @meeuw; een iphone cover is prima te frezen.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Na Kickstarter gaat de machine ongeveer 2500 dollar kosten, dit is vergelijkbaar met de prijs van 3D-printers.

  Nog een kleine (voordelige) tip; Een 3D printer heb je al vanaf 995,-

 • Profielfoto
  Mr.RoBoT

  In België is er een firma die medische toepassingen print 3D (heupprotheses, tand-, e.d.). In metaal (ik dacht titanium) en hoe de firma heet weet ik ook niet meer.