Apple legt afluisterprocedure overheid uit

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Vorige week sloten een aantal grote techbedrijven een pact. Individuele gebruikers krijgen voortaan een seintje als de overheid persoonlijke data opvraagt, ook Apple doet mee. In een nieuwe sectie de Apple.com legt de iPhone-maker uit hoe dit in zijn werk gaat.

Zo valt te lezen dat Apple op verzoek van de overheid bijvoorbeeld iCloud-mail kan tappen, maar het afluisteren van iMessage of FaceTime niet mogelijk is omdat deze diensten volledig zijn versleuteld. Als Apple een dagvaarding ontvangt met daarin het bevel tot beschikbaar stellen van data, zal de gebruiker op de hoogte gebracht worden.

Uitzonderingen op de regel worden ook uitgelegd. Apple zal geen notie van afluisteren geven als dit gerechtelijk wordt verboden, of als het geven van de waarschuwing kan leiden tot moord of verwonding van betrokkenen. Ook voor kwesties waar kinderbescherming bij betrokken is, wordt een uitzondering gemaakt.

Concrete informatie over wat wel en niet opgeslagen wordt is ook terug te vinden. Zo worden logbestanden van iCloud-mail 60 dagen bewaard, maar foto’s, contacten en documenten in iCloud zijn echt weg zijn als de gebruiker deze verwijderd. Het is voor overheidsinstanties daarna niet mogelijk om deze¬†verwijderde content op te vragen.

Ook van vergrendelde iPhones kan beperkt data worden gehaald.
Ook van vergrendelde iPhones kan beperkt data worden gehaald.

Van vergrendelde iOS-apparaten kan¬†beperkt data worden gehaald. Zo kan Apple SMS-berichten, foto’s, video’s, contacten, spraakmemo’s en de belgeschiedenis binnen standaard iOS-apps uitlezen. E-mail, agenda’s en alle andere data die niet in standaard iOS-apps staat opgeslagen, is niet van vergrendelde toestellen te halen.

Op de webpagina over law enforcement is precies vinden welke data Apple wel en niet aan justitie beschikbaar kan stellen.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  SakuraNoMaeNi

  Apple (en andere grootte bedrijven) gaan beslissen of de gebruiker al dan niet een bericht krijgt gebaseerd op: ‘als het geven van de waarschuwing van kan leiden tot moord of verwonding van personen die met de zaak te maken hebben. Ook voor kwesties waar kinderbescherming bij betrokken is, wordt een uitzondering gemaakt.’

  Niet dat ik zoveel vertrouwen stel in bepaalde overheden/instanties. Maar zoveel vertrouwen stel ik nu ook weer niet in Apple, noch die andere grootte bedrijven.

  “Om de bescherming van uw privacy te waarborgen gaan we nog meer mensen bij de zaak betrekken wie persoonlijke gegevens van u zullen doorspitten”?

  Right.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Wel raar eigenlijk. Mensen zetten alles online, komen er vervolgens achter dat deze spionnengoudmijn gevonden is door … uuh… ja, spionnen en gaan dan klagen. Zet dan die info ook niet online!

  Hoe moeilijk kan het zijn?

 • Profielfoto
  mathiasvb

  Dit artikel moet toch eens grondig nagelezen worden op fouten.

 • Profielfoto
  Macteach

  en alle andere data die niet in standaard iOS-apps staat opgeslagen, is niet van vergrendelde toestellen te halen.

  Data is? Data zijn. Het is meervoud. Het betekent tenslotte gewoon ‘gegevens’ hetgeen meervoud is.
  Je leest het vaak dat in enkelvoud wordt terugverwezen naar data (net als ‘media’) maar het blijft fout…

 • Profielfoto
  Arthur345

  Wat betekent die laatste zin van de inleiding precies?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Hebben jullie het gehoord? Apple gaat wellicht Beats Electronics kopen voor 3,2 miljard dollar :((
  Wat een hoog bedrag,… triest

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Weer zo’n artikel van een hobbyist waar geen touw aan vast is te knopen ….