Maarten
Maarten Nieuws 30 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

Apple probeert retail te verleiden voor betaalsysteem

Geruchten over een eigen betaalsysteem van Apple gaan al lange tijd de ronde. Dat het ook in Cupertino aan de orde van de dag is blijkt vandaag uit gelekte informatie naar 9to5Mac. Apple praat met topmerken in de retail over het uitrollen van een eigen betaalsysteem.

De bron, die geheel anoniem wil blijven, meldt dat de gesprekken nog in een verkennende fase zijn. De iPhone-maker onderzoekt of bedrijven, maar ook hun klanten geïnteresseerd zijn in een Apple-betaalservice. Daarbij zou de integratie van iBeacons tevens onderwerp van gesprek zijn. Dit kan er op wijzen dat het systeem al enige vorm heeft en dat we er snel meer van kunnen gaan horen.

De focus van het systeem zal liggen op de iPhone. Touch ID biedt namelijk de veiligste mogelijkheid om een betaling te kunnen bevestigen. De betaling zal vervolgens via het Apple ID verwerkt worden. Daarmee blijft Apple binnen het eigen, veilige ecosysteem. Op OMT bespraken wij eerder al een aantal elementen die op dit moment aanwezig zijn om een betaalsysteem te kunnen realiseren:

iTunes accounts met creditcard.
Apple heeft 800.000.000 iTunes accounts waar een creditcard aan is gekoppeld. Dit maakt dat er een grote massa mensen is die met hun Apple ID meer zouden kunnen betalen dan alleem muziek, apps en films.

Touch ID en tweestaps-verificatie
Hoewel de tweestaps-verificatie nog wereldwijd moet worden uitgerold, is dit een goede veiligheidsmaatregel voor het Apple ID. Tel daarbij de strikte beveiliging van iOS, sandboxing en Touch ID op en het resultaat is een veilig digitaal betaalsysteem.

iBeacons
Met iBeacons is een hele hoop mogelijk, kijk maar eens de uitzending van OMT LIVE met iBeacon-specialist Sven Hajtjema. Het is dan ook te verwachten dat Apple de Bluetooth-bakens gaat verwerken in het betaalsysteem. Daarmee creëren ze een veilige brug tussen de winkel en de klant. 

Het lijkt erop dat het nu aan de retail is om antwoord te geven op de vraag van Apple. Maar ook de consument moet er voor open staan. Als deze het niet wil gebruiken, is het systeem natuurlijk volkomen zinloos. Wil jij graag afrekenen met je iPhone?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple probeert retail te verleiden voor betaalsysteem
Sluiten