Camera-expert Nokia aan de slag bij Apple

9 reacties

De camera van de iPhone is al goed, maar het kan altijd beter. Om de camera’s van toekomstige iPhones nog beter te maken, heeft Apple Ari Partinen aangenomen. De Finse camera-expert maakte zijn overstap van Nokia naar Apple vandaag bekend. 

Partinen was onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de camera in de Nokia Lumia 1020, deze maakte indruk met een resolutie van 41 megapixel en goede beeldkwaliteit. De camera-expert stapt vlak na de overname van Nokia door Microsoft op om naar eigen zeggen aan een ‘nieuw hoofdstuk’ in Cupertino te beginnen. 

De Finse camera-expert geeft aan in juni van dit jaar bij Apple te beginnen, naar alle waarschijnlijkheid is de productie van de iPhone 6 dan al gestart. Hierdoor zal de camera van de volgende iPhone nog geen elementen van Partinen’s hand bevatten, Mogelijk is de eerste invloed van de voormalig Nokia-man zichtbaar in de camera van de iPhone 6s.

Nokia en Apple houden er een andere visie over camera’s op na, waar de Finse smartphonemaker inzette op een extreem hoge resolutie, houdt Apple al een tijdje vast aan een resolutie van 8 megapixel.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  sunapple

  Ik moet zeggen dat de 20MP PureView camera op mijn Lumia 1520 best indrukwekkend is. Groot deel van de experience is toch ook de softwarekant, dus daar zullen ze ook aan moeten werken.

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  Was de Nokia Lumia niet die telefoon waarbij tijdens de voorstelling op een pijnlijke manier aan het licht kwam, dat alle video geschoten was met professionele camera’s! Terwijl ze deden alsof het met het toestel zelf was…

  http://www.youtube.com/watch?v=vlXYfmowRSs&sns=em

 • Profielfoto
  knekkie

  De Lumia 1020 ownt wel op foto gebied. Maar die bochel…

  Ben benieuwd of we dan ook 40 Megapixel iPhones gaan krijgen met een lelijke bochel net als de Lumia 1020

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Een van de belangrijkste redenen van het feit dat ik niet veel meer megapixels wil, is de hoeveelheid mb’s die dat inneemt. Hoeveel is dat, bij 20 of 40 megapixel?

 • Profielfoto
  helium1967

  Dan moeten we achtereen iPhone’s hebben met 1tera om al die foto’s op te slaan, voor mij is 8 megapix camera genoeg

 • Profielfoto
  Nikita

  De iPhone camera is redelijk beroerd… Niet op het schermpje van de iPhone, want daar kan je de ruis niet op zien, maar bekijk ze op een desktop dan zijn ze ineens een stuk beroerder.

  De foto van een Nokia 808 op 5 Mpix (da’s de gedownsamplede versie vanaf de 41 Mpix sensor) komt neer op zo’n 1,5 – 2 MB. Van een Lumia 1020 zal het op hetzelfde uitkomen (vrijwel dezelfde sensor als in de 808 en bijna dezelfde techniek erachter).

 • Profielfoto
  Johnyw

  Wie heeft er nu in Godsnaam zo veel pixels nodig… De meeste foto’s worden tegenwoordig enkel en alleen gebruikt om op allerlei sociale media te plaatsen…en daar worden ze zodanig gecompenseerd, dat er van de initiële kwaliteit niks meer over blijft ! 8 Mpx is over het algemeen meer dan voldoende en ook Apple weet dat. Moet het meer zijn, wel koop dan een “echte”camera !

 • Profielfoto
  jamba

  Alles draait om de chip. Je kan een chip in meer kleinere vakjes verdelen en zo een nog hogere resolutie krijgen maar worden de foto’s daar beter van? Een grotere chip is veel beter!

 • Profielfoto
  knekkie

  @JohnyW Dit soort smartphone’s geven je eindelijk de mogelijkheid om je foto’s naast online media ook voor andere doeleinden te gebruiken. De software is slim genoeg om de foto voor het bewuste doeleinde bij te schalen.

  Er is een gezonde markt voor dat soort smartphones. genoeg mensen die geen geld hebben voor een compact camera en of spiegel reflex en genoegen nemen met iets dat kwalitatief halverwege of zelfs als vervanger van kan dienen in de vorm van een smartphone.

  De 1020 is een van de weinige RAW schietende cameratelefoons. je moet even in de settings duiken en het nemen van foto’s alles behalve snel op die manier. Maar mocht je het willen dan kan het. de andere setting is dat de camera naast de 41MP een 5MP variant opslaat. en als je die 41MP versie helemaal niet wil opslaan kan je dat ook uit zetten zodat je altijd in 5MP schiet en bewaart.

  Ik ben benieuwd welke kennis deze man mee brengt naar Apple en wat we daarvan terug gaan zien in de volgende iPhone.