Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 mei 2014

Apple legt afluisterprocedure overheid uit

Vorige week sloten een aantal grote techbedrijven een pact. Individuele gebruikers krijgen voortaan een seintje als de overheid persoonlijke data opvraagt, ook Apple doet mee. In een nieuwe sectie de Apple.com legt de iPhone-maker uit hoe dit in zijn werk gaat.

Zo valt te lezen dat Apple op verzoek van de overheid bijvoorbeeld iCloud-mail kan tappen, maar het afluisteren van iMessage of FaceTime niet mogelijk is omdat deze diensten volledig zijn versleuteld. Als Apple een dagvaarding ontvangt met daarin het bevel tot beschikbaar stellen van data, zal de gebruiker op de hoogte gebracht worden.

Uitzonderingen op de regel worden ook uitgelegd. Apple zal geen notie van afluisteren geven als dit gerechtelijk wordt verboden, of als het geven van de waarschuwing kan leiden tot moord of verwonding van betrokkenen. Ook voor kwesties waar kinderbescherming bij betrokken is, wordt een uitzondering gemaakt.

Concrete informatie over wat wel en niet opgeslagen wordt is ook terug te vinden. Zo worden logbestanden van iCloud-mail 60 dagen bewaard, maar foto’s, contacten en documenten in iCloud zijn echt weg zijn als de gebruiker deze verwijderd. Het is voor overheidsinstanties daarna niet mogelijk om deze verwijderde content op te vragen.

Ook van vergrendelde iPhones kan beperkt data worden gehaald.

Van vergrendelde iOS-apparaten kan beperkt data worden gehaald. Zo kan Apple SMS-berichten, foto’s, video’s, contacten, spraakmemo’s en de belgeschiedenis binnen standaard iOS-apps uitlezen. E-mail, agenda’s en alle andere data die niet in standaard iOS-apps staat opgeslagen, is niet van vergrendelde toestellen te halen.

Op de webpagina over law enforcement is precies vinden welke data Apple wel en niet aan justitie beschikbaar kan stellen.

Reageer op artikel:
Apple legt afluisterprocedure overheid uit
Sluiten