Applegebruiker nieuwe knuffelbaby voor Microsoft

28 reacties

Het is je wellicht niet ontgaan: Microsoft heeft sinds korte tijd een nieuwe CEO met de naam Satya Nadella. Met de komst van de sympathieke Indiër en het vertrek van de onnavolgbare en soms ogenschijnlijk kwaadaardige Steve Ballmer waait er een frisse, optimistische wind binnen het bedrijf die afstraalt op haar bedrijfsstrategie.

Een beetje positieve energie kan het bedrijf ook wel gebruiken omdat het oorspronkelijke thuisplatform van Microsoft – de traditionele desktop-pc voor thuisgebruik – aan het verdwijnen is ten gunste van apparaten die vaak geen Windows draaien: de iPad, iMac, Chromebooks of een van de miljoenen Android tablets. Ook de smartphone of phablet – en dan met name de grotere Android toestellen – is voor een groeiende groep gebruikers hun primaire computer, met name in een belangrijke groeimarkt voor Apple: Azië.

Maar hoe paradoxaal het ook klinkt: deze ontwikkelingen zijn voor gebruikers echter een goede zaak: Microsoft moet meer dan ooit gaan luisteren naar wensen en verwachtingen van de gebruikers op deze voor haar ‘vreemde’ platforms als ze in te toekomst relevant wil blijven op de consumentenmarkt. Dus ook naar de Apple gebruiker. Maar… is het niet too little, too late? Wat schiet de Apple-gebruiker ermee op? Wat zijn de alternatieven voor fanatieke Microsoft-haters? Kortom: de koning is dood, leve de koning!

Zo was het vroeger
Met een beetje fantasie zou je kunnen stellen dat het bestaan van Apple en Microsoft op enig moment in de bedrijfshistorie van ieder bedrijf sterk van elkaar afhankelijk was, of zelfs levensreddend. In 1984, nog voordat Windows bestond, bracht Microsoft haar eerste software uit voor de Macintosh. Apple heeft daar in die tijd goed van geprofiteerd, want de concurrentiestrijd tussen hardwarefabfrikanten Apple, Commodore, Atari, Sinclair, Tandy en IBM was destijds moordend. De platforms hadden elk hun eigen OS en de ‘samurai-consument’ had het lot nog niet in het voordeel van één of twee spelers beslist. Bill Gates had geld nodig en was desperaat om zijn software op de populaire Macintosh uit te brengen. Microsoft was toen zeker nog geen bedreiging voor Apple, ook niet op een IBM-pc met hun BASIC operating system. Het was een conculega, die slim inzette op meerdere platformen en haar ‘Office-software’ (MS Word en Excel) ook voor de Mac uitbracht. Het was pas in 1995 nadat Bill Gates besloot om met Windows 1.0 (1985) Apple’s besturingssysteem System 1 te kopieëren dat de oorlog uitbrak. Jobs verloor de rechtzaken die hij tegen Microsoft aanspande omdat Gates succesvol voor de rechter betoogde dat het OS van zijn concurrent op zijn beurt ook weer gekopieerd was van de Xerox Alto. Zaten er in Windows 1.0 nog wat beperkingen a.g.v. de rechtzaken van Apple tegen Microsoft (bijv. geen overlappende vensters toegestaan), in versie 2.0 (1987) liet Microsoft alle schaamte los.
Tien jaar gaan voorbij en nu zijn de rollen omgekeerd. In 1997 had Apple nog maar voor een paar maanden geld in kas voordat het bedrijf failliet zou gaan. Al jaren was er weinig populaire software voor de Macintosh uitgebracht: veel grote softwaremakers lieten het platform links liggen en de hele wereld gebruikte Windows (zij het soms tandenknarsend want Windows 95 was een ondermaats en instabiel besturingssysteem, nog steeds gebaseerd op DOS). Het was Bill Gates die de knip trok en een klein maar sympbolisch belang in Apple van $150M nam. Op Macworld Expo van dat jaar sprak Jobs de aanwezigen toe met de beroemde woorden:

If we want to move forward and see Apple healthy and prospering again, we have to let go of a few things here. We have to let go of this notion that for Apple to win, Microsoft has to lose. We have to embrace a notion that for Apple to win, Apple has to do a really good job. And if others are going to help us that’s great, because we need all the help we can get, and if we screw up and we don’t do a good job, it’s not somebody else’s fault, it’s our fault. So I think that is a very important perspective. If we want Microsoft Office on the Mac, we better treat the company that puts it out with a little bit of gratitude; we like their software.
So, the era of setting this up as a competition between Apple and Microsoft is over as far as I’m concerned. This is about getting Apple healthy, this is about Apple being able to make incredibly great contributions to the industry and to get healthy and prosper again.

Als dit niet was gebeurd was er geen iMac, iPod, OS X, iPhone en iPad geweest. Kijk het filmpje nog eens terug en proef de sfeer in de zaal aan de hand van het boegeroep van de Apple developers en andere aanwezigen, zeker als Bill Gates op het scherm via teleconference verschijnt. En let op de lichaamstaal van de doorgaans zo optimistisch ingestelde Jobs. Hij kijkt naar de vloer en draait plichtmatig en zelfs licht bestraffend zijn verhaaltje af. Hij kon niet anders. Maar het was wel de grote ommekeer.

Zo moet het dus niet: de huidige stand van zaken
Gedurende de hele 21e eeuw heeft Microsoft consequent Office software voor OS X uitgebracht, zoals het bedrijf voor de bijna-breakdown van Apple ook altijd deed. Met het verschil dat het hier functioneel uitgeklede en – zeker kort na hun release – buggy versies van Microsofts populaire kantoorsoftware betrof. Ook waren er compatibiliteitsproblemen bij bewerken en opslaan van de ‘native’ Office-bestandsformaten – *.doc(x) van Word, *.xls(x) van Excel en *.ppt(x) van Powerpoint- waardoor de Mac-gebruiker in de Windowswereld vaak wat meewarig werd aangekeken. Probleem was: Apples eigen kantoorsoftware (respectievelijk Pages, Numbers en Keynote) was functioneel totaal niet vergelijkbaar met Office. Wel draaide Apples iWork software stabieler en was er meer aandacht besteed aan het uiterlijk en opmaak van de gepubliceerde documenten. Meestal een jaar nadat de Windows-versie van Office uitkwam volgde de Mac: in 2004, 2008 en 2011, maar eigenlijk is Microsoft met Word en Excel consequent vanaf 1985 op de Mac aanwezig geweest. Uiterlijk leken de versies van de verschillende programma’s weinig op elkaar: het met Office 2007 geïntroduceerde ‘lint’ of ribbon – welke de knoppendrukte in de programma’s aanzienlijk reduceerde – ontbrak in 2008 versie nog en toen de functionaliteit in 2011 eindelijk verscheen bleek het lint niet via het scrollwheel van de muis te bedienen, tot frustratie van veel gebruikers. Enne…zoiets simpels als bijvoorbeeld het invoegen van een lege afstand voor of na een alinea: dat kon niet. Waarom? Niemand die het weet. Ook het Office-pakket zelf was uitgekleed: de o zo gewenste Mac-versie van Outlook (‘Entourage’) kwam pas in 2000 en alhoewel Apple’s eigen Mail/Calender/Contacts qua functionaliteit vrij spartaans waren: de programma’s werkten wel. Entourage had vreemdgenoeg de grootste moeite om volledig met Microsofts eigen Exchange-servers te werken en het importeren van oude email en adresboeken was eveneens geen pretje. Microsoft Access, Visio, Project en Publisher hebben het helemaal nooit naar de Mac gehaald. In laatstgenoemd geval was dat wellicht ook niet zo erg.

Rise like a Phoenix
En toen was daar ineens in begin 2014: OneNote for OS X (en voor iOS, inclusief een aparte iPad app). Gratis.
 Toegegeven: het programma is qua functionaliteit nog niet helemaal waar het wezen moet (een nieuwe hyperlink creëren kon tot zeer recent bijvoorbeeld nog niet) en het Voorkeurenmenu bevat slechts drie opties: Spelling, Weergave en Feedback. Maar met OneNote laat Microsoft zien dat het de Apple gebruiker serieus neemt. Er wordt driftig aan de software gewerkt en er verschijnen regelmatig updates. Het programma draait stabiel en de bekende toetsencombinaties doen het. De interface is rustig en qua uiterlijk goeddeels identiek aan de webinterface op Office.com. Het icoontje is opgefrist en toont ons hoe de nog te verschijnen Office for Mac 2014 er uit gaat zien. Kijk naar het recentelijk geïntroduceerde Office for iOS en je ziet hoe de programma’s er uit gaan zien. Saillant detail dat aantoont hoe belangrijk Office for iOS trouwens was: de versie voor mobiele apparaten (draaiend op ARM-architectuur in plaats van Intel) onder Windows 8 is nog niet verkrijgbaar. Microsoft heeft met Office for iOS laten zien dat het snapt wat zin en onzin is in een mobiele kantoorsoftware. Niet alle functionaliteit zit erin maar dat hoeft ook helemaal niet. Office for iOS ziet er rustig uit, crasht niet en doet wat het moet doen. Klein nadeeltje: de afhankelijkheid van Microsofts eigen cloudopslagdienst OneDrive. Een documentje openen en bewerken vanuit je Dropbox-app gaat nog wel, maar daarna gaat het fout: opslaan mag alleen in je OneDrive of ‘ergens’ op de iPad. Exporteren naar Dropbox kan niet, en handmatig uploaden in de Dropbox app evenmin, omdat Dropbox bij de filmrol kan, en verder niets. Het document staat ergens op je iPad, maar is slechts lokaal in Office for iOS beschikbaar. Verder niet. Resteert: het bestand naar jezelf mailen. Zucht… Vendor lock-in at its finest.

Wat wil de Apple-gebruiker?

Is het nou zou moeilijk om het de Apple-gebruiker naar zin te maken? Nee, helemaal niet. Apple-gebruikers zijn wel wat vendor lock-in gewend, maar zijn anderzijds ook erg op hun vrijheid gesteld. Ze zijn kapitaalkrachtig en bereid de knip te trekken voor hoogwaardige apps die een goede user interface hebben,  hen tijd besparen en prettig in het gebruik zijn. Ze zijn zeker niet achterlijk, vaak hoger opgeleid en doorgaans erg gesteld op een onafhankelijk cloud-storage platform zoals Dropbox of Box. Concurreren met Apple’s eigen online iWork in the Cloud is niet moeilijk; gebruikers van iWork for OS X (Pages, Numbers, Keynote) die iets meer functionaliteit wensen lopen tegen een muur aan en Apple is notoir slecht in webdiensten. Online collaboratie aan een document? Alles wat Apple op het web doet, kan Microsoft beter. Vergeet niet dat dit de core-business is van het bedrijf uit Seattle: saaie, degelijke software maken die doet wat het moet doen. Precies wat je wilt als ondernemer of thuiswerker. Apple biedt iWork voor de minder veeleisende gebruiker kosteloos aan en dat is prima. Bij Microsoft slapen ze er geen nacht minder om. De huidige iOS- en toekomstige OS X Office-apps zijn goed ontworpen, stabiel en vegen de vloer aan met tegenhangers uit Cupertino. Niets staat hun succes in de weg, behalve – daar zijn we weer – vendor lock-in. En verwaarlozing. Als Microsoft de OS X versies van Office 2014 wederom beperkt tot een slap aftreksel van Office 2013 for Windows, hoeft het bedrijf niet te verwachten serieus genomen door de Apple gebruiker. Er zijn namelijk alternatieven, om er een paar te noemen:

 • Google Docs. Niet alleen heeft Google haar Google drive opslagcapaciteit opgewaardeerd (tegen bescheiden betaling tot 1TB), Google’s webdiensten bieden de mogelijkheid tot online collaboratie waar Apple alleen haar vingers bij af kan likken. Dit is waar Google goed is. Google’s online desktop publishing (DP) apps bieden weinig functionaliteit en zijn lelijk, maar werken wel. Gratis natuurlijk.  Scholen in de VS schakelen en masse over op Google services; klassen tegelijk vullen zich met goedkope plastic Chromebooks van Samsung. Het is maar de vraag of Apple dit gevecht in het klaslokaal aankan met een $100 goedkopere MacBook Air. Pluspuntje voor Google: gebruikersgegevens vanaf de kinderleeftijd. Briljant toch?
 • Apache Open Office. Gratis, betrouwbaar en kan bestanden opslaan in het OpenXML format die in Microsoft Office geopend worden. Redelijke functionaliteit, alleen geen online presentie.
 • De apps van de Omnigroup en anderen. De Omni Group heeft historisch nauwe banden met Apple via NeXT en biedt voor een deel betaalbare alternatieven voor de afzonderlijke onderdelen van Microsoft’s Office suite, maar zeker niet voor alles. Omnigraffle (diagram applicatie à la MS Visio), OmniPlan (een project & planningsapplicatie à la MS Project) en Omnifocus (een taskmanager) draaien native op OS X, zijn betaalbaar en goed doordacht. Werken prima met Dropbox.

De prijs van halsstarrigheid
Satya Nadella heeft het begrepen. Denk ik. Zijn papieren zijn goed; hij is afkomstig van de Azure online dienstentak van Microsoft en snapt dat het bedrijf moet concurreren om te overleven. Dat hoefde nooit, maar de tijden zijn veranderd. Van concurrentie wordt iedereen beter. Ook Office zelf. Wat nu moet gebeuren voor OS X is de functionaliteit van Office for Windows kopiëren. Om te beginnen. Of de Apple-gebruiker te verleiden is OneDrive te gebruiken moet nog blijken, maar slechter dan de ongeorganiseerde bende die iWork in the Cloud is kan bijna niet. Op iOS moet een handoff van documenten van Office naar Dropbox mogelijk gemaakt worden. De roep van de massa moet dit mogelijk maken want de status quo is onacceptabel. Halsstarrigheid en neerbuigendheid kan betekenen dat de Apple-gebruiker zich afwendt van Office, voor zover dit niet al gebeurd is. Op Android is voor Microsoft moeilijk geld te verdienen, maar de user base van het platform is wel groter. Hoe Microsoft zich echter staande wil houden in de wildgroei van Android versies die nooit worden ge-update – het gros van de Aziatische Android tablets draait sowieso nog versie 3.x – is onduidelijk, maar ook voor Android is OneNote verschenen: een voorteken? Maar als het bedrijf niet verandert, kan het zich beter terugtrekken tot de zakelijke markt. Dit segment heeft geld zat, maar blijft toch wel de knip trekken voor Office- programma’s die steeds minder worden gebruikt. Daar kan Microsoft de duimschroeven aandraaien en vervallen in bekend gedrag: “U wilt alleen Azure-servers zonder Office? Dat dachten wij niet.” Maar dat was het oude Microsoft. Tijd voor het nieuwe.

Wat vind jij? Gebruik jij Office 2011 for Mac en/of Office for iOS? En de alternatieven (van Apple)? Heb je genoeg aan de alternatieven of schieten ze tekort? Is OS X wel bedoeld voor desktop publishing of moet je voor Office producten gewoon een Windows-pc kopen en niet zeuren? Welke cloud-opslagdiensten heb je en met hoeveel (gratis) opslag? Gebruik je dit ook? Is vendor lock-in een groeiend probleem of valt het wel mee? Geloof je in ‘het nieuwe Microsoft’ of vertrouw je ‘ze’ (nog steeds) niet?

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Fietsbel

  Top artikel! Voorpagina NRC!

 • Profielfoto
  klonic

  Goed stuk, alleen mis ik de koppeling met de titel (de titel vind ik dus raar).

  Ik gebruik MS Office. Maar Powerpoint heb ik vervangen door keynote en Word ga ik vervangen door een Latex pakket (Mactex), met Latex kan je namelijk meer en sneller dan met Word als je complexe bestanden wilt maken. Alleen Excel blijft voor mij heer en meester al moet ik me misschien eens gaan verdiepen in de Open Office Calc.

 • Profielfoto
  ART-hur

  Echt een prima artikel !

  Ik kijk enorm uit naar de geüpdate Office voor OS X, mede voor een (volledig !) retina support en meer snelheid. Ook voor nieuwe functionaliteiten zoals in Office 2013 voor Windows. Een interface zoals Onenote op OS X zou welkom zijn!

  Wanneer zou Office 2014 voor Mac uitkomen??

 • Profielfoto
  Maikelw

  Heb een par maanden geleden OpenOffice op t werk geïnstalleerd. Hoewel het redelijk prettig werkt merk je toch echt dat het niet aan de kwaliteit van iWork kan tippen, bijvoorbeeld cellen in de Numbers variant worden vaak dubbel ingevuld met dezelfde content, maar voor licht gebruik als het afvinken van iets in een briefing is het uitstekende software.

  Mooi artikel trouwens.

 • Profielfoto
  Floris

  Ik zit op een school in Zeist, (middelbaar) (CLZ) waar ze alleen macbooks gebruiken, niet eens iets met office, allemaal met iwork..

  Maar verder super gaaf artikel!

 • Profielfoto
  typonerd

  super gaaf artikel, ondanks de schrijffauten;-)

  “Microsoft was toen zeker nog geen bedrijging voor Apple”

 • Profielfoto
  Meneerkaka

  Ik gebruik op mijn ipad gwn de iWork Apps, ik moet dan wel niet de meest zakelijke documenten en presentaties maken maar het werkt heel goed, zelfs met icloud nog geen problemen gehad, en dan vind ik iWork wel beter dan office for ipad waar je 100 euro per jaar voor moet neerleggen terwijl je iWork ook op alle idevices kan krijgen als je de Apps (in mijn geval gratis) hebt aangeschaft

 • Profielfoto
  Menno

  @typonerd Mijn excuses. Spelfouten zijn zeer storend. Het probleem is dat de spellingscontrole in OneNote uitstaat, omdat het programma bijna al mijn tekst als ‘fout’ markeert. Minpuntje. De spellingscontrole geschiedt dus op het oog. Staan er nog meer fouten in? Dank voor je feedback, ik heb het artikel aangepast.

  Gr Menno

 • Profielfoto
  Moltie

  Alleen Excel gebruik ik nog zeer regelmatig. Voor teksten en presentaties zijn respectievelijk Pages en Keynote wat mij betreft veel stabieler en overzichtelijker. Alleen als een klant een bewerkbaar Word bestand wil hebben zit ik even te klooien met het overzetten van Pages naar Word. Die omzetting verloopt niet altijd vlekkeloos.

 • Profielfoto
  jedege

  Leuk om te lezen en zeer herkenbaar. Wij draaien alles op Apple en Linux, werkt bovendien zeer goed samen. Alternatieven voor Office zijn er genoeg en nog stabieler ook, maar dat hoef ik op dit forum niet uit te leggen.

  Ik kan me niet veel voorstellen bij het nieuwe Microsoft, ik vind dat bedrijf sowieso in het vorige millennium horen. Het bedrijf innoveert totaal niet. Die yanks uit Redmond kunnen alleen hun knip trekken en de boel opkopen om mee te kunnen spelen, vervolgens wordt eea zo snel mogelijk aan elkaar geknoopt en op de markt gegooid. Dat heeft niets met innovatie te maken om over de kwaliteit nog maar te zwijgen. Ik denk dat Ballmer de boel verprutst heeft, ik hoop dat het Cook anders vergaat anders zie ik het ook voor Apple somber in.

 • Profielfoto
  Dutch Viking

  Sinds jaar en dag werk ik op Mac- en Linux-machines. Windows heb ik uitgebannen. Als kantoorsuite gebruik ik al vele jaren LibreOffice, een afsplitsing van OpenOffice.org, nadat Oracle heeft geprobeerd deze in handen te krijgen.
  Inmiddels is LibreOffice veel verder geëvolueerd dan Open Office. Ik kan het van harte aanbevelen. Betrouwbaar, inmiddels goed compatibel met .doc en .docx (.xls en .xlsx, enz.). Alleen bij heel ingewikkelde documenten wil het wel eens mis gaan, met het gewone werk gaat het uitstekend.
  Oude Works-documenten (tekst) worden weer leesbaar.
  Uiteraard is LibreOffice NL, ook de helpbestanden.
  Ik waardeer de simpele lay-out, maar anderzijds de zeer uitgebreide mogelijkheden. Writer, Calc, Impress, Draw, Maths en Base zijn elk voor zich goed uitgewerkte onderdelen.
  En – het is gratis om te gebruiken, openbron onder GPL.
  Het bevreemdt mij dat LibreOffice hier niet werd gemeld. Vandaar mijn aanvulling.

 • Profielfoto
  SvS

  Hier ook libreoffice gebruiker maar niet echt tevreden als t gaat om uitwisseling. Stuur ik het met tabellen opgemaakt door, krijgt ontvanger een andere opmaak (dikke kaderranden, terwijl het op 0pt was ingesteld en andere posities)

  Dus als t gaat om uitwisseling van documenten is er heel veel werk te verzetten door de grote softwaremakers! iWorks allemaal dijk van apps, maar absoluut niet te uitwisselen, doodzonde! Dus uiteindelijk worden de mooie functies binnen iWorks niet gebruikt, bijv.

  Verder word ik nu bijna gedwongen om ms office pakket te nemen omdat uitwisseling zeer vermoeiend verloopt. Met hogere kostenpost als gevolg:(

 • Profielfoto
  Edwin

  Als Microsoft de OS X versies van Office 2014 wederom beperkt tot een slap aftreksel van Office 2013 for Windows, hoeft het bedrijf niet te verwachten serieus genomen door de Apple gebruiker.

  We verwachten toch geen Mac Office 2014 dat de Windows Office 2013 variant zal overtreffen… met een upgrade van Mac Office 2011 in een moderne UI zou ik super tevreden zijn.

 • Profielfoto
  Walnuts

  Uitstekend te lezen artikel!!
  Met de komst van track changes in Pages kan ik Pages nu overal voor gebruiken en ik vind het echt een uitstekend programma. Evenals Keynote. Ik geef nogal wat presentaties, ook internationaal, en Keynote verrast me nooit, zelfs niet als je het van de iPad af presenteert. En dat kan ik van Powerpoint niet zeggen. Het cleane, eenvoudige van Keynote maakt het bijna bugfree.

  Nu de zoek mogelijkheid in iCloud er is, is dat onoverzichtelijke van de cloud wat mij betreft voorbij.

 • Profielfoto
  TakkU

  Goed artikel! Ikzelf gebruik zowel Office als iWork, afhankelijk waarvoor ik bezig ben. Voor bestanden die ik niet door hoef te sturen naar niet-Mac gebruikers pak ik iWork, zowel op m’n iPad als op m’n MacBook.

  Wanneer er documenten zijn die gedeeld moeten worden met anderen, zoals project documenten voor mijn opleiding, dan doe ik dit meestal met Office. Pages gaat niet altijd lekker om met word bestanden, waardoor ik eigenlijk wel verplicht wordt om Office te gebruiken.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Dit soort ter zake kundige artikelen mogen hier, bij OMT, vaker komen.;-)

 • Profielfoto
  csteelooper

  @typonerd Mijn excuses. Spelfouten zijn zeer storend. Het probleem is dat de spellingscontrole in OneNote uitstaat, omdat het programma bijna al mijn tekst als \’fout\’ markeert. Minpuntje. De spellingscontrole geschiedt dus op het oog. Staan er nog meer fouten in? Dank voor je feedback, ik heb het artikel aangepast.

  Gr Menno

  Hier is er nog een:

  (…) want Windows 95 was een ondermaats en instabiele* besturingssystemen*

  De met een asterisk gemarkeerde woorden staan in meervoud, terwijl je het hier over een enkel besturingssysteem hebt… Toegegeven, dit is grammatica en dus nóg moeilijker machinaal te controleren. Maar wat betreft de spellingscontrole in OneNote: kun je die niet instellen op Nederlands? Zo niet, dan is het natuurlijk logisch dat alles wordt aangemerkt als fout…

 • Profielfoto
  knekkie

  In hoeverre is het probleem van niet kunnen opslaan naar Dropbox een probleem van Microsoft? Ze bieden een architectuur die veel naadloze aansluit op hun producten onafhankelijk van of je een cloud of liever een offline werker bent. met een paar stappen zijn al je bestanden synchroon en overal platform onafhankelijk toegankelijk. Ook je niet Office bestanden. iets dat Apple mist sinds het offline halen van iDisk.

  De architectuur van iOS bied geen betere optie dan zelf een online cloud ingang te bieden waar alles in op te slaan is.en overal weer toegankelijk is. Die movement is Apple zelf gestart. Dan moet het niet raar opkijken natuurlijk als andere partijen hetzelfde doen op Apples eigen platform. Helaas is Dropbox is ook niet altijd de handigste oplossing (Misschien inmiddels wel de meest gebruikelijke).

  Ik ben het er mee eens dat het opslaan en delen van bestanden veel gemakkelijker moet. iOS zou wel een file systeem kunnen gebruiken waardoor dit soort omwegen niet meer nodig zijn.

  Misschien ben ik biast omdat ik na het iCloud gestuntel in de afgelopen jaren mijn heil gevonden heb in office 365 en OneDrive. Dat ik voor deze dienst moet betalen maakt mij verder niet uit. Het laat mij doen wat ik voorheen kon en meer. Plus je bent niet gebonden aan een eigen computer of device, wat soms wel handig is als je simpelweg je Mac of PC niet tot je beschikking hebt. even inloggen met je microsoft account op een willekeurige PC of webbrouwser en al je bestanden zijn er. Office in de cloud of een locale licentie gratis ter download beschikbaar en je kan los gaan.

  Daarmee is wat Apple aanbied niet onbruikbaar… in tegendeel Apple heeft wat sommige mogelijkheden betreft JUIST een streepje voor op wat de Office te bieden heeft. Voor mij geen probleem zolang je van alle twee de werelden gebruik kan maken. Wat Apple aanbied is alleen duidelijk nog niet af en zeker nog niet daar waar de rest al is. Wie weet dat WWDC 2014 daar flinke verandering in brengt. Dat zou in ieder geval welkom zijn.

 • Profielfoto
  wwgnr

  Ik gebruik Word, Excel en Keynote. De eerste twee voornamelijk door de online-functionaliteiten van 365 en het moeten kunnen samenwerken aan of uitwisselen bestanden tussen mac en windows gebruikers. De ervaring leert dat dat gewoonweg niet gaat tussen pages/numbers en word/excel.

 • Profielfoto
  knekkie

  @wwgnr precies mijn ervaring;)
  Niets te nadele van Apple want ze geven de competitie de ruimte om dit soort gaten in te vullen zodat er toch op die manier gewerkt kan worden

 • Profielfoto
  aukem

  goed artikel!

 • Profielfoto
  bkummel

  Ik vind iWork juist veel beter dan MS Office! Juist omdat er een heleboel functies ontbreken die je toch nooit nodig hebt. Met Pages maak je bijvoorbeeld veel sneller een veel mooier document. Het enige jammere is inderdaad dat de hele wereld .doc(x)-bestanden gebruikt, dus dat geeft soms wat gedoe. Maar alleen als het later nog bewerkt moet worden, want anders gebruik je natuurlijk PDF.

 • Profielfoto
  Nikita

  Er is wel degelijk een versie van Office voor de ARM-versie van Windows 8 (Windows RT); sterker nog: het wordt standaard meegeleverd op alle RT-tablets.

 • Profielfoto
  computer space

  Is Office niet überhaupt achterhaald? Het format van typen met Comic Sans op een A4 papiertje is behoorlijk gedateerd. Ik ben benieuwd wie daar vernieuwend durft te zijn. Flipboard achtige documenten maken met het gemak van MacPaint.

  De tablet wordt alweer doodverklaard, dus daar hoeft MS zich niet druk om te maken. Mensen willen of veel mobiel kunnen doen in de binnenzak (telefoon, personal computer, hoe je dat ding ook wilt noemen), of gewoon echte apps draaien. Windows 8 is in dat laatste segment het enige toekomst-bestendige OS. Apple heeft nog steeds niet iOS+OSX doordacht. En Chrome OS is leuk voor 3 maanden, daarna ben je het beu.

  En Microsoft blijft goed in heldere betaalmodellen: betalen voor wat je gebruikt. Bij Apple is het vager (gratis OSX, in-App purchases), en bij Google is het helemaal raar: betalen met je data. Met de NSA-perikkelen zou dat MS wel een flinke boost kunnen geven.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Ik gebruik dropbox als folder voor alles (behalve foto’s). Doordat ik er erg vroeg bij was en ook de dropbox space-race-bonus heb, heb ik voorlopig bijna 40GB.
  Office 2011 heb ik, maar enkel om de compatibiliteit, want het is vre-se-lijk in gebruik!
  Dus hoewel het minder kan gebruik ik liefst iWork, al mag Apple er wel eens wat vaart achter zetten om het uit te breiden.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik heb office voor compatibiliteit. En dat werkt. iWork is rommelwerk en compatibel met zichzelf. Clouddiensten interesseren me niets. Het maakt opslag vooral een rommeltje en ik moet vreselijk opletten waar dingen staan. Ik heb 1TB SSD met een reden. Verder GitHub en diverse SVN. Altijd met lokale spiegeling. Dan hoeveel ik office nog gebruik: steeds minder. Bijna alles wat doe speelt zich af rondom XML. Office gebruik ik voor randzaken. De tijd voor hoofdzaken is goddank voorbij. Mijn voornaamste ervaring destijds was matige scripting support, en een wereld vol mensen die dachten dat ze met office konden omgaan maar mij dan opzadelden met onwerkbare templates. Ongelofelijk frustrerend. Dat Apple zijn clouddiensten jaar in jaar uit niet op orde krijgt is een gotspe. Ik ben zo blij met lokaal werken aangevuld met GitHub, svn en goede backups.

 • Profielfoto
  luc306

  Hoop dat ze als eerste dat lint / ribben zooi eruit halen. Wat een verspilling van schermruimte. Doe mij maar gewoon weer menu’s kan al jaren niks weer terug vinden in office 2013 (ja werk helaas ook met windows) en office 2011 gaat allemaal zo omslachtig.

  Gebruik met name Excel en verder nagenoeg niet. Soms Word maar het is meestal alleen vanwege de uitwisselbaarheid met de windowsomgeving.

 • Profielfoto
  iep

  Als kantoorsuite gebruik ik al vele jaren LibreOffice, een afsplitsing van OpenOffice.org, nadat Oracle heeft geprobeerd deze in handen te krijgen.

  Oracle heeft helemaal niks geprobeerd, dat is nou juist de reden waarom ze die afsplitsing (of fork zoals het officieel heet) hebben gedaan. OpenOffice.org was een project van Sun wat in handen van Oracle kwam door de overname. Oracle heeft een tijd helemaal niets gedaan wat leidde tot een open brief van de community waarin Oracle min of meer gesommeerd werd om dat wel te doen. Er kwam geen enkele reactie van Oracle waarop het project geforkt is als LibreOffice. Toen dat eenmaal dusdanige vormen aannam werd het Oracle kennelijk duidelijk dat ze de boot hadden gemist en hebben ze het project gedoneerd aan de Apache Foundation. Sindsdien is het Apache OpenOffice. En ja, ze hebben wat code betreft heel wat in te halen tov LibreOffice (OOXML wordt veel beter ondersteund door LibreOffice dan OpenOffice).

  Het grote probleem met OpenOffice.org en de huidige twee variaties (LibreOffice en Apache OpenOffice) in OS X zit hem in de integratie in het OS. Spellingscontrole, woordenboek, services, enz. worden niet door de pakketten gebruikt. Het NeoOffice pakket doet dit daarentegen wel maar loopt een beetje achter qua features op de overige twee. Ze zijn in ieder geval allemaal een heel stuk beter dan iWorks. Dat is echt een vreselijk pakket om mee te werken qua performance maar ook qua stabiliteit. Zelfs dat doet Word met een groot document beter. Als je echt helemaal wild wil gaan met spreadsheets dan ontkom je niet aan Excel; dat kent eigenlijk geen alternatief.

  Ik gebruik hier ook LibreOffice omdat het een hele goede pdf ondersteuning heeft. Probeer zonder een euro neer te tellen maar eens een stuk software te vinden die een document met inhoudsopgave dusdanig naar pdf kan exporteren dat alles in de inhoudsopgave ook echt klikbaar is. Geen enkele moeite met LibreOffice. MS Office kan het niet. En het werkt in OS X, Windows maar ook Linux. Veel bredere ondersteuning. Met handige extensions om de functionaliteit uit te breiden (zoals export naar MediaWiki, syntax herkenning (handig bij source code), enz.).

  @ahenket: grappig dat je github en svn gebruikt. Je zou verwachten dat het github en git zou zijn. Git werkt een stuk beter als je dingen lokaal wil houden dan svn.